jóga

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

HozzászólásSzerző: baraka » 2008. feb. 9., szomb. 23:34

Elnézést, Nawesh. A "vakon" szót kifelejtettem a mondatból. Természetesen követhetsz bárkit, csak légy tudatos.


Az érzés, amiről a végén írtam, azt hiszem behatárolható valamelyest: köszönet, hála, szeretet. Ezek keveréke, nem tudok külön, önálló szót erre az érzésre.

És köszönöm, Neked is hasonlókat kívánok! :)
Avatar
baraka
Írogat
 
Hsz: 164
Csatlakozott: 2006. máj. 29., hétf. 0:00


HozzászólásSzerző: nawesh » 2008. feb. 10., vas. 12:54

köszönöm, mert a vakon követéstől, a fanatikusoktól az úr mentesen meg bennünket :oops: :wink: :idea:
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: baraka » 2008. feb. 10., vas. 21:30

Ámen! :wink: 8)


„A meditáció egyre érzékenyebbé tesz, erősíti a nagy egészhez való tartozásod tudatát. … A meditáció hozta érzékenység új barátságokat hoz számodra – barátságot a fákkal, a madarakkal, az állatokkal, a hegyekkel, a folyókkal, az óceánokkal, a csillagokkal. Az élet tartalmasabb lesz, ahogy nő a szeretet, ahogy nő az együttérzés. Aki rendszeresen meditál, azt előbb-utóbb elönti a szeretet. Ha mély odaadással végzed a meditációt, előbb-utóbb érzed növekedni magadban azt a végtelen szeretetet, amit ez idáig nem ismertél. Lényed új tartalommal gazdagodik, egy újabb ajtó tárul fel előtted. A szeretet eleven lángja lettél, amiből juttatni akarsz másoknak is. Ha mély odaadással szeretsz, idővel látni fogod, hogy szereteted egyre meditatívabb. Eddig soha nem tapasztalt csönd és nyugalom áraszt el. A gondolatok lassan eltűnnek, és megjelennek a rések, a csöndek. Megérinted saját mélységed. A szeretet meditatívvá tesz és a meditáció szeretetteljessé tesz, ha jó irányba haladsz.”

„A meditáció azt jelenti: áldás az egyedüllétben. Az ember akkor él igazán, amikor képessé válik erre, amikor többé nem függ senkitől, semmilyen helyzettől, semmilyen körülménytől.”
„Ha az ember egyszer megismeri valódi énjét, akkor egyéniséggé válik. Ekkor már nem hat rá a tömegpszichózis, nem dől be a babonáknak, nem lehet kihasználni, s nem lehet az orránál fogva vezetni, nem lehet ide-oda ugráltatni. A saját fénye vezeti, a saját belső hangja után megy. Élete határtalanul szép és teljes lesz.”

„Az egót mindig a problémás dolgok érdeklik, mert amikor valami problémás, akkor ott a kihívás. Ha le tudod győzni a nehézséget, az egód elégedett lesz. Az egót sosem vonzzák az egyszerű dolgok – soha! A meditációs technikák egyszerűek, ezért nem fognak tetszeni az elmédnek. Jegyezd meg, hogy ami tetszik az egónak, az sosem szolgálja szellemi fejlődésedet.”

„Nem hiszel Istenben? Ez nem akadály a meditációban. Nem hiszel a lélekben? Ez sem akadály a meditációban. Egyáltalán nem hiszel semmiben?
Az sem akadály. Ettől még meditálhatsz, mert a meditáció egyszerűen csak azt mondja meg, hogyan haladj befelé; hogy van-e Isten vagy nincs, az nem számít.
Egy dolog biztos, hogy te vagy. Hogy leszel-e a halál után vagy nem, az se számít. Csak egy dolog számít: hogy ebben a pillanatban, te – vagy. Ki vagy te? Ehhez a meditáció a kulcs: a kulcs ahhoz, hogy mélyebbre menj önmagadba. Ez az önmagad talán csak egy pillanat; talán nem örökkévaló; talán a halállal minden végetér. Nincsenek feltételeink, amikben hinned kell. Csak annyit mondunk, hogy kísérletezz. Csak próbálkozz.
Egy nap aztán megtörténik: nincsenek gondolatok. És hirtelen, amikor a gondolatok eltűnnek, a test és te szétváltok – mivel a gondolatok alkotják a hidat. A gondolatokon keresztül kapcsolódsz a testhez; azok alkotják a láncszemeket. A láncszemek hirtelen eltűnnek – vagy te, van a test, és egy végtelen űr a kettő között. És akkor tudod, hogy a test egyszer meg fog halni, de te nem halhatsz meg.
És akkor ez már nem olyan, mint egy dogma; nem egy hiszekegy, hanem tapasztalat – magától értetődő tapasztalat. Azon a napon eltűnik a halál; azon a napon eltűnik a kétség, mert most már nem kell mindig védened magad. Senki sem pusztíthat el, elpusztíthatatlan vagy. Csordultig tele leszel bizalommal.
És a bizalom eksztázis; a bizalom Isten; a bizalom teljesség.
Ám nem azt mondom, hogy bízz. Azt mondom, hogy kísérletezz a meditációval.”

„A meditációhoz nem kell külön időt szakítanod. Takaríthatod a padlót is, miközben csendben figyeled magad.”

Osho: Mi a meditáció?
Avatar
baraka
Írogat
 
Hsz: 164
Csatlakozott: 2006. máj. 29., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: baraka » 2008. feb. 11., hétf. 9:47

„Te, a legfelsőbb Atma (Lélek) tükörképe vagy, amely a testben tükröződik vissza, s amely Prakrithinek (Világ) része. Az eredeti Isteni Lélek, valamint az egyéni lélek – amely a tükörkép –, valamint az objektív világ – amelynek a test egy része –, három létforma, amelyet Iswara – Jiva – Prakthinek (Isten – Személy – Világ) nevezünk. A Sadhana abban a pillanatban sikeressé válik, amint képessé válunk elfogadni az objektív világot, mint illúziót vagy felismerni, hogy a nem más, mint maga a Legfelsőbb Lélek. Amikor a tükröt – Prakrithit – elvesszük, a kép, – Jiva – szintén eltűnik. Amikor a tükröt megszüntetjük, egyszerre két létforma tűnik el; a tükör maga, és annak reflexiója. Te pedig egyesülsz Istennel.”

Sathya Sai Baba (Az Istenember c. könyvből)
Avatar
baraka
Írogat
 
Hsz: 164
Csatlakozott: 2006. máj. 29., hétf. 0:00

??

HozzászólásSzerző: Zsuzska76 » 2008. máj. 25., vas. 19:55

Nem tudjátok véletlenül, észak-budán hétköznap délelőtt van-e jóga-oktatás? vagy hétvégén 8-10 óra között?
Avatar
Zsuzska76
Inkább olvas
 
Hsz: 13
Csatlakozott: 2005. szept. 19., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Pomáz

HozzászólásSzerző: nawesh » 2008. máj. 25., vas. 22:00

Kedves Zsuzska76!

Úgy tudom vanÉszak-Budán

írj egy mailt a joga@joga.hu ra és ott tudnak tájékoztatást adni
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2008. okt. 28., kedd 7:50

ma van Díwali, az indiai Újv Napja, a Fény ünnepe.

Jógaiskolánk mesterláncában, Bhagwan Sri Deep Narayan MahaprabhuJi ezen a napon született 1828-ban.

Swami MaheshwaranandaJi Díwali üzenete itt látható:

http://www.yoga-in-daily-life.org/

S a www.swamiji.tv oldalon ma (magyar idős ezrint) 14:15-től angol nyelvű satsangja látható Indiából.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2009. júl. 7., kedd 18:57

Forrás: http://www.jadanasram.blogspot.com/

Ma van a kulonleges egyuttallas, a juliusi holdtolte, a Gurupurnima unnepe. A szamos indiai fesztival - Holi, Diwali, Krishna Jayanti stb. - kozul talan a legfontosabb. Egy tanitvany (sisya), spiritualis keresok, baktak szamara minden bizonnyal a legkiemelkedobb. Ugyanis a Mestert, a Gurut elteti ez az unnep. A Guru elvet, azt, hogy Isten emberi formaban (Nimit Avatar) minden vilagkorszakban itt jar a foldon kozottunk, hogy elvezessen bennunket a tudatlan, sotet termeszetunkbol (Gu) a megvalositas isteni fenyebe (Ru). A Gurupurnima napja a Fold teremtesenek napja. Gurupurnima a nagy risi, Ved Vyasa szuletese napja, akinek a negy vedat koszonhetjuk.


Szerte Indiaban legalabb 80 Mahamandaleshwar, "bejegyzett" megvalositott szent el, ez bizonyos vagyok benne, hogy megszamlalhatatlanul sok egyeb nevtelen szent ember el ezen a kulonleges foldon. A mai napon mindenutt a Guruk kore gyulnek, az asramokba latogatnak a tanitvanyok, a baktak.


Swamiji reggel 7 korul jott le hozzank az asram talan legszebb, legzoldebb gyonyoru viragos kertjebe, a Shiv Bhagba. Ebben a benso vedett helyen eloszor mi feher bhaktak koszonthettuk ot. Viragmalakkal, kokuszdiokkal (a feltornivalo kemeny ego szimboluma), gyumolcsokkel, fustolokkel, daksinaval (penzadomannyal) jarultunk ele. Aztan a legkozelebbi, az asramban elo indiai csaladok vegeztek el a pada pudzsat. Ez a Mester labanak ritualis megmosasat jelenti. Viragokkal diszitik a lotusz labfejet, tilakot tesznek ra, meghintik vizzel es aratit (tuzszertartast) vegeznek a Guru fizikai alakja korul. Nagyon megindito szep hagyomany. Az egyik asszony szarijaval torolte meg a Mester labat. Ez a szertartas ismeros lehet egy masik kulturkorbol a Nagycsutortok es egy nazareti Mester kapcsan. A Guru labanak vizet a baktak felfogjak es odaadasuk jelekent megisszak. ("Gurudev labanak vize atvisz a tudatlansagon" - Guru Gita).


Swamiji ezutan kilepett a mindenki szamara nyitott terbe es az indiai baktak koszonteset fogadta. Hosszu sorokban tobb ezer bakta jarult ele, egeszen 10 oraig jottek. Viragmalakat akasztottak a nyakaba, prasadot hoztak (edessegek, gyumolcsok, szaritott gyumolcs), daksinat adtak neki, shawl-akat teritettek ra es aratit vegeztek Isten fizikai formaja elott.
Ezt kovetoen Swamiji Holy Guruji szobajaba ment fel, majd a Mahasamashi helyszinen koszontotte sajat Gurujat. Visszaterve a szatszang szinhelyen udvozolte iskolank, a Gurukul frissen felavatott brahmacharijait. A vedikus szamszkarak hagyomanya szerint megtanitotta nekik a Gayatri mantrat, ez az elso dolog, amit a diak a Gurukulban megtanul. Hosszu beszedek kovetkeztek, Swamiji egeszen delutan kettoig megallas nelkul ott ult es a baktak rendelkezesere allt. Fel harom volt mar, amikor enni ment, utana felfrissitette magat es delutan negyig ujra ott ult a szatszang helyszinen. Ezutan ment vegre pihenni, de ahogy hallom kintrol a beszurodo hangokat, mar ujra a baktakkal van.
Az esti fohasz utan a szatszangot es az egesz ejszakan at tarto badzsan eneklest nyomon lehet kovetni a www.swamiji.tv cimen.
Nagyon meleg van, ez elmult 2-3 napban ujra 43-45 fok es esonek egyelore tovabbra sincs semmi nyoma.


(Miutan leirtam ezt a bejegyzest, mentem az esti szatszangra. Es nagyon nevettem magamban a pontositason, amikor Swamiji azt mondta, hogy ezen a szent foldon nem ezrek, hanem megvalositott szentek, isteni inkarnaciok millioi eltek, elnek)
(Pontosabban pedig ez az az nap, amikor az isteni tudat fenye napsugarak formajan eloszor vetult erre a Foldre)
(Valamint, ahogy Mesterunk kiemelte, a Gurupurnima az egesz evre szolo sankalpa - elhatarozas - meghozasanak ideje) - spiritualis ujev
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: cilvija » 2009. aug. 17., hétf. 16:57

Meg tudná valaki mondani, hogy a Guru Gíta CDt magyarul honnan tudnám beszerezni?
Avatar
cilvija
 
Hsz: 3
Csatlakozott: 2008. dec. 8., hétf. 1:00

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2009. aug. 17., hétf. 22:11

Szia,

nekem hindi nyelven van meg a CD, és angol fordítás, és talán van magyar fordításom is, ha neked ok.

Gábor
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: cilvija » 2009. aug. 18., kedd 18:19

giyandeva írta:Szia,

nekem hindi nyelven van meg a CD, és angol fordítás, és talán van magyar fordításom is, ha neked ok.

Gábor


Angolul meg tudtam venni a cdt, értem is, de nem minden szavát, és szeretném minden szavát érteni. Ha el tudod küldeni a magyar fordítást az tökéletes lenne! Email címem: kedves kukac gmail pont com
Vagy ha csak az angol fordítás van meg, az is jó, ha leírva látom, akkor jobban értem, mint hallás után.

Hálásan köszönöm előre is!
Avatar
cilvija
 
Hsz: 3
Csatlakozott: 2008. dec. 8., hétf. 1:00

HozzászólásSzerző: nawesh » 2009. aug. 26., szer. 4:26

kedves cilvija!

A szegedi egyesületünk kiadta a Guru Gítát magyarul

szóval itt www.jogaszeged.hu megrendelhető

Nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: cilvija » 2009. aug. 28., pén. 17:59

nawesh írta:kedves cilvija!

A szegedi egyesületünk kiadta a Guru Gítát magyarul

szóval itt www.jogaszeged.hu megrendelhető

Nawesh


Köszönöm Nawesh, írok is mindjárt a megadott emailre :)
Avatar
cilvija
 
Hsz: 3
Csatlakozott: 2008. dec. 8., hétf. 1:00

HozzászólásSzerző: Arak » 2010. jan. 29., pén. 15:44

MEGHÍVÓ

Sugallatok órája

Ez a beszélgetéssorozat választ ad néhány alapvető kérdésre.
Elmondja, miért.
Nem oldja meg varázsütésre a problémáidat, de megmutatkozik, hogyan oldhatod meg őket. A sugallatok ott vannak Benned is. Magadhoz engedheted őket. Rajtad áll: meghatározza életedet az, hogy mi a Te igazságod. Nem akarlak elvinni a saját 'menyországomba'. Segíteni szeretnék, hogy megtaláld a Tiédet.

1. előadás
Ábrahám Krisztián
A valóság természete, érzékelése és teremtése.
Ráhangolódás a belső iránymutatásra
A Világegyetem mint a Létező fizikai megnyilvánulása. Az anyagi világ mint energia. Mire irányítod figyelmedet? A teremtés folyamata. Tudatos teremtés.
Az általad emelt falak. Segítő sugallatok.
2010. február 1. hétfő
Hansági Ferenc Vendéglátóipari Szakközépiskola
(Szeged, Kenyérgyári út 8.), 17-18.30 óráig.
Részvételi díj: 400 Ft
Avatar
Arak
 
Hsz: 2
Csatlakozott: 2010. jan. 29., pén. 1:00

Re: jóga

HozzászólásSzerző: Arak » 2010. jan. 29., pén. 16:19

MEGHÍVÓ

Sugallatok órája

Ez a beszélgetéssorozat választ ad néhány alapvető kérdésre.
Elmondja, miért.
Nem oldja meg varázsütésre a problémáidat, de megmutatkozik, hogyan oldhatod meg őket. A sugallatok ott vannak Benned is. Magadhoz engedheted őket. Rajtad áll: meghatározza életedet az, hogy mi a Te igazságod. Nem akarlak elvinni a saját 'menyországomba'. Segíteni szeretnék, hogy megtaláld a Tiédet.

1. előadás
Ábrahám Krisztián
A valóság természete, érzékelése és teremtése.
Ráhangolódás a belső iránymutatásra
A Világegyetem mint a Létező fizikai megnyilvánulása. Az anyagi világ mint energia. Mire irányítod figyelmedet? A teremtés folyamata. Tudatos teremtés.
Az általad emelt falak. Segítő sugallatok.

2010. február 1. hétfő
Hansági Ferenc Vendéglátóipari Szakközépiskola
(Szeged, Kenyérgyári út 8.), 17-18.30 óráig.
Részvételi díj: 400 Ft
Avatar
Arak
 
Hsz: 2
Csatlakozott: 2010. jan. 29., pén. 1:00

Előző

Vissza: Vallás, spiritualitás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron