Felszolgálási idő: 1 óra
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: Kenyérfélék
Fajtája: lakto-vegetáriánus
Bemutatás
A pizza nagyon egyszerűen elkészíthető, csak nem kell félni tőle... nem harap Inkább én harapom, mert nagyon szeretem!
Hozzávalók
Szóval, a tészta hozzávalói egy nagy gáztepsi méretűhöz:
30-35 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, kb. 1 csapott teáskanál só, 2 evőkanál étolaj, kb. 2,5 dl langyos víz.
Elkészítés módja
A lisztet egy mély tálba szitálom, sóval jól elkeverem. Az élsztőt a langyos vízben a cukorral szintén jól elkeverem egy bögrében, aztán a liszthez adom az olajjal együtt. Kidagasztom, míg fényes lesz és elválik az edény falától. Lágy legyen a tészta, de álljon azért össze. Aztán a konyhapultot belisztezem és átgyúrom, majd gömbölyűre formázom és a tállal letakarom, hogy ne száradjon. Hagyom kelni negyed órát, aztán ismét átgyúrom (ekkor begyújtom a sütőt is, mert a pizzának nagy forróság kell), újra letakarom és még 20-25 percig kelni hagyom.
Közben elkészítem a többi hozzávalót. Egy kicsi sűrítettparadicsom-konzerv tartalmát csészébe teszem és kevés vízzel (kb. egy decivel) higítom. Sózom, cukrozom és fűszerezem: oreganot, bazsalikomot, zsályát és rozmaringot keverek bele. (Ha nem teszek a pizzára vöröshagymát, akkor egy diónyi méretűt jó apró kockákra vágok és az is megy bele a paradicsomszószba.)
Egy kávéscsészébe lereszelek egy gerezd fokhagymát és ráöntök egy löttyintésnyi olívaolajat, aztán egy kenőecsettel el is keverem.
Felszelem a tésztáravalókat. Ez mindig változó, aszerint mi dekkol a hűtőben... Most éppen vöröshagymám, fekete olajbogyóm, paprikám és extra erős kis chilipaprikám volt itthon. Ja, és parmezán, meg sima mezei trappista sajt.
Mikor megkelt a tészta, a tepsit kicsit kilisztezem csak úgy, szárazon. A tésztát pedig kézzel kinyújtom kerekre és tepsibe teszem. Megkenem a paradicsomszósszal, rárakom ami éppen rávaló és megszórom sajttal. Mehet is a sütőbe! Kb. 10-15 perc sülés kell neki.
Mikor kivettem a tűzfürdőből még megszórom mindig oreganoval, mert nagyon szeretem. A szélét pedig - ahol nincs rajta paradicsomszósz - megkenem a fokhagymás olajjal. Lehet enni!
Hmmm, mamma mia, isteni dolog a pizza! (És az egész minden művelettel együtt készen van cakumpakli egy órán belül!!!)
Forrás: baraka boszorkánykonyhája
Beküldte:: baraka , Sunday, August 05. 2007 - 13:07:50