Nehéz kérdések - válaszoljuk meg őket!

Tanácsok és segítség azoknak, akik mégy csak ismerkednek a vegetárius élettel

Nehéz kérdések - válaszoljuk meg őket!

HozzászólásSzerző: Norci » 2011. feb. 15., kedd 12:46

Ha már beszélgettél emberekkel a vegánizmusról vagy állati jogokról, tudod, hogy az emberek mindig ugyanazokat a kérdéseket teszik fel; újra és újra. A lényeg, hogy mindig a megfelelő időben válaszoljunk ezekre a kérdésekre - éreztetve, hogy valaha mi is hasonló cipőben jártunk (ha így volt). Mondd el nekik, hogy sokan tesznek fel neked ilyen kérdéseket - és őhozzá hasonlóan sokan csodálkoznak a válaszokon. Próbálj rávezető kérdéseket feltenni, amivel azt érezteted, hogy ő is részt vesz a kérdés megválaszolásában. Próbáld meg eléri, hogy gondolja át, amiket hallott, és ne csak passzívan hallgassa végig a válaszaidat. És emlékezz arra - nem számít mi volt a kérdés -, hogy a húsevés szükségtelen kegyetlenség. És ez ne tántorítson el, bármit is kérdeztek.


“Miért vesztegeted az idődet az ilyesmi dolgokon való aggódással? Nincs jobb dolgod? Emberek milliói éheznek Afrikában!”
Az első kérdéskategória azt fejezi ki, hogy a másik ember számára vannak fontosabb kérdések is, mint amivel mi vesztegetjük az időnket. Lehet, hogy nyíltan visszakérdeznek: "Miért nem tudsz valami jobbat kezdeni az energiáddal?" vagy "Miért nem a globális szegénység, a gyerekkel való visszaélés vagy az abortusz ellen harcolsz?"

Emlékezz rá, hogy nem dolgod megnyerni a vitát. Természetesen, azok az emberek, akik ehhez hasonlókat kérdeznek, valószínűleg nem foglalkoznak a globális szegénység elleni küzdelemmel sem, így könnyen megnyerheted a vitát azzal, ha rámutatsz: képmutatóan viselkednek. Mindazonáltal, hogy csábító és mókás ezt tenni, nem igazán hatásos módja, hogy őt is erre az útra vezesd. Helyette ismerdd el, hogy ez egy jó kérdés. Mutass rá, hogy szintén törődsz az emberekkel. Hozd közös nevezőre a nézeteiket azzal, hogy megkérdezed: azzal, hogy az állatok jogaiért is (!) kiállsz, ellene vagy-e az ő értékrendjének? Beszélj a vegetáriánus életmód gazdasági-társadalmi hatásairól: ahelyett, hogy az állatoknak adjuk a növényeket, mi magunk is elfogyaszthatjuk, ezzel óriási összegeket spórolhatunk meg, hiszen a növényeket közvetlenül fogyasztjuk el, nem pedig az „állatokon keresztül”. Ez teljesen egyszerű, átlátható összefüggés, melyet bárki megért, ha elgondolkodik rajta. Nekünk pedig ez a célunk: minél több ember gondolja át, tudatosan gondolja végig azt, amit eddig megszokásból cselekedett.

Vagy ilyesmit is mondhatnál: "Értem mire gondolsz, én is támogatom az olyan szervezeteket, mint az Amnesty International, Oxfam, melyek az emberi jogokért harcolnak. De nem értesz egyet azzal, hogy a kegyetlenséget az állatokkal szemben is ellenezni kellene?" Ha egyszer egyetért, akkor talán a következővel is folytathatnád: "Az egyik nagyszerű jellemzője a gyárfarmokon élő állatok elleni kegyetlenség ellen küzdésnek, hogy nem kerül több időbe. Folytathatjuk a kampányunkat az AIDS vagy gyermekek bántalmazása ellen, úgy hogy ezalatt vega burgert választunk ebédre a csirke hús helyett. Természetesen, ha vega burgert eszünk, akkor még hosszabb időn át vehetünk részt ezekben a tevékenységekben, hisz a vegetáriusok közt kevesebben szenvednek szívbetegségekben, szívrohamban, vastagbélrákban. És mi több, mert a hús előállítása pazarló a nyersanyagokban (üzemanyag, gabona, víz), így vegetáriusként hathatósan lehet segíteni az éhezés elleni küzdelemben. Ez egy nyerő álláspont mind az állatok, mind az emberek számára. És itt van pl. ez a tájékoztató. Nem akarod elolvasni? Szerintem segítene megérteni, miért oly fontos ez nekem."

"De engem nemigazán érdekelnek a csirkék. Még ha élve is forrázzák le őket - ők csak csirkék. Miért kellene törődnöm velük?"

A következő típusú gyakori kérdések a személy vágyának a megokolását veszi célba, hogy húst ehessen. Az ilyen kérdések megpróbálják elterelni a kérdést valamire, ami nem is igazán fontos.

Figyelj arra, hogy ezeket a kérdéseket legyen időd végiggondolni és a másik számára is érthető válaszokat adjál. Ezután könnyebb lesz válaszolni. Hangolódj rá arra, amit mondanak - talán te is voltál ilyen helyzetben -, hogy megértsd a véleményüket. Az emberek szeretnek passzívak lenni. Monológ helyett kérdezz minél többet. Talán így indíthatnál, "Nos, Tudom miről beszélsz. Régen engem sem érdekeltek a csirkék. És mit szólsz a macskák és kutyákkal történő kegyetlenséghez?" Miután válaszolnak, képes leszel megmagyarázni, hogy a háztáji állatok is ugyanolyanok, mint a macskák, kutyák: fájdalmat éreznek, szenvednek, és ugyanúgy nem akarják, hogy fogságban tartsák és kegyetlenül megöljék őket."


De folytassuk most azzal, ha ilyen választ kapunk: "Nem különösebben érdekel az állatok sorsa"

Akkor ezt mondhatnád, "Értem amit mondasz, de szerintem ez nem erről szól. Van pár ismerősöm, akik nem különösebben állatbarátok, de átálltak a vegetárius étrendre, mert egyébként ellenzik a kegyetlenséget és az erőszakot. Az állatokat ezeken a gyárfarmokon megcsonkítják, és soha nem élhetnek olyan életet, ami egyébként természetes lenne számukra - saját ürülékükben tengetik életük. A csirkéket ipari méretekben tenyésztik és gyógyszerezik, hogy nagyon gyorsan nőjenek, emiatt nyomorékokká válnak: nem bírják el saját testsúlyukat. Azt gondolom, ha látnád, milyen szörnyű ez, nem akarnád támogatni. Tudom, furcsa kérdésnek hangzik, de tulajdonképpen miért is eszel húst?’’


Más gyakori megokolások
    „Az állatok megeszik egymást a természetben, mi miért ne ehetnénk meg őket?”


    „Az emberek a táplálkozási piramis csúcsán állnak.’’


    „Az emberek mindenevők.”

Így is válaszolhatsz, ’’Értem amit mondasz, anno én is így gondolkodtam. De aztán felismertem, hogy az életünk összes aspektusát nem szabadna a ’’dzsungel törvényei” szerint vezetni, és elfelejteni, figyelmen kívül hagyni a morális értékeinket. Nem értenél egyet azzal, hogy legyenek olyan törvényeink, melyek a kutyákat és macskákat megvédik a kizsákmányolástól? Ha egyszer rávezeted őket, hogy egyetértsenek a fenti állítással, akkor folytathatod azzal, hogy a háztáji állatokat semmilyen törvény nem védi; és ha a macskákkal vagy kutyákkal történne mindaz, amit elszenvednek, az törvényellenes lenne. Mondd például ezt: ’’Hasonlóan hozzád én sem támogatom a gyilkosságot, még akkor sem, ha az állatok egymással vérre menő harcot vívnak az élőhelyért. És egy etikus ember elutasítja a nemi erőszakot, még ha néhány állat így is cselekszik a nemzés érdekében. Emberekként inkább vagyunk kedvesek, mintsem kegyetlenek. És szemmel láthatóan nincs semmi természetes a nagyüzemi állattenyésztésben: tömeges kegyetlenség, bántalmazás, kínzás jellemzi ezeket. A csirkéket, disznókat, marhákat borzalmas tenyésztik, gyógyszerekkel, hormonokkal kezelik annak érdekében, hogy nagyon gyorsan nőjenek, ezáltal minél gyorsabban profitot hozzanak a „termelőnek”. Annak a termelőnek, aki nem törődik azzal, hogy az ilyesfajta állattartásnak milyen egészségügyi hatása van az emberekre – beszéljünk ezekről a dolgokról! Számít ez neked valamit?’’


’’De Isten azért teremtette az állatokat, hogy az embereket szolgálják, nemde?
Azt tudnod kell, hogy az emberek nem azért mondják ezt, mert kőszívűek. Azért mondják, mert valóban azt hiszik, joguk van húst enni.

Talán ezt is mondhatod, ’’Igen sokat hallom ezt az érvet, és természetesen a vallásnak is fontos szerepe van ebben a vitában. Egyetértenél azzal a feltevéssel, hogy Isten ellenzi az állatokkal szemben elkövetett kegyetlenséget és egyetért azokkal a törvényekkel, mely megvédi az állatokat az agyonveréstől vagy a megmérgezéstől?” Természetesen egyet fognak érteni és akkor kb. így folytathatod: ’’Tulajdonképpen pár közeli barátom vallásos (zsidó, keresztény, buddhista, adventista, mormon, krisna tudatú, stb.) vegetáriánus, mert elszörnyeszti őket az, ahogy Isten állataival bánnak. Ebből a szempontból nézve Isten azért teremtette a csirkéket, hogy fészket építsenek és felneveljék a kiscsibéket; Isten azért teremtette a disznókat, hogy a földet túrják; Isten azért teremtette az összes állatot, hogy friss levegőt szívjon, hogy egymással játszanak, és így továb. De manapság az állatoktól elvesznek mindent, amit Isten teremtett számukra és kihasználják őket – habár ők is Isten teremtményei, úgy kezeljük őket, mintha csak egy darab kő vagy piszok lennének vagy valami ilyesmi. A valóságban fizikailag úgy teszünk, mintha Istenek lennénk, miközben a lelkileg isteni tulajdonságokkal rendelkező emberre nem jellemző a kegyetlenség. A Biblia nemcsak az embertársainkkal, az emberfelettivel és önmagunkkal, hanem a természettel szembeni alázatra is tanít: az állat- és növényvilág értékelésére. Nem értesz egyet azzal, hogy a kegyetlenség az állatokkal szemben rossz? Ne vitatkozz a tekintetben, hogy vajon Isten létezik-e, vagy hogy valaki vallása mit ír elő. Kezd azzal a beismeréssel, hogy ez egy jó kérdés. Értesd meg velük, hogy a kegyetlenség az állatokal szemben istentelen, bűnös dolog. Ne próbáld meggyőzni őket, hogy szerezzenek be egy új (javított) példányt a Bibliából, Koránból, vagy Tórából, vagy hogy Jézus vegetárius volt; mindazonáltal, hogy ezen érvek mellett vagy. Találkozz velük időközönként, vesd fel a témákat, hogy megértsék és átérezzék a kérdéseket, és mindig térj vissza a kegyetlenségre (mellyel a nem vega életmód jár).


De mi évezredeken át húst ettünk, nemde?
Ezt is válaszolhatod, ’’Igen, ettünk húst hosszú időn át, de nem vagyok biztos benne, hogy ez egy jó mentség folytatni azt, miután tudjuk, hogy rengeteg szempontból helytelen. 100 évvel ezelőttig minden következmény nélkül halálra verhettél egy kutyát, ma ez illegális. Az emberek jó esetben folyamatosan fejlődnek mind a kutatási eredményekben, technikában, mind a moralitásban, tehát nem lenne ésszerű a régi eseményekre, történésekre hivatkozni. Egyetértenél azzal, hogy az állatok ellen elkövetett kegyetlenség helyes volt?” Természetesen nem fognak egyetérteni, ezután folytathatod az érvelést a következőkkel: ’’Rabszolgákat tartottunk állati sorban, hogy szolgálják létünket; nőket és gyerekeket tárgyakként kezeltünk, és így tovább. De természetesen, attól még, mert megtettük, nem volt helyes cselekedet. A legfontosabb az, hogy gondolkodásra késztesd az embereket: attól még, mert sokáig ezt tette az ember, vagy teszi ma is, még nem feltétlenül helyes. Egy dolgot meg kell értenünk: csak az elmúlt száz évben bántunk az állatokkal olyan rosszul, mint ahogy manapság is tesszük. Régen az állatokkal jól „kellett” bánni, hogy fel tudjanak nőni és ne haljanak meg; de ma már gyógyszerekkel tartjuk életben a szerencsétlen jószágokat. Ez épp annyira kegyetlen, mint annyire fölösleges tett. Az, hogy ilyen hosszú ideje rosszul bánunk az állatokkal, nem elég ok, hogy befejezzük a kegyetlenséget? Szerinted?”
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00


Re: Nehéz kérdések - válaszoljuk meg őket!

HozzászólásSzerző: balazsmea » 2011. máj. 31., kedd 22:55

Sziasztok!

2 gyermekem van, 3 éves és 13 hónapos. Még mindig szoptatok, így mindenki azt mondja, hogy míg szoptatok, ne vegetáriánuskodjak! De miért ne? Ha tőlem mindent meg kap , ráadásul hozzá táplálom!

Nagyon elhíztam a terhességek után+ szoptatás melletti helytelen táplálkozási szokásommal! Ráadásul rengetek egészségügyi problémám akadt!
Mondjátok meg, mit csináljak, jelenleg sem eszem sok húst, de azért már diétáznék is!

Még egy kérdés, ti szerintetek a Bio boltokban található termékek, alapanyagok tényleg BIO? Mert én már nem hiszek el semmit! mert nem tudom, honnan juthatok hozzá az alapanyagokhoz, hogy tudjak vega ételeket készíteni?

Köszi szépen válaszotokat!
balazsmea
 
Hsz: 1
Csatlakozott: 2011. máj. 31., kedd 22:32

Re: Nehéz kérdések - válaszoljuk meg őket!

HozzászólásSzerző: bugi » 2011. jún. 4., szomb. 10:40

Szia!
A probléma ismerős. 3 gyermekem van , 11 , 7, 5 évesek. Veget. (laktoveget.) voltam akkor is ,mikor vártam őket, mikor szoptattam őket , és azóta is . Ők is veg. táplálást kapnak. 3 éves korukig szoptattam őket. Mindegyik életerős, egészséges, jó a foguk, jó kedélyűek, kiegyensúlyozottak.
A gyerekeknél figyeltem, hogy megfelelő mennyiségben, minőségben kapjanak a tápanyagokból életkoruknak megfelelően az adott ételekben, hozzátápláláskor is. Úgy érzem, emiatt voltak rendben. Egy adott időszakban javasolt a gyermekorvos vaspótlást. ( Ez egy "talált " gyermekorvos volt, akiről hallottam, hogy elfogadja a veget-got , és nem előítéletből írja fel az ilyen-olyan kiegészítő készítményt. A körzeti védőnő és gyermekorvos előtt sokáig titkoltam hogy én is, a gyermek is veget. , mert annyi előítéletet, támadást kaptam addig emiatt. Amikor elárultam -1,5 éves volt az első gyermekem- azonnal vasat írtak fel, kivizsgálásokra küldték a gyermeket stb. Emiatt váltottam gyermekorvost. )
A saját problémádat is nagyon megértem. 2 kisgyermek gondozása ,nevelése nehéz, fáradságos feladat. Pihensz -e eleget? Alszol -e eleget? Van -e segítséged, ha közeledsz a kifáradáshoz? Időnként ki tudsz -e szakadni a mindennapi teendők kerekéből? A saját táplálkozásodra oda tudsz -e figyelni? Tapasztalataim szerint az elhízás , egészségügyi problémák ilyenekből is fakadhatnak .
Személy szerint megbízom a védjegyekkel ellátott csomagolt biotermékekben . Zöldséges biostandon egy esetben jártunk úgy, hogy az eladó /alkalmazott vett a piacon az egyik társától uborkát,és biouborkaként adta el. Lebuktatták a körülötte levő árusok a tulajdonosoknál, azonnal elbocsátották. A biotejet árulókról veget. ismerősöktől kaptunk jó referenciákat, ők el is mentek meglátogatni a céget. Zöldséget,gyümölcsöt , olajos magvakat gyakran olyan ismerősöktől veszünk vagy nagyszülőktől kapunk, akikről tudjuk, hogy mivel kezelik( bionak számító gazdálkodás) . Van, amit mi termelünk meg a konyhakertben.
Ha gondolod, szívesen felvehetjük a kapcsolatot e-mailben.
Avatar
bugi
Inkább olvas
 
Hsz: 13
Csatlakozott: 2009. okt. 11., vas. 0:00

Re: Nehéz kérdések - válaszoljuk meg őket!

HozzászólásSzerző: Szondom » 2012. ápr. 18., szer. 13:19

Sziasztok!

Az a helyzet, hogy 13 évig voltam vegetáriánus. Ha csak a hús szagát megéreztem rosszul voltam. Aztán egy hónapja valami elemi erővel tört rám a vágy, hogy húst egyek. Titkolom, mert emlékszem mennyit küzdöttem annak idején a családommal, hogy elfogadjanak.
Volt már valaki hasonló helyzetben? Mit tegyek?

Az érvek, a gondolatok nem segítenek, lepattannak rólam. Már mindenfélére gondoltam, de nem találom a megoldást.
Szondom
 
Hsz: 1
Csatlakozott: 2012. ápr. 18., szer. 13:10

Re: Nehéz kérdések - válaszoljuk meg őket!

HozzászólásSzerző: soulkeeper1234 » 2016. márc. 5., szomb. 9:16

jelenleg sem eszem sok húst, de azért már diétáznék is!
g คลับ
soulkeeper1234
Néha írogat
 
Hsz: 31
Csatlakozott: 2015. szept. 16., szer. 10:48


Vissza: Kezdő vegi

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron