Gondolatok a fejlődésről

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

Gondolatok a fejlődésről

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. júl. 1., pén. 10:50

Jelenlegi probléma világunkban, hogy eldeformált értékrendünkkel mérjük a dolgokat. Így klassz manapság a meki húspogácsás szendvicse, a kuki-kulák, vagy az autó, és végtelen a sor, sajnos.

Beszélünk a szeretetről, azután tenni is akarjuk, de mivel rosszat tanultunk, így nem tudunk igazán jót tenni. A gyermek szeretettel születik, ezt láthatjuk akkor is, amikor az állat neki barát, és nem akarja megenni. De előbb-utóbb "betörnek" mindenkit...

Szeretettel tesszük, amit teszünk?

A nagymama levágja a vasánapi ebédhez a csirkét, aztán meg jön a "hétvégi" család, hogy mama, mi (már) nem eszünk állatot?
Most jót tett a mama, vagy nem?
Persze, hogy jót, mert szívből szeret, és teszi, amit szokás, amit tanult, hogy az úgy jó. Csakhogy a család értékrendje visszatalált a természet (szeretet) törvényéhez abban az értelemben, hogy az állatot barátnak, és nem élelemnek tekinti. A természet törvénye szerint tehát rosszat tett a mama. Persze ezt ő nem érti még. A rossz tett az állat keserves halálában, fájdalmas sikolyában, a megevett hústól az emberben kialakult betegségekben, pazarláson, nagyüzemi szinten már a környezetszennyezésen, és még rengeteg momentumban nyilvánul meg.

Úgy kell élnie az embernek, hogy a szeretet (kozmosz, természet, Isten, ...) törvénye hassa át minden cselekedetét. Már a történelemben is meg kellett volna ezt tenni, ebben kellett volna FEJLŐDNI. Történt is ezen a téren haladás, de sajnos nagyobbat "fejlődött" az anyagiasság az ember uralkodó, "mindenhatónak tűnő" ereje folytán. Most már láthatjuk a múltban őseink és általunk elkövetett cselekmények következményét, és ezek fényében mérlegelhetjük, hogy folytassuk e az elkezdett (tév)utat, vagy VÁLTOZTASSUK meg gyökeresen eddigi életünket.

"Gonosz nem létezik, csak a múlt. A múlt, az elmúlt; a jelen egy pillanat; Minden a Jövő!"
Zarathusztra: Zend Aveszta

Az ember megteheti, hogy a gonoszt, az ártást, az erőszakot száműzze életéből. Egyszerűen csak minden gondolatát, szavát, és cselekedetét értékelnie, elemeznie kell a TERMÉSZETSZERETET TÖRVÉNYÉNEK szellemében, így mindig meg fogjuk találni a jobbik választást.
Így juthatunk el a magántulajdontól az egyetemes tulajdonig, a szenvedéssel és halállal járó hús- és mindenevéstől a vegetarinizmushoz, a vegyszerestől a vegyszermentes növénytermesztéshez, a gyógyszerzabálástól a gyógynövényekig, a modern házaktól a természetes anyagú házaqkig, az energiapazarló tevékenységektől a megújuló erőforrások hasznos felhasználásáig, az autótól a vasútig, a mindennapi újságvételtől a könyvtárba járó újságolvasásig, végtelen a sor.

Van miben fejlődnünk, belátható. De gyönyörű a fejlődés ösvénye, tele csudával és szépséggel, haladjunk ezen az úton.

A cikket zárja egy pár inspiráló sor "Az egészségügyi maffia" című könyvből; szerző: Ghislaine Lanctot ex-M.D.

" "ÉLJ SZABADON, VAGY HALJ MEG!"
...
Én az életet választottam! És te? Arra bíztatlak, tarts velem. Most, hogy túlléptünk egy viharos évszázadon, úgy tűnik, saját kipusztításunk és a világméretű totális kormányzat irányába rohanunk. Mindkettő saját szélsőségesen materialista döntéseinknek az eredménye. Nem arról van szó, hogy folytassuk a kis változtatgatásokat. Vagy átalakítjuk régi értékrendszerünket, vagy meghalunk. Most talán válaszolj a kérdésre:

ÉLNI VAGY MEGHALNI? "


Dátum: 2005. május 04. szerda, 11:34 Küldte: Parsifal
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Re: Gondolatok a fejlődésről - II. rész

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. aug. 1., hétf. 14:38

"az ember természet lénye... de mi természetes ma még ezen a földön? mi 2005-ben vagyunk. az ember megtanult computeren írni, biciklizni, traktort vezetni... mind mind nem természetes! de a nem természetes nem feltétlenül rossz! "

Mi természetes ma még ezen a földön?

Az egyik fórumozó által felsorolt TERMÉSZETELLENES dolgoknak mind megvolt és/vagy megvan a negatív következménye is! Példának a kompjúter alkalmas, lásd az alábbi keretes részt. (Az autós közlekedés is jó példa, vagy a húsevés - ha már a VEG.hun vagyunk...) Ezeket a természetellenes dolgokat gyakorolva, használva igazán jót tenni nem lehet.

-------------------------------------------------------------------------------
"Életük" során a számítógépek, a műholdak, a televíziókészülékek vagy más távközlési eszközök a földi erőforrásokat használják. Születésükkel és halálukkal - előállításukkal és szemétre dobásukkal - a környezetre gyakorolt hatásukat viszonylag könnyű felbecsülni. Ám működésük környezeti hatásai sokkal nehezebben mérhetők fel. A számítógépek előállításához energia és víz kell. Különösen a számítógép-chipek alapját jelent szilícium félvezetők gyártása fogyaszt sok energiát és vizet. Az egyhetente 5000 darab nyolchüvelykes szilícium félvezet lapot előállító gyár víz- és energiaigénye megfelel egy kisebb városénak.
A számítógépek és a televíziókészülékek előállítása sok szeméttel jár, többségükben veszélyes hulladékokéval. Mérgez oldószereket, savakat és nehézfémeket használnak a félvezetők, nyomtatott áramkörök, valamint a monitorok és tv-képernyők katódsugárcsöveinek előállításakor.
1993-ban a Mikroelektronikai és Számítógép-technológiai Szövetség tanulmányozta a tipikus asztali számítógép el állítása során keletkez hulladékokat. A tanulmány szerint egy 25 kilogrammos számítógép gyártása során 63 kilogramm hulladék, ebből 22 kilogramm veszélyes hulladék keletkezik.

A kaliforniai Szilikonvölgy - "kiváló" példa a számítógépek előállításával járó környezeti veszélyek illusztrálására. Mielőtt az 1970-es években a Santa Clara-völgyet a számítógépgyártás központjává tették volna, az eredeti talajvízszint alatti földrétegek szolgáltatták a mezőgazdasági termeléshez szükséges öntöz vizet. Három évtizeddel később 29 veszélyeshulladék-lerakó - közülük 23, egykor chipeket el állító gyár - szárítja a völgyet, így ma Santa Clara kerületnek sokkal több vizet kell importálnia.
A kidobott számítógépek és mobiltelefonok is óriási gondokat okoznak, nem utolsósorban azért, mert igen hamar elavulttá válnak és szemétre kerülnek. Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa által nemrégiben kiadott tanulmány szerint az Egyesült Államokban 1998-ban 20,6 millió személyi számítógép vált elavulttá, ennek csupán 11 százalékát hasznosították újra, és 3 százalékát adták el vagy adományozták oda. Köszönhetően a számítógépek rövid elavulási idejének, a javítás egy új számítógép beszerzési költségéhez képest drága. Ha a számítógép szemétdombra kerül, a monitorokban található ólom, a processzorokban lévő higany és króm, továbbá a gépekben található arzén- és halogénezett szerves vegyületek mind veszélyeztetik egészségünket.

bővebben: http://www.fna.hu/fold.html - Háttéranyagok!
--------------------------------------------------------------------------------

Viszont VAN olyan "természetellenes", emberalkotta dolog, például egy elhullot fűfaágakból ember által fonott kosár, vagy egy kidőlt fából ácsolt ház, amely bár nem a Természet kreálmánya, csak elenyésző negatívumuk van. De ha kivágnak egy fát, abból ácsolván a házat, fonva a kosarat, és kettőt a kivágott fa helyébe ültetnek, még az sem tekinthető károkozásnak! Az így kapott "építmény" egy papíron említhető a darazsak papírszerű lakásaival, a hangyák várával, a fecskék fészkével. Harmóniában van a Természettel, a lehető legkevesebb károkozás nélkül.

Gondolj csak bele! Ha a múlt emberei olyan érzékenyek lettek volna, mint te, vagy én most, akkor nem lennének húsgyárak, sem kompjúter, sem autó, de még bicikli sem... Mondhatnám úgy is: ha az emberek következetesen megfogadták volna az olyan tanítók szavait, mint Jézus, akkor mi most nem a billentyűzetet ütögetnénk... Az emberiség szeretettel sosem tett volna "a természet ellen valót". De tette, így alapvető most a húszabálás, az autóáradat, a világháló. Nekünk csak a jó oldalát tanították ezeknek, ezért vágyunk és erősen ragaszkodunk hozzájuk, hogy már fáj elszakadni tőlük. Való igaz, mi most relatíve jó hatásfokkal HASZNÁLhatjuk JÓRA a számítógépet, és ezért nem is kell elszakadni tőle (ennél gyorsabban, hatékonyabban mással nem is tudnánk például az ismereteket terjeszteni, új emberekkel megismerkedni, stb.), de attól még ott van mögötte az ártalom, amivel előállítása, használata jár! A számlát a természet haladéktalanul benyújtja!

Olyan eszközökre, tevékenységekre van szükség, amelyek nem, vagy minél kevesebb fájdalmat okoznak! A jelenleg fellelhető emberalkotta anyagok, eszközök, cselekvési minták között ott vannak a Jó választások, ezeket kell választani!

"Az igazi nagyság a kicsiségben van" - mondta Rodin, a vegetáriánus életmódot folytató művész, egy másik mondás bölcsesség szerint pedig "az igazi nagyság nem a vagyonban, hanem a szükségletek csekély számában van".

Törekednünk kell a minél egyszerűbb, természetet nem károsító (mert minden visszahat az emberre is!), olcsó, de hatékony eszközökre, tevékenységekre.
Ha van jó választás, márpedig mindig kell legyen, akkor ne halasszuk el a vele való megismerkedést, és választásunk nem lehet kétséges.
Itt a veg.hu -n erre jó példákkal találkozhatunk, a jóravaló emberek írásainak köszönhetően.


--------------------------------------------------------------------------------
Erőszakosabb -> Békésebb (természet- és emberbarátabb) választási példák

-húsevés -> vegetáriánus táplálkozás
-nagyvárosi élet -> vidéki élet
-WC használat (ivóvízzel öblítve) -> "szürke (használt) vizes" WC -> komposzttoalett
-autós közlekedés -> tömegközlekedés
-újság- és könyvvásárlás -> könyvtárba járás
-gyógyszerzabálás -> természetes élet és gyógymód
...

"Az úgynevezett haladásnak minden vívmánya bizonyos veszteségekkel jár együtt: például a társadalom gazdagodik egy találmánnyal, de ugyanakkor elvész egy olyan tulajdonság, mely mindannyiunkkal vele született. A művelt embernek hintaja van, de már alig tudja használni a lábait. Remek genfi órája van, de csillagászati naptárt szerez be, mivel bízik abban, hogy a könyvben minden tudnivalót megtalál, egyetlen egy csillagot sem ismer fel az égbolton s nem veszi észre sem a tavaszi, sem az őszi napéjegyenlőséget.
Az értelmes ember minden henye dolgot elvet magától s mindig visszatér végül is ahhoz, ami neki a legszükségesebb." - Emerson

Ralph Waldo Emerson amerikai író, filozófus is vegetáriánus volt!
Dátum: 2005. június 08. szerda, 01:00 Küldte: Parsifal
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Vallás, spiritualitás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron