Még egyszer mondom én sem akarlak rábeszélni semmire, de ha hasonló cipőben járnék akkor valószínűleg SZÉPEN LASSAN elkezdeném növelni a gyümölcsök és a ZSENGÉBB zöldek arányát. Már csak azért is mert jobb gyógymódot egyenlőre nem tudok. (esetleg még rövid egy másfél napos böjtök jöhetnének szóba, de ez már egy más téma)
Valahogy nehezen tudnék olyan betegséget elképzelni aminél ne lehetne szép fokozatosan bevezetni a jól megválogatott gyümölcsöket. Azért érdekes, hogy ilyenkor eltiltják az embereket a gyümölcsöktől de pl. gyomorsavtúltengésre sok doki (tisztelet a kivételnek! )gyakran még mindig háztartási kekszet ajánl.
Na meg ugye kérdés, hogy vajon mivel kéne helyreállítani a bélrendszer állapotát. -talán valami nyákosító kásafélékkel? (zabkása, rizskása stb. ) mindenki döntse el maga.
Csak néhány tanács ha esetleg mégis szeretnél enni gyümölcsöt:
Lehetőleg akkor egyél ha valóban éhes vagy, és csak annyit (vagy kevesebbet) amennyi valóba jól esik. Még véletlenül se erőltesd!
Azt azért ne várd meg, hogy nagyon éhes legyél mert akkor az étzezés elkezdésekor lassabban fog csillapodni az éhség és az ember könnyebben túleszi magát.
Ha úgy érzed, hogy pl. pár darab almával tele lettél de nem csökkentette kellően az étvágyadat, akkor se erőltessed tovább (ne egyél többet!) inkább várj egy kicsit (fél-egy óra) és ha nem csökken az éhség akkor ilyenkor egyél még 1-2 banánt. -ez már valószínűleg elég lesz.
Szerintem általánosságban elmondható, hogyha komolyabb fizikai munkát végzünk, vagy minél éhesebben állunk neki enni akkor annál inkább a töményebb, koncentráltabb gyümölcsre tegyük a hangsúlyt. ( pl. ha 30 kilométer biciklizés múlva éhesen érünk haza akkor ne 2 kiló dinnyével tömjük tele magunkat mert valószínűleg nem fogja úgy csillapítani az étvágyat mintha csak fele ennyit ennénk -a folyadékpótlás miatt azért fontos- és egy kis szünet után pár banánt. -én legalábbis ezt tapasztaltam.)
Turmixokat lehetőleg úgyszintén éhgyomorra, és jó sűrűeket csinálj. -úgy vettem észre hogyha minél hígabb annál nehezebben marad meg az emberben.
Kedvenc turmixom:
-kb. 8-10 dkg spenót
-20-25 dkg jó édes golden alma
-egy szem aszalt királydatolya (az a nagy szemű) beáztatva. Ha nincs akkor jó pl. a "Kalifás" is (abból kicsit több kell) csak ne legyen cukros, meg kénezett stb.
-és kb 1-1.5 deci víz, illetve csak annyi, hogy vigye a gép. (esetleg a víz egy részét kiválhatod zellerszár levével)
Szerintem:
Lényeges, hogy a turmixokat is csak nagyon lassan jól "megrágva" egyed és egyszerre szerintem ne legyen több 3-5 decinél. -ha csak gyümölcs és zöld volt benn (tehát magok, zsírok nem) akkor jó egy óra múlva folytathatod a kajálást más gyümölccsel, de próbáld mindig a hígabbakat előre tenni aztán a töményebbek.
Lehetőleg minél kevésbé keverj össze dolgokat.
Ha teheted este már ne egyél sokat.
Fontos, hogy minden nagyon alaposan rágj meg!!! -vagy turmixolj.
Ha úgy érzed, hogy kevés a napi kalória akkor kicsit növeld a koncentráltabb, töményebb gyümölcsök arányát.
Én úgy vetem észre hogyha több kalóriára van szükségünk akkor nem elég, hogy csak ugyanazt esszük amit eddig csak többet, hanem növeljük a sűrűbb/töményebb ételek arányát.
Tegyük fel ha napi három kiló alma nem elég akkor valószínűleg 4 kiló sem lesz elég, mivel az emésztőrendszerünk kapacitása is véges és egy bizonyos mennyiség után már nem nagyon fér bele több, hiába ettünk meg több kalóriát nem fog úgy hasznosúlni. -ez csak egy egy példa volt, lehetőleg ne csak almában meg banánban gondolkodjunk.
Ezek csak az én tapasztalataim (amik még az idők folyamán biztos fognak változni), de talán segítenek valamit.
Bárhogy is döntesz alaposan tájékozódj előtte!!! -és csak ésszel!
Még csak annyit, hogyha tapasztalsz valamilyen pozitív változást a nyerseknek köszönhetően, akkor írd meg pár sorban. -hogy mégis mire mentél velük. (csak kíváncsiságból)