A vallás hatása az indiai étkezésre

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

A vallás hatása az indiai étkezésre

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2012. ápr. 23., hétf. 8:32

Dátum: 2010. március 26. péntek, 06:00 Küldte: boldogsag

Indiában az étel a vallási és társadalmi azonosságot jelzi.

India a sokféleség országa. Változatos táj, különféle nyelvek, nagyszabású ünnepek, sok nemzetiség tükrözik az ország kultúráját és hagyományait. Kasmír északi csücskétől Kerala déli államáig, India étkezési szokásai éppen olyan változatosak és színesek, mint maguk az emberek. Sosem volt csak egyetlen, merev előírás Indiában. Ételeik egyre népszerűbbek a világ valamennyi részében.

Sokféle vallás fejtette itt ki a hatását: a hódítóké, a bevándorlóké; különféle népek keveredtek össze már a keresztény időszámítás előtt. Az éghajlati körülmények sokfélesége is közrejátszott abban, hogy a főzni valók palettája kiszélesedett.

Indiában az étel a vallási és társadalmi azonosságot jelzi. Mindegyik vallásban vannak tabuk és preferenciák, pl. a hinduk nem eszik meg a marhahúst, a muszlimok disznóhúst nem fogyasztanak, a dzsaina közösség kerüli a gyökereket, mindent, ami a föld alatt növekszik. Az étkezési szokásokon is látni a vallás erős befolyását.

A legnagyobb befolyást természetesen a hindu vallás gyakorolta. A hinduk többnyire erkölcsi okokból vegetáriánusok. Nagyon sokféle zöldséget fogyasztanak, úgymint paradicsom, karfiol, spenót, zöldbab és krumpli, és ezekből pazar lakomákat készítenek. Van még sok más főzeléknövényük, fürtös bab, cékla, padlizsán, uborka, okra és fehér retek. Az egyik magas kaszt tagjai, a bráhmanák többnyire szigorúan vegetáriánusok, nem fogyasztanak húst, halat vagy tojást.

Jelentős befolyást gyakorolt a muszlimok vallása is. Ők vezették be a pazar mogul ételeket, pl. a birjanit, kebábot, más híres ételeket, és sok fűszert. Muszlim hatásra tálalják az ételeket mandulával, pisztáciával, kesudióval és mazsolával. Muszlimok hozták el a búzadarát, firnit, kovászos kenyereket, és a tandúri főzési stílust. Sok mindent lehet tandúrban készíteni, pl. házi sajtot és zöldségeket.

A hinduk és a muszlimok vallásán kívül a dzsainák is hatottak az indiai étkezésre. Ők csak vegetáriánus ételeket népszerűsítettek. Vezető irányelvük a nem-ártás, ahimszá. Ezért szigorúan ellenzik a húsfélék fogyasztását. Csak olyan ételeket esznek, amelyek megfelelnek ennek a kategóriának, pl. rizs, lencse, búza, olajos magvak, bab. Nem fogyasztanak gyökérzöldséget, alkoholt és mézet sem; és az ennivalót nem pazarolják. Alapvetően csak napkelte és napnyugta között táplálkoznak. Bizonyos napokon böjtölnek, ételt ajánlanak a szegény embereknek. Csak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket eszik meg, amelyek a tövükön vagy a fán értek meg.

A másik fontos hatás, amely az indiai konyhát érte, a keresztény vallás. Ez a hatás számít modernnek, és tényleg komoly mértékben átformálja az étkezési szokásokat. A kereszténység India harmadik legnagyobb vallása. Az indiai keresztények sok levest és salátát esznek, és természetesen húst is, mert a kereszténység népszerűségének egyik fő oka, hogy szinte semmit sem tilt meg. Megengedi az alkoholfogyasztást is, és ezáltal nagyon sok kárt okoz az egyének és a társadalom életében. Indiában a kereszténység terjedése egyértelmű, a vallás és az erkölcs hanyatlásával.

Forrés:www. indianetzone.com

Fordítás: Szilágyi Márta - Rohini d.d.
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Vallás, spiritualitás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég