80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 20., kedd 14:41

Szia Iván!

Azt gondolom, hogy már nem a számokra kellene tenni a nagy hangsúlyt.

Egyrészt, mert ezt Te is bőven elemezgetted az oldaladon és itt a fórumban is volt már róla szó bőven.
Másrészt, hiába vannak meg a "számok" ha valami miatt a szervezet nem tudja nagy hatékonysággal felhasználni az adott anyagokat.
Végül harmadrészt, ezek a "számok" bárki által hozzáférhetők, s azt gondolom, hogy aki nem veszi a fáradtságod, hogy ezeknek utánanézzen az még nem is gondolja olyan komolyan ezt az egészet.

Mert ha valaki tényleg elszánta rá magát, hogy egy ilyen étrendváltásba belefogjon annak az effajta elméleti ismeretek megszerzése már nem fog gondot jelenteni.
Elnézést mindenkitől, de megint csak, és egyre inkább azt gondolom, hogy amíg valaki nem olvasta el legalább pl. "Iván oldalát", nem olvasta végig a fórumot, és nem olvasata el az "alap" könyveket a témában, akkor inkább még egyáltalán ne is kezdjen bele.
Bár igaz, hogy ez pár hetet akár hónapot is igénybe vehet, de mindez semmiség egy ilyen "nagyszabású" étrendvatáshoz képest.
Szerintem inkább húzzunk ki még fél vagy egy évet egy sok nyerset tartalmazó jól összeállított hagyományos vega étrenden, és ez alatt szerezzünk be a szükséges infókat a nyers táplálkozással kapcsolatban, minthogy kellő ismeretek hiányában fejest ugorjunk egy merőben új dologba.

Iván, összességében szerintem elméleti szintem már nem sok mondanivaló akad, ha valaki tényleg átrágja magát az említett írásokon akkor minden lényegeset megtalál.
Inkább a gyakorlati megvalósítás terén látok nehézségeket, mert ha valaki még csak most kezd bele, akkor hiába dönti magába az értékesebbnél értékesebb anyagokat, ha ezt olyan formába/párosításban stb. teszi amivel a főtt kajákhoz szokott szervezete még nem tud mit kezdeni.
Ez utóbbit nem lehet könyvből "megtanulni" és erre sajna az említett irodalmak sem nagyon térnek ki, pedig azt tapasztaltam, hogy sok múlik ezen is.
Persze idővel kezd az ember ráérezni, de az út eleje elég göröngyös lehet.
Majd ez utóbbihoz írnék még pár sort. -bár azt hiszem, hogy az eddig leírtakhoz képest sok újat már nem nagyon tudok mondani.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 20., kedd 19:13

Ja, de egy új tagnak nemnelég ez, mert az van a fejében, uram isten ekkora hülyeség ez, ilyen szélsőséget, méghogy nyers gyümiken és zöldeken élni, és csak kis nyers magokon. Még egy vegán is meghökken ezen. Meg azon, hogy nyersen kell mindent enni. Egyből elvetik amiatt, hogy abszolút nem értik meg, a másik ami fontos és most jutott eszembe, s mindjárt nyitok egy új oldalt, hogy mik is itt az ételek, mik legyenek az új ételeim és mennyi? Mert mindkettőt csak gyakorlatban szerezhetjük meg magunknak, de a gyakorlathoz előbb kell az elméleti útmutatás. Egy kezdő sem azt nem tudja, mit kell enni, hogyan kell enni, mennyit, hol szerezze be, és mikor, és nem tudja azt sem hogy ez a szélsőséges 811 ugyan hogy adhat neki meg mindent, minden fehérjét, zsírt, stb, azaz minden tápanyagot? Mert egész más tapasztalása van.
Természetesen ezeket hatszázszor leírtuk és megválaszoltuk, mégis újra le kell írni ugyanazt vagy mást is, és másképpen is.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 20., kedd 20:25

Hát ez az Iván, már hatszázszor le lett írva.
Ezért mondtam, hogy szerintem akit tényleg komolyan érdekel és elolvassa az ajánlottakat akkor mindent megtudhat, és egy tápanyagtáblázathoz is bárki hozzáférhet. (sokkal jobban megmarad a tudás ha bizonyos dolgoknak saját magunk járunk utána mintha csak úgy "oda lenne készítve" )
Persze ez sok időbe telhet, de az átállás még többe, tehát bőven van rá idő.
És talán az sem baj ha szépen lassan "csepegtetve" jön az információ mert így legalább van idő megemészteni, átgondolni.
Megmondom őszintén, hogyha van időm válaszolgatok az olyan kérdésekre melyek kapcsán már van tapasztalatom, meg ha úgy van igyekszem kiállni az élő ételek mellett is, de az, hogy hatszázegyedszer is leírjuk ugyanazokat jelenleg nem nagyon fér bele.
A másik meg az, hogy azért én még várnék pár évet még mielőtt bármi biztosat is mondanék, és nagyon heves érvelésekbe kezdenék, (eddig sem akartam még elkiabálni semmit).
Ez nem azt jelenti, hogy a 811-ben kételkedem, de mivel ez tényleg egy merőben új dolog -főleg hazai körülmények közt- így nem árt még egy kis tapasztalat.
Te már biztos másképp látod, hisz majdnem dupla annyi ideje csinálod, de én még nem tartok ott.
Nem éppen idevág a mondás, "de előbb kapjuk el a mackót s aztán iszunk rá". :D
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. márc. 20., kedd 20:57-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 20., kedd 20:53

A fügéket kb. 4-6 méterre vetettem 8O mit beszélek! -akarom mondani ültettem egymástól.
Állítólag permetezést nem nagyon igényel, metszést is csak keveset, viszont gyerek korában télire rá kell adni a nagykabátot. -kicsit fázós fajta. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 21., szer. 7:27

Bennem nincs bizonytalanság. Ugyanis ha elfogadjuk helyesen , hogy 100% nyers az utunk,akkor nem találunk embernek való jobb alternatívát. Nem fogunk gumókon , vagy mennyiségi csíramagokon azt a valós kielégülést elérni, mint a 811-ben. És aki átszokik a tiszta nyersre, keresi a kielégülését és megelégedettségét ezeken szűntelen, s ezért kutat, keres, tapasztal, és fejlődik, az eléri a célját, és számára egész egyszerűen visszalépés, ha mást is csinál , amikor már megtalálta benne a megelégedettségét.
A fügében sok örömed lesz. Milyet ültettél, zöldet,vagy barnát?
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 21., szer. 7:59

Jó reggelt Iván!

Elméletileg én is mindent rendben találok a 811-el kapcsolatban, de gyakorlati szintem azért még van néhány dolog amint nem ártani javítani. -s ez okoz még némi bizonytalanságot.

Egyáltalán nem panaszkodás képen mondom, nehogy félreértsd, olyan "apróságok" vannak aminek az okára még nem sikerült rájönnöm mint pl. a téli bőrszárasság (eddig nem sokat javult).
Nem azt mondom, hogy fázok a gyümiktől, de kint a szabadban, hidegben szinte le akar fagyni az ujjam vége akármilyen vastag kesztyűben is vagyok.
Az emésztés is lehetne még egy fokkal jobb, és az esti alvás is. Végül az a 10 kiló sem ártana ha egy kicsit gyorsabban jönne. -ja meg azt sem bánnám ha több fekete hajszál látna napvilágot. Persze tudom, hogy ezekhez idő kell.
Összességében javul a helyzet, és mint mondtam nem akarok panaszkodni, de a bizonytalanság akkor fog teljesen elmúlni ha pl. az említett dolgok is rendeződnek.

Fügét 3 éve ültettem hármat, vegyesen már termettek is néhány szemet :D és most tavasszal ültettünk még kettő lilát (állítólag ez az egyik legstrapabíróbb) ha lesz időm és sikerül időben beszerezni akkor tervezek még egy "Babics" fügét. -aztán ha beválnak és nincs velük sok macera akkor szép lassan bővítjük a kínálatot gyümölcsökből. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: asha » 2012. márc. 21., szer. 16:33

Ratti!

Ezt nyilván rólam írtad:

"Időnként olvasni olyan hozzászólásokat, pl. hogy:
-a táplálkozás hit kérdése
-van akinek nem jó a nyers
-időnként szükség van melegítő ételekre is. -és hasonlók.

Akárhogy is nézzük az ilyen kijelentések nem éppen a 100% -ban élő ételeken alapuló étrendet támogatják. -sőt."

De, én nyersevőnek tartom magam, de nem 811-esnek, és nem magevőnek. Élő ételeket eszem. Olvass Edmond Bordeaux Székelyt, érdemes. Nagyon jól elmagyarázza, miért kell a mi éghajlatunkon télen másképp étkezni, mint Kaliforniában. Vagy olvass dr. Bielert. Orvos volt, aki a táplálkozással gyógyított, nem gyógyszerekkel. Tőle tanultam meg, hogy nem lehet mindenkire egyenétrendet ráhúzni. Voltak olyan betegei, akiket hússal gyógyított meg, voltak, akiket zöldséglevessel, volt akit túróval, stb. Vagy 50 éven át praktizált, messze földről (is) jöttek a betegei, egymásnak adták a hírét. Nem vagyunk egyformák, a szervezetünk nem egyformán működik. Van, akinek a mellékveséje működik erőteljesebben, van, akinek a pajzsmirigye. Nem lehet egy étrendre sem kijelenteni, hogy az az egyetlen, a legjobb, az ideális. van akinek igen, másnak meg nem. Dr. Grahamnak és a kaliforniaknak ideális a 811, ha beérik vele, tegyék. De abban nem hiszek, hogy itt nálunk télen az lenne. Bár nyáron is problémásnak látom a többkilónyi gyümölcsöt. Semmiből sem jó a túlzott mennyiség.

A vegáknak egyébként Bordeaux Székely munkássága kihagyhatatlan szerintem. Csaknem minden könyvét megvettem, 22 éve foglalkozom az egészséges táplálkozással, a Testkontroll című könyv indított el az úton.

Ratti! Nem azt mondtam, hogy meleg ételekre van szükségünk, hanem azt, hogy melegítő hatású ételekre. Tartom most is.
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: asha » 2012. márc. 21., szer. 16:46

Itt olvashatsz E.B. Székelyről:

http://www.livingearth-elofold.hu/index.php
asha
Néha írogat

HozzászólásSzerző: asha » 2012. márc. 21., szer. 17:16

Iván, ezt írtad 2010. február 1-én:

"A hőkezelt táplálék az adott étel kimúlásának tűz által elpusztított borzalmas fájdalmát oltja belénk. Hogy fáj annak a növénynek, amikor tűz perzseli, hogy fáj annak az élő magnak, amikor megsütik, hogy várhatunk ilyen halott, tönkretett anyagoktól életet és egészséges rezgéseket a testünkben, ha ezeket megesszük. Borzalmas kínhaláluk rezgését oltjuk magunkba, a testünket pusztítjuk, se nem tápláljuk és vitalitással töltjük általuk.
Tartós nyers evés után a testünk már nem vak és tompa,nem lehet becsapni. Ilyenkor a testet fúrcsa kellemetlen érzés keríti hatalmába, a leukocitózis beindulását a test megérzi már, elnehezedik vesénk beleborzong, kórosan felmelegszik és megsajdul, érezzük a borzalmas kínhalálukat a hőkezelt táplálékoknak. "

Ez normális, szerinted? Ezzel bárkit rábírsz a 811-re? Rögtön az jutott eszembe, hogy mit művelek szegény salátával, él, amikor a számba veszem és élve kell elviselnie, hogy miszlikbe őrlöm a fogaimmal, vagy 20-ezres fordulatszámon a turmixgépben. Tudod..... Ez már beteges.
asha
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 21., szer. 19:11

Szia Asha!

Igazából már vártam a kérdést.

Részben valóban a Te szavaidat vettem kölcsön, de csak azért mert ezek voltak éppen a legfrissebb ilyen jellegű hozzászólások. Amúgy általánosságban írtam és nem kimondottan Neked szólt.

Valóban nem eheti mindenki ugyanazt, és nem is kell.
Valaki a fügét, valaki a banánt másvalaki meg mondjuk a dinnyét vagy a mangót szereti jobban.
Valaki ilyen zöldet szeret valaki meg amolyant, míg más ezt a magot addig megint más az avokádót.
Valaki kicsit többet valaki kevesebbet. -de ez még mind beleférhet a nyers étrendbe.
Egy 811-hez közeli nyers étrendet is össze lehet állítani különböző módokon, s így kielégítheti az egyes emberek közti eltéréseket. -bár igaz Kaliforniában könnyebb dolgunk lenne.
Azt viszont kétlem, hogy az egyik embernek a hús, a másiknak a gabona, a harmadiknak meg pl. a túró a negyediknek meg zöldségleves lenne a jó. (arra azért kíváncsi lennék, hogy pl. hústól mennyire lehet tartósan meggyógyulni. :roll: )
Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Szóval kérdésként felmerülhet még az is, hogy vajon valakinek "gyárilag" működik erőteljesebben a mellékveséje, vagy a pajzsmirigye, és ezért kell mást ennie, vagy esetleg pont azért keletkeztek ezek a túlműködések mert hosszú évekig mást evett. :hmm:

Szerintem nem kell a 811 számait annyira de annyira rettenetes komolyan venni. -idővel majd kialakul.
És a gyümölcsöt sem kell kilószám tömni. -főleg ha nem esik jól

Tudom mi a különbség a meleg és a melegítő étel közt. :D
Ha nyersben gondolkodunk akkor leginkább csak az olajas magok, zsírok és az aszaltak esetleg a csírák jöhetnek szóba. -ha télen többet ennénk ezekből, szerintem az is belefér, bár azt gondolom a nyers olajos magok nagy mennyiségben nem a legideálisabbak.
(ha meg főtt melegítő hatásúakra gondolunk, azok meg többnyire melegek is :D de ez mos nem is lényeg)

Azt írod hogy, Te is nyersevőnek tartod magad. Akkor nem is értem mi a probléma. :roll:
Csak annyi, hogy a 811 pl. más arányokat tart jónak a nyers ételeken belül? -mert ez szerintem nem olyan nagy gond. Ha neked más vált be hát csináld úgy.

Szerintem nincs abban semmi amit íván írt, max egy kicsit "költőien" fogalmazott. :D

A lényeg, attól, hogy leturmixolunk vagy szétrágunk valamit, sejtszintem még életben marad, de ha megfőzzük akkor már nem.

Így a végére megint csak azt tudom mondani, hogy egyik ember ezért vagy azért emezt, a másik amazt tartja jónak, mindenki csinálja úgy ahogy neki megfelel. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 21., szer. 20:42

Asha még csak annyit, hogy köszönöm a könyvajánlókat!

Lassan már én is több mint 10 éve forgatom nagy érdeklődéssel az ilyen jellegű könyveket, de hozzájuk még nem volt szerencsém.
Egyáltalán nem vonom kétségbe az általuk elért eredményeket, de valahogy így "látatlanul" az az érzésem (elnézést ha tévedek! ), hogy egyikük sem élt hosszabb távon (évtizedekig) kizárólag élő ételeken, és gondolom a betegeik sem. -akkor valószínűleg nem gyógyított volna hússal.
Ha így volt, akkor ezt (nyers kaja) nem is tudták összevetni az amúgy sikeresen alkalmazott kezeléseikkel. -amik biztos nagyon hatásosak voltak, de azt nem tudhatták/tudhatjuk, -mindaddig amíg hosszabb távon ki nem próbáljuk-, hogy a kizárólag nyerset tartalmazó étrend nem lett volna-e még jobb.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 21., szer. 20:55

Ratti. A fázósság el fog múlni, ugyanis fokozatosan alakulsz és mész előre a 811-en. Nálam is így volt az elején. Nem éreztem teljes kielégülést a táplálkozásban, fázós voltam, és bizonytalan. Egy dolgot azonban tudtam, hogy ez el fog múlni és éreztem is, hogy lassan, de folyamatosan megyek előre.
Azt kell megérteni, hogy minden egyes nyers evéssel ÉPÍTJÜK A VIBRANT TESTET. És minden egyes félrelépéssel kell újabb 1 hét tiszta nyers, hogy ugyanott legyünk, mint a vétkezés előtt.
Tehát fel a fejjel, mert jó úton vagy.

Megyek majd fügézni hozzád.

Kedves Asha!

Bieler nem volt nyers evő sem, mindenevő volt, abszolút vakvágány. Tüneti kezeléses orvos volt, szót sem érdemel nyers szinten élőnek, de persze a mindenevők szintjén forradalmi volt, de az nem a mi szintünk, felette vagyunk "4000 m"-el.
Székely vegetáriánus volt, szintén tévút, és messze nem elég, és nem jó út. A hőkezelt vegetáriánusság EGÉSZSÉGTELEN!
Székely könyvei egyébként jók és annak kellenek, aki elindul a mindenevéstől, de egy idő után túlhaladottak lesznek.
Magyarán kellenek a Bielerek és Székely-k is mert a maguk szintjén hozzátartoznak az utazás eredményességéhez, és ahhoz, hogy fogalmunk legyen mit mondanak az alacsonyabb szintek szakértői.
Azonban egy idő után már nem elegek, a magasabb szintekre vágyoknak már nem tudnak építőket mondani.

A nyers evés szintjén Herbert Shelton lehetne példakép, aki megalkotta a 3-as ételszabályt, és aki a 200 éve higénizmus egyik atyja, mert nélküle még mindig vakok lennénk, és nem lennének Ann Wigmorok, Terry Fly-ok és Grahamok, Boutenkók, és követőik.

Nem kell másképp étkezni télen sem. Azt kell enni nyersen ami, van gyümi itt nálunk, és beszerezhető. És a vedd azt, ami nálad megterem elv, meg egy faszság. És szintén hányok, a nyaljuk a magyar cuccot, vedd a hazait faszság. Miért kellene csak azt venni, ami itthon van, azt kell venni, ami a világban beszerezhető, és jó dolog. Minden nemzet szereti magát a központba tenni. De ami egy magyarnak szép és büszke tőle attól még nem jön lázba egy Mexikói, mert az az a saját dolgaira rezzen. Nem vagyunk Kaliforniában, és akkor mi van, semmi. De attól még a 811 szerint kell enni télen is és nyáron is.

Mindenkinek a NYERS a jó csak és egyedül. Az hogy ezt nem érzékeli az elején az egyén, mert elrontott test, az más kérdés.

Egyébként meg írhatsz bármit, mert engem legalábbis egy olyannal, ami a kisújamban van, privát vélemény szintjén megvan róla a határozott véleményem, nem tudsz befolyásolni.

Ha betegesnek tartod az írásomat, ne olvasd, nehogy beteg legyél tőle. Nagyon szép és érzelem dús írás, amit írtam, van stílusa, hatása, és a célját is eléri.

Egyébként meg nem kell mindenkinek a 811-et célozni, mindenki válassza a számára tetsző szinteket, nem kell mindenkinek tökéletesen táplálkozni, de az egészsége is csak aszerint épülhet meg akkor.
Attól a 811 még a csúcs, és az is marad.

BOLDOG VAGYOK ÉS BÜSZKE, ÉS HIHETETLEN SZERENCSÉS, EGYÚTTAL MESÉSEN GAZDAG.

Ugyanis olyan életútban van részem immár 5. éve, amiről sziklaszilárdan hiszem, hogy ennél nincs magasabb rendű életminőség, és egy mesésen szép, betegségmentes, energikus, pozitív élet vár hátralevő életemben. Köszönet Shelton úr, köszönet Graham úr, mégpedig nagyon, de nagyon, mert nélkületek nem ismerhettem volna meg ezt a csodát.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 21., szer. 21:20

Ja és most vettem észre mit is akartál mondani. Az egészen más dolog, amikor hő által tönkretett, és mérgezővé tett anyagokat eszünk , és amikor élő , nyers , sértetlen tápanyagtartalmú, és enzimtartalmú, magas organikus víztartalmú ételeket eszünk.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 21., szer. 21:27

Szeva Iván!

Bár az alább leírt negatívumoknak nem tudom biztosan a pontos okát de azért sejtéseim vannak. -tehát egyáltalán nem "kilátástalan" helyzet! :D
De továbbra is úgy vagyok vele, hogy amíg ezek nem rendeződnek, nem akarok semmit elkiabálni.

Szólok ha megnyőttek a fák. -persze ha marad rajtuk. :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. márc. 21., szer. 21:31-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 21., szer. 21:30

A termések és magok táplálékok és szaporítószervek, a növényeket, meg általában hagyjuk élni, mert nem gyökerestől szedjük. Egyedül a gumósokat pusztítjuk. Sokan ezt hangoztatják.
Ezen megközelítésnek azonban nincs sok értelme, mert a táplálkozási láncban minden élőlény a dolgát teszi, csakhogy nyers szerves növényi , és állati anyagokat esznek és csak azt ami a saját ételük.

Magyarán a természet VASTÖRVÉNYE, amit minden földön élő állatnak követnie kell:
-Nyers szerves növényi, vagy állati étel
-A faj testbiológiai étele, eminek elfogyasztására genetikailag alkalmas.

Minden lény csak is ezt teszi, betartja a törvényeket. CSAK AZ EMBER CSINÁLJA A hülyeségeit, és meg is bűnhődik, mert testét MEGFERTŐZI ezzel a nem oda valóval.

EZT KÉNE MÁR ÉSZREVENNI, HOGY A VASTÖRVÉNY BETARTÁSA KÖTELEZŐŐŐŐŐÓŐÓŐŐŐŐŐ!!!!!!!!!

Különben megbetegedünk, ÉS AZ ÉTELTŐL FOGUNK MEGBETEGEDNI, NEM MÁSTÓL.

Ezért kevés a tüneti orvosi megközelítés, vagy az alacsonyabb szintek étrendi ajánlásai, CSAKIS A NEKÜNK RENDELT SZINTÜNKÖN TARTHATJUK BE A TÁPLÁLKOZÁS RÁNK nézve kötelező vastörvényeit!!!!!!

smanag
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10