80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 16., pén. 8:12

Gyermekláncfű nagyon hasznos, a májat felpofozza rendesen. Kesernyés fűvek stimulálják a máj és epeműködést.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 16., pén. 20:27

Sziasztok!

Gábor nekem is be szoktak ugrani rövid időre olyan régi kaják, mint pl. bundás kenyér, virsli, parizer, májkrémes kenyér stb. szóval nem éppen a legegészségesebb fajtából. -ezeket akkor sem enném ha visszatérnék a főt kajákra.
Nem tudom, miért pont ezek, néha arra gondolok, hogy a szervezetnek kellene valamilyen anyag amit akkoriban ezektől kapott meg, és még néha most is innen várja. -bár ez a kívánalom gyorsan alábbhagy.

A "kákicsot" én is várom, tavaly már a vége felé kezdtem próbálgatni, de azok már elég vény levelek voltak, (bár így sem volt rossz banánnal) de a fiatalabbak ezt biztos felülmúlják.

Iván!

Azt írtad, hogy:

"Ha áléhségünk van a rosszra, vegyük észre, hogy az a halódó torz énünk sikítása".

Erről mindig az a jelenet jut eszembe, amikor a Terminátor 2 végén a T 1000-et "belelövik" az olvadó acélba, és haláltusájában még egy-egy pillanatra elő-előjönnek az általa megformált személyek/tárgyak, (esetünkben pl. a bundás kenyér) majd szépen lassan alámerülnek, megadván magukat a fortyogó acél "lágy ölelésének". :D

Legjobbakat! :D
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. márc. 16., pén. 20:44

Eper+sóska legyőzhetetlen páros csak ettem a teraszon sütött anap gyerekek is ették aztán elfogyott pár pillanat alatt hmm 900 Ft/ kg 37 másodpercig tartott 1 kg mentem később ettem tepertőt vazze ez van:(
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Elektróda » 2012. márc. 17., szomb. 1:27

Véleményeteket szeretném kérni, hogy bélgyulladásnál (nem fertőzés miatt) lehet e alkalmazni a nyers diétát, mert az orvosok csak gyulladáscsökkentőt írtak fel, és főtt rizs vagy krumpli fogyasztását egy hétig, majd fokozatosan a többi étel bevezetését. A zöldségeket és gyümölcsöket viszont nem javasolták, mivel a sok rost irritálja a beleket. A problémám viszont az, hogy hiába próbálok így étkezni szinte már mindentől fáj a hasam. Rendszeresen hasmenésem van, vagy ha nem, egész nap gázosodok mint ha az emésztésem a 0-án lenne, és csak átmenne rajtam a kaja, bármit eszem fáj a hasam.
Az előzményekhez annyit, hogy 10 éve lisztérzékeny vagyok, tehát gluténmentes diétát tartok, nem eszek zsírosat, erősen fűszereset, nem iszok alkoholt. Nem tudom mennyire ismeritek ezt a betegséget: a glutén lekoptatja a vékonybélben lévő bélbolyhokat, amik a felszívásért felelősek, vagyis szinte megszűnik a tápanyagok felszívódása. A glutén (búza, rozs, árpa, zab tartalmazza) kiiktatásával a bélbolyhok részben vagy teljesen visszaépülnek. Ezért is borzasztó csalódás az állapotom, mert gondoltam, hogy egészségesen étkezem, élek és itt tartok, hogy gyulladásban van a belem és nem tudom miért. Nem akarok egész életemben gyógyszert szedni.
Pár hete rátaláltam egy mikrorostos biogélre amit ha szedek nem fáj a hasam (bevonja a bélfalat), de ha kihagyok egy napot megint előjön a fájdalom. Arra gondoltam, hogy ezt szedném és mellette tartanám a nyers étkezést. Érdekelne, hogy szerintetek javítana e az állapotomon, vagy ahogy az orvosok mondták rontana a helyzetemen ez az étkezés.
Bocs, hogy sokat írtam de az előzmények is kellettek, hogy értsétek a problémámat.
Elektróda
Újonc

Hsz: 7

HozzászólásSzerző: asha » 2012. márc. 17., szomb. 14:16

Elektróda, feltétlenül olvasd el ezt a könyvet:

http://gittarawfood.blogspot.com/2011/0 ... as-es.html

Megoldást ajánl a problémádra, nem csak autistáknak szól a könyv.
Van egy weboldal is erről, megtalálod a neten, ha keresel.
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: asha » 2012. márc. 17., szomb. 14:19

A nyers étel szerintem csak fokozni fogja a problémáidat. Először helyre kell állítani a beleidet, csak utána gondolkodhatsz nyerskoszton. A könyv mindent elmond, tanácsokat ad, és mindent meg is magyaráz.
asha
Néha írogat

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 17., szomb. 14:45

Na, látjátok! Így együnk gabonákat. És ez is mutatja miért nem jó gabonákat enni.
Elektróda azt csináld, amit a testet elfogad, ezt Neked kell kikísérletezni. Én enném a zöld turmixokat, de tekintve hogy a bélgyulladásban van ezért csak a levüket, ill. ennék zsenge zöldeken, is mint spenót, vagy saláták esetleg majd később amennyit elfogad a gyomrod. De azt nem javaslom, hogy karfiolt, brokkolit egyél, max. A leve ehető neked és egyébként sem valók ezek különösen nagy mennyiségben az embernek, mert cellulózosak.
Gyümölcsöket tekintve én nem gondolom, hogy különösebben gond lehetne ezekkel. Talán annyit tegyél, hogy hámozzad ezeket (pari, alma, stb.) Ez némi tápanyagveszteséget ad, de a zöld levekből ugyanazt megkapod. Alkalmazz bélnyugtató, és emésztést segítő növényeket, és ne tömd tele magad, mindig állj le akkor, amikor még ugyanannyit meg tudnál enni.
Ismert meg és közelíts a nyers étrendhez, mert most még úttörő fejjel nem látod ezt át, kell 2-3 év elméleti és gyakorlati tapasztalat. De szerintem a nyers étrenddel mész előre és minden mással csak visszafelé..
Tehát hámozz, igyál zöld növényi leveket, csökkesd a hőkezelteket, és a beteg testnek az élete az nem az evésről szól, hanem a pihenésről. Tarts zöld lé kúrákat.

Javaslom a 811 könyvet és a Boutenkó könyveket megszerezni.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Arctic » 2012. márc. 17., szomb. 17:56

Ez baromság. Nem mintha a gabonákat akarnám védeni, de ha ez igaz lenne, akkor minden (!) embernek kivétel nélkül ilyen tüneteket okoznának. E helyett csak néhány embernek van ilyen "betegsége". És ebből az jön le, hogy a hiba a gabonában van?...
Ha visít a riasztó (tünet jelentkezik), az a megoldás, hogy kikapcsoljuk (elhagyunk egy ételfélét)? Tipikus tüneti kezelés. Nem lenne értelmesebb megnézni, mire hívja fel a figyelmet az a visítás?
A tünet jelez. A baj nem a riasztóval van - annak az a dolga, hogy jelezzen. Meg kell keresni, mire akarja felhívni a figyelmet, mire akar rávezetni, hol hibázunk. A tünet nem ellenség. Egyetlen étel sem ellenség. Az ellenség egyedül az embernek önmagával szembeni figyelmetlensége, őszintétlensége, hanyagsága, ill. az önismeret hiánya.
Arctic
Grafomán

Hsz: 733

HozzászólásSzerző: asha » 2012. márc. 17., szomb. 18:32

Iván, nagy ám a felelősséged abban, hogy milyen tanácsokat adsz. A 80-10-10 nem szentírás. van akinek jó - különösen, ha Kaliforniában él - van, akinek árthat. Árthat egy bélbetegnek, akinek nincs talán semmilyen baktériumflórája sem, de olyan biztosan nincs, ami a zöld növényeket emészteni képes. Szóval csak óvatosan.

Lassan úgy látom egyébként, hogy az egész táplálkozás témakör hit kérdése. Ugyanis mindenre, és mindennek az ellenkezőjére is van éppen elég infó a neten. Dr. Ornish például kiválóan kezeli a betegeit teljes őrlésű gabonával, szív- és érrendszeri betegségeket gyógyit meg, érelmeszesedést fordít vissza. Beidéztem korábban egy könyvet, a doktornő főleg húslevessel gyógyítja a beleket, azokon keresztül az autizmust, és működik.

Van, akinek kifejezetten jót tesz a nyers tej, mások nem bírják. Vannak, akik gluténérzékenyek, - a népesség kb 7 %-a - a többiek jól bírják. Van, aki az enzimtáplákozásban hisz, van aki azt mondja, minek keverjük össze a saját enzimjeinkkel a nyers zöldségek enzimjeit, csak bajt okoznak. Elég nekünk a sajátunk. Wai például teljesen feleslegesnek tartja a zöldségevést, mi több, ártalmasnak (ő a gyümölcsevésben hisz, kiegészítve olívaolajjal, nyers hallal és nyers tojássárgájával. Nyersevő tehát, csak másképp) itt a weboldal:

http://www.waiworld.com/

Szóval gondolkodni kell és megtalálni a magunknak legjobban megfelelőt. De semmiképp sem rábeszélni egy beteg embert a nyersevésre.

Azért járok ide egyébként, mert közel áll hozzám a gyümölcsevés - nyáron főleg. Télen fütő hatású ételekre is szükségem van, de erről már írtam. Olvasom a fórumot elejétől kezdve, nagyon érdekes. Még csak 2009. novemberénél tartok:)
asha
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 17., szomb. 20:22

Nem akarok nagyon belemagyarázni -hiszen úgyis mindenki azt és úgy eszik ahogy akar-, csak néhány dolog.

Az, hogy például az emberek 7%-a érzékeny a gluténre még nem azt jelenti, hogy a többi 93% -nak "tökéletesen" megfelel. Az csak egy dolog, hogy nem okoz mindenkinél olyan komoly, súlyos, hirtelen tüneteket.
Az emberek többségét pl. a hús vagy a tejtermékek sem "ütik ki" egyik napról a másikra, akkor vajon ezek is jók?
(bizonyos mértékig én sem tolerálom jól a glutént (gliadin), de nálam nem okozott olyan heves bélrendszeri tüneteket "csak" bőrproblémákat)

A másik:
Azt mondják, hogy mindenkinek más étrend felel meg.
Ebből én nem arra következtetnék, hogy az emberek szervezete/emésztőrendszere másképp működik, hanem inkább arra, hogy a hosszú évek, évtizedek alatt a különféle étkezési szokássokkal mindenki egy kicsit másképp cseszte szét a testét. -ezért valaki ezt, valaki amazt emészti nehezebben ill. könnyebben.
Persze biztos vannak egyéni különbségek (amit az élőhelyek is befolyásolhatnak) de szerintem koránt sem akkorák, hogy míg az egyik ember a hústól, a másik a tejtől, a harmadik a gabonától, a negyedik meg esetleg a nyers kajától érezze jól magát.
Nem azt akarom mondani, hogy mindenki kizárólag 100%-ban csak nyerset egyen (mert lehet hogy az átálláshoz egy élet is kevés) de ilyen nagy eltérések azt gondolom nincsenek.

Arctic!

Veled nem akarok vitába szállni, hiszen erről teljes máshogy gondolkodunk, de az, hogy egyetlen étel sem ellenség az meg énszerintem egy baromság.
Ha így van próbálj meg mondjuk hamburgeren meg szalonnán élni. -kíváncsi lenném az eredményre. :roll: (direkt írtam ilyen szélsőséget)
Tudom, erre azt szoktad mondani, hogy azért ez már szerinted sem jó, de akkor mégis csak van különbség étel és étel közt? -mert ha mindegy, és "tudjuk a helyünket a világban", akkor ugyebár ezek sem ártanánk.
Vagy csak egy bizonyos szintig számít utána már nem lényeges mit eszünk? -na ne.

De inkább nem is menjünk bele, mert ahogy "ismerlek" az ilyen kaja okozta ártalmakra is lenne valami jó kis magyarázatod. :D

További szép estét! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Elektróda » 2012. márc. 18., vas. 2:23

Sziasztok!

Köszönöm a javaslatokat, beszerzem a könyveket és tovább keresgélek. El kezdtem olvasni az elejétől, hogy tanuljak a tapasztalataitokból, de nagyon sok oldal van. Írtátok, hogy előbb a gyulladást kéne rendezni, ez igaz, csak, hogy az előírt diéták egyike sem vált be, ezért próbálok saját magam megoldást találni. Így találtam rátok és gondoltam, hogy ez a legtermészetesebb táplálkozás, a gyümik és zöldek könnyen emészthetők, talán nekem is beválik.
Ma már kipróbáltam a banánturmixot zöldekkel (spenót, saláta). Meglepődtem mert nagyon finom volt, biztos, hogy fogok még csinálni. Ahogy javasoltátok az almát hámozva ettem, így jó volt, semmi nem jött ki belőlem és a hasam sem fájt. Tudom ti sokféle gyümölcsöt zöldséget ehettek, de nekem már ez is nagy eredmény.
Elektróda
Újonc

Hsz: 7

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 18., vas. 7:27

Semmilyen felelősségem nincs, és nem is vállalok, mert ez egy beszélgetés, amiben a véleményemet mondom el. Mindenkinek magának kell eldönteni mennyire hasznos ez neki. Attól hogy Arctic elmondja a véleményét, még nem vagyok köteles egyet érteni, vagy követni, mivel a sajátomban hiszek.
A 811 meg egyszerűen a legjobb, ez volt, és ez is marad a véleményem, persze attól még bőven vannak más véleményt kinyilatkozók és ez így is van rendjén. Ha abból indulunk ki, hogy az étkezéstől vannak a deganeratív betegségek, akkor mi más lehet gyógyír ezekre a betegségekre, mint éppen az étkezés megreformálása de nem a hangoztatott sok zsákutca reformirányzat irányába,melyek a saját hülyeségük okán kialakult tüneteket kezelik, hanem a valóban helyes oki kiút felé? Tegnap a tv-ben volt Szendy úr a paleolit étrend hangoztatója. No komment. Vagy bármelyik táplálkpozási szaktanácsadó amikor a vegyes étrendet magasztalja. Szerencsére túlhaladtuk ezen elavult ismereteket, új terminátor generációk járnak már, de sajnos még csendben és kevés nyom nélkül. De leszünk mi még szignifikáns tömegben is majd.
Az a baj hogy félünk magunknak is bevallani az igazságot, mert félremagyarázzák életünket. Pont az, amit a hagyományos lét kinyilatkoztat jelenleg "un . vegyes étrendnek", az öl meg bennünket. Vagy vegyük a gyógyszeripart, az állatartás legális kereteit stb, stb, és lássuk be, hogy egy törvényekkel deklarált hazugságban élünk, és rezzenéstelen arcal a szemunkbe hazudnak a különböző iparágak nap mint nap.
Cseszd el az életed a kajával, hogy létezzek én a gyógyszeripar, egyél jó egészségteleneket , hogy az orvosoknak ugyan legyen már munkája. Az orvosokat a gyógyszermultik premizálják, hogy bizonyos gyógyszert írjanak fel. Mit csinál az orvos erre, hogy megéljen? Hát ajánlja a gyógyszert a betegnek. Mit csinál a gyógyszer? Elnyom egy tünetet és csinál mellé másik 3-at. Találjunk ki hülyébbnél hülyébb iparágakat (GMO, tej ivás, gabona ipar stb)és avatkozzunk bele a természeti törvények renbdjébe, hogy aztán legyen létjogosultságuk az ezeken születő másik iparágnak is. Mitől van a laktóz intolerancia? Vagy a gliadin intolerancia? Az embernek nincs képessége elfogyasztani ezen ételeket, bármennyire szeretné is ezt tenni. Az ember lehet mindenevő, ilyen értelemben magába tömhet akármit szerves és szervetlen bármit, csakhogy az még nem jó neki. Az embernek is pontosan behatárolt természeti étrendje van ,ami NYERS.
Vegyük észre, az a hülyeség, amit ma jelenleg csinálunk, mert ha mindenki 811-es lenne,akkor megszünnének a degeneratív a betegségek, és környezetpusztítás.
Nem inkább a gyökerektől kellene nézni a rendszer felépülését?

Mindenki döntsön belátása szerint.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 18., vas. 8:02

Arctic, megint ugyanott vagyunk. A lelki tényezők.
Véleményem szerint meg a fő ok, hogy vannak emberek, akik fokozottan nem képesek a gabonákat emészteni a gliadin miatt, ami csak az egyik ok, mivel van egy tucat másik, amiről sokat beszéltünk. Ezen embereknél kialakul a betegségtünet.
Azt kell látni, hogy ha már kialakul az intolerancia betegsége azt kezelni kell. A leghelyesebb kezelés az étrend valós , oki megreformálása. Ez az emberek x %-ánál kialakul. De ez nem azt jelenti, hogy a fennmaradó y % esetében a gabona egészséges. Csak egész egyszerűen más tüneteket mutat, vagy jobban tolerál egy behatást, képes hatékonyabban felvenni a harcot. CSAKHOGY AZ A TEST UGYANÚGY KÜZD ELLENE, függetlenül attól, hogy nem mutat betegségtünetet? MERT NEM JÓ NEKI EGYSÉGESEN. Ami az egyik embernek nem jó, az nem jó a másiknak sem, mert ugyanazon genetikai és anatómiai lényekről beszélünk.

A laktóz intolerancia vagy a húsok elfogadása ugyanez a kategória.

Nem tartunk még ott, hogy galambbegyű emberek vagy éppen malacfejűeket hord a föld a hátán. Jelenleg gyümievő emberek szaladgálnak, akik azt hiszik magukról tévesen h. minden un. testidegen ételt(gabona, tej, hús) megehetnek és ráadásul az állatvilágban egyedüliként mindezt hőkezelve is teszik. Társadalmi elfogadottság, évszázezredes rossz szokásminták miatt, és iparági szemellenző hatás okán nem látnak az orruknál előrébb önhibájukon kívül, súlyos megvezetettség és opálos szem állapotában egy zsákutcában vergődnek egy olyan testben élve és megépítve csecsszopós koruktól , ami egy degenerált test, és ami nem a sajátjuk.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 18., vas. 8:28

A Wai féle étrendet személy szerint nem tartom egészségesnek.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 18., vas. 10:34

Párszor már írtam, de valahogy most sem tudom megállni szó nélkül.

Azon tudok kicsit kiakadni amikor néha emberkék beírják, hogy: "nagy ááám a felelősséged mint mondasz" (vagy hasonlók) -na ne vicceljünk már!
Senkit nem akarunk rákényszeríteni a nyers étrendre, de még csak a kipróbálására sem!!!
Elmondjuk a véleményünket, hogy eddigi ismereteink alapján mit tartunk a legjobbnak, esetleg adunk tanácsot ha valakit érdekel, de mindenkinek a saját felelőssége! mondom a SAJÁT FELELŐSSÉGE!!! ,hogy hogyan dönt! -nem vagyunk már gyerekek! Mi lenne ha nem mindig másokra mutogatnánk? Aki nem biztos a dolgában ne kezdjen bele!
A dokikhoz hányszor mentünk vissza reklamálni amikor az ajánlásukra marékszám szedtük a mérgeket? Vagy az már annyira megszokott, hogy fel sem tűnik? -nehogy már arra akarjunk mutogatni aki természetes ételt ajánl.

Az étrendekkel kapcsolatban:
Megeshet hogy pillanatnyilag valaki éppen a hústól, vagy a gabonától (makrobiotika) vagy tejtől, vagy a mindenevéstől esetleg a gyümölcs és zöld alapú kajától érzi jól magát.
Ezek ugye eléggé eltérő étrendek, és az szinte egészen biztos, hogy nem lehet mindegyik egyformán egészséges. (még akkor sem ha vannak az emberek közt minimális különbségek)
A kérdés csak az, hogy melyik a nyerő, mert mindegyik nem lehet.

Még nem étkezem olyan régóta a 811 szerint, és ezért nem tartom teljesen kizártnak, hogy esetleg netalántán idővel az derülne ki, hogyha például nem a trópusokon élünk akkor szükség lehet valamilyen kis kiegészítésre, de hogy ez valamilyen nagyobb mennyiségű gabonaféle vagy állati dolog legyen az szerintem kizárt. Persze az is könnyen lehet, hogy semmi ilyen nem kell, de erről inkább csak pár évtized múlva mondanék biztosat. :D
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10