Sambar Savanyú-édes leves (vegán)

Sambar Savanyú-édes leves (vegán)

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2012. márc. 5., hétf. 14:51

Felszolgálási idő:
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: Levesek
Fajtája: vegán

Bemutatás
Ez a Dél-Indiai leves a hagyományok szerint igen erős. Ha kissé enyhébb változatot akarunk készíteni, akkor csökkentsük az erős paprika mennyiségét. Három fő összetevője a toor dal, a tamarind koncentrátum és a sambar masalaként ismert fűszerkeverék. A toor dalt esetleg sárgaborsóval helyettesíthetjük, noha ez változtatni fog az ízen.

Hozzávalók
250 g toor dal vagy sárgaborsó
1 1/2 l víz
1 evőkanál vaj
2 evőkanál barna cukor
1 kávéskanál erőspaprika
2 apró kockákra vágott sárgarépa
1 1/2 kávéskanál só
2 kávéskanál kurkuma
1 evőkanál tamarind-koncentrátum
2 evőkanál (ghí) olaj
1 kávéskanál őrölt római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
150 g friss reszelt kókusz vagy 100 g kókuszreszelék
1 dl víz a kókuszpüréhez
2 kávéskanál fekete mustármag
1 kávéskanál lepkeszegmag
2 hegyes csípős zöldpaprika apróra vágva
10 curry levél
2 kávéskanál sambar fűszerkeverék
2 evőkanál finomra metélt friss korianderlevél vagy petrezselyem

Elkészítés módja

A toor dalt megmossuk, majd a kurkumával, a sóval és a répával együtt legalább 1 órán keresztül főzzük a vízben, míg teljesen szétfő. Esetleg egy habverővel segíthetünk, hogy bársonyos állagú legyen. Közben a tamarind-koncentrátumot elkeverjük néhány kanál forró vízzel, és félretesszük. A kókuszt, az erős paprikát és a cukrot 1 dl vízzel elturmixoljuk, és a fővésben lévő dalba öntjük.
Az olajat felmelegítjük, és a mustármagot kipattogtatjuk benne. Beleszórjuk a zöldpaprikát és a lepkeszegmagot. Amint a lepkeszegmag néhány árnyalatnyit sötétedett, hozzáadjuk a curry levelet és a porfűszereket. Néhány másodpercig pirítjuk, majd az egészet a dalba öntjük. Sózzuk, majd a korianderlevéllel megszórva forrón tálaljuk.

Forrás: vegafutár hírlevél :)
Beküldte:: giyandeva , Friday, March 07. 2008 - 10:06:41
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Levesek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég