A Védák szemszögéből.

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

A Védák szemszögéből.

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2011. júl. 19., kedd 22:11

Idézetek egy 5.000 éves szent irásból.

A hindu szent iratok világosan és erélyesen szólnak a nemártás és vegetarianizmus mellett.
A Manu Samhita azt tanácsolja: "Jól megfontolva a hús eredetét és a megbéklyózás és leölés kegyetlenségét, tartózkodjon mindenki teljesen a húsevéstől."

Védjétek mindkét fajta lényt, a kétlábút és négylábút. Etessétek és itassátok mindkettőt szükségeik szerint. Hadd nőjjenek együtt velünk testben és erőben. Mentsetek meg minket egész nap a bántástól, ó Hatalmasok! Rig Véda Samhita 10.37.11. VE, 319

Tilos az Isten által adott testedet Isten teremtményeinek megölésére használnod, legyen az ember, állat vagy bármi más.
Yajur Véda Samhita 12.32. FS, 90

A tehén pontos neve aghnya, ami azt jelenti, hogy sose szabad őket levágni. Akkor ki ölhetimeg őket? Aki megöl egy tehenet vagy bikát, a legförtelmesebb bűnt követi el kétségtelenül.
Mahabharata, Shantiparva 262.47. FS,pg. 94

A húst vásárló himsát (erőszak) követ el a gazdagsága által; aki húst eszik az ízenek az élvezete miatt követi azt el; a gyilkos magával a megkötözéssel és legyilkolással követ el himsát. Azaz három formája van az ölésnek: aki hozza a húst vagy érte küld, aki levágja egy állat végtagjait, és aki beszerzi, eladja vagy megfőzi a húst és megeszi - mindegyik húsevőnek tekintendő.
Mahabharata, Anu. 115.40. FS, pg 90

Ahimsa (nemártás) a legmagasabb (szintű) dharma. Ahimsa a legjobb 'tapas'. Ahimsa legnagyszerűbb ajándék. Ahimsa legmagasabb önkontroll. Ahimsa a legmagasabb áldozás. Ahimsa a legmagasabb erő.Ahimsa a legmagasabb barát. Ahimsa a legmagasabb igazság. Ahimsa a legmagasabb tanítás.
Mahabharata 18.116.37-41.

Akik figyelmen kívül hagyják az igazi dharmát és, bár gonosz és dölyfös dolog, magukat erényesnek tartják, bűntudat és büntetéstől való félelem nélkül ölik meg az állatokat. Továbbá a következő életükben, az ilyen bűnös személyeket ugyanazok a teremtmények eszik meg, akiket megöltek ebben a világban.
Shrimad Bhagavatam 11.5.4. FS, pg, 90

Hogy gyakorolhatná a szánalmat az, aki állat húsából eszik saját húsa hizlalásáért?
TK 251, TW

Amikor az ember rájön, hogy a hús egy másik teremtmény lemészárolt teste, tartózkodjon megevésétől.
TK 257, TW

Mindenki aki él összeteszi tenyerét ájtatos imádásában azoknak aki visszautasítják a mészárlást és a hús ízlelését.Dátum: 2005. május 26. csütörtök, 09:00 Küldte: boldogsag
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Vallás, spiritualitás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron