Felszolgálási idő:
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: Kenyérfélék
Fajtája: vegán
Bemutatás
Nem lehet egyszerű annak, akinek kiderül, gluténérzékeny. Nem ehet teljesőrlésű búza, rozskenyereket. Más teljesértékű kenyeret meg nem nagyon kaphat. Egyébként nem kell ezt sorscsapásnak tekinteni. Douglas Graham dr. szerint a búza nem való embernek, és ha már magos étel, akkor az rizs vagy köles legyen... Vagyis gluténmentes mag! Kísérleteztem, így születtek ezek a FINOM kenyérfélék.
Hozzávalók
kétféle liszt keveréke: hajdina- és barnarizs- vagy köles-, vagy kukoricaliszt. Tiszta (pi) víz. Kókuszzsír.
Elkészítés módja
Hajdina- és más gluténmentes liszt 1:3 arányban keverve vízzel, úgy, hogy sűrű tészta állagú legyen, de még keverhető. Hagyjuk állni fél, 1 órát. Olykor megkeverhetjük. A hajdina a kötőanyag, mert nyákot enged, ami összetartja a tésztát. Gyújtsuk be a sütőt, olvasszuk fel a kemény kókuszzsírt a tepsinkben. Szépen oszlassuk el, mindenhova jusson, de csak vékonyan. Eztután fél centinél ne vastagabban beletöltjük a tésztát. 4-es fokozaton sütjük készre. Ne hagyjuk, hogy túl sokáig süljenek, mert akkor nagyon kiszáradnak. A legjobb állagú és ízű a köles-hajdina kenyerem lett. Fel lehet szeletelni, meg lehet kenni biomargarinnal, lágy a tésztája. Tényleg finom.
Tápérték info
Teljesértékű.
Forrás:
Beküldte:: Parsifal , Monday, December 19. 2005 - 13:02:36