Oldal: 1 / 1

Kezdő vega

HozzászólásElküldve: 2011. feb. 7., hétf. 0:34
Szerző: nawesh
Kezdő vega – tisztázzunk néhány fogalmat

Évről-évre egyre többen döntenek a vegetárius életmód mellett. Divat vegának lenni, ám sokan komolyan gondolják az életmódváltást. Ám ha valaki úgy határoz, lemond a húsevésről, csak kapkodhatja a fejét a számtalan irányzat, módszer között.

Hamar rájöhet, bizony széles lövészárkok vannak az egyes irányzatok között. Vannak vegák és még vegábbak. Vannak magukat egyedül üdvözítő módszernek kikiáltó próféták és vannak, akik a legszívesebben kiátkoznák a „kevésbé” vegetáriusokat…

Próbáljunk hát néhány útjelzőt felállítani a vegetárius életmód útvesztőiben.

Vegetárius, vagy vegetáriánus?

Elterjedtebb Magyarországon a vegetáriánus kifejezés, de megnyugtatunk mindenkit, a vegetárius és a vegetáriánus is ugyanazt jelenti: olyan személy, aki nem eszik húst.

Személy szerint a vegetárius kifejezést preferálom. Nem vagyok nyelvész, de amennyire tudom az angol vegetarian szóból jött a kifejezés. S a vegetarian-nak talán jobb fordítása a vegetárius, mint a vegetáriánus.

Szemi-vegetáriusok

Mostanában számos híresség (ősi magyar szóval celeb) mondja magáról, hogy ő vegetárius. Mert ő nem eszik húst… vagy nem eszik vöröshúst. Csak az egészséges húsnak (mondott) csirkét, szárnyasokat. Nem jelen dolgozat célja rámutatni, hogy az olyannyira egészségesnek kikiáltott szárnyasokat gyógyszerekkel, hormonkészítményekkel felturbózott tápokkal etetik, melyben sokszor elhullott (beteg) társaik maradványai is fellelhetőek.

Számos celeb mondja magáról, hogy nem eszik húst, csak … halat.

Mintha a hal nem lenne hús. Mintha nem lenne állat, melyet le kell ölni.

Sokan vannak, akik nem esznek húst. „Csak” rákot, polipot, az olyan előkelően mondott tenger gyümölcseit.

Nyugaton már közkeletű a fent említett „vegetáriusok” elnevezése: szemi-vegetárius, azaz félvegetárius. Bár ennyi erővel lehetne szemi-meatterian-nak is nevezni őket.

Azt hiszem, szemi-vegetárius celeb társaink többet ártanak harsogó tudatlanságukkal a vegetárius életmód „ügyének”, mint használnak.

Ovo-lakto-vegetáriusok

Vannak, akik lemondanak a húsevésről, de mellette fogyasztanak állati eredetű termékeket. Mint a tejtermékek és a tojás. Ők az ovo-lakto-vegetáriusok.

Tulajdonképpen a legtöbben, akik elhagytuk a húsfogyasztást, először ovo-lakto vegák lettünk. Hiszen bele sem gondolunk, milyen sokféle ételbe kerül tojás, tojáspor, tojásszármazék.

Sokak szerint a szervezetnek szüksége van a tojásra. Mások szerint a tojás olyan, mint egy nagy petesejt, egy élőlény „magva”, potenciális állat. Ezen dolgozat célja nem lándzsát törni egyik, vagy másik irányzat mellett.

A saját egészségünk és a világ jóléte, a fenntartható fejlődés szempontjából a legnagyobb fegyvertény, ha valaki lemond a húsevésről. Ám ha a fenntarthatóságot nézzük, a tojás nem annyira jó választás. A legtöbb tojást ún. „tojatógyárakban2 állítják elő, ahol sok ezer csirke szűk ketrecekben tengeti rövid, nyomorúságos életét. Nem a kertben csipegetnek, hanem tápokat kapnak, s a tápban található gyógyszerek, vegyszerek fellelhetőek a tojásban is.

Ha már mindenáron tojást szeretnénk enni, keressünk „boldogan kapirgáló” tanyasi tyúkokat. Akik persze kiöregedvén szintén a fazékban végzik.

Lakto-vegetáriusok

Azok, akik elfelejtik étrendjükből a tojást, de tejterméket fogyasztanak.

Lakto-vegetáriusként is ügyelnünk kellene, honnan jön a tejtermék. Olyan farmokról, hatalmas gazdaságokból, ahol hormonkezelt tehenek véres, sebes tőgyükből adják a tejet, vagy biogazdaságból, kis gazdaságokból, ahol szeretettel bánnak az állatokkal.

Magam lakto-vegetárius vagyok, de bizonyos, sokkal több tejterméket fogyasztunk, semmint indokolt lenne. Inkább kevesebbet, de minőségit.

Vegánok

Vegetáriusok akik nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű terméket. Akkor mit esznek? Zöldségfélét, gyümölcsöket, gabonaféléket. Közöttük is vannak különféle irányzatok, akik főtt ételeket is fogyasztanak, illetve akik csak nyerset esznek.

Ezek a fő vegetárius irányzatok. Emellett vannak fruktariánusok, akik csak gyümölcsöt, azaz a növények termését fogyasztják, vannak freagenek, akik a mások által kidobott élelmiszerből laknak jól, minimálisra csökkentve ezzel az ökológiai lábnyomukat.

Az életmódváltással sokat tehetünk a saját egészségünkért és a világ jólétéért.

nawesh

Kezdő vega – tévhitek

HozzászólásElküldve: 2011. feb. 7., hétf. 0:35
Szerző: nawesh
Vagy negyedszázada történt. A mesterem, Swami MaheshwaranandaJi (SwamiJi) Szerbiában járt, meghívták, tartson szemináriumot. Igaz, akkoriban még Jugoszláviának hívták az egész, összetákolt államot. SwamiJi következetesen Jógaszláviának nevezte, de sajnos nem fogadták meg sokan a tanácsát és inkább fegyvert fogtak – egymás ellen…

Szóval, Szerbiában történt, hogy SwamiJinek nekiszegezték a kérdést: Igaz-e, hogy a vegetárius életmód meddőséget okoz? SwamiJi szokásos mosolyával csak ennyit mondott: Igaz! Hiszen ezért van Indiában túlnépesedés.

A vegetárius életmóddal kapcsolatban rengeteg tévhit ismert, melyet főleg azok terjesztenek, akik nem próbálták a húsmentes életmódot, vagy (bármilyen okból) nem volt elég kitartásuk, hogy kövessék ezeket az elveket.

Vegetáriusként az évek során folyamatosan kapjuk az érveket: hagyjunk fel az étkezési hóbortunkkal, mert így nem jutunk elegendő esszenciális aminosavhoz (mi van?), vashiánypsak leszünk, kalcium hiányosak leszünk. Ha nem eszünk tojást, nem lesz a szervezetünkben elegendő B-12 vitamin, no meg különben is húsra szüksége van a szervezetnek és kész!

Ha látják rajtunk, hogy nem lehet megingatni bennünket, de kiderül, van gyermekünk is, aki soha nem evett még húst (és láss csodát, egészséges!) jönnek az újabb „érvek”, hogy most még az, de 1-5-10 év múlva nem lesz az. S különben is, honnan vesszük a bátorságot, hogy szegény gyermek nem választhat és nem ehet húst – vagyis paradox módon mi vegetárius szülők erőszakosak vagyunk, mert nem adunk húst a gyermekünknek.

Talán száz esztendővel ezelőtt agyon népszerű volt egy pap-író a keresztény szülők körében. Ifjúságot nevelő célzatú könyveiben leírta, azok a fiúk, akik rendszeresen maszturbálnak, előbb-utóbb gerincsorvadásban fognak szenvedni (nem is beszélve a Pokol kénköves tüzéről). Akkoriban nagyon komolyan vették ezeket a dörgedelmeket, melyen ma csak mosolygunk.

Nos, valahogy így káros a vegetárius életmód is az egészségre…

nawesh

Kezdő vega – Még halat sem?

HozzászólásElküldve: 2011. feb. 7., hétf. 0:35
Szerző: nawesh
Vegetáriusként gyakran szembesülök a kérdéssel, akkor mit eszel? Mintha a húsmentes táplálkozás egysíkú étkezés lenne…

Maga a „húsmentes” kifejezés is félrevezető. Olyan, mintha valaminek a hiányával fejeznénk ki, hogy mit is eszünk. Vegetárius vagy? Igen, mert NEM eszem húst, NEM eszem tojást, NEM iszom alkoholt, NEM stb…

Na jó, de akkor mit eszünk? Almát és vajas kenyeret? Ami nem rossz, ha a kenyér teljes kiőrlésű gabonából készült, az alma magyar és a vaj biotejből van. Mennyi mindenre kell(ene) figyelni!!!

Próbálom pozitív oldalról megragadni a táplálkozásom lényegét: vegetárius vagyok, ezért gabonaféléket, gyümölcsöt, zöldségféléket, tejterméket fogyasztok.

Persze jön a következő kérdés: csirkét sem eszel?

Miért? A csirkehús az nem hús?

Persze a fittness őrületben azt sulykolják belénk, hogy együnk egészséges csirkehúst, pulykahúst. Egészséges? A tápos csirke húsa?

No és halat sem eszel? Pedig a hal – egészséges hús…

Ha eltekintünk (nem szoktunk) az etikai elvektől, hogy a hal is állat és megöljük, ma már egyáltalán nem egészséges a halak húsa. A folyók, tengerek olyannyira szennyezettek, hogy a bennük élő állatok betegek…

Ha megkérdeznek, hogy vegetáriusként mit nem eszem, általában így válaszolok: Nem eszem húst, csirkét és halat sem, állati zsiradékot, tojást és az ezekkel készült ételeket….

Mert vegetáriusan étkezni jó dolog… és nem hiszek a „szemi vegetárius” életmódban, mely kifejezés eleve egy…fából vaskarika…

Nawesh