Felszolgálási idő:
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Főzési idő:
Kategória: Kenyérfélék
Fajtája: ovo-lakto-vegetáriánus
Bemutatás
A recepthez sajnos teljesen pontos mennyiségeket nem tudok írni, mert gyorsan, hirtelen felindulásból és mérleg nélkül követtem el eme gyönyörűségeket. Ugyanis a kedvesem hamburgert akart enni, és nem kaptam hozzá zsömlét... (Sokkal olcsóbb és finibb, mint az a bolti száraz és drága valami...)
Nem kell félni tőle, a tésztát 5 perc alatt össze lehet állítani.
Hozzávalók
úgy kb... : 50-60 dkg liszt, 3-4 dkg élesztő, 5 csapott teáskanál kristálycukor, 1 csapott teáskanál só, kb. 5 dkg vaj vagy margarin (én a vajat pártolom), 1 tojás, kb 2 dl tej, vagy egy löttyintésnyi tejszín, szezámmag.
Elkészítés módja
A lisztet egy tálba szitáltam és elkevertem a sóval. Az élesztőt a kristálycukorral elkevertem kb. 3 dl langyos víz-tej (nekem csak tejszínem volt itthon, úgyhogy egy jó nagy löttyintésnyi tejszínt adtam a liszthez) keverékben. A vajat felolvasztottam és hozzátettem a liszthez, az élesztős-cukros vízzel együtt, és kidolgoztam a tésztát. Akkor "kidolgozott", ha már fényes, és elválik a kezünktől és a táltól. Lágy tészta legyen, de rugalmas. Egy tiszta nylonzacskót tettem a tálra, hogy ne száradjon ki, egy órát hagytam kelni. Aztán darabokra vágtam - 6 zsömle lett ebből a mennyiségből -, és a tepsi lapján is nylonnal letakartva hagytam még állni úgy húsz percet a gombóckákat. Mielőtt az előnmelegített sütőbe tettem volna, megkentem egy fölvert tojással és megszórtam szezámmaggal. Háromnegyedes lángon sütöttem készre.
Készíthetjük gombafasírttal (ld. a receptgyűjteményben), vagy sajtszelettel, vagy sült tofuval.
Salátalevél (télen kínai kel), hagyma, uborka, paradicsom, paprika, kerekrépa, sárgarépa, stb... (az idénynek megfelelően természetesen) jön még hozzá - no meg ketchup, mustár és persze az isteni sült krumpli sem maradhat el.
Jó étvágyat mindenkinek!
Forrás: baraka boszorkánykonyhája
Beküldte:: baraka , Friday, February 08. 2008 - 11:28:15