Ima a világbékéért – 1

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

Ima a világbékéért – 1

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. aug. 30., kedd 18:38

Dátum: 2005. október 31. hétfo, 03:10 Küldte: nawesh

A Világ békéért kiált. Emberek és állattestvéreink mérhetetlen szenvedése, jajkiáltása gyógyírre vár. Lehet-e valamit tenni?2005. október 9-én Zágrábban tartott a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer ®Világbéke Ima programot. A sorozat Mahamandaleshwar Sri Paramhans Swami MaheshwaranandaJikezdeményezésére jött létre. Emlékszem, hogy milyen nagy várakozással tekintettünk 2001 augusztusában egy Dél-Afrikában, ha jól emlékszem, Durbanben rendezett világtalálkozó elé. Amikor összegyűltek a világ meghatározó civil szervezeteinek aktivistái, szervezői, hogy megvitassák a Föld helyzetét és remény ébredjen. S mintha a jó és rossz gigászi küzdelme zajlana. Alig pár héttel később, szeptember 11-én teljese elnyomta a remény hangját néhány repülőgép zúgása.

Számunkra a Jóga a mindennapi életben Rendszer ® gyakorlói számára kettős emlékezéssel telik el ez a nap: az áldozatok mellett arra is emlékezünk, hogy Paramgurunk, Dharmasamrat Sri Paramhans Swami MadhavanandaJi ezen a napon születet 1921-ben. Ám az áldozatok halálhörgése segítségért kiált. A Bhagavad Gítában Krishna azt mondja Arjunának, hogy ha eluralkodik a sötétség, és növekszik a szenvedés, isten eljő híveihez. Mintha a Sötétség és a Világosság küzdene. Itt válik lényegessé a Guru, a guruk szerepe. „Gu” a sötétség, „Ru” a világosság. A Guru az a személy, aki a szellemi sötétségből a szellemi világosságba vezet.

Swami MaheshwaranandaJi az Ikertornyok összeomlása után elkezdte az a Világbékéért programot. Több európai városban (Umag-Horvátország, Ljubljana – Szlovénia, Pozsony – Szlovákia, Bécs és Salzburg – Ausztria, Barcelona – Spanyolország, Prága – Csehország, Budapest és Szombathely – Magyarország. Minden helyszínen helyi vallási és spirituális vezetőket hívtak meg, hogy közösen imádkozzanak, saját hitük, egyházuk szavaival a világ békéjéért.

A következő évben Bécsbenkezdődött el az azóta is minden évben megszervezet Nemzetközi Világbéke Találkozó és Mahatma Ghandi üzenete c. rendezvénysorozat. 2002. október 5-én gyűltek össze az érdeklődők, vallási vezetők, hogy hitet tegyenek a világ békéjének fontossága mellett.

2003. március 39-én a második Világbéke Találkozót Ausztráliábanszervezték. 2003 október 31-énSwami MadhavanandaJi eltávozott Mahasamádhival. Ettől kezdve A Világbéke Találkozót Sri MadhavanandaJi emlékére is tartjuk. 2004-ben http://www.worldpeace-conference.net/brno/ Brno-ban, Csehországban volt a program. Több ezer résztvevő együtt fohászkodott a világ békéjéért. Idén pedig Zágrábban találkoztunk október 9-én. Ezen a programon a jelenlévő spirituális vezetők elfogadtak egy közös nyilatkozatot. A közös nyilatkozat tizenegy pontból áll. Az első pont (szabad fordításban):

Tiszteletben tartani az élet sokféleségét:

1. RESPECT LIFE IN ALL ITS DIVERSITY: To seek to inspire in all people a new sense of global

Mit is jelent ez?

Mindannyian az egy Teremtő teremtményei vagyunk. Testvérek. Akár akarjuk, akár nem, egymásra vagyunk utalva. Egy Földünk van és mindannyian felelősséggel tartozunk e bolygó létéért. A probléma az, hogy nagyon sok ember még egyáltalán nem ébredt tudatára, hogy tetteinek/tetteinknek következményei vannakkarmákathozunk létre és sok-sok szenvedést okozunk, egymásnak és magunknak is. Fel kellene ébredni. Mai globalizált világunkban ha elmegyünk a lakóhelyünkön egy boltba és megvásárolunk néhány terméket, már hatással vagyunk más országok, földrészek lakóinak életére is. Hogy megértsük: veszünk egy déligyümölcsöt, munkát adunk egy Costa ricai, vagy kolumbiai családnak. Persze tudnunk kell, hogy ha nem a fair tradekeretében vásárolunk (és általában nem), akkor lehet, hogy egy 5-10 éves gyermek szedte le a banánt a fáról, aki éhbérért dolgozik és az igazi haszon egy multinacionális cégé. A multi felvásárolja a helyi parasztok földjeit, akiknek egy része betakarító munkás lehet (alacsony bérért, hiszen ha valaki nem akar kevés pénzért dolgozni, találnak helyette mást.), vagy gyarapíthatja a megavárosok favelláinak .kilátástalan sorsú tömegeit. Az ember nem eszik többet, abban az esetben sem, ha élelme a világ négy égtája felől érkezik. Így ha megvesszük a példánkban említett déligyümölcsöt, amely, (mivel zölden leszedik, hogy kibírja az utazást,) még egészségtelen is, valószínűleg kevesebb hazai gyümölcsöt vásárolunk. Ezzel támogatjuk a környezetszennyezést (sok és indokolatlan szállítás) és elveszítheti a megélhetését a helyi termelő (aki lehetsz Te magad is, vagy a szomszédod, rokonod, ismerősöd…). Kénytelen lesz eladni földjét, hogy a helyén (előbb-utóbb génmanipulált szóját termesszenek, vagy gyümölcsöt akár Közép-Amerika középosztályának az asztalaira

Kiragadott példa, de el kellene végre gondolkodnunk azon, hogy tetteinknek milyen következményei lehetnek az egész teremtésre nézve.

A zágrábi Világbéke Találkozón több spirituális vezető, politikus, civil szervezet képviselője felszólalt. Közülük most Swami MaheshwaranandaJit mutatnám be először, mint a Világbéke Találkozó ötletadóját, atyját. Swamiji 1972 óta fáradhatatlanul járja a világot, hogy hirdesse a jóga tanítását, toleranciára neveljen és népszerűsítse a vegetárius életmódot, amely az egyénnek az egészsége, spirituális fejlődés szempontjából kívánatos, bolygónk megmentése szempontjából pedig elengedhetetlen. Swamiji több humanitárius programot is útjára indított, mint a Raiwater Harwesting Projectet, melyben Radzsasztán középső részén látja el az AUM Ashram az éltető vízzel , vagy a Gyan Putra program, ahol tehetséges, de szegény indiai kisgyermekek taníttatását lehet támogatni.

„A világbéke a te kezedben van!” – Swami MaheshwaranandaJi

Ne feledjük: tartsuk tiszteletben a teremtés sokszínűségét!

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vallás, spiritualitás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron