80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. máj. 12., szomb. 11:41

Ami azt illeti... 4 éve minden nap, mindegy, hogy tél, vagy nyár, benyomok reggel legalább 1 liter zöldturmixot, jó erőset. Ha ettől se leszek gorilla, akkor nem tudom, még mitől. A napi 1-2 kiló vegyes saláta, fél avokádóval. Tegnap egy nagy egész volt. Ez is rendesen megemésztődik. Tök jól rágok, minden rendben, csak éppen vékonyka vagyok. Szokás kérdése. Ha elmegyek túrázni, mint a golyó. Hegyre fel, völgybe le, egészen hazáig. Ez se gond. Nem én szoktam nyafogni hazafelé... "Mikor érünk már oda? Mikor érünk már haza? Meddig maradunk? Éhes vagyok, szomjas vagyok, pisilni kell, kakilni kell! Itt nem, csak otthon... Meleg van, hideg van, izzadok, koszos vagyok, pókhálók felé nem megyek, az túl sűrű stb." Ismerős?
Bár, amit nem szabad elhallgatni, hogy a feleségem, pl.., mióta a kis havanéz kutyussal rendszeresen járkál, sokkal sportosabb és ő is, ma pl, csak gyümiket eszik. Tegnap is, mert az ország másik végén volt Szabolccsal, Szabolcsban. Ma Pesten lesznek, valamilyen vásáron. Ti talán tudjátok, min. Én elfelejtettem megkérdezni. Mostanában nem járok ilyen helyekre, mert ezer a munka itthon.
Stoner
Grafomán
 
Hsz: 1218
Csatlakozott: 2005. jan. 7., pén. 1:00


Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. máj. 12., szomb. 11:56

Szia Laci!
Én úgy látszik, egy másik bolygón vagyok, mert úgy gondolom, hogy az agyat nem lehet eleget tornáztatni. Azt ugyan látom, hogy már olyan soványak és renyhék másoknál, hogy két sort sem tudnak leírni, vagy elolvasni. Ezt én már erősen a züllés jelének tartom. Ha valaki tagadja a züllést, az már kétvállra fektette. Ezért kell edzeni. A Rendszer kívánja, hogy ne gondolkodj. Amikor egy gondolkodót idézel, és közben szándékosan nem gondolkodsz.. Mellesleg azért a Nagy Ember se mindig mondott olyat, amit egy mai ember esze fel is tud fogni, és nem mindent fogadok el tőle sem. Én továbbra is EMBER-nek tartom őt is. és a gyarlóság sem állt távol tőle. Magunkat sem kell imádni, se senki mást. Szeretve is lehet bírálni, vagy értékelni valakit. Hamvast érdemes olvasni, mert az gondolkodtat. Ha az agy nem akar működni, kényszeríteni kell! Béla bácsi egyébként a legnagyobb tisztelettel beszél Jézusról, miközben elmondja (pongyola idézet): "testihibás, alacsony, rémisztően sötétbőrű ember volt..." Ő eredetiben olvasott minden élő és holt nyelven - ahogyan Szepes Mária jellemezte. Szabó Lajos nagy tiszteletben volt előtte, aki pedig nem nagyon van számon tartva. Elmondta róla, hogy alig írt valamit, de akkora volt a tudása, hogy az emberek körülvették és hallgatták. Minden héten egy talicska könyvvel tért haza, és a következő hétig kiolvasta mindet... Gyakorlatilag mindent elolvasott, amit talált. Szóval..., valahol itt kéne keresni az értelmet!
Jó olvasást, és írást! Jó beszélgetést, éneklést, zenélést, táncolást, sportolást, kreatív tevékenységeket, pozitív gondolkodást, és igenis: A JÖVŐ ÉPÍTÉSÉT ajánlom!!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Stoner 2012. máj. 14., hétf. 8:45-kor.
Stoner
Grafomán
 
Hsz: 1218
Csatlakozott: 2005. jan. 7., pén. 1:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. máj. 12., szomb. 15:32

Zold levek fontossaga nagyon nagy. A konyv ezzel koronazhato meg. Reggel delben este enni inni kell a zold vert. Mai zold levem alapanyaga. Csalan edeskomeny sargarepa zoldhagyma soska romai sali petrezselyem kapor Rukkola repalevel dinnyehej paradicsom. Ebbol ittam ma kb 1,5 litert. Figyeljuk az osszetetelt. Van benne edes sali es s.repa pari rzekzol lesz kellemes ihato. es tenni kell bele a fanyarokat amivel a tapanyaggazdagsagot szelesitjuk. A kellemes zsenge salikat turmix utan egeszbe lehet enni narancs vivoanyaggal vagy parival . Ja az elozo zold keverekem az presgepes le csak a zacc a kukaban landolt.Tehat nnem zold turmix. Ez utobbit csak zsenge cuccokbol ezsem meg teljesen vagy ha volt benne durva rezs is akkor azt szurom.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. máj. 12., szomb. 15:51

A kovetkezot kell megert. A salata es zsenge zoldek az ember legtaplalobb etelei. SEMMI sem taplal jobban. Az egeszses ehseget meg a gyumik cukra es belanyaga husa veszi el. AKI sok zsenge edessalit eszik es keverekekben keseru fuvekkel is gazdagitja turmixat az asvanyi anyagokban feherjekben es barmennyire meglepo de esszencialis zsirokban is idealisan jobban nem fokozhazoan , es ami a lenyeg a fajunk tapanyagigenyehez pontosan illeszkedoen aranyokat es mennyisegeket is egybevetve lesz ellatva. Ha valaki sok zoldet es gyumit eszik , megszunik a sovargasa mas kaloriahordozok irant. A salata taplal es ved. nem a fozott vacak , a nagymami huslevese ad a testnek valos taplalast. A TESTBIOLOGIAI ETELUNK baratunk . Egyszerre taplál tisztít gyogyit energizal meregtelenit es mindent rendbetesz belulrol kifele haladva. Nincs mas igaz etelunk megha felvettunk mas szokasokat is sok mill. evvel ezelott. A testunknek csak a 811 etelek lehetnek idealisak.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2012. máj. 12., szomb. 20:07-kor.
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 12., szomb. 19:07

Kösz Iván! :div180:
Avatar
RAtti
Grafomán
 
Hsz: 2508
Csatlakozott: 2009. ápr. 19., vas. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. máj. 14., hétf. 8:43

Sziasztok!
Én még ott tartok, hogy a savanyúakat nem merem beletenni a zöld lébe. De ma pl. elég sok gyermekláncfüvet, katánglevelet (némelyik akkora, mint egy lapulevél) tettem elég sok spenóttal, és 6 banánnal a turmixba. Így kevesebb desztvíz kell és sűrű lesz a lé. Tegnap extra munka jött be, ezért a reggeli léivás után csak 2 órakor folytattam paradicsommal, aztán 1 óra múlva a szokványos salátánkkal. De olyan erős volt a lé, hogy igazán nem voltam éhes még délután sem.
Az olcsón vett narancsok elég savanyúak voltak, ezért inkább kifacsartam őket. kb5-ből lett egy jó pohárral. De ezt még tegnap ittam. Ezek a vad zöldek, a lassan sarjadó zsenge paréjlibatoppal, a 2-3 féle útifűvel kiegészítve, és spenóttal igen kiválóak. Továbbra is aromás keserűcsoki ízük van ezeknek a leveknek. Én semmit se szűrök le, de nem is találok benne darabokat. Gyökereket sohasem rakok a lébe, azokat a kobakosokkal délután eszem avokádóval stb.

Ha majd jön a tömegparadicsom és a paprika, akkor lesz az igazi lecsógyönyör.
Elég nehéz átvészelni a drága paradicsom időt. Már növögetnek a sajátok, és a banánültetvényem is akkora, mint én vagyok. Remélem, már valamit mutat magából az idén. Szőlő is rengeteg lesz, legalább is a tavalyihoz képest. Remélem, hogy szilva is, ha nem lesz valami vele. A télikertben van egy kisebb edényben egy magról kelt őszibarack. Nem tettem eddig nagyobb dézsába, de annyit terem, hogy alig győzi. Itt nem moniliásodik, tök egészséges, és finom. Igaz, hogy mostanában elég sok csalánt teszek a buggyasztott öntözővízbe. Már mástól is hallottam, hogy az dobta meg nála a kisrkertjét. Egyre inkább a kinti növényeket is megpróbálom ezzel a lével öntözni. Valahogyan 1 áfonya is túlélte a többszöri átültetést, és megpróbálom most régi savanyú musttal "ízesített" lével öntözni. Eddig úgy tűnt jól veszi. Nehéz azokkal (pl. szelíd gesztenye), amelyek a savanyú talajt szeretik. Apropó: gesztenye. Iván!
Mit lehet a gesztenyéből kihozni, ha az ember nem akarja megsütni? Kaptam csemetéket és sajnáltam őket elpusztítani, ezért kísérletezem velük is.
De a többire visszatérve: szerencsére kaptam tavaly olyan málnát, ami többször is terem, és már elszaporítottam. Így málna is lesz elég, a feketeribizlivel, tüske nélküli szederrel együtt. 2 jostabokor is van, de szinte elural mindent. Még 3 éve hoztam a Tátrából pár szem nagyon finom bogyót, és itthon elültettem a magját. Tavaly kisarjadtak, és kiültettem őket a kis patak partjára. Szinte megbolondultak, annyira elkezdtek nőni, bokrosodni. A hegyekben a fenyőfák tövében találtam ezt a növényt. Még sohasem láttam ilyet, de a ribizlihez hasonlít legjobban a levele. Nagyon várom, mi lesz belőle. Remélem, eredeti növény volt és nem hibrid, mert akkor fújhatom.
Csak a jujuba hiányzik. A Khaki is kihajtott a nagy fagy után, de még mindig nem lehet átoltani, ha az eredeti ág nem vastagszik meg. De legalább látom, hogy a 20 fokot a tő elviseli. Egyszer végre az is megerősödik. Na, ami jó hír, hogy a növényházak melletti zugban a fügék kihajtottak, és talán egy-két vessző már 2 évesként fog hozni rendes tereméseket. Ennek nagyon szurkolok. Ahogyan a felső épület elkészül teljesen, végre kialakul a teljes Éden és már csak finomítgatni kell rajta. Egyszer csak megtanulom az itteni növények ügyes tartását-ápolását úgy, hogy nem használok semmilyen vegyszert. Igazából a víz a kulcsa mindennek, és a megfelelő tápoldatok (mindent bele! áztatott zöld levek)

Valamennyi őszibarack is maradt a fagy után. Kiváncsi vagyok, hogyan sikerül megújítanom a fáimat, mert eléggé felnyurgultak. Azzal próbálkozom, hogy lehajtom a magas ágakat és így talán megrősödhet, és alul is hoz hajtásokat. Az ember próbálkozik...

Ja: és ne feledjem, hogy annyi körte és alma lesz, hogy bele fogok fulladni.... Hacsak nem jön a júniusi fagy, és a tájfun, vagy tornádó, ami lerázza az egészet. Mert hát ezt még minden évben megkaptuk: reménykedtünk és lekókadtunk...
Stoner
Grafomán
 
Hsz: 1218
Csatlakozott: 2005. jan. 7., pén. 1:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 14., hétf. 13:50

Szia Gábor!


Gábor írta:
"Én egy cseppet sem aggódom a súlyom miatt, de azért agyalok a jobbá tételén."

Gondoltam kicsit agyalok Veled. :D

Talán ami továbbra is legjobban szembetűnik az szerintem Nálad a kevés kalória, lehet hogy telerakod magad minden földi jóval de valahogy mégsem elég.
A nagy adag zöld turmixok is érvényüket vesztik ha nincs meg a kellő energiabevitel, elegendő kalória nélkül hiány lesz fehérjékből, enzimekből, vitaminokból stb., mert a szervezet kénytelen azt is energiatermelésre fordítani aminek amúgy nem ott lenne a helye.
Azt gondolom, hogy nem azért vagy 54-55 kiló mert ennyi Neked az ideális, hanem elsősorban azért mert a szervezeted a bevitt "üzemanyagból" ennyit tud fenntartani.
Ha kialakul egy étkezési rend (mikor, mit, mennyit) akkor a testünk nagyjából ehhez fog alkalmazkodni. -szerintem ezt nem kéne túlbonyolítani.

A másik lényeges dolog (a zöldek fontosságának a kiemelése mellett szerintem ennek is szánhatott volna legalább egy kis apró betűs bekezdést a könyv) amit régóta rendszeresen előhozok, az az, hogyha könnyebben szeretnénk tartani a súlyt, illetve valamelyeset gyarapodni, akkor továbbra is úgy gondolom, hogy érdemes kicsit koncentráltabbá/töményebbé tenni az étrendet.
Nem kell túl nagy dologra gondolni, már az is számít ha pl. 2000 kalóriát 4 kiló helyett, mondjuk 3-3,5 kilóval eszünk meg. (gyakorlatban kicsit nehezebb, mert igazán édesgyümi ami nagyobb mennyiségben náluk is elérhető az sajna lényegében csak a banán van :? )

Bár gyakorlati szintem még nem dicsekedhetek nagy eredménnyel de továbbra is azt tapasztalom, hogy hiába esszük meg "híg löttyökből" a kellő mennyiséget az még akkor sem lesz elég ha a kalória amúgy meglenne.
Nem ismerem részelteiben a teljes "mechanizmust" (majd beszerzek egy ultrahangot :roll: :D ), de valahogy nem marad úgy meg, túl gyorsan halad át az emésztőrendszeren, nagyobb belőle a veszteség, és nem utolsó sorban nem is lehet belőle annyit megenni úgy, hogy az gazdaságosan fel is szívódjon.
Persze nem az a cél hogy minél többet együnk! -csak éppen annyit amennyi valóban kell, viszont annyi meg kell.

A kenyered (vagy más hasonló töménységű étel) ha lassítja az emésztést az szerintem egyáltalán nem baj, ill. úgy fogalmaznék, hogy az sem jó ha túl lassú, de az sem ha túl gyors! -mert ekkor tényleg nem sok hasznosítható marad bennünk. Nem hiszem hogy az kellene, hogy legyen a cél, hogy minél gyorsabb emésztést érjünk el. -ez megint csak a ló másik oldala.
A kenyér, aszalványok, stb hizlaló hatásának szerintem a legfőbb oka a koncentrált kalóriatartalomban rejlik és nem mindenféle hormonális, meg mittudomén milyen hatásban. -azért ennek több összetevője van de, ezt sem kéne túlmagyarázni.
A szervezet egyszerűen több energiához jut belőlük. -persze azért ne vigyük túlzásba.

Gondolom a nagyobb energiaigényű sportolók sem véletlenül "tömik" pl. a datolyát, vagy egyéb hasonlókat. -és mellé meg vedelik a vizet. (nagyobb igény esetén nagyobb glikémiás terhelés kell)
Ez nem ugyanaz mintha összekevernénk a nagy adag vizet a nagy adag datolyával, mert ha a vizet külön isszuk meg akkor az szépen "mehet a dolgára", a kalóriatartalom, (esetünkben datolya) meg "nyugodtan" fel tud szívódni.

Pl. Iván is írta, hogy időnként megeszik heti fél kiló datolyát.
Ez átlagban napi 200 kalória, amit úgy lehet megenni, hogy szinte "nem is foglal" helyet.
Narancsból pl. ugyanez legalább fél kiló lenne. -hosszú távon sokat számít.

Ahogy nő a kalóriaigény úgy koncentrálódni kellene az ételnek is.
Amit még úgy ahogy megfigyeltem az az, hogy az emberi emésztőrendszer számára van egy bizonyos optimális, maximális ételmennyiség (súlyra) amit jól/gazdaságosan képes feldolgozni.
Ez töményebbekből kevesebb, hígabbakból egy kicsit több, de szerintem semmikép sem lehet azt mondani hogyha hígabb egy étel (pl. dinnye) akkor egyszerűen csak együnk 2x 3x annyit és ugyanúgy megvan a kalória. -ez valószínűleg nem igaz. (mert ha igaz lenne akkor uborkával is jóllakhatnánk)

Szóval van egy bizonyos kapacitásunk ezen a téren és kinek kinek az energiaigénye alapján ebbe mennyiségbe kellene "belezsúfolni" a napi szükséges kalóriát. -ezért célszerű nagyobb igény esetén kicsit elmenni a töményebbek felé. (itt viszont figyelni kell arra, hogy valószínűleg már kell külön is több vizet kell inni, mert az ételekben lehet, hogy nem lesz annyi)
Tehát ha már teleettük magunkat és még mindig nem elég az energia akkor nem ugyanazokból kellene arányosan még többet enni, hanem ugyanabba a mennyiségbe több kalóriát beletenni. -remélem nagyjából érthető volt.

Még egyszer kihangsúlyozom, hogy szerintem sem az a cél, hogy minél többet együnk, sőt! inkább a gazdaságosságra törekedjünk.

Amit írtam az nem szentírás, de az eddigi tapasztalataim (mind a 811-es mind pedig a "mindenevésből" származók) e felé mutatnak.

Kicsit még ehhez kapcsolódik a téma:
Gábor már régebben is meg akartam kérdezni, (bár gondolom nem egy kellemes emlék) ha jól emlékszem azt mondtad, hogy a fogaid nagyjából az idő tájt döntöttek úgy hogy a "saját útjukat járják" amikor áttértél a nyersevésre.
Ha még emlékszel rá, ekkor hogy alakult a súlyod, ill. fogyóban voltál-e?
Úgyszintén megvolt-e a szükséges kalória, vagy inkább csak a zöldeken volt a hangsúly? -lehet hogy ennek semmi köze hozzá, csak elgondolkodtam rajt. :hmm:



Még valami, paradicsom:

A zöldek PH-ja 6-6,5 körül van, a jó érett paradicsom 5-5,5 (tehát nem olyan nagy a különbség)
A narancs 3-4, a citrom 2 körül.

Szóval csak azt akartam mondani, hogy egy paradicsom a zöld lecsóba, vagy salátába szerintem nem hat olyan negatívan az enzimekre, viszont citromlevet én sem tennék bele. -de talán még narancsot se. (bár lehet, hogy a narancs később már nem okoz gondot)
Amúgy azt figyeltem meg, hogy egy jó nagy adag (kiló feletti) savasabb valami még önmagában sem valami jó.

Minden jót! :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. máj. 14., hétf. 14:23-kor.
Avatar
RAtti
Grafomán
 
Hsz: 2508
Csatlakozott: 2009. ápr. 19., vas. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 14., hétf. 13:58

Szia Iván!

Az aszaltakat nem nagyon szoktad előnyben részesíteni. -ezért a kérdés. :roll:
A szombatonként fogyasztott aránylag nagyobb adag datolyával van-e/volt-e esetleg valamilyen célod (pl. sporthoz, súlynövelés) vagy csak úgy változatosságnak szántad?

Iván, amikor így "össze-vissza" kérdezgetlek akkor nem hibákat akarok keresni sem benned, sem a 811-ben, csak kutakodom a még hiányzó néhány puzzle darabka után. :D
Avatar
RAtti
Grafomán
 
Hsz: 2508
Csatlakozott: 2009. ápr. 19., vas. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. máj. 14., hétf. 16:32

Szia Ratti! (javított kiadás)
Sok olyan kérdést tettél fel, amiken én már túl vagyok, de ettől még jogosak lehetnek. A reggeli turmixban 6 banán van, de sokszor még ennél is több. Attól függ, mennyiért vettem. A túlérettek, de természetesen nem erjedtekből még 10-12 is belemehet. Ez már önmagában is legalább 600-max 1000 kal és mostanában a spenót is elég sok. Keddtől péntekig 1 kiló is elfogy. Ez reggel, aztán 10 óra után 4-6 paradicsom + 1-2 kávéskanál repceolaj, tagnap még volt hozzá 2 spárga, 3-4 kis pirosretek, és fokhagyma. És az "ebéd", ma pl. 5-kor, (előtte 3 körte, 1 nagy starking, és közvetlenül a salátakaja előtt megint legalább 4 paradicsom)ebben egy fél avokádó és rengeteg zöld, (már utána vagyunk, és rendesen benyomtuk. Volt egy extra sali, amit már előtte délután megdézsmáltam)amiben van egy kisebb uborka, fél cukkini, a gyökerekből kevés, de mindenből van benne, és jó sok saláta, paprika, ami elég édes is pl kaliforniai, ezen kívül őrölt is. Megint fokhagyma, meg retek és spárga. Ma kaptunk a szomszédnénitől lestyánt is, az volt az ízesítő. Korábban volt csicsóka is, de most besokalltam.Aztán egy-két kávéskanál Wakame alga.

A feneség azt hiszem a jód körül van. Ennek a hiánya túlműködéshez vezet, ami többek között soványságot is okoz. A hidegérzés, hőháztartás is a pajzsmirigy dolga, meg a szívritmus, vérnyomás, immunrendszer. Nincs egyébként olyan mirigy, ami nem működne együtt a többivel. Szóval már akkor bukik a dolog, ha a jód hiányzik. A kenyérrel kapcsolatban igaz a lassítás, a kalória már nem annyira, mert csak 2 kis szelet volt, ami gyakorlatilag 1 jóval kisebb konyhai szelet elfelezve. De sajnos az ízületi dolgokat nem javítja, hiába állítják a tönkölyről. A B (B12?)vitamin inkább lehet hiánycikk. A bőrrepedések, ami most a feleségemnek is van és nálam is kezdődött az egyik ujjam végénél, emiatt is lehet. Rohadt kellemetlen, mert nagyon fáj. Szóval roppant jó és kényelmes a mindenevés, és a sütés-főzés. Nem véletlenül mindenki azt csinálja. De, mikor baj van, nem tudják, hogy mitől van. A nélkülözés mindenre gyógyír. (!) Azt még nem tudom pontosan, hogy a "rossz"' ételeknek mi a szerepük, mert az is van nekik, de még dolgozom ezen is. Minden állat "vétkezik" de van olyan is, ami a szerencséjének köszönhetően csak ugyanazt és ugyanolyan módon eszi mindig. Mikor egy vadállat elkezd főttet és konzerv, meg tartósított, vegyszeres emberi maradékokat enni, eleinte semmi baja sincs tőle. Az ember viszont már évezredek óta főtt-sült kaján él, és növényevőként állatokat eszik, ráadásul hőkezelve. Ezért már nagyon kicsiny a tűrőképessége. Viszont nem tud azonnal visszaugrani százezer évet...A test még így is elég széles határok között képes tolerálni a hibákat. De, mikor az ember változtat, akkor egy ideig semmi sem működik jól, mert át kell állni az egész rendszernek. Mint külön hangsúlyoztam, akkor is lement a súlyom, mikor a mindenevésről áttértem a sütő-főző vegetariánus kajára. Már az elejétől fogva egy csomó emésztőrendszeri defektem lehetett, mert sok kellemetlen panaszom volt. Ezek elmúltak ugyan, de csak azért, mert nem ettem azokat, amik okozták De nem biztos, hogy teljesen meggyógyultak. Utalok itt a hasnáylmirigyre és a májra. A belek totál ki voltak, mert annyi antibiotikumot zabáltam nyakra-főre, amennyit bírtam. Tehát, ettem a sült zöldséget és a lisztes főtt-sült dolgokat és mégis lementem 54-re fél év alatt 22 évvel ezelőtt. 74-ről indultam...Aztán a 60-62 között ingadoztam. Ez már azt jelentette, hogy a hasamon volt egy kis plusz. Most semmi plusz, de az izmaim is elég vékonykák. Viszont ugyanannyit bírok, ha nem többet, mint korábban. A munkákat mindig megcsináltam, amit akartam. Ebben volt kőfalépítés, téli favágás az erdőn, berakással-kirakással hasogatással stb. Akkora tuskókat vágtam szét, hogy megijedtél volna tőlük. Ami most eléggé zavar, hogy lötyög rajtam a bőr is néhol. A munkatábor után majdnem így néztek ki. Persze ezzel nem akarok élcelődni, mert az barbarizmus volt. A lefogyás 2-x vagy 3x volt eddig. Legutóbb éppen a kenyér és a nyers között, korábban pl. a májtisztítás után. Ebből is látszik,hogy a belek, a bélflóra lehet az egyik vétkes, de most folyamatosan egyre lejjebb mentem, ami nem tetszik. Közben meg egyre többet eszem. De nem vagyok szomjas és állandóan éhes, tehát nem a hasnyálmirigy csinálja. Sőt, te azt írod töbször is, hogy "nem lehet ettől meg attól jól lakni..." Ilyen nálunk nincs. Teljesen emgelégedettségig esszük ezeket a kajákat. Akkor még el tudtam volna ezt képzelni, ha a főttről egyből át kellett volna aállni a nyersre. Ilyenkor az inzulinszint túl magas, hiába nem eszünk öszetett szénhidrátot. Most viszont egyszerűen azok a gabona alkotók hiányoznak a rendszerből, amik az én kenyeremnél számos olyan extra tápanyaggal fejelődtek meg, ami minden más kenyérből hiányzik. Így tudtam igazából zöldeken is fölé menni a 60-nak. Ezt próbálja a szervezet valahonnan elővarázsolni. Én még egyébként nem tettem le teljesen arról, hogy talán havonta 1x-2x ennék keveset, mert azért hülye nem vagyok, hogy bebizonyítsam milyen f....a gyerek vagyok, ezért inkább halálra nyersezem magam.. De a szemem is jobb, az ízületeim is. Ez pedig elég jó dolog. Mint mondtam, ha módom volna kipróbálni a trópust, tengeri úszkálással, gyümölcszabával biztosan más volna a helyzet. ezt mindig mondom, mivel így elég nyögvenyelős a dolog. Iván annyit költ, amennyit én sohasem fogok, mert egyszerűen nincs. Ez már önmagában is elég sz@r. Mind írtam, az idei gyümölcs ügyek jól alakulnak, ezért még nincs lefutva ez a meccs. Nem sokára kiültetem a sárgadinnyéket is, és azok rendesen termelnek majd. Mindig lesz valami jó és erős kaja. Ha az se hoz ki ebből, akkor semmi. Lassan de biztosan haladok, nem nézek vissza.

Fog:
már nagyon sokszor írtam, és maga a kérdés is túl átlátszó. Semmi köze a nyersevéshez. 16 éves korom óta fogágybeteg voltam és vérzett az ínyem. Már ez is elég zavaró volt és jelentett valamit (máj mondjuk). Pedig aztán nyomattuk az állatiakat, meg azért gyümölcsöket is, össze-vissza mindent. Akkor mozdult meg az egyik fogam alul, mikor éppen pecázás közben a szendvicsemet majszoltam (kb 35 éves voltam). Egy olyan fog mozdult meg, ami már tömve volt. Azután szépen lassan sorban az összes. Nagyon kint voltak a fogaimm lehúzódott az íny róluk és nem lehetett megmenteni őket. Akkor még a szódabikarbonát-dentomimes kezelésről fogalmam sem volt. Mint az állat úgy keféltem a fagaimat. Mivel erős kellemetlen szájszagom volt (már ez jelzi a paradontózist), minden kaja után, és közben is mostam a fogam különféle csodafogkrémekkel. Egy vagyont költöttem el rájuk. Direkt kimentem Ausztriába, hogy onnan hozzak Vademecumot. Persze, hogy nem ért semmit. Egyáltalán nem szabad kefélni a fogakat (Teljes megtisztulás c. könyv)! Ezt senki sem hiszi el, pedig ez a legnagyobb marhaság. Persze, a cukros-lisztes dolgok akkor is elronják a fogakat, bármit is teszünk. Mikor elkezdtem a zöldevést (nem a nyerset!) már menthetetlenek voltak. Erre persze jó erősen rágtam, de azt már nem bírták a gyenge csontok. Ami azt bizonyítja, hogy a zöldevés jó, hogy miután kijött az összes, a főttzölddel meg gyakran fájt az ínyem a műfogak alatt, de most, amióta nyersen vagyok, olyan erős lett az ínyem, hogy úgy rágok, mint még soha azelőtt. Szóval, senki ne gondolja, hogy a zöldevéstől kihullanak a fogai. A feleségem alsó fogsora egészséges, csak a felső, a koronás rész gyulladt, de az is sokat gyógyult, mióta nem keféli a fogait. A nők azonban nem mindig tartják az irányt. Az élet nem habostorta.
Stoner
Grafomán
 
Hsz: 1218
Csatlakozott: 2005. jan. 7., pén. 1:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 14., hétf. 20:13

Gábor!

Nem akartam okoskodni, csak gondoltam elmondom az észrevételeimet, hátha közelebb jutunk az igazsághoz.

A kalóriát az általad leírtak alapján szoktam megbecsülni, ami szerintem továbbra is kevés 1500 körül lehet. De ha tiszta vizet akarunk önteni a pohárba akkor egyszer pontosan le kéne mérni az adagokat és tápanyagtáblázat alapján kiszámolni, mert így csak találgatunk. Persze nem muszáj csak ha kedved van hozzá. -lehet, hogy nem ártana.

Amit még mondani szoktam az az, hogy nem elég megenni, annak hasznosulnia is kéne.
A helyedben megpróbálnám, külön enni illetve "rágva enni" a gyümölcsöket, s csak annyit tenni a turmixba amennyi feltétlen szükséges az élvezhetőséghez.

Szerintem pl. a banán (és más gyümölcs is) jobban hasznosul ha magában esszük meg és nem csinálunk belőle egy vizezett hígabb löttyöt. Közvetlen ölette vagy utána ehetünk persze hozzá passzló dolgokat és közben is de a maga természetes módján, szóval rágva.

Lehet, hogy hülyeséget mondok, de úgy tudom, hogy a jóddal pont fordított a helyzet.
Szóval a jódhiány pajzsmirigy megnagyobbodáshoz vezet (golyva).
Inkább a túl sok jód gyorsítja az anyagcserét, megnövekedett pulzus, magasabb testhőmérséklet, gyorsabb bélmozgás, hasmenés, fogyás, izzadás, állandó éhség. -nézz utána jobban.
Nem lehet, hogy esetleg már túl sokat is viszel be a tengeri bigyókkal? Vagy az is lehet, hogy ennek semmi köze hozzá.

A kenyereddel kapcsolatban én is hasonlóan gondolom.
A "műsorváltozás jogát" megtartom magamnak.
Ha úgy érzem, hogy nem megy akkor én sem áldoznám fel magam a nyersevés oltárán.
Nagy általánosságban nézve, ha mindent összevetek, sajna nem mondhatom, hogy lényegesen rózsásabb a helyzet mint ennek előtte, van ami jobb van ami nem annyira, de elég makacs fából faragtak. -majd meglátjuk. 8O
Amúgy sokszor én is úgy vagyok, hogy jó lenne már letisztázni a dolgokat. Mármint, hogy jó lesz-e így vagy kell-e esetleg egy kis "más is". :roll: -egyértelműen még nem merném kijelenteni sem ezt sem azt.


Hát igen a lóvé. :hmm:
Valóban nem olcsó, amit lehet megpróbálok magam megteremteni, leginkább gyümölcsfákra koncentrálok. -bár ezt akkor is így tenném ha nem csak nyersekben gondolkodnék.

Bocs a "fogós" kérdésért, nem volt benne hátsó szándék!
Az én sem hiszen, hogy a sok zöldtől kihullanának, de a sok zöld önmagában még kevés ahhoz, hogy az esetleges hiányok kialakulását megelőzze. -most megint csak a kevés kalóriára gondolok.

A végére ismét csak annyit, hogy amiket írok azok az én tapasztalataim, megérzéseim, tehát nem biztos, hogy másnál is így működik, de talán adhat ötleteket. -ki tudja. :roll:
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. máj. 14., hétf. 20:52-kor.
Avatar
RAtti
Grafomán
 
Hsz: 2508
Csatlakozott: 2009. ápr. 19., vas. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 14., hétf. 20:39

Gábor még az üvegházzal kapcsolatban.

Nálunk is most épül egy kis efféle házikó. -mondhatnám kísérletként.
Paradicsom, paprika, hidegebb időszakban zöldfélék (és más hasonlók mellett) többnyire édesgyümölcstermő fáknak szánjuk.
Datolyaszilva, kivi, füge, próbaképpen törpebanán, esetleg barack ilyesmik. -aztán meglátjuk mit szólnak hozzá. (persze ha már jobban megerősödnek akkor valószínűleg mennek majd a "mély vízbe" )
Szabadban tartva (hacsak nincs nekik igazán jó helyük) eléggé kényesek. -főleg a hidegekre.
A most tavasszal ültetettek közül is kifingott két kaki, egy kivi, meg egy füge is. :cry: -pedig áprilisban lettek kiültetve, nem bírták a hideget.
A 2-3 éve ültetett füge Őnagyságák is csak nemrég kezdtek ébredezni. (a meleg helyen áttelelt "palántákon" meg már fügekezdemény is volt)
Szóval jó lenne ilyen módon meghosszabbítani a szezont.

Milyen banánból van az ültetvényed?

Esetleg tudsz-e ajánlani valamilyen édesgyümiket amik direkt szeretik az üvegházi klímát, ill. neked mik vannak még az "édenben"?

Kösz!

Amúgy jó, hogy írtad a barackot, lehet, hogy magamtól valószínűleg nem tettem volna tető alá.
Avatar
RAtti
Grafomán
 
Hsz: 2508
Csatlakozott: 2009. ápr. 19., vas. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. máj. 14., hétf. 23:08

A cél minden egyes étellel az étkezés változatosabbá tétele.
2 dolgot kell megérteni, és szent bibliaként mindig a szem előtt lebegtetni. 1. nem ehetek semmilyen hőkezelt ételt. 2. Nem ehetek semmilyen testidegen ételt.

Vigyázzunk a rejtett hőkezelt és rejtett testidegenség se elfogadható, ezért elég felvilágosultnak kell lenni, hogy tudjuk mit is takar ez. Mert pl. az a tengeri moszat, vagy alga az nem biztos, hogy egészséges, honnan tudjuk, hogy az nyers, és nem valami gátlástalan ipari szarság.

Sajna a lényeget nem érzi át a többség.

A lényeg a fenti kettős elv szigorú, mondom szigorú betartása.
És ezután jön a másik lényeg.
Mit ehetek akkor?
Mindent, ami nyers gyümi, zöld, zöldség, és hasznos mag és csíramag (kis mennyiségben és ajánlott áztatva vagy csíráztatva enni).
Csak ezekben kell és szabad gondolkodni.
Sajna a kenyérre sem fér ebbe bele. És legfőképpen mert nem nyers, és korpája sérti a beleket, gluténja(ha van nem jó), stb nem sorolom az összes hatást fel.
Bizonyos tejes magfajáták állapotában lehet enni bizonyos fajtákat pl csemege kuki.
Meg kell a 811-en tanulni jóllakni, ezekkel megelégedni, és változatosságot emelve emelni a táplálkozási kielégülésünket. Ez egy folyamat, amiben előre menve tisztulunk és elégedünk meg fokozatosan, ahogyan hozzá épülünk.

Zöldek fontossága.

A zöldek, most már én is egyre inkább látom, ott vannak a gyümik mellett igen is. Sajna a napi salátafejjel elintézni ezeket nem lehet. A könyv ebben hiányos.
A zöld stimulációt ugyanis az első 4-5 évben fokozottan s napi szinten kell alkalmazni.
Ez egy több frontos támadás. Egyrészt szuper zöldeket kell inni, a levüket, mert a búzafű, árpafű ehetetlen egészben.
Ha megfigyeljük, ezek erős intenzív, felkavaró ízűek, különösen az ezeket épp csak élvező, hozzá még nem szokott testeknek. Ugyanilyen erős hatást kapunk a vad füvek intenzív nedveinek keverékétől. S mivel nem ülünk le jóízűen keserű lucernát, pitypangot, de még csalánt sem eszegetni, ezek szupernedvét kell csak alkalmaznunk a bennük lévő klorofill, enzimek, fitohormonok, és elsősorban a változatosságuk miatt. AZAZ, TUCATNYI DOLGOT KELLENE ROTÁLVA ENNI. És belépnek a szuperfüvek és vad zöldek s fűszer zöldek mellé a nagy tömegben alkalmazható édes zöldek zsenge csoportjai, a salik, amik megízesítik a zöld nedveket és természetesen a gyümik is segítik azt, hogy a keverék valóban elixírré váljon.

Tehát a következőt kell megérteni. Ha valaki folyamatosan 1 .sok zöld levet iszik, sok zöld keverékét alkalmazza, rotálva mindig mást, 2. emellé eszik édes saláta egész zöld turmixokat, 3. megeszi a napi gyümikalóriáját, akkor brutálisan jót tesz a testének. Ha valaki napi 2 liter ilyen klorofill vért megiszik, megeszi a zöld turmixát és bőségesen eszik édesgyümiket mindent megcselekedett. Fizikai lehetetlenség, hogy ne szűnjön meg a sóvárgása a szar ételekre, mivel ásványi anyag fürdőt és cukorfürdőt kap a belsője, amiben kielégül a testének táplálkozási oldala. Ha nem elégül ki, akkor teste még elrontott, addig kell gyakorolni, ahol kielégül, mert ott nyer egészséges, vibrant érzületet és helyes testkémiát a teste. És itt belép egy másik fontos dolog, hogy csak akkor épül meg ez az érzületű test ha a kenyérke nulla, ha bármilyen , mindom bármilyen hőkezelt és testidegen étel nulla már az étrendben és nem ma kezdte a lenullázást, hanem sok évvel ezelőtt. A halott étel korszak igen ködös és a nyersnek meg igen erős már a lenyomata, a test sok éve a tiszta nyersben épül át, testünkben nem működnek hosszú, hosszú ideje már az állandó takarítok és tisztítok- tiszta vagyok ciklusok, azaz az egyhelyben toporgás.

És természetesen kellenek a nyers magok ezer sokasága, vagy az általunk kiválasztott pár is akár időnként, mert a testnek kell a mag élmény, mert egész életét a mennyiségi magevés dominálta végig.
De idővel a magok mennyisége és fajtaválasztéka is csökkenthető a kívánalom szerint.

Tudniillik bármennyire is sóvárgunk bármilyen magra is, azok NEM a mi ételein k igazából, a mi ételeink a gyümik és a salik.

Szóval mondandóm lényege, hogy nem kell nekünk megfejteni a rejtvényt, a testünket kell a kulcshoz igazítani azáltal, hogy engedjük a kulcsot behatolni és általa megneveltetni a testünket, nyitni a zárunkat. A kulcs a testbiológiai táplálékaink.

Nem kell törni a fejünket azon túl, hogy, keressük életünkben a gyümik és zöldek megevésének faj és fajta béli változatosságának sokszínűségét és magas szintre fejlesztjük zöld és gyümi ismeretanyagainkat. Nem kel másba gondolkodnunk. Csak abban gondolkodhatunk, hogy bevigyem a napi gyümimet megszerezve a kalóriát, éhségem elnyomójáét, és bevigyem a zöld véremet a fenti változatosságban (fanyar és édes zöld, gyümik keveréke léként 1,5-2 liter / nap), mellé a zöld turmix egészben zsenge salikból, és alkalmazzak szuper zöldek levét.

Mindig gondolkozzunk figyelve. Az a búzafű lé valamit tud, mert intenzív az íze. Az a szárzeller pari kapor stb. zöld keverék valamit tud, mert nagyon finom, sós, savanyú, keserű, édes ízek intenzív keverékét, magyarán a föld legkoncentráltabb klorofill elixír levét adja nekünk mer hasít a testben akár a búzafúlé. Hasít és vibrant géniuszt épít belőlünk. Aki EZEKHEZ ÉRZÜL ÉS FORR ÖSSZE AZ ÉVEK ALATT, EZEKBŐL ÉPÍTI ÉS TÁPLÁLJA, ENERGIZÁLJA, TÖLTI, IZZADJA SZÉT A SPORTBAN A TESTÉT annak egész egyszerűen tökéletes teste lesz, mely hatékony, valóban egészséges, könnyed, laza, ugyanakkor acélos, és legyőzhetetlen fizikai, lelki test.

Úgyhogy ne nyavalyogjunk, hanem tálaljuk meg azt a szintünket, amikor profi nyersezők vagyunk, aki kielégül a saját ételeitől.
Mindemellett pedig felejtsük el egyszer és mindenkorra azon fogalmakat, hogy főtt, manipulatív étel, és testidegen ételek, és gondolkodjunk csak a nekünk valóban, a minket valóban szerető telekben. Az ember sok csábító balgaságot kitalált évmilliók alatt, alkotott kenyérkét, kekszet, elnevezte a hullaállatai testrészeit ilyen meg olyan nevű husikának, és megalkotta a hőkezelt lét ínyencségeinek kulinaritását, és lényegében minden, ami él és mozog, megesz, legyen az szervetlen vagy szerves bármi. És mennyire „okos „az ember megtalálta az ízesítésekkel és más élelmiszeripari technikákkal a nyersen ehetetlen ételek finommá tételének módját.
Csakhogy az ember azt nem veszi észre, hogy ezzel egy degenerált és érzéketlen testet épít magának és jelen életének finomsága az messze nem finom egy vibrant szinten élőnek, és annak páratlan élmény testműködése meg lényegében az ismeretlenség köde. És arról, ami a saját élete jelenleg önhibájáén kívül lesajnálóan beszél, holott inkább a saját élete a lesajnálni való pöfékelő, mocsár lét.

Az élet egyéni választás kérdése.
És a másik, ha zavarnak a gondolatok, csábítanak a régi ételek, vágyódunk a magokra, akkor nem vittünk be elég ásványi anyagot, nem ettünk elég kalóriát, de legfőképpen régi énünk tápláléknarkotizált teste sikít bennünk a fennmaradásáért küzdve. Úgyhogy ilyenkor erősítsünk rá a 811 ételeivel, vagy pedig ne foglalkozzunk k az evéssel, és meg fogjuk látni, másnap reggel milyen finom lesz a gyümi reggeli, akkor finom csak igazán, ha a testünket nem szennyeztük be előző nap.
És fogjuk már fel végre, nincs kenyérke, nincs főtt magocska, de még mennyiségi magevés sem. De ha már nem bírjuk, akkor is jobb nyers magokkal vagy csíramagokkal megtömni magunkat, mit a 2 súlyos métely, 2 súlyos halálgyárossal megmérgezni magun kat, magyarán a hőkezelt és testidegen ételekkel.

VE
Bő, változatos gyümi és zöld.

:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. máj. 15., kedd 6:43

Mert az idő közeleg, és eljön, ahol a jelenleg bevett mindenevő kulináris lét ledegradálódik, és az élő ételekkel való táplálkozás meg divat és követendő példa lesz. Talán még mi is megérjük ezt, hogy ne mi legyünk az elszigetelt és lenézett kisebbség, hanem mi legyünk a követendő példa, és az emberek isszák majd a szavainkat és utánozzák majd a cselekedeteinket, és új, az emberhez méltó helyes, nyers, kulináris iskolák alakulnak a régi hőkezelt nyomor kulinaritást kisöpörve. Ember, te még hőkezelt és testidegen ételeket eszel, barátkozz meg az új generációs világétrenddel, az élő ételek világával.

:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. máj. 15., kedd 6:55

Ja, és a zöld lé az nem a vízzel kevert. Sokszor látom ezt a butaságot. A vizet nullázzuk már le!!!!
Ez ugyanis egészséget gyengít. A víz nem táplálékunk, nem akkora mennyiségben lehet enni, mint helytelenül lötyögtetik. Teljesen kiváltható, és mennyisége minimumra csökkenthető.
Hogy ilyen meg olyan egészséges akármilyen vizek vannak, mely gyógyít, energizál, tisztít? Felejtsük ezt el, valaki leírta, de nem igaz. Nekünk a NÖVÉNYEKBEN levő nyers folyadékra van szükségünk egyedül, és nem szervetlen akármilyen csodavízre.
Vivőlevekben kell gondolkodni, ami lehet bármely összeillő lédús bármi. Pari, narancs, dinnye(leve alkalmazható vivő léként, de nem savas gyümivel, egészben önmagában együk. És ha préselünk, akkor szintén nem kell vizecskéket lötyögtetve elrontani az ételünket, mert ezzel a helyes érzékelést és információs detektorainkat megtévesztjük. A zöld vért telibe kell kapnia a testnek, nem pedig vizeskékkel hígítgatva, legyen az bármilyen ember által kitalált és begyűjtött víz. A víz 2 dologra kel, öblítésre, és csíráztatásra, és esetleg magok duzzasztására, de a magot utána ott is vivő lével verjük szét ha turmixoljuk.

:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. máj. 15., kedd 8:58

Szia Iván!

Értem amit mondasz, és biztos jót is akarsz, de megint csak az az érzésem, hogy Te másoktól is az várnád el, ill. azt a szintet tekinted csak igazán elfogadhatónak, ahol éppen Te tartasz.
Szerintem mindenki haladjon szépen a maga ütemében.
Nehogy már néhány deci víztől is rettegni kelljen!
Tudom, hogy a legideálisabb helyzetet akarod felvázolni, ahova el kéne jutni, és ehhez próbálsz segítséget nyújtani (amiért ismét csak köszönet! ) de mostanában az írásaidat olvasva sokszor tényleg azt érezheti az ember, hogy Nálad már túlzottan is e körül forog a világ. -ez nem bántás akart lenni!
Persze ez nem baj, de az emberek többségének ez szerintem egy kicsit már sok. -túl "tömény".

Amikor a sok turmixolásról, léfacsarásról, fűlevekről meg több tíz-száz-ezer vagy mittudomén hány féle növény összeválogatásáról írsz, meg lehetőleg a napi két liter lé mellé még menjen majdnem ennyi turmix is 8O , no meg persze még külön saláta, akkor az ember egy idő után már elveszti a fonalat, elszakad a cérna, és nemhogy kedvet kapna hozzá, hanem már inkább ellenszenvet vált ki.
A sok "szöszmötölést" olvasván megint csak azt lehet érezni, hogy a 811 korántsem az az egyszerű valami.
Ilyenkor felmerül bennem a kérdés, vajon ha valaki nem akar, vagy nem tud ennyit foglalkozni vele, hanem csak egy "alapszinten" csinálni (ami ugyebár állítólag még mindig sokkal faszább minden másnál) akkor az mennyivel lesz jobb mint egy kevés főtt kajával változatossá tett valami.
Jó ne is mond tudom a választ! de mégis ilyen gondolatokat ébreszt az emberben. -legalábbis bennem. :hmm:

Mindezektől független azért nem ment el a kedvem, csinálom a magam 811-ét (mégha kicsit egyszerűbben is, és főttek nélkül), aztán majd meglátjuk "mire lesz elég". :roll:
Avatar
RAtti
Grafomán
 
Hsz: 2508
Csatlakozott: 2009. ápr. 19., vas. 0:00

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 42 vendég

cron