80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. máj. 3., vas. 8:36

Egy utolsó a spenóttal kapcsolatban!

A főtt gabonákban lévő fitátok is megkötnek bizonyos ásványokat az oxalátokhoz hasonlóan.
Akkor ott is a hőkezelés lehet a fő bűnös, úgy mint a spenótnál?
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. máj. 3., vas. 8:52

A gabonában eleve ott a fitinsav, nyersen is ott van, amely az összes létező ásvánnyal, többek között a Ca-val kötésbe megy, megakadályozva azok felszívodását. A gabonák savas ásványtartalma magas pl. foszfor. Az emésztésükkor a savak semlegesítésére a csontokból, először a fogakat gyengítve, Ca-t von ki a test, hogy a savakat semlegesítse, így lúgos ásványrabló, savasít és csontgyengítő a gabona. A csontritkulás egyik fő okozója!. A gabona mindemellett alkalikus minerálokban, NA, Cl, I, Sulfur, keveset tartalmaz, ebben a zöldek elsők, a gyümölcsökkel együtt 10-100 szor nagyobb mennyiségben tartalmazzák azokat kalóriatartalomra vetítve!

Kérdésedre a válasz: A gabona nyersen is kifejti a fenti káros hatásokat, s ennél jóval többet is: Grain damage könyv nekem meg van( ha elolvasnád, többet nem ennéd a gabonát), hőkezelve meg még emellé mérgező is az emberi testnek. A spenót viszont nyersen gyógy- és tápszer, hőkezelve meg bűntet és semmire sem jó!

A magok közül a gabona az felejtős, még csíraként is, bár erősen csökken a fitinsagtartalom a csírázással, csak a többi , legalább probléma nem oldódik meg(savas többlet, glutén, korpa irritáló hatás a bélre stb.). Egyedül zsenge, tejes csemegekukorica mehet nyersen( viaszos héjból kiszívva), a hüvelyesek közül meg a cukorborsó nyersen, kis mennyiségben, csak változatosságnak, szezonjában. Hüvelyescsírákat s olajos magokat lehet enni kis mennyiségben. :D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. máj. 3., vas. 16:16

Helló Iván!

Mivel bátorítottál a kérdezésre, így élek a lehetőséggel. :)

Néhány válaszra váró kérdés a tarsolyomból: :)

-Graham írja a könyvében (312.o) a b-12 vitaminnal kapcsolatban, hogy régen szinte közvetlen a földről ették a zöldeket mosatlanul a maguk természetes formájában. -s talán így is a legjobb.

Erről jutott eszembe egy írás –még régebben olvastam s talán a műtrágya lobbi állhatott a háttérben- ami arra figyelmeztetett, hogy a szerves trágyával trágyázott talajokon termő zöldeken, leginkább a salátákon, alapos mosás ellenére is különféle élősködők (bélférgek stb.) lárvái, petéi maradhatnak. Ezért nyersen fogyasztásukat nem is ajánlja.

Ez vajon tényleg veszélyt jelenthet, vagy ez csak az állati trágyával művelt földekre vonatkozhat? -bár a piacon elég nehéz eldönteni milyen földből származik az árú.

Nem hinném, hogy ez a vadon élő állatoknál gondot jelentene, de igaz, hogy ők nem is igen esznek trágyázott földről, viszont háziállatoknál pl. kutya gyakori a férgesség. -de lehet, hogy ennek semmi köze ehhez.

Kíváncsi lennék erről a véleményedre.

Egy másik:

Tudnál néhány tippet adni arra az esetre ha valaki olyan helyre téved (utazás, kirándulás) ahol előre nem tudja milyen lesz a gyümöld :) (saját rövidítés: gyümölcs-zöld) ellátás, esetleg nagyobb a fertőzésveszély (mediterrán országok, hepatitis a/b) ,hogy ezt hogyan oldja meg.

Gondoltam szűkség megoldásként pl. több aszalt gyümölcsre ill. olajos magra, ezek könnyebben szállíthatók, vagy felhasználhatjuk ezt a pár napot, hetet egy kis bőjtölésre?! :) - aztán majd jobban esik egy kis ”hazai”.

Egy utolsó:

Eddigi 811-es tapasztalataid alapján egyetértesz azzal amit Victória Boutenko ír a könyvében (160.o) a csimpánzokkal kapcsolatban is, hogy a napi kalória bevitel legnagyobb részét reggel ill. délbe lenne jó fogyasztani a vacsora pedig korai (max. 5-6 órakor) és lehetőleg kis mennyiségű legyen?

Ismét csak köszönöm a válaszokat!! Minden jót!

Atti
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. máj. 3., vas. 17:17

Én reggelire szeretek sokat enni, elég éhes vagyok amikor felébredek, ebédre mégtöbbet eszek, vacsorára azért nem szeretek sokat enni és azért eszek korán hogy ne járjak egész éjjel WC-re :D :lol:
ChaserHUN
Grafomán

Hsz: 1083

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. máj. 3., vas. 18:03

Szeva ChaserHUN!

Én is megyek egy-kétszer ha sok lédúsat eszem este. :D Részben ezért is kérdeztem de leginkább amiatt mert azt vettem észre ha korán van a vacsi és aránylag kevés akkor bár igen éhes vagyok este- de mégis kipihentebben ébredek. Ilyenkor kicsit tartok attól, hogy meglesz-e a napi kalória de általában reggel sikerül bepótolni, :) viszont ha este későn eszek akkor másnap 9-10-ig nem vagyok éhes. Tehát mennyiségileg ugyanott vagyok.

Amúgy mikor vacsorázol?

Ja igen! Te már asszem régebben kezdted, simán megy minden? Mik a tapasztalataid? Esetleg "gömbölyödtél" is egy kicsikét? :D

Atti
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. máj. 3., vas. 18:29

6-kor vacsorázom általában
Elég jók a tapasztalataim, sokkal jobban érzem magam, több energiám van, nem vagyok depressziós soha, pedig előtte szinte mindig az voltam, néha kicsit nehéz csinálni a téli időszakba, néha csa éretlen gyümölcsöt tud enni az ember, de nehéz idők mindig vannak, most már nagyon várom a nyarat, teletömöm magam sok édes gyümölcsel és zöldel, szerintem a köv tél jobb is lesz így mert feltudok töltekezni, én pedig novemberbe kezdtem el 100%-an a 811-et és előtte pedig elég "rossz evő" voltam. Alvási szokásaim sdajnos alvás igényeimmel nem egyeznek suli miatt, ez nagyon keresztbe tud tenni az egésznek sajnos, de így is messzemenőleg jobban érzem magam mint régebben :)
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. máj. 3., vas. 20:08

Örülök Chaser, hogy jók a tapasztalataid!

Akkor csak így tovább! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. máj. 5., kedd 8:14

Szia Ratti!

- Szerves trágyát a vetés előtt használják, így az már nem fertőzi a zöldet meg. És általában megmossuk a növényt, ami a b12 miatt nem előnyös, de sajna nem élünk érintetlen világban, ahol nem kellett mosni. B12 a növényekkel bekerül még így is a min. mennyiségben, és a test önmaga is megtermeli.
- A fertőzéses helyeken én mindíg böjtölök, vagy csak vizet iszom, vagy olyat aminek a burkát eltávolítjuk. pl. banán.
- Az ideális az lenne, ha délig nem ennénk, mert addíg tisztít a test. De ezt én sem tartom be, én szeretek reggelizni s Grahamnál is ott van a reggeli. A 811 en ezt nem is kell betartani, mert ez egy állandó tisztító étrend. Én nyáron , vagy ha nem érek rá elég sokszor nem eszem délelőtt, vagy csak egyszer kétszer eszem csak gyümit, ez elég jól méregtelenít ezeken a napokon. Megfigyelhetjük, hogy ilyenkor a legsárgább a vizelet, mert a test kihasználja, hogy takaríthat. Este együnk kívánalom szerint, a természetben a majmok 5-6 ig eszegettek , aztán "megágyaztak" és lefeküdtek. Az ideális , ha nem tömjük tele magunkat este, de van amikor este érünk haza, s aznap még alig ettünk. Felgyorsult világban élünk, kellenek a kompromisszumok. :D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. máj. 5., kedd 19:17

Olvastam egy recepetet a könyvben, saláta feldarabolva, narancsnak a leve rajta, és makadámia dió ráőrölve ha jól emlékszem, az a kérdésem hogyha a zsírok lassítják az emésztést akkor ebben az esetben a saláta és a narancsleve nem indul erjedésnek? :?
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. máj. 5., kedd 19:45

Szia Chaser!

Én úgy tudom ill. gondolom hogyha az ajánlott kis mennyiségben fogyasztjuk a magokat (napi max. 20-30g) akkor szerintem nem okozhat nagy gondot, ha a zölddel és savanyúbb gyümölccsel -mivel ennek alacsonyabb a cukortartalma- párosítjuk.
Az alábbi párosításnál könyv alapján én nem is az erjedésben, hanem inkább a vércukorszintet befolyásoló hatásában látom a nagyobb problémát, mivel a zsírok akadályozzák a cukor vérből való kijutását, de remélem ez ilyen mennyiségnél még nem gond. -ha jó értelmeztem. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. máj. 5., kedd 19:59

Hmm lehet igazad van, nagy mennyiségben nem eszem, de igazából csalóka lehet hogy mi is a "savanyúbb" mert ugye a meggy is savanyúbb mint a cseresznye, mégis a meggynek nagyobb a cukortartalma
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. máj. 5., kedd 20:14

Jó a kérdés!
Amúgy sok ilyen recept van, ahol a vacsoránál mondjuk 3dkg magra jut 150 g cukor.
Én is kerestem a logikáját, mert hiszen ennyi erővel 5-6 banánt is ehetnénk mellé, ami ugye édes gyümölcs. Végül azt a magyarázatot találtam -eddig-, hogy az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsnél ugyanannyi cukorra kb. 2x annyi rost és víz jut (nem olyan tömények) amik lassítják a felszívódásukat, és gondolom így kevésbé erjedőképesek.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. máj. 5., kedd 21:25

Szerintem egyrészt a gyümölcsben lévő cukor nem is erjed meg annyira, ha nincs a belekben összetett ch, vagy fehérje. Egy része már a szájban, a nyelv alól felszívódik, másik része is könnyedén jut el a bélfalon át a sejtekhez. Ilyen csekély mennyiségű zsírral biztos könnyebben elbánik a szervezet, főleg, hogy ezek hevítetlen növényi telítetlen zsírok. Mondjuk én a diót elosztogatom napközben, minden kaja után bakapok 2-3 szemet, bár 20g fölé nem megyek.

Mai kajám:
reggeli: narancslé 1,5 kilóból+ 25 dk spenót
ebéd: 1,1 k banán
uzsonna: 60dk banán+ fej saláta
vacsi: 1k narancs+ pici dió.

Bár nem igen váltogatom, egy hónapja eszem így, csak mennyiségben emeltem :-) Narancsot néha kiváltom körtével. Most kb. 2600Kcal, ez pont elég is. Jöhetnének már a friss gyümölcsök és most nem az 1500ft-os eperre gondolok... :?
Arctic
Grafomán

Hsz: 733

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. máj. 5., kedd 21:50

Aldiba tegnap 199 volt 500G eper, azért haladás :D de dinnye még 199 vagy 299 szal drága, szölőről ne is bezséljünk... :?
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. máj. 6., szer. 6:20

8O Az ilyen multiknál azért nem szeretek vásárolni, mert vagy azért ilyen olcsó, mert minősíthetetlen import vackok, és csak itt tudják eladni/átjátszani az egészségügyi ellenőrzéseket, vagy pedig magyar kistermelőket nyomorítanak meg azzal, hogy fillrekért veszik át az árut, és ennek is az a következménye, hogy ők is egyre silányabb minőségű portékát tudnak csak megtermelni. Mondanám, hogy ne mejünk azért egy szint alá és ne támogassuk ezt, de jól tudom, hogy ez erősen pénztárcafüggő (nekem sem telik sokszor jobbra, bio-ról még csak nem is álmodom, de igyekszem kerülni az ilyen durva eseteket). :evil: :roll:
Arctic
Grafomán

Hsz: 733

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10