80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 21., hétf. 19:04

Kösz Balázs!

Nekem ismerős az indiánbanán, akartam is idén ültetni, de látván a fügék és társaik siralmas állapotát, egyenlőre lekerült a napirendről. -ha beválik az üvegház akkor lehet, hogy újra nekifutok.
Kicsit talán a hátránya, hogy "gyerekkorban" elég kényes, aránylag későn terem (5-7 éves kortól) és nem elég egyet ültetni, de ha egyszer nekikezd akkor állítólag :nagyonfinom:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. máj. 21., hétf. 19:37-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 21., hétf. 19:21

Oké Iván, értve vagyol! :D

Azt hittem hogy a hagyományos ("vizes") magtejre gondolsz.
Zöld lecsóba szoktam tenni rendszeresen valamilyen magot, átlagban napi 1,5 dekát. -azért nem viszem túlzásba.

Szoktam néha úgy is, hogy pl. szezámmagot, vagy tökmagot ledarálom és parival külön összekeverem, (szerintem is tök jó) mellé zöldlecsó, amibe meg teszek egy is avokádót (3-4 dkg) csakhogy kicsit krémesebb legyen, és esetleg még rágcsálok mellé külön valamilyen zsengébb salátát.
Van aki szerint a magokhoz nem passzol az avokádó (mert magot csak zöldekkel) de szerintem ez nem lehet akkora gond.

A "pisit" csak azért kérdeztem mert kíváncsi voltam, hogy a "vényebb 811-es rókák" vajon még ilyen "magas vízállás" esetén sem játszanak éjszaka "húgyosjózsit" :?: :D

Amúgy semmi gondom azzal hogy menni kell, talán csak egy kicsit annyi, hogy ezek a menetelek valamelyest áttolódtak az éjszakai időszakra. :roll: Persze ez a kajával egy kicsit befolyásolható, ha kevésbe "leveses" a vacsi akkor azért nem kell annyiszor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 21., hétf. 19:35

Szia Gábor!

A nagyobb olajos magokat be szoktam áztatni (pl. mandula, kesudió), de bevallom, hogy a kicsiket (pl. szezám) nem nagyon. Mert ezeket még akkor is meg szoktam darálni kévedaralón, ha turmixba (lecsóba) teszem, mert valahogy négy a omnniblend sem viszi el őket annyira. Ha meg ugye beáztatom akkor, a daráló nem viszi.
Amúgy én valahogy úgy gondolom, hogy az omega 6 "eltolódás" ésszerű mennyiség mellett azért minket annyira nem veszélyeztet. -hacsak nem állandóan napraforgót eszünk.

Erről jut eszembe, már akartam mondani.
Azt szoktad írni, hogy a paradicsomot a savassága miatt nem jó pl. zöldekkel enni mert gátolhatja egyes enzimek munkáját.
Szerintem a magokat nehezebb/macerásabb emészteni mint a zöldeket, és a magokat mégis összekevered paradicsommal. -szóval ezért nem értem az esetedben, hogy zölddel nem, de maggal mehet a pari? :hmm:
(bár szerintem egy jó érett paradicsom ilyen szempontból nem vészes, a citrom már igen)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. máj. 22., kedd 7:02

Epret mivel a legjobb turmixolni életemnél jobban szeretem:)? spenóttal?:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. máj. 22., kedd 8:46

A dr. Bass nevére érdemes ráklikkelni, mert az ételtárításokról olyanokat ír, amiket Graham is figyelembe vesz. Egyébként ő is az elődökre épít. Ettől függetlenül nekem az olajos magokra mindenképpen a paradicsom illik, akárhogy is nézem. A kajánál, mielőtt készítem megeszek párat a nedvesség miatt, és aztán állok neki a többinek. Van úgy, hogy közben bekapok egy-egy salátalevelet, pirosretket, amit megkívánok, egy kis darab kaliforniai paprikát, és aztán a nagy kupac salátát eszem. Akkor már nem is kívánnám a paradicsomot. Az emberek megszokták, hogy mindenhez eszik a parit, de nekem már kialakult a "röntgenlátás" és teljesen ellenkezik a belső rezgőkörömmel. De te továbbra is azt csinálsz, amit te tartasz jónak.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. máj. 22., kedd 8:54

Szia Ratti!
Látom, hogy mégse vagyok "beteg", hogy éjszaka holdkórost játszom... De ez azért nem annyira vidám, mikor az ember szeretné rendesen kipihenni magát. Reggelre olyan vagyok, mint a felmosórongy.. Továbbra a majmokra utalok, akiknek a fészke alatt éjszaka elég fura illatok terjenghetnek... Ha visszagondolok a korábbi (mésfél év előtti) időkre, azért először fél három felé szoktam felébredni, sőt volt olyan is, hogy csak 5-kor, ami normális. Ehelyett a teljes zöld nap után szinte mésfél óránként. Csak valamikor 2 után növekednek meg az alvóidők, van úgy, hogy 3 óráig is tudok egyvégtében aludni. Minden egyes visszafekvés után mélyen alszom, tehát nem az a gond, hogy forgolódnék, de mégse normális ez így. Már az orvosilag elfogadott (max 6x) vízeresztés.. helyett napi 15 is sok(k)... De az egészségért mindent!
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. máj. 22., kedd 9:33

Én is kacérkodom vele (indiánbanán), találtam egy oldalt, ahol csak(!)1000 ft, de 8 cm. ami azt jelenti, hogy jó sokáig fog nőni. De ez a feltett oldalon levő meg éppen nincs nekik. Szóval megnézem és talán rendelek 2-őt. A növényházban talán gyorsabban nő és télre mindig kiteszem, mert azt gondolom, hogyha nagyon elkényelmesedik, nem fogja bírni a fagyokat. Csak a gyorsabb növés és a biztos savanyú talajtartás miatt kell cserépben nevelni egy darabig. Valahol azt halottam, hogy az ilyen növényeket megbuggyant boros vízzel kell locsolni. Ebben van valami. És nekem maradt egy áfonyám, az elég jól viseli. meg a kísérletképpen ültetett gesztenyék is jól vannak. Amellett, hogy nem fogom enni, de én sok huncutságot tudok, amit csak majd ezután (10 év múlva, mert most még csak10 cm-esek..) fogok kipróbálni, nem beszélve az aranyidő tudományáról.., ami még hozhat meglepetéseket ezen a téren is.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 22., kedd 18:13

Szia Gábor!

A magokkal kapcsolatban csak azt nem értem/értettem, hogy, hogy a jóóó éltbe lehet az! :D , hogy a zöldek emésztésébe Neked bezavar a pari, de a nehezebben emészthető magokéba meg nem. -hm :hmm: érdekes, no de mindegy is.
Egyetértek azzal hogy csináljuk azt amit jónak tartunk. :D

Bős-Nagymaros jeligére! :D
Hát ige a "pisi". :roll: -ez valóban nem az igazi.

Lehet, hogy nem vagy "beteg" de az is lehet, hogy én is az vagyok. :roll: -azért reméljük nem ilyen súlyos a helyzet. :D
Persze könnyen lehet mondani, hagy ne foglalkozzunk vele, menjünk ha kell oszt jóóvan. De ha az ember az éjszaka folyamán csak e miatt kénytelen többször is kikászálódni az ágyból az azéért nem valami szerencsés.
Bár ezen igazából nem vagyok nagyon meglepődve.
Főtt kajás koromban is igyekeztem a napi folyadékmennyiség nagy részét, reggel, délelőtt, kora délután meginni, és nem estére hagyni. Ha este ettem több lédúsat, vagy valami hasonlót akkor ilyenkor sem volt ritka, hogy éjszaka menni kellett.
Most meg ugye akármelyik kaját is vesszük, szinte kivétel nélkül mind magas víztartalmú. -kivéve talán csak a magok, de az meg másért nem jó estére.
Ami még szerintem nehezíti a helyzetet, hogy a sima víz észrevételeim szerint előbb kiürül, mint ami a gyümölcsökben, zöldekben van, mivel itt rostokhoz kötött, és több idő kell a távozásához. -valahogy úgy kéne összeválogatni, hogy estére már csak alacsonyabb vízártalmút, és abból is csak keveset. Hát ez van, valahogy majd lesz. :roll:

Igazából nálam a napi menetelek száma nem nagyon változott, a gondot csak az jelenti, hogy abból a mondjuk 8-ból, 1-3 átkerült éjszakára. Ha "csak" egy van az már kifejezetten jónak számít. - hm :hmm: milyen kis apróságoknak is képes örülni az ember. :D

Gábor még csak annyit, hogy napközben nem szokott egy kicsit bevizesedni pl a lábad, ha egy kicsit szorosabb zokni van rajtad akkor nem marad ott a nyoma? Mert ha pl. valami miatt (lehet akár a káros anyagok felhalmozódása is) a szervezet visszatartja a vizet, akkor a nappali időszak helyett, este fogja elengedni amikor jobban ráér a méregtelenítéssel foglalatoskodni. -persze ez csak egy ötlet volt.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 23., szer. 8:49

Bshaw, azért kösz a választ.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: asha » 2012. máj. 23., szer. 19:42

Sziasztok, pár érdekes gondolat a gyümölcsfogyasztásról:

http://drbass.com/aboutfruit.html
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 24., csüt. 7:51

Szia Asha!

Szégyen szemre nem igazán vágom az angolt de azért végigküzdöttem rajt magam.
Nem lett tökéletes, de néhány dolgon azért megakadtam.

Ez ismét csak az én rögtönzött véleményem lesz, nem akarom senkinek a pártját fogni, de szerintem ezekből a "gyümölcsös gondolatokból" kellő ismeretek hiányában nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni. -bármelyik oldalon is állunk.

Savas gyümölcsöket -ha jól tudom- nagy mennyiségben a 811 sem ajánlja, (főleg nem valamilyen hosszabb kúraként ! ) és elegendő kalória sincs benn, ahhoz, hogy akár csak több hétig is minden oké legyen ha ilyent csinálunk. (a 811-ben döntően édes gyümölcsökről, és zöld levelekről van szó)
Itt megint csak megjegyzem, hogy nem arra akarok utalni, hogy minél többet együnk, de egy bizonyos mennyiségre azért szükség van.
Itt még azért elismerem hogy a fogak kérdése azért engem sem hagy igazán nyugodtan, de annál szerintem összetettebb a dolog, mint hogy egyértelműen a gyümölcsöket tekintsük hibásnak.

Candida, cukorbetegség, magas vércukorszint és hasonlók:
Ezeket sokkal inkább a zsír okozza, és nem a szénhidrát.
Ha jól tudom önmagában a magas szénhidrátfogyasztástól senki nem lesz cukorbeteg, viszont a sok zsírostól még akkor is ha valaki alig eszik szénhidrátot. -aztán jön a csodálkozás, hogy ez hogy történhetett hiszen nem is evett cukrot.

Egerek:
Lehet, hogy nem jól tudom de szerintem az egér nem kimondottan gyümölcsevő.
Egy ilyen kísérlet kb. olyan mintha emberekkel füvet etetnének és arra a következtetésre jutnának hogy a fű rossz. Az embernek igen, de pl. a paciknak pont jó.

Egy kicsit mindig értetlenkedve, olvasom pl. azt is hogy az emésztés milyen sok energiát igényel, és hogy mennyivel több erőnk van ha kihagyjuk a kaját. -ez azért nem ilyen egyszerű. Ha pl. több energiát igényel mint amennyit maga a kaja ad akkor végül is miért is eszünk? (jó tudom, vannak fényevők is de ezt most ne keverjük ide)
Ha pl. a reggelit kihagyjuk akkor sok esetben frissebbek lehetünk, de az nagyban függ attól, hogy mikor és mennyi volt a vacsora. -mert ez sem mindegy. (én továbbra is jobbnak tarom ha este eszünk kevesebbet és nem reggel/délelőtt)
A csökkentett kalóriabevitelnek egy bizonyos szintig egészségjavító, hatása van (ezzel én is egyetértek) de csak egy bizonyos szintig. -e szint alatt már ugyanúgy lehet káros mint a túlzott bevitel.

Különösebben nem ismerem ennek az emberkének a munkásságát, de szerintem ezen kísérleteit nem mostanában végezte. -amúgy a pontos részleteket sem ártana ismerni.

Ja és bocs ha a cikkben valamit félre értettem!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. máj. 24., csüt. 8:08-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 24., csüt. 8:00

Egy még talán idevágó vigyejó.

http://www.youtube.com/watch?v=DO_3OPUeQtQ

Bár bevallom hogy csak a végéből értettem valamit. :oops:

Osztán ki tudja hol van az igazság. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: asha » 2012. máj. 24., csüt. 8:25

Ratti, olvasd Google fordítóval, egészen jól használható. Azért linkeltem be, mert beszélgettetek korábban a fogak romlásáról és érdemes elgondolkodni ezen. Én pl sok nem édes gyümölcsöt eszem, szedret, epret, ribizlit, ilyesmit, biztos ti is esztek néha. Nagy mennyiségben félteném a fogaimat, az biztos. Tudom, hogy Graham doki az édes gyümölcsöket javasolja, olvastam a könyvet és elég gyakran előveszem újból.

De nem csak a gyümölcsös poszt jó, van ott még bőven olvasnivaló. Csak érdekességképpen, senkit sem akarok eltéríteni a gyümölcsevéstől:) Hiszen jön a nyár és a kedvenc gyümölcseim:) Nyáron én sem tudok jobbat a gyümölcsöknél, bár én este pár hajszálvékony fekete rozskenyeret eszem azért, újhagymával, fokhagymával, retekkel, paprikával aztán majd ha érik, rengeteg paradicsommal.

Még van akác- és bodzavirág, azt mindig teszek a turmixomba, finom.
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 24., csüt. 14:29

Asha lényegében azzal olvastam. -mármint a fordítóval.

Azért nem igazán szeretem ezeket a cikkeket, mert egyrészt nem tudni, hogy az illető pontosan mit és hogyan csinált, másrészt gyakran egy-egy kiragadott dolog alapján mond véleményt. -pl ha a narancskúra árt a fogaknak akkor a gyümölcsevés rossz. Amúgy azért egy kicsit furcsállom, hogy a lúgosító hatású, citrusfélék miért vonják ki a kalciumot a fogakból. :roll: -na mindegy.

Meg amikor ilyeneket olvasok:
(a cikk végén volt)
"Ha többet szeretne megtudni a cukor káros hatásait (pl. gyümölcs)..."
Ilyenkor csak azért nézek bele, nehogy azt mondják, hogy nem "hallgatom" meg a másiké felet.

Ahogy olvashattad nekem is van még kisebb nagyobb gondom a nyersevéssel (811-el) de mégis úgy érzem, ha az ember belerázódik, jól csinálja akkor fog ez menni. -ha nem így gondolnám már rég nem lennék itt.

Amúgy általában igyekszem édesebb gyümiket enni, ill. amiből lehet, az édesebb fajtát választom. -pl. alma. -persze savasak is vannak de kisebb mennyiségben.
A cseresznyét is mostanában kezdtem csak nagyobb mennyiségben enni (amikor már jó sötét, majdnem fekete) most a tuti, csak kár hogy gyorsan elérik.

Szerintem meg amiatt a pár kis szelet kenyér miatt ne "bánkódj". -még néha felettem is Damoklész kardjaként lebeg. :D

Minden jót! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. máj. 24., csüt. 20:48

Találkozni lehet ilyen tudatlan emberekkel, és teljesen mindegy h. önibájukon kívül azok, vagy a saját képtelenségük révén jutnak ilyen rossz következtetésekig el. Másrészt, vannak akik soha sem képesek elszakadni a hőkezelt léttől, egyszerűen nem alkalmasak rá. Én rólam ezek a "valójában nem vagyok rá alkalmas , ezért ellene vagyok, gyenge emberi jellemből fakadó" :D félremagyarázások leperegnek, mert egész egyszerűen tudom, hogy nekünk van igazunk. Élje mindenki az életét ahogy szeretné, egészségére.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10