80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. ápr. 27., hétf. 17:08

Én tornázok mindennap, sajnos van egy kis mellkasi deformitásom, úgyhogy muszály :( Fekvőt nyomok utána, meg gugolótámaszt.
Amúgy kalóriákkal kapcsolatba, jobban meggondolom, régen se ettem túl sok kalóriát, mert reggelizni sose reggeliztem, suliba talán megettem egy pizzáscsigát, ebédre se ettem valami sokat, vacsorára megint 1-2 szendvicset azt ennyi :? 811-en meg ugye emésztésre szinte nem is kell fordítani energiát :D
ChaserHUN
Grafomán

Hsz: 1083

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 27., hétf. 19:39

Sziasztok!

Ha minden jól megy én heti 2x. Általában kedden mell, hát, váll, pénteken kar, láb, has de pár havonta megvariálom a gyakorlatokat. Ezen kívül még vasárnap úszás (vegyesen) 1-1.5 óra kb. 2 km bár ez inkább valahol félúton van a aerob és az anaerob edzés közt de szerintem tök jó! -csak ajánlani tudnám :) egyetlen baja a klóros víz :(
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 27., hétf. 21:13

Azóta sincs előrelépés bio/fairtrade banán ügyben? Ti hol vesztek, mennyiért?
Arctic
Grafomán

Hsz: 733

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 28., kedd 7:04

Jó reggelt!

Általában Tesco-ban, vagy Spar-ban. 400 köröl szokott lenni. Mostanában többször vettem biot ez utóbbiban de szerintem rosszabb ízük van mint a jó minőségű tömegbanánoknak. Nem tudom Ti hogy vagytok vele de ezeket a biokat tényleg olyan "lisztesnek" érezni. :( -vagy csak hozzászoktam a kommerszhez? -az is lehet :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 28., kedd 7:15

Nem lehet, hogy azért, mert éretlenek még? Akkor jó, ha pöttyös a héja.
Bio mennyi a sparban? (amúgy ez melyik spar, mert nálunk én még nem láttam biobanánt?)
Arctic
Grafomán

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. ápr. 28., kedd 13:10

Az a vicc hogy a nem bio 399Ft/kg, jó lenne már ha lejebb menne az ára, szerintetek mikorra várható árcsökkenés, mert nem tudom az elkövetkezendő hetekben mit fogok enni ilyen árak mellett :? Ha beérik a meggy azthiszem csinálni fogok egy-két hetet hoy csak meggy sok zöldel, mert borzalmas árak
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 28., kedd 14:38

Szia Arctic!

Az Interspar-ban (Nagykanizsa) kb. 600-700/kg de nagy ritkán a kicsit túléretteket odaadják féláron. Amúgy tökéletesen megérlelem őket a barna pöttyös állapotukig.(egy kb. 40x40x40-es kartondobozban, azon belül egy kisebb nejlonzsákban tartom Őket :) jól lezárva, valahogy úgy ahogy a "gyárilag" vannak. kb. 20-22 fokon) Viszont azt is észrevettem -inkább a nagyobbaknál,(nem bio) hogy annak ellenére, hogy kívülről teljesen épek kicsit olyan pempősek lesznek, nem rohadtak meg nem is barnák csak puhábbak a szokásosnál. :roll: Nem tudom miért. Tapasztaltatok ilyent?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Arctic » 2009. ápr. 28., kedd 16:51

Gondolom nem lehet olyan rossz, ha kissé túlérett, legalábbis ennek a srcának nem gáz :lol: http://www.youtube.com/watch?v=KevivqR9Yzk
Arctic
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 28., kedd 18:57

Egy hajszállal ezért jobban néztek ki! :lol:
Egyébként csalóka lehet szerintem, annak ellenére,hogy ilyen barnák legnagyobb részük belül teljesen jó! :D
Ő valamilyen biciklis csávó lehet. -ha jól tudom.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2009. ápr. 28., kedd 19:02

Az, amúgy van amikor szinte az egész barna, és belül teljesen jó, az meg szerintem nem baj hogyha szinte elolvad a szájban, annál jobb :D
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 28., kedd 19:58

Szia Iván!

Szeretnék kicsit kérdezni!
A zöldek levele meg a szára körülbelül egyformán értékes? (pl.:petrezselyem,spenót) A petrezselyem szárát élég hosszon meg szoktam enni, jó apróra összevágom aztán mehet a turmixba. -bár ilyenkor már nem szűröm le. Erről jut eszembe, a sárgarépa levele ehető ill. jó-e?

Az előbbi jó érett banánokról ugrott be egy másik kérdés: ha a gyümin van egy nagyon kis penész akkor ha azt jól kivágom a többi része ehető még, vagy az egész kuka? Egyesek szerint ha egy egész kicsi penész megjelenik akkor már az egészet átjárta a gomba. Valóban így van? Ugyanezt megkérdezném a rohadással kapcsolatban is!

Köszi a választ! :)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 28., kedd 20:31

Szia Ratti!

A petrezselyemből is van zsengébb , kisebb, és van erősebb dúrvább.
Én a következőként eszem. Levelét lerágom vagy szintén a levelét turmixokkal teljesen fogyasztható. A szárát, felső szárának már csak a levét eszem. Ezt is fontos megenni a levét pl. turmixokhoz, mert más fontos komponenseket hordoz mint a levél, de már nem kell csak a leve, de ha kidobod a szárát mert nincs időd vacakolni az is egy út. Mindíg arra gondolj, hogy mit tudsz könnyen megenni nehézség nélkül. Zsenge spenót, zsenge saláta stb. Minden szár már csak durvább, mint a zsenge levelek. Ha a piacokon járunk mindíg a zsengére vadásszunk, én mindíg csak ezt lesem s azonnal lecsapok a prédára , ha zsengét látok. Sose elégedjünk meg a durva részekkel, a zsenge az igazi, keressük, követeljük ki a termelőktől. A durva szárakat nem az emberi bélnek találták ki, ezeknek a levét együk csak vagy semmit. A természetben elődeink lerágták a zsenge részeket, a többit hagyták. Én pl a paradicsomot is néha meghámozom. A spenótot úgy eszem, hogy egy lavorba bedobom csapvízbe, megmosom, majd egy kisebb üvektálba mártom forrásvízes leöblítés cáljából és lerázom a nyelémél fogva s lerágom a levelét, a nyelet kidobom.
Sárgarépa levele gond nélkül ehető, de alég toxikus és durva is, nekem nem izlik speciel, valamiért biztos. Mindíg azt együk ami ízlik.
Én szeretem a zsenge lucernát, zöldborsó levelet, paprika levelet, kaprot, petrezselymet, libatopot, zsenge amarantot, spenótot(újzélandit nem), tormalevelet, salátákat, romai, fejes, zsenge brokkoli(megnyúzva a kemény héjtól), és még sok mást, de pl a sárgarépa vagy paszternák levele nem izlik. Sok levelet csak keverékekben használok, pl. cékla, mangold pl. paradicsommal vagy más lédús növénnyel, mert önmagában nem jó, de keverékekben kíváló. A kreativitás végtelen, kisérletezzünk, keverjünk, turmixoljunk. De én azt mondom, a zsenge részeket lehet teljesen a durvább részeknek pedig csak a levét bnyerjük ki.

A penészedés , rohadás átszőtte a gyümölcsöt, benne van a gomba, ha valaki candidás ezt kerülje. Ha valakinek erős az immunrendszere kivághatja és eheti, de ha csak nincs egészséges s rászorulunk, érezzük rajta a penész ízt is. Mindíg a tiszta , egészséges a jobb. :D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2009. ápr. 28., kedd 20:47

Az emberi bélrendszer az édesgyümölcsökre teremtődött zsenge zöld kiegészítésével. E két étel a legtökéletesebb és leglaktatóbb az embernek. Ha önmagában a legtáplálóbb gyümölcsöket tudnánk csak enni ( banán, datolya, füge, mangó, egyébb trópusi édesgyümölcsök) éretten a fáról és zsenge zöldeket, akkor táplálkoznánk a legidálisabban, de ezt még a magyar viszonyokra sem tudjuk megvalósítani, ezért kellenek KOMPROMISSZUMOK, ÉS A KREATIVITÁS, S LELEMÉNYESSÉG, hogy valós , emberi kielégülésünk közeledjen az eszményihez. Szerencsére azért van jó néhány hasonlóan tápláló édesgyümölcs a mérsékelt övön is, vagy a mediterrámiumból(narancs) átcsempészve, kajszi és őszibarackok, édes szilvák, édes körték, szőlő, füge, dinnyék, édesparadicsomok s szerencsére ezekhez erős gyógyhatású és színtén tápláló gyümölcseink is vannak , mint pl. fekete cseresznye, faszeder, naspolya és még jó néhány, biztos sokat kihagytam. A lényeg, keressük a kompromisszumot, gondolkozzunk édesgyümölcsben, az édes fajokat és fajtákat keressük és együnk mellé zsenge zöldet , valamint bátran kostoljunk bele kisebb mennyiségben nyers magokba, csíráikba, és termésekbe, hogy a fő célt elérjük= együk végig szezon szerint a teljes palettát, mert a változatossággal kielégülésünk foka nő.

Jelszó: A gyümölcsök többsége legyen édesfajta, érett, friss, tiszta, a zöld zsenge!

HA A GYÜMÖLCSRE GONDOLUNK, AKKOR KERESSÜK és gondolkodjunk mindíg: ÉRETT, ÉDES, FRISS., és ne elégedjünk meg a szarral, mert azon túl van az igazi élet. Sajnos a kereskedelemben általában nem kapjuk meg ezt a jogos , igazi emberi igényt kielégítő választékot, mert az emberiség más ételekre van beállva, s a gyümiket a többség kényszerérett, éretlen szarként ismeri, ezért nem is szeretheti meg igazán(van fogalmunk micsoda különbség van egy szar kényszerérett mangó és egy fáról éretten, csordultig ízharmóniában fürdő között, vagy pl. ismerjük ugyanezt az éretlen , zöld piaci sárgabarack és a saját fánkról leszedett csordult ízorgiában úszó magyar kajszi barackra, és akkor még nem beszéltünk a bio(tápanyagban sokkal gazdagabb) és a commersz , vegyszermaradványos, és tápanyagokban szegényebb közötti különbségekről). Ezért nehéz a gyümölcsre úgy gondolni, hogy tápláló étel. De mi csak gondoljuk csak magunknak az eszményi állapotokra. Magyarán képzeljük el hogy egy gyümölcs mindíg érett, csordultig ízű, kívánatos, ellenálhatatlan, ízorgia, friss, tiszta. Ha ilyen gyümölcsök óriási széles választékával találkoznánk a piacokon, ki az a hülye aki mást is enne , csak ezeket, és képes lenne ellenállni egy ilyen gyümölcsnek, különösen akkor, ha még emellé fel is lenne világosítva rendesen , mely ételek , miért a legjobbak a számára. A mi feladatunk, úttörőknek, hogy felnyissuk az emberek szemét, és mutassunk példát , élő példákat a vibrant egészségnek. Ez a legnagyobb bizonyíték, hogy mi járunk a helyes úton, s a saját természeti táplálékunkat fogyasztjuk. De egy szar, mesterséges, balfasz világban tengődünk. NOSZA, TEREMTSÜK MEG AZ IDEÁLIS VILÁGUNKAT MAGUNKNAK! :D
A hozzászólást 7 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2009. máj. 2., szomb. 9:55-kor.
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 28., kedd 20:52

Köszi Iván!

Ej! Látod már megint nem gondolkodtam! :lol: Hiszen logikus, hogy nem konyhakéssel születik az ember gyereke, csak még kicsit új ez az egész, így inkább rákérdezek mint hülyeséget csináljak. :roll: -míg bele nem tanulok. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2009. ápr. 28., kedd 20:58

Lehet, hogy buta a kérdés de a fekete cseresznye alatt egy külön fajtát értesz, vagy pl. a májusi cseresznyét jól beérve, míg szinte fekete nem lesz?
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10