18 ok, amiért a muszlim hívő böjtöl

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

18 ok, amiért a muszlim hívő böjtöl

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 12., csüt. 9:28

-A böjt közelebb visz minket kevésbé szerencsés társainkhoz, akik ezeket a szenvedéseket nemcsak évente egyszer élik át. Segít megérteni mások szenvedését és ezzel arra ösztönöz, hogy segítsünk rajtuk most és az év más napjain is és igyekezzünk változtatni a helyzetükön.

-Az éhség és a szomjúság érzete a két legfontosabb érzés és ha az ember sokáig éhes vagy szomjas, kiszolgáltatott lesz és akkor érzi igazán, milyen kicsi is ő!

-A böjt legfontosabb része és célja, hogy a hívő közelebb kerüljön Allahhoz, s kérje az Ő kegyét és bocsánatát a rossz tetteiért.

-Éhség-és szomjúságérzetet teremtve engedelmeskedik Allahnak, "megméri" a hitét, erősiti magát.

-Allah kegyeire koncentrálunk; az embert megelégedés tölti el a nap végén, mikor eszik az ételből és iszik az innivalóból, jobban meg tudja ezáltal a kis várakozás által becsülni Allah legnagyobb kegyét: hogy enni és inni ad az embernek.

-A böjt és az egész napi kitartás akarateőt ad nekünk és ezáltal segít elviselni, ha az életben máskor szükség van kitartásra és akaraterőre. -Ugyanígy a böjt bátorságot es erőt ad, segít, hogy ne csak elviseljük a nehéz élethelyzeteket, hanem hogy változtassunk rajtuk. Felvértezi a koncentrációval és felfedi előtte rejtett tartalékait.

-A böjt ugyancsak megtanít az Allahban való hitre és tudasoítja bennünk, hogy Őrá számítsunk, ha szenvedünk. Megmutatja, hogy minden nehéz helyzetnek vége lesz.

-Türeléemre tanítja az embert. sokan úgy érzik, a böjtös napok sosem érnek véget, hanem egyszercsak vége lesz. Az élet is ilyen.

-A böjt alatt megpróbáljuk legyőzni a haragunkat és egy jobb embert próbálunk faragni magunkból. Az éhség és a szomjúság vágyának a legyőzésével egyben próbálunk megszabadulni mindentől, ami rossz bennünk, rossz vágyaktól, kívánságtól.

-Tolerabciára tanít minket; sok embert az éhség és a szomjúság idegessé és türelmetlenné teszi. A böjt megtanít csendben elviselni a neheézségeket, amik minket érnek.

-A böjt lágyítja a jellemet és megtisztítja a személyiséget a negatív dolgoktól.

-A böjt megbocsátóbbá teszi az embert; mivel ebben a hónapban ő maga is Allah bocsánatáért fohászkodik, könnyeben megért másokat.

-Pontosságra neveli a hívőt, mert böjt alatt alkalmazkodnia kell egy szigorú napirendhez.

- Segít a hívőnek legyőznie az esetleges falánkságot.

-Mentális, spirituális és fizikális önfegyelemre tanít.

-Egyfajta szellemi forradalmat idéz elő az emberben, azáltal, hogy megmutatja a benne lévő képességet a változtatásra és önmaga legyőzésére.

- Megtisztítja a testet a méreganyagoktól, élesíti az elmét.

forrás: http://www.geocities.com/iamnoora2002/okok.html

Dátum: 2005. február 05. szombat, 08:00 Küldte: tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vallás, spiritualitás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron