80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: asha » 2012. márc. 10., szomb. 10:47

Kérdésem lenne: mennyire fontos ilyen:

http://www.egeszseges-elet.hu/?page=ite ... &item=1815

turmixgépet beszerezni? kell a 900 W-os motor, vagy elég a 650-es is? Nekem az utóbbi van, egészen jó turmixot készít, a diót, mandulát is összeturmixolja. Nem tudom, miben van jelentősége a 900 W-os motornak, jó lenne tudnom. Előre is köszönöm a választ.
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 10., szomb. 13:45

Nem fontos, de jobb az omniblender. De alacsonyabb fordulatszámú motor is jó. ha nincs turmixunk, akkor sem kell kétségbe esni, mert vannak fogaink. Persze a meleg félévben hasznát vesszük, különösen a keményebb zöldes részek aprításában.

Indult a tavasz. Lassan jönnek a finomabb cuccok. Spárgát láttam már, de nagyon drága még. Spenótokat már lehet kapni. Együnk sok zöldet, igyuk a turmixukat. Narancsok és almák még finomak, van bennük erő.
Most a legfontosabb a nap. Fokozatosan szoktassuk a bőrt a naphoz. Aki teheti, nudizzon is. Napi fél-1 óra elég.
Együnk rendszeresen kis mennyiségben gyömbért, fokhagymát, gingert, vad zöldeket, és egyéb fiatalítókat.
Készítsünk, vegyes salátákat itt csak a kreativitás szab határt. Ezek táplálóak, frissek, tele vannak élettel, tisztítanak, vitalizálnak. Uborka, pari, saláta, zöldhagyma, új karalábé stb.

Indult az új karalábé, snacknak időnként kellemes csemege. Zöldje hasznos turmix alapanyag, s bár nem finom, ezért keverten vegyítsük.

Import eprek megjelentek, elég 3-4 szemet enni ezekből az információ végett. A test azonnal emlékezik rá. Az eper az egyik legerősebb tisztító, de ha a cserkó indul, már az eperrel el kell telni addig.
A cseri sokkal fontosabb az epernél.

Tarthatunk tisztító hetet, ami nem böjt, csak fél böjt, de nagyon hasznos. Ezt úgy kell csinálni, hogy 2 szer eszünk délben és este kis mennyiségben gyümiket és zöldeket. Vagy délben csak gyümi és zöld és este valamilyen zöld turmix. Magyarán egy moderált bevitel s csak gyümi és zöldre alapozódik, semmi mag.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: asha » 2012. márc. 10., szomb. 14:04

Köszönöm a választ, Iván.
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. márc. 11., vas. 14:29

Az újra fellángoló evolúciós vita ügyében csak annyit, hogy, aki azt hiszi, hogy idetévedő idegenek szerelembe estek egy szép gorillalánnyal, és abból lettünk mi..., az próbálja meg újra ezt a műveletet! Ehhez az ezüsthátúaknak is lesz némi hozzátenni valójuk. Egyébként pedig, hogy komolyra fordítsam a szót, sokkal izgalmasabb számomra a bonobóval kapcsolatos vizsgálat, mivel viselkedésben és értelemben messze jobban hasonlít ránk, mint a másik csimpánzfaj. Egyébként is, úgy tudom, hogy a csimpánzból vált le, tehát később alakult ki. A legfontosabb különbség az agresszivitás hiánya a bonobónál, vagy a szex felé való terelése (többek között a bonobó nem vadászik, és növényevő). Ezt az embernél is meg lehet figyelni. De szívesen hivatkoznak mindig a csimpánzra, mikor az erőszakosságot (vadászat, háborúzás, gyilkolási hajlam) akarják az embernél megindokolni, és burkoltan sulykolni. Amikor először láttam a bonobókról filmet, elképedtem, hogy mennyire emberiek. Hiába tartanak egy csimpánzt évtizedekig emberi környezetben mégse lesz olyan emberszerű, (inkább némelyik kifejezetten gonosz) mint a bonobó. Az se véletlen, hogy a pigmeusok is aprók és ők is ott élnek, ahonnan elvándorolt az ember 100 ezer éve. Egyébként pedig az evolúcióban nem az a pláne, hogy az ember a majombó/tól, vagy Isten teremtése által jött a Földre, hanem, hogy végre tisztázhatjuk, hogy nekünk, embereknek hogyan kéne viszonyulni a szülőbolygónkhoz. Ha kiderül, hogy mit ettünk az elején (már pedig ezt a cikkből ki lehet olvasni) akkor tudomásul lehet venni, hogy az egész földi gazdaság, ami az állatok ételként (stb) való használatára épül hibás. Azt egyébként borítékolhatjuk, hogy a "váltás" oka a növényiről állatira való áttérés, ami lehetett kényszerű, vagy csak véletlen lehetőség. már ma is tudjuk,hogy a húsról (és tárasairól) milyen nehéz lemondani, amit a főtt ételekről is elmondhatunk.
És ami viszont az én "látói" véleményem, hogy a beírók, vagyis az internetezők milyen magas száma hisz a teremtésben és utasítja el a tudományos, evolúciós elméletet. Hál' Istennek..., ez nem demokrácia kérdése...!Ami pedig a jövőt illeti, jó volna, ha a memória nem csak egy irányban működne!, mikor valamiről kiderül, hogy nem úgy van, ahogyan eddig hittük, hajlamosak vagyunk elfelejteni korábbi kategorikus kijelentéseinket.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. márc. 11., vas. 14:35

Iván!
Akkor már tudom, miért vagyok olyan fiatal. Minden nap eszem fokhagymát. Rendesen felkavarja az állóvizet, de valahogyan hozzáragadtam... Ha úgy látom jónak, elválok tőle.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. márc. 11., vas. 14:45

Majd' elfelejtettem:
http://kovigabor.tulelo.hu/

Egy legújabb és más újabb cikkek. A legutóbbi egyenesen idevág. Hátha tudtam némi újat mondani a témában!
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. márc. 11., vas. 17:27

smanag írta:Nem fontos, de jobb az omniblender. De alacsonyabb fordulatszámú motor is jó. ha nincs turmixunk, akkor sem kell kétségbe esni, mert vannak fogaink. Persze a meleg félévben hasznát vesszük, különösen a keményebb zöldes részek aprításában.

Indult a tavasz. Lassan jönnek a finomabb cuccok. Spárgát láttam már, de nagyon drága még. Spenótokat már lehet kapni. Együnk sok zöldet, igyuk a turmixukat. Narancsok és almák még finomak, van bennük erő.
Most a legfontosabb a nap. Fokozatosan szoktassuk a bőrt a naphoz. Aki teheti, nudizzon is. Napi fél-1 óra elég.
Együnk rendszeresen kis mennyiségben gyömbért, fokhagymát, gingert, vad zöldeket, és egyéb fiatalítókat.
Készítsünk, vegyes salátákat itt csak a kreativitás szab határt. Ezek táplálóak, frissek, tele vannak élettel, tisztítanak, vitalizálnak. Uborka, pari, saláta, zöldhagyma, új karalábé stb.

Indult az új karalábé, snacknak időnként kellemes csemege. Zöldje hasznos turmix alapanyag, s bár nem finom, ezért keverten vegyítsük.

3-4 szem epret másodpercenként eszek Iván bá,és a gyerekek is imádják,kedvenc gyümim 900 Ft/ kg mindennap lenyomok belőle 2 kilót és ez így fog menni amig a szem ellát,a piros gyümik legyőzhetetlenül finomak,eper cserkó,meggy,málna,dinnye ,ribizli stb láda számra jöhet:)

Import eprek megjelentek, elég 3-4 szemet enni ezekből az információ végett. A test azonnal emlékezik rá. Az eper az egyik legerősebb tisztító, de ha a cserkó indul, már az eperrel el kell telni addig.
A cseri sokkal fontosabb az epernél.

Tarthatunk tisztító hetet, ami nem böjt, csak fél böjt, de nagyon hasznos. Ezt úgy kell csinálni, hogy 2 szer eszünk délben és este kis mennyiségben gyümiket és zöldeket. Vagy délben csak gyümi és zöld és este valamilyen zöld turmix. Magyarán egy moderált bevitel s csak gyümi és zöldre alapozódik, semmi mag.

borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. márc. 11., vas. 17:31

Stoner írta:Az újra fellángoló evolúciós vita ügyében csak annyit, hogy, aki azt hiszi, hogy idetévedő idegenek szerelembe estek egy szép gorillalánnyal, és abból lettünk mi..., az próbálja meg újra ezt a műveletet! Ehhez az ezüsthátúaknak is lesz némi hozzátenni valójuk. Egyébként pedig, hogy komolyra fordítsam a szót, sokkal izgalmasabb számomra a bonobóval kapcsolatos vizsgálat, mivel viselkedésben és értelemben messze jobban hasonlít ránk, mint a másik csimpánzfaj. Egyébként is, úgy tudom, hogy a csimpánzból vált le, tehát később alakult ki. A legfontosabb különbség az agresszivitás hiánya a bonobónál, vagy a szex felé való terelése (többek között a bonobó nem vadászik, és növényevő). Ezt az embernél is meg lehet figyelni. De szívesen hivatkoznak mindig a csimpánzra, mikor az erőszakosságot (vadászat, háborúzás, gyilkolási hajlam) akarják az embernél megindokolni, és burkoltan sulykolni. Amikor először láttam a bonobókról filmet, elképedtem, hogy mennyire emberiek. Hiába tartanak egy csimpánzt évtizedekig emberi környezetben mégse lesz olyan emberszerű, (inkább némelyik kifejezetten gonosz) mint a bonobó. Az se véletlen, hogy a pigmeusok is aprók és ők is ott élnek, ahonnan elvándorolt az ember 100 ezer éve. Egyébként pedig az evolúcióban nem az a pláne, hogy az ember a majombó/tól, vagy Isten teremtése által jött a Földre, hanem, hogy végre tisztázhatjuk, hogy nekünk, embereknek hogyan kéne viszonyulni a szülőbolygónkhoz. Ha kiderül, hogy mit ettünk az elején (már pedig ezt a cikkből ki lehet olvasni) akkor tudomásul lehet venni, hogy az egész földi gazdaság, ami az állatok ételként (stb) való használatára épül hibás. Azt egyébként borítékolhatjuk, hogy a "váltás" oka a növényiről állatira való áttérés, ami lehetett kényszerű, vagy csak véletlen lehetőség. már ma is tudjuk,hogy a húsról (és tárasairól) milyen nehéz lemondani, amit a főtt ételekről is elmondhatunk.
És ami viszont az én "látói" véleményem, hogy a beírók, vagyis az internetezők milyen magas száma hisz a teremtésben és utasítja el a tudományos, evolúciós elméletet. Hál' Istennek..., ez nem demokrácia kérdése...!Ami pedig a jövőt illeti, jó volna, ha a memória nem csak egy irányban működne!, mikor valamiről kiderül, hogy nem úgy van, ahogyan eddig hittük, hajlamosak vagyunk elfelejteni korábbi kategorikus kijelentéseinket.

Az úgynevezett tudomány semmit nem tud bizonyítékként felmutatni az evolució témájába,semmivel nem elrugaszkodott dolog a teremtés elmélete,mert ennyi úgymond véletlen nem létezik,egy nagy szakember ahhoz hasonlította az evolúció valószinűségét,hogy egy ronccstelpbe csapodó gránát nyomán összeáll egy Boeing repcsi:) az őskáószból ami élettelen nagy lótúró volt,majd csak egyszer úgy véletlenűl összeállt az élet vazze Gabi bá ne komolytalankodjunk már bekajálod ezt még mindig???????? hihetetlen!!!!
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 11., vas. 18:21

Laci az evolúcióelméletben tényleg sok még a megválaszolatlan kérdés, de pl. a termés elméletre mennyi bizonyíték van? -gondolkodjunk egy kicsit. Ne komolytalankodjunk már!
Persze amit nem ismerünk legegyszerűbb rávágni, hogy "csak úgy lett".

Az evolúció több millió, milliárd éves folyamat, nem mondta senki, hogy egyik napról a másikra történt, és azt sem mondták, hogy csak úgy véletlenül állt össze az élet, "szép lassan épült egymásra".
Az olyan szakértők szerint akik a "roncstelepes" példával jönnek, pl. dongó fizikailag nem is tudna repülni, aztán mégis vígan elvan a levegőben.

Az az érdekes, hogy akik nem tudják elképzelni az egyes élőlények/fajok sok-sok év alatti változását, fejlődését, alkalmazkodását a környezeti viszonyok alakulásaihoz stb., azok simán rábólintanak pl. a "Teremtésre". -szerintem ez utóbbit sokkal nehezebb "elképzelni".

Hogy a vitát elkerüljük azzal egyetértenék, hogy a "nagy bumm" tényleg egy "külső erő" hatására jött létre, de aztán minden ment a maga útján.

De végül is abban hiszel, amiben akarsz! :D
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 12., hétf. 14:47

Szia Iván!

Nemrég írtad, hogy tarthatunk amolyan "könnyített" napokat, hogy csak ebédet és vacsorát eszünk.
Vajon nem lenne-e jobb, ha inkább reggeli és ebéd lenne és az esti vacsorát hagynánk ki?
Persze ezt nehezebb megvalósítani, mert ha az ember nem kezd el reggel enni akkor aránylag könnyen kihúzhatja délig, viszont a vacsora elhagyásához már nagyobb akaraterő kell.

Szerintem a szervezet az éjszaka folyamán hatékonyabb tud "rendet rakni" mint a délelőtti órákban, s talán ezért jobb lenne inkább estére "békén hagyni".
Párszor már megfigyeltem, hogy pl. egy kis seb, pattanás (vagy valami hasonló) gyorsabban gyógyul ha a délelőtti kihagyás helyett inkább este nem eszünk. -vagy csak korán és keveset.
Tudom ez is egyéni dolog, -nem is akarom megmondani ki hogyan csinálja- de eddig még nem sikerült a szervezet délig tartó tisztulására értelmes magyarázatot találnom, hacsak azt nem, hogy pont az esti bekajálások miatt van rá szükség. :roll:

Szép napot! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. márc. 12., hétf. 15:20

Bumm!
Az idő, amit sok ifjú még nem is tud értelmezni. Az, ami mindezt létrehozta. A sok ismétlés és az icipici vagy óriási változások. Mindegy, hogy minek nevezzük: evolúciónak, vagy a Folyamatok Tudatának, amit, ha valaki átgondol, akár Istennek is mondhatja. Ez a "gumielmélet". De ebből mindenki csak az ismétlést hajlandó elfogadni, a rá vonatkozó változást nem! Látogassatok el a lapomra! Megint egy újság. Már a második, tegnap óta, annak, aki nem járt arra.

Az estét akkor próbáltam ki többször is, mikor nem volt időm napközben zöldséges kaját enni. Este is gyümiztem. Elég üresnek éreztem magam, és éjszaka is felkeltem megenni egy szem valamit. A zöld sói nagyon kellenek az épülethez. Szerintem ezek az ételek annyira könnyűek az ember szervezetének, hogy majdnem mindegy, mikor esszük, és talán az is, hogy mennyit, kapacitástól, anyagiaktól függően. A kevés mindenképpen fogyást, a több pedig erősödést okoz. Még nem értem el odáig, hogy eljussak a semmi evés+ erősödés-súlyosodás szakaszához...
Az viszont fontos, hogy olajos magokat, vagy csírákat késő este már ne együnk!
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 12., hétf. 18:51

A délig tartó nem evés az jobb, mivel a test biológiája szerint is 12h –ig takarít. A vizeleten megfigyelhető ez, különösen, ha egésznap nem eszünk, akkor a délutáni vizelet sárgább és erősebb illatú, ami annak a jele, hogy a testben erőteljes és hatékony volt a takarítás.

Szerezzük be a Boutenkó új könyvét is, mert ez is a nyersevés mellett van, sok érdekes fejezetben taglalja az átállás nehézségeit, és lényegében azt, amiről beszélgetünk.

Címe: 12 lépés a nyers étrendig
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. márc. 12., hétf. 18:59

Következőt kell megérteni.

A nyers ételek és magok bár könnyűek, nekünk valóak, de ezek között is vannak nehezebbek, és könnyebben emészthetőek. s ezért korántsem egyféle kategóriát képviselnek. És fontos, hogy a nehezebben emészthető aszalványokból és magokból még normál napon se együnk az ajánlott mennyiségnél többet.
Azt kell megjegyezni fő szabályként, hogy mennyiségi korlát nélküliség, amivel bátran bármikor és bármennyit ehetünk az csak a 2 főtáplálék esetében (gyümik és zöldek) igaz. A magokat, szárítmányokat nem lehet enni büntetlenül, s bár ezek nyers állapotú túlevését a test gyorsan kiküzdi magából, de ha ez rendszeres és folyamatos többlet napi szinten, akkor az már koránt sem a 811, s ilyen módon mégha nyers akkor sem a legegészségesebb táplálkozás. Lényegében ez már mennyiségi magevésbe csap át, ami még nyersen is megterheli a szervezetet, mivel az ember nem mennyiségi magevő, hanem mennyiségi zöld és gyümievő.

Ha valaki tisztít, akkor egyáltalán nem ajánlatos azon a napon csak gyümit és zöldeket ennie és semmi magot. A gyümik közül is a lédúsak alkalmasak a tisztító napra, mert pl. a banán az építő gyümi.

VE
Bő, változatos gyümi és zöld.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 12., hétf. 21:08

Szia Gábor!

Nem arra gondoltam, hogy koplaljunk, hanem csak azt akartam mondani, hogyha valaki egy kicsit könnyíteni akar az emésztőrendszer dolgán (néhány napig, hétig) akkor szerintem jobb ha inkább a reggeli/dél előtti kaja helyett az estit veszi szerényebbre.

A magokat szerintem sem jó későn enni, bár az ilyen diófélék/olajos magok fogyasztása téren még mindig nem sikerült igazán jó "rendszert" kitalálnom.
Gyümölcsökkel nem akarom keverni, viszont ha az éhség beálltával salátákkal eszem akkor az étvágyat szinte egyáltalán nem veszik el, még akkor sem ha az ilyen magos saláták előtt mondjuk fél-egy órával eszek egy ki gyümölcsöt. -sokat nem tudok, mert akkor a zöld már nem fér belém.
Ezért gyakran megesik, hogy nem napközben hanem csak estefelé (7-8 óra) kerül rájuk a sor, mert ilyenkor már amúgy is kevesebbet ennék. -viszont éjszakára sem igazán jók, mármint a magok.

Ha éhesen megeszek egy almás spenótos turmixot, az sem tart ki valami sokáig, de utána (akár 1 óra múlva) simán mehet pl. néhány banán. Viszont ha mag is lenne benn (pl. zöld lecsó) akkor ott azért már jóval többet kéne várni, hogy ne keveredjen minden.
Régen ez nem jelentett gondot, mert egy ilyen magos saláta után, vagy mellé ment még valami gabona vagy krumpliféle és így már bőven elég volt egy normális jóllakáshoz. -na de mindegy ez legyen a legnagyobb baj, majd valamit kitalálok rá. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. márc. 12., hétf. 21:34

Szeva Iván!

Nincs különösebb jelentősége és nem is akarok itt leragadni, de nekem továbbra sem valami meggyőző ez a "délig tisztulás". -mégis mi ennek az alapja? (de ne csak azt mondjuk, hogy a szervezet délig tisztul és kész, a vizelet a reggeli órákban is lehetne erősebb szagú, ha a "rend rakás" is korábban kezdődne)

Legalább annyi "szakértő" állítja ennek az ellenkezőjét mint amennyi e mellett van.
Az lenne logikus, hogy a szervezet akkor lát hozzá a takarításhoz ha a nap végén elfogyasztott étel emésztését befejezte.
Ha valaki később eszik, akkor ez valószínű csak később fog elkezdődni és másnap reggel tovább is tart.
Későbbi vacsora után eleve nincs is olyan étvágyunk másnap reggel (sőt még a hasunk is megfájdulhat ha ilyenkor többet reggelizünk) viszont ha korán -és kevesebbet- akkor már alig várjuk a reggelit.

Ha minden igaz a gyümölcsből gyorsan energiához jutunk, akkor vajon mi értelme van annak hogy esetféle eszünk, amikor már lassan lefekvéshez készülődünk, és nem pedig reggel mikor a napi munkához sokkal nagyobb igény lenne az energiára?
Azt gondolom ez is inkább csak megszokás kérdése, az emberek nagy részének nincs idelye reggelizi sem, a nap elején kezdődik a rohanás, (munka, miegymás) aztán estére már olyan éhesek, hogy megeszik a fél hűtőt mire csillapodni kezd az étvágyuk, eztán nem csoda, hogy reggel eszükbe sem jut enni. -aztán másnap minden kezdődik előröl.
Nálam is gyakran előfordul, hogy úgy jön ki, hogy este hétre-nyolcra éhezek meg, is ilyenkor elég nehéz beérni 1-2 szem gyümölccsel, másnap persze nincs is kedvem reggelizni. -pár nap ilyen esti kajálás után elég könnyű ebben a "rendszerben" bennragadni.

No de bármi is legyen az igazság, a gyümölcsöt a "reggelit mellőzők" is engedélyezik, mivel ezt szinte nem is tekintik evészetnek. :D (pl. a szalonnás rántottához képeset biztos nem is az)

Jó éjt! :zzz:
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10