30 érv a vegetáriusság mellett

Tanácsok és segítség azoknak, akik mégy csak ismerkednek a vegetárius élettel

30 érv a vegetáriusság mellett

HozzászólásSzerző: tami » 2012. feb. 7., kedd 11:11

Dátum: 2008. november 09. vasárnap, 15:35 Küldte: tami

Forrás: netlog.com: vegák blogja

1. MERT a húsevés a szívbetegséget és az emésztőrendszeri megbetegedéseket már gyermekkorban megalapozza

A hús rostban szegény, ugyanakkor bővelkedik zsírban és koleszterinben. Ezért Dr. Benjamin Spock „A baba és gyermekek táplálása” c. könyvében egyáltalán nem javasolja bármilyen hús fogyasztását. A magyar népesség világelső a kardiológiai megbetegedésekben, évente közel hetvenezren vesztik életüket e kór miatt. (Forrás: Magyar Orvosi Kamara Honlapja)

Emellett a rostszegény táplálkozás emésztőrendszeri megbetegedésekhez vezet, kialakul a krónikus székrekedés, mely további betegségek melegágya.2. MERT a vegán táplálkozás segít megelőzni a szívbetegségeket

Az Ameriaki Szív Szövetség (AHA) diétája, mely húst is tartalmaz nem szűntette meg az erekben az elzáródást, míg Dr. Dean Ornish vegán diétája segített az érrendszeri panaszokban. Egy tanulmány bizonyította, hogy az AHA diétát követők ereinek állapotában átlagosan 28 százalékos romlás következett be, míg az Ornish diétát követőknél az átlagos 8 százalékos javulás volt jellemző.

3. MERT a húsevéstől és tejtermékek fogyasztásától elhízol

Mi az amerikai nemzet (a cikk az USA-ban írodott – a fordító megjegyzése), egyre kövérebbek leszünk. És az Attkins diéta a problémákat méginkább súlyosbítja, mert csak rövid ideig hatásos. A tiszta vegetárius diétát követők mindössze 2 százaléka túlsúlyos, ez 9-10 –e az elhízott ameriakai lakosságnak. (tehát az amerikaiak 18-20 százaléka kövér! – a fordító megjegyzése.

4. MERT nem szabadna hazudnod a gyerekeidnek arról, hogy mit eszel (és miként állítják elő!)

A gyermekek elszörnyednének, ha tisztában lennének azzal a kegyetlenséggel és erőszakkal, amivel a „nuggets”–ek, felvágottak, hurka és más húsételek készítése jár: csirkékből, disznókból és más állatokból. A gyermekek sokszor csak felnőttkorukban jönnek rá, hogy a véres hurkának miért az a neve, hogy is készül valójában...

5. MERT minden egyes darab csirke egy darab kaki

Az USDA tanulmánya szerint a levágott broiler csirkék 98% -ban találtak E. Coli baktériumot, ami a fekális szennyeződésre utal. A Coli baktériumokról, illetve a hús- és tejkészítményekben lévő további baktériumokról Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök tartott kimerítő előadást a 2006. évi Vegetáriánus Fesztiválon.

Aktualitásként ajánljuk mindenki figyelmébe a Megetetett társadalom c. Filmet, mely szintén e témakört járja körbe.

6. MERT a hús szennyezett

Az állatok zsírszövetében és húsában, valamint tejében és természetesen az ebből készült tejtermékekben felhalmozódnak az olyan veszélyes anyagok, úgynevezett homotoxinok, mint a dioxinok, antibiotikumok, hormonok, növényvédőszerek, gyomírtók, nehézfémek, melyek a hőkezelésnek (pl. pasztörizálás) is ellenállnak! Az USA-ban például évente több mint 50 millió a hússal összefüggő fertőzést regisztrálnak, ebből több ezer végződik halálal.

7. MERT nem tisztességes

Az állatok megölése kizsákmányolás és kegyetlenség, nem emberhez méltó tett. Visszaélünk erőfölényünkkel, az állatokat kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítjük és barbár módon, sokszor kínzásokkal kísérve megöljük.

8. MERT egyetlen élőlény sem akarja, hogy lemészárolják a családját

A tehenek szeretik a bocijukat, a kocák a malacaikat, a tyúkok a kiscsibéiket. A háziállatok szeretik a családjukat és meggyászolják, ha valamelyikük meghal.

9. MERT a húsevés és tejtermékek fogyasztása impotenciát okozhat

Vegetáriánussá válni jó alternatívája a Viagrának, mert míg a hús alapú táplálkozás elzárja az ereket és szívrohamhoz vezet, a vegán táplálkozás pozitív hatása kihat az összes szervre, köztük a szaporítószervekre is. Egy tanulmány szerint az idősebb 40-79 éves férfi korosztály egynegyede küzd merevedési problémákkal, valamnt a negyven év felettiek fele(!) tapasztalt már merevedési problémát, legalább egyszer az életében. Ellenben a vegetáriánus életmód érrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt vegetáriánus körökben ezzel nem, vagy csekély számban kell számolnunk.

10. MERT te sem ennéd meg a kutyád (vagy igen?

A legtöbb ember elszörnyed, ha meghallja, hogy más kultúrákban megeszik a kutyákat vagy a bálnákat, pedig ezek az állatok sem szenvednek többet, mint a háztáji állatok (melyet húsukért, bőrükért, tejtermékeikért, tojásukért tartunk és épp olyan szenvedéssel teli az életük és kegyetlen a haláluk, éljenek háztájon vagy nagyüzemi gazdaságokban). Csak megszokás kérdése, hogy ki milyen állatot eszik meg keleten vagy nyugaton. Minden állat élőlény, legyen az csirke, vagy ló, vagy kutya.

11. MERT a kergemarha-kór, a madárinfluenza és más, állatok által terjesztett betegségek mindenhol jelen vannak a világon

Bármely állat agya képes elkapni a fertőzést; és még mindig jellemző, hogy csirkék és disznók millióit etetik, melyek közt számos fertőzött, áthágva a WHO szabályát, melyet Európa és Japán is követ.


Sokáig homály fedte, hogy a szarvasmarhák, hogy kapták meg a fertőzést. A vitát végül is az angliai tehenek döntötték el: ezeket az állatokat az ember kényszeríttette "ipari kannibalizmusra" - agyonsterilizált tápkeveréket etettek velük. A tápszer elhullott társaik testfehérjéit tartalmazta, amiben a fertőtlenítés után valóban nem maradt életképes virális vagy bakteriális kórokozó. De ott maradt egy hibás szerkezetű fehérje, amely a tápot fogyasztó állatra végzetes hatású volt. Hasonló úton a fertőzés már az angliai macskákhoz is eljutott.

12. MERT az erőszakot megállíthatod

Néha azt érezzük, hogy nem sokat tehetünk a háborúk vagy az erőszak más formái ellen; de azáltal, hogy nem vesszük meg a húsipari termékeket, nem támogatjuk, sőt, bojkottáljuk a vágóhidakat, ezzel az erőszak ellen emeljük fel hangunkat. Kutatások szerint az állatok ellen elkövetett erőszakos cselekmények „belépők” az embertársainkkal szemben elkövetett erőszakhoz.

Szadista emberek gyakran használnak szadizmusuk tárgyaként állatokat. A fejlett országokban erős állatvédő mozgalmak tevékenykednek. Felismerték, hogy az állatvédelem végsősoron az emberek érdekét is szolgálja. Ismertek például olyan esetek, amikor a későbbi többszörös gyilkos ámokfutók először állatokat kínoztak, öltek. Így az állatkínzás az emberek elleni erőszakos bűncselekmények főpróbájának szerepét is játszhatja.

13. MERT a létfenntartásért senkinek nem kellene ölni

A vágóhídi munkásoknál a legnagyobb a lelki sérüléseknek és betegségeknek a gyakorisága és egy ilyen helyen dolgozva bárkiben eltompulna a könyörület érzése.

Ugyanakkor számos bizonyíték támasztja alá, hogy a körültekintően kialakított vegetáriánus táplálkozás tartalmaz minden olyan tápanyagot, vitamint és nyomelemet, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van, így az állatok megölése és megevése szükségtelen kegyetlenség.

14. MERT nem kell nagy embernek lenned, hogy megverj egy állatot... és még ekkorának se, hogy megedd

Ha húst eszel, akkor azért fizetsz, hogy mások kegyetlenséget kövessenek el a háztáji állatokon. Ha ugyanezt kutyákkal vagy macskákkal tennnéd, minden bizonnyal bűnösnek ítélnének a legtöbb európai országban, köztük Magyarországon is (ezt az állatvédelmi törvény biztosítja).

15. MERT egy állat sem kíván meghalni, csak hogy kényesztetsd az ízlelőbimbóidat

Az ember pillanatnyi vágya a hús ízére nem mérhető össze azzal a vággyal, melyet az állatok kívánnak, hogy ne kínozzák és kegyetlenül ne koncolják fel őket.

A gasztronómiai élvezetet ugyanakkor növényi ételekben is megtalálod, mindamellett hogy egészségedre is vigyázol!

16. MERT azt az élelmet, amit az állatoknak adtunk, adhattuk volna az éhező embereknek is

A gabona jelentős százalékát használják állatok etetésére. Ha az állatoknak szánt gabona-, szója- és kukoricamennyiség nagy részét emberi táplálásra fordítanánk, elegendő élelmiszer lenne a világ éhezői számára. (pl. az USA mezőgazdasági területének 8 százalékát használják – csirkék, disznók, és más nagyüzemi farmállatok – takarmányozására.

17. MERT az USA-ban felhasznált víz fele(!) elpocséklódik az állattartásra, hogy állati eredetű élelmiszereket termeljünk

Egy teljesen növényi étendhez napi 300 gallon víz szükséges, míg a hús alapú táplálkozáshoz napi 4000(!) gallon. (1 USA gallon = 3,78 liter) A TIME magazin beszámol arról, hogy szerte a világon egyre több vizet pazarlunk el csirkék, disznók, és borjúk felnevelésére, ahelyett hogy elsődlegesen növényi terményeket termelnénk. Hosszú távon ez a pazarlás kutak millióinak kiszáradásához fog vezetni.

18. MERT ha húst eszel, nem hívhatod magadat környezetvédőnek, és a fenntartható fejlődés ellen vétesz

Ha az állatoknak adod azt a terményt és vizet, amit te magad is megehetnél, majd az állatot levágod és megeszed, akkor a Földanyát, a természetet olyan szinten zsákmányolod ki, hogy unokáid lába alól a talajt, az emberiségtől a jövőt veszed el.

A nagyüzemi gazdaságok több vizet használnak, mint az összes lakossági fogyasztó egybevéve, valamint 130-szor több hulladékot termelnek, mint a teljes amerikai lakosság. A nagyüzemi állattartás a fosszilisgázkibocsátás több mint 1/3 -át termeli (Az USA-ra vonatkozó adat); A nagyüzemi állattartás tönkreteszi a termőtalaj 1/4 –ét, a tartós környezeti katasztrófát pedig nem lehet helyrehozni.

19. MERT az állatok védtelenek

A Nobel díjas Isaac Bashevis Singer az állatfajokat nevezte meg a rasszizmus legszélsőségesebben kitett áldozatának, mert az állatok azok, akik a legkevésbé tudják megvédeni saját magukat, és a legkönnyebben válnak áldozattá.

20. MERT az állatok fájdalmat éreznek, és visítanak

Ha megégeted őket, érzik. Ha elektromosan sokkolod őked, érzik. Az állatok az emberekhez hasonlóan érzik a fájdalmat, megegyező intenzitással.

21. MERT nem akarnak meghalni

Az állatoknak az élet ugyanolyan kedves, mint az emberek számára.

22. MERT az állatok félnek

Ahogy mi is, az állatok félelem vagy sebesülés/halál közelsége esetén feláll a szőr a hátukon, összevizelik magukat, kirázza a hideg őket.

23. MERT nem számít, hogy szabdalod, álcázod különböző módszerekkel, az csak hús marad

Ahogy mi is, úgy az állatok is húsból, csontból és vérből állnak. Tehát a „hús” (amit megeszünk) egy megszépített kifejezésünk egy bomló tetemre, amit ételnek használunk. Ha elütnek egy kutyát, azt mondjuk rá, dög. Ha egy sertéskarajt látunk a hentesnél, azt mondjuk, hús. Valóban van különbség?

A mai fogyasztói társadalom célja az „észnélküli fogyasztás”, melynek kifinomult eszközei nem nélkülözik az átverést, lelkiismeretünk, bűntudatunk elaltatását sem: egyre több készétellel, agyonfűszerezett, álcázott állati részekkel vernek át minket. Konyhakészen állnak a boltok polcain a húskészítmények, hogy a háziasszonynak minél kevesebb dolga legyen vele, és lehetőleg ne gondolkodjon el azon, honnan is van az az „étel”. Sokan gondolják azt – talán nem véletlenül -, hogy ha a vágóhidaknak üvegfaluk lenne, többen lennének vegetáriánusok. Ezt a húsipar is tudja, ezért veti be a fenti trükköket. De csak rajtunk múlik, hogy átlátunk-e rajtuk... mint ahogy az is, hogy az üvegfalon benézünk-e...

24. MERT a kereskedelem nem ment fel a gyilkosság alól

A csirkéket, disznókat, és más állatokat tömegesen felkoncoló iparágak hatalmasak, de itt az idő, hogy múlt „időbe tegyük” ezt is, mint a rabszolga kereskedelmet (aminek régen hasonlóan nagy érdekeltsége volt). A hús- és tejipar fennmaradása, boldogulása rajtunk, vásárlókon, fogyasztókon múlik: a keresletre építenek, belőlünk élnek meg. Ha csökken a kereslet a termékeik iránt, ők is csökkenteni fogják a mészárlást és kizsákmányolást.

25. MERT még a börtönök sem ennyire zsúfoltak

Az állatok a nagyüzemi gazdaságokban bezsúfoltan élnek olyan kis helyen, ahol egész életükben semmilyen számukra természetes dolgot nem tudnak csinálni. Egész álló nap az ürülékükben topogva, tápszereken tengetik - a rövidtávú profit érdekében minél rövidebbre szánt, felturbózott - életüket.

26. MERT ez nem az, amit a szép csomagolás mutat – avagy nem mind ehető, ami vehető

A csirkék, disznók és más nagyüzemi gazdaságokban élő állatok soha nem szívhatnak friss levegőt, nem érezhetik a napsütést a hátukon, nem építhetnek fészket/almot, nem nevelhetik fel kölykeiket, és nem tehetnek semmit, amit egyébként születésüktől kezdve megtennének. Életük mesterséges körülmények közé szorított, a profittermelés érdekében különböző, hosszú távon az emberi egészségre káros szerekkel, antibiotikumokkal, hormonokkal kezelik őket, mely szerek a húsukat és tejüket elfogyasztó emberekre is hatnak.

Az eleve „szennyezett” alapanyagokból felhasználó hús- és tejüzemek aztán tovább
rontják a helyzetet: mindenki tudja, hogy mi van a felvágottakban, párizsikban, hogy mi mindent bele nem darálnak a májkrémekbe, löncshusokba. A hús- és tejipar „melléktermékei” folyamatosan felhasználásra kerülnek: a kenyerekbe, kalácsokba és margarinokba az állati csontokból készült „liszt” kerül, a marhavér pedig a csokoládékba...

És végül, de nem utolsó sorban – természetesen – sok szó esett már arról, hogy a tartási és feldolgozási körülményeken túl a hús önmagában sem egészséges magas fehérje, alacsony rosttartalma, húgysavtartalma, stb. miatt. A húsfogyasztással összefüggésbe hozható betegségek sora igen figyelemre méltó.

27. MERT mindenki szabad akar lenni

Tudjuk, hogy ha a madarakat (otthon) kiengedjük a kalitkából, a kutyákat elengedjük a parkban - és ez szintén igaz a háztáji állatokra – akkor ők is élvezik a szabadságot, ahogy az ember is.

28. MERT a halevés nem tesz vegetáriánussá

A halak a madarakhoz és emlősökhöz hasonlóan reagálnak a fájdalomra; érdekes lények, akiknek megvan a saját természetük. A „Hal és halászat” tudományos publikáció leírja, hogy a halak „igen intelligensek” – hosszú távú memóriával rendelkeznek, egymástól tanulnak, eszközöket használnak, szociális hiearchiába rendeződnek és „ sok tekintetben a főemlősökhöz hasonlíthatóak”. Magyarázza Dr. Sylvia Earle tengerbiológus: „ a halak olyan jóindulatúak, olyan kíváncsiak. Tudod a halak érzékenyek, saját személyiséggel rendelkeznek, megsértődnek, amikor bántják őket.”

Attól még, mert ők nem adnak ki hangokat, még ugyanúgy fájdalmat élnek át, mint bármelyik másik állat. HALld meg te is a fájdalmukat!

Egészségügyi okokból nézve a halfogyasztás során felmerül a nehézfém-szennyeződés veszélye. A környezetünk nagymértékű szennyezése következtében vizeink is egyre több olyan szennyeződést tartalmaznak, melyek hatással vannak a benne lévő állatok életére, húsára. Azt is tudjuk, hogy a halak bőre nem „lélegzik”, méregtelenít – csakúgy, mint a pulykáé - ezért a bekerülő mérgek nagymértékben tárolódnak el a hal húsában. Ezen túl a halhús igen magas fehérjetartalmú, a túlzott fehérjefogyasztás pedig számos betegség kiindulópontja, pl. kálciumhiány, ezáltal csontritkulás, savasodás, stb.

29. MERT az erő nem formálhat jogot

Mint emberi faj elértük azt a fejlődési fokot, hogy felismerjük: más fajok is megérdemlik az előzékenységet; ugyanúgy, ahogy végül beláttuk, hogy a rabszolgaság helytelen volt, hogy a nők szavazati kérelme jogos volt, ahogy nem szabadna bántalmazni a gyermekeket gyereknevelés címén, stb.

ÉS MERT TUDOD, HOGY EZ HELYTELEN


A PETA információs anyagát felhasználva: http://www.goveg.com/feat/chewonthis/
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Kezdő vegi

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron