Zalziki

Zalziki

HozzászólásSzerző: baraka » 2011. szept. 12., hétf. 12:21

Felszolgálási idő:
Elkészítési idő: 3-4 óra
Főzési idő: nincs
Kategória: Előételek
Fajtája: lakto-vegetáriánus

Bemutatás
Ez egy görög előétel. Gondolom már szinte mindenki kóstolta, vagy hallott róla. A titka a sűrű görög joghurt, amit nálunk nem lehet kapni. Viszont házilag előállítható, nagyon egyszerűen.
Kép
Hozzávalók

Végy két félliteres natúr joghurtot. Tégy bele egy mokkáskanálnyi sót, ugyanennyi cukrot. (Ez utóbbi el is maradhat.) Egy nagy szűrőkanálba tegyél egy bevizezett gézanyagot, és a joghurt egy részét öntsd bele. Ki fog csöpögni a savója és egy nagyon sűrű, krémes állagú joghurtot fogsz kapni. Azért célszerű kissebb adagokban végezni a műveletet, mert gyorsabban kicsöpög így a teljes mennyiség.


Elkészítés módja

Közben az uborkát mosd meg, ha nagyon vastag a héja, akkor hámozd is. Majd tökgyaluval reszeld szálasra és sózd is meg kicsit, hogy a levét kiengedje. Mikor kész a joghurt, a jól kinyomkodott uborkát tedd bele, és ízesítsd. Apróra vágott kaporral, evőkanálnyi olívaolajjal, pici ecettel (borecet is lehet), pici cukorral (el is maradhat), egy-két gerezd fokhagymával és egy kevés apróra vágott mentalevéllel. Jól hűtsd be, tálald pirítóssal, paradicsommal.

Kép

A joghurt házilag is készíthető. Egy kispoharas élőflórás bolti kell hozzá, és egy- másfél liter tej, amit kézmelegre langyosítunk. Ekkor belekeverjük a bolti joghurtot, és lefedve hagyjuk kihűlni. Két-három óra múlva hűtőszekrénybe tehető. Kb. másfél- két nap után a tejből igazi joghurt válik!

Forrás: görög étel
Beküldte:: baraka , Thursday, August 23. 2007 - 08:48:30
Avatar
baraka
Írogat
 
Hsz: 164
Csatlakozott: 2006. máj. 29., hétf. 0:00


Vissza: Előételek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron