80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2015. jan. 13., kedd 10:26

Sziasztok.
Véleményem szerint lehet találni ember által kitalált és tényszerű csoportosítások ying-yangot, kapha-pita-vapa, 0 vércsoport, meg A, de még azt sem hiszem, hogy a sárga bőrű embernek mást kellene ennie, mint egy fehérnek.
Mindannyian 3 őstől jöttünk, csimpánz, orángután és gorilla. A dzsungelban nem szelektáltak a fentiek szerint őseink, ezeket az ember magának találta ki, mert évszázados történelmi fejlődései folyamán szüksége volt életét körülvevő jelenségek magyarázataira, és ezért elméleteket gyártott magának.
Nekünk a létünk a trópusok, fázunk télen, a ló nem. Márpedig ha az eredeti lét környezetünkben minden lénynek enni kell azt, ami ott a természetes étele. Azaz az ember természetes étele trópusi gyümölcsevőként a trópusi gyümik. Nincs más lehetősége. A banán az ember egyik legtökéletesebb étele. S mivel az emberek egy része elszármazott a trópusokról ezért magával kell hoznia a trópusok gyümölcseit, fő ételeit, és természetesen alkalmazni kell mellé minden egyéb, jelen esetünkben, mérsékelt övi kompromisszumot és déligyümölcsöt, azaz ami itt megterem, s beleillik az étrendbe. A helyben termett gyümit edd dologban nem hiszek.
Az ember legtökéletesebb ételei télen a narancs és narancsfélék(kiemelten fontos télen), brutális csonterősítő 40-50 mg van 100 gr-ba, azaz aki megeszik 2 kg –ot akkor valós , és brutális Ca pufferral pajzsként védi szervezetét, egyébként a citrusfélék a legerősebb Ca gyümik. Banánok, és ezek mellé mehet mangó, ananász és kiwi, ha hozzájutunk, de télen elvagyunk a generál triumvirátuson(banán, narancs, alma). A banán a Ca megtartásban egyedülálló pl.
Semmi más nem ad olyan belső harmóniát és azt magas autómatizmust, életfolyamatok sértetlenségét, mint a helyes , nyers testbiológiai étrend. Minden ami ettől eltérő láncfolyamatot indít el a degradáció felé. Azt kell megérteni, hogy az illeszkedés vastörvénye hat és működik, a kulcs illik vagy nem illik a zárba. Olyan mértékű lesz a testi degeneráció és életfolyamatok sérülése, amilyen mértékben eltérünk az ideálistól. Ha mást remélünk, ha szeretnénk csodát látni, NEM FOGUNK!!!. Ahogy adsz azt kapod vissza. A természet vastörvényeit semmiképpen sem lehet kijátszani, és lebecsülni, de a mai ember napi szinten ezt teszi.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 13., kedd 14:45

Annyi féle elmélet, magyarázat létezik ma már, hogy ember legyen a talpán aki egyértelmű döntést tud hozni.
Kérdezhetnénk melyik jobb, teljes egészében elsajátítani egy-egy táplálkozási formát, vagy mindenből kicsipegetni a fontos dolgokat? -talán valahol a kettő között. :roll:
Egy gyümölcsétkezést (811 alapú étrend) célul kitűző ember nem sokra megy az olyan étrendi tanácsok többségével amik pl. a gabonát alap élelmiszernek tekintik, és napi másfél-két kilós ételadagot is nehézkes lenne friss (nem aszalt) gyümölcsökkel összehozni, de például a nagy zabálás és a túlevés elkerülésére irányuló jó tanácsokat mi is megfogadhatunk.
Tűzzünk ki valamit alapnak, és ha kisebb módosításokkal is de próbáljuk azt követni. (szerintem az, hogy élő szervezetbe döntően élő étel való, az egy elég jó alap, ami akár az ételek hőhatását is felülírhatja)
Egyébként szerintem nem jó ezzel az egésszel túl sokat foglalkozni mert csak belezavarodik az ember, és már csak emiatt is nehezebben fog tudni előbbre jutni.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 15., csüt. 22:27

Sziasztok!

Melyik táplálkozásos program írja ki részletesen a napi bevitt tápanyagok mennyiségét részletesen? Gondolok itt nem csak az alapokra, hanem ami kiírja azt is, hogy mennyi az ásványi anyag, nyomelem az adott bevitelben. Van egy erős gyanúm, hogy hol csúszik el (nálam legalábbis) a 811 stabil gyakorlati megvalósulása a kiemelkedő testi közérzetre vonatkozóan.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 16., pén. 8:00

Szia Cef!
Kifejtenéd kicsit bővebben.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 16., pén. 15:35

Közben meglett amit kerestem:)

Az elmúlt pár hónapban többször is aggályoskodtam, hogy mintha valami hiányozna, amitől nem igazán működik ez az egész 811. Ennek az utánajárásához kellett a program, mert a sima alapadatok - szénhidrát/fehérje/zsír - túlontúl kevésnek bizonyulnak.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: atill » 2015. jan. 16., pén. 17:30

atill
Írogat

Hsz: 53

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 16., pén. 20:00

Szia Cef!

Bocs, de eléggé félreértettelek. :(
Amikor az kérdezted melyik "táplálkozásos program", akkor hirtelen arra gondoltam, hogy valamilyen étrendről/diétáról beszélsz, mondjuk, 811 vagy paleo, vagy más hasonló. (ezért nem is érettem kristály tisztán :roll: )
Aztán csak most eset le, hogy Te egy "részletesebb kalkulátorra" gondolsz. -bocsesz, ha jobban figyelek már rég segíthettem volna. :?
Egyébként -ha már megalapozott a gyanú- melyik anyagot ültetted a vádlottak padjára? -csak mert a "számok alapján" akár többet is be lehetne idézni. :hmm:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 17., szomb. 9:59

Köszi atill! A cronometer lett a nyerő.

RAtti nem csodálom a félreértést, hiszen semmi konkrétat nem mondtam. A vádlottak padjára pedig igen sok anyag csücsül. A fehérje mellett szinte egyenrangban sok ásványi anyag (pl kalcium, natrium!) és nyomelem (cink, vas, ..). Volt egy kis időm és tüzetesen utánanéztem mit is okoz ezen anyagok hiánya. Párhuzamosan kapott egy kis reformot az étkezésem. Érdekes, hogy nyáron a zöld bevitel legalább a 2x annyi volt, mint az őszi hónapoktól a tányéromra került. Talán kicsit a gyümi is több ment, de hát most nincs dinnye, barack.
Természetesen az ajánlott érték nem szentírás, de amikor egy adott anyag az ajánlottnak is a 10-30%a, akkor az némileg elgondolkodtató. Egy régebbi feltételezésem a napi fél liter búzafűléről jelen információk birtokában nem hogy nem túlzó, hanem egyenesen alap. Hozzátartozik, hogy prés nélkül a mai életmóddal a kivitelezés esélye zéró.

A fehérjekísérletről egy adalék: nem fogom használni a fehérjeport, mert alulmarad az elvárásaimnak.
Ebben persze benne lehet, hogy azért sem mutatkozott számottevő pozitív hatás, mert nem jól lett kivitelezve a napi rutin, magyarán kevés volt a "rendes" arányú élelembevitel.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 17., szomb. 12:03

Szia Cef!

Ami a számokat illeti (még régebben mikor ezeket elemezgettem) nagyjából én is hasonló eredményre jutottam.
Van ami kevésbé problémás, de van ami nagyon. Illetve attól függ mihez viszonyítjuk.
Lehet, hogy nekünk nem kellene annyi mint egy átlagembernek de ez sem teljesen egyértelmű, mert ugye tudjuk hogy pl. amit c-vitaminból ajánlanak az is szinte csak egy minimális érték és igazából ennél sokkal több is jó lenne.
A vas, kalcium szerintem összehozható, bár ez is nagyban függ attól, hogy mit eszünk. Mert pl. ha van sok narancs akkor a kalcium is összejöhet de banánon meg almán élve alig van. (és itt még figyelembe kell venni hogyha minden jól működik és nem savasító az étrend, akkor azért ebből valóban kevesebb is elég lehet)
Viszont cink, meg nátrium már sokkal nehézkesebb. Itt már igencsak rá kell gyúrni ha azt akarjuk, hogy közelítsünk az értekhez.
És ahogy mondod, ez prés nélkül csak nehezen megvalósítható. Szerintem nem véletlen, hogy akik korukhoz képest tényleg kimagaslóan néznek ki azok nyomtatják rendesen a leveket, csirákat, búzafűlevet stb. (egy sima alma, banán, narancs, saláta ehhez nem biztos hogy elég)

Itt még érdemes megemlíteni, hogy sok múlik azon is, hogy milyen az emésztőrendszer "felvevő képessége".
Általánosságban ugye el lehet mondani, hogy csökkentsük a méreganyagok mennyiségét, és növeljük a szervezet számára szükséges anyagokat elérhetőségét. Ez utóbbi kettőn áll. Egyrészt a lehetőségekhez mérten lássuk el bőségesen jó anyagokkal, másrészt amennyire tudunk javítsunk az emésztés hatásfokán. -szóval több fronton érdemes támadni. (aztán majd meglátjuk mire lesz elég)

Igazából ezt a kérdést már felvetettem ilyen "811 -es előadóknak" is .
Egyrészt az volt a válasz, hogy azok számok nem ránk vonatkoznak, másrészt meg lényegében annyi, hogyha kevesebb hát kevesebb, majd a testünk megoldja, vagy jobban beosztja. :hmm: Olyat is halottam már hogyha tényleg jól működik a szervezet akkor egyik anyagból majd előállít egy másikat. Hát azért ha ez ilyen egyszerű lenne akkor lényegében akármit is ehetnénk. Persze bizonyos mértékig át tudjuk hidalni az estleges "nehézségeket" (testünk állapotától függően) de azért nem mindent.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 17., szomb. 13:16

Cef egyébként milyen megfontolásból kezdtél el számolgatni? -"csak úgy", vagy esetleg az eddigi jó tapasztalatok után valamilyen gyengülést éreztél?

A téma kapcsán az is eszébe juthat az embernek, hogy talán az sem véletlen, hogy egy magára figyelő de mindenevő, aki azért megnézi, hogy mit eszik és nem zabálja túl magát, figyel a rendszerességre stb, az sok esetben jobban néz ki mint egy átlagos nyersevő. Mert igaz ugyan, hogy bizonyos szinten mérgezi is magát, de legalább azt is megkapja ami kell.

De ha csak egy sima vega kaját veszünk alapul, akkor a gabonákban, hüvelyesekben is sok minden megvan. (pl cink, vas) nátrium meg max. a sóból. Ami persze nem jó, de talán még mindig jobb mintha nem lenne. -lehet, hogy ezért is érezted magad jobban tőle. A nyersevők nagy része is használ sót, aki meg nagyon ellene vannak (pl, Bragg) azok többsége meg nem is nyersevő. (szóval egy 811-es az jól belenyúlt nehezébe :) ) Nem akarok a nyersekről senkit lebeszélni, de jól fel kell kötni a gatyát. :)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 18., vas. 13:14

Szia RAtti!

Zavart az az állapot, hogy nyáron miért bírtam stabilan nyersezni, most meg miért nem. A különbséget (okot) pedig a zöldek mennyiségében és minőségében vélem felfedezni. Akkor "raklapszám" ment be az udvarból minden - csalán, disznóparéj, laboda, saláták, .. Úgy néz ki sikerült is pár hónapnyi tartalékot képeznem, ami úgy novemberben kezdett fogyatkozni. És persze volt kendermagom is, meg valamivel több időm.
Szerencsére mindig van segítségem, ráadásul valaki/valami terelget afelé, hogy megtaláljam a megoldást. Ez nagyon jó érzés.

Smanag, visszaolvasgattam pár javaslatodat, amit a sikeres 811 kivitelezéséhez ajánlasz, és persze bevetettem ezt-azt, jelentem jó része nálam is működőképes.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 18., vas. 14:31

Szia Cef!

Én nem érzem, hogy télen annyival nehezebb lenne. :roll: (ha nyáron megy akkor általában télen is szokott működni :) -ha meg nem, akkor nem csak a téllel van gond)

Egy apróságot akartam még a múltkorival kapcsolatban.
Azt írtad, hogy kevés volt a "rendes" arányú élelembevitel.
Nekem kicsit furcsának tűnik mikor azt írják, hogy nem esznek (eszel) eleget, és közben ezt tudják/érzik is.
Persze magamból indulok ki, de ha érzik (érzed), hogy éhesek, és van étvágy is többre, akkor miért nem esznek? :roll: -persze mértékkel.
(vagy ha evés ellenére is megmarad az éhségérzet akkor meg valószínűleg változatosabb és/vagy több "laktatóbb" kaja kellene)
Viszont ha meg nem éhesek (nem vagy éhes) akkor szerintem csak azért felesleges többet enni, hogy az "előírt számok" meglegyenek. -vagy túl egyszerűen gondolom? :hmm: :)
Itt-ott olvasom, hogy még 1500 is alig van meg, közben meg érzik/tudják, hogy kevés, és mégsem esznek. - :hmm: érdekes.
(ha "kezdőknél" pl. csak 3-4 banán megy le egyszerre, akkor legyen egy étkezéssel több, csak rendszeres legyen)
Volt idő nálam is, hogy nem ettem meg a szükséges mennyiséget, de akkor éreztem is, hogy több kellene. (ez főleg az elején volt amikor még a mostaninál is érzékenyebben reagáltam a hirtelen megnövekedett sok gyümölcsre és direkt nagyobb szüneteket hagytam az emésztési bonyodalmak elkerülése végett, illetve akkor szoktam inkább alulmaradni kalóriával ha egy előző kis túlevésből, vagy valamilyen összeromlásból származó gubancot, a kijavítás érdekében kénytelen vagyok lekoplalni :? )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 19., hétf. 10:48

Szia RAtti!

Télen a zöld beszerzése nehézkes, nem elég kisétálni a kertbe. Ez a nehezebb a nyárhoz képest.
A kevés pedig tényleg kevés tud lenni, méghozzá úgy, hogy közben nem érzek éhséget. Szinte sohasem. Ebből adódik, hogy a cukor mennyisége kielégítő. Mint írtam egyes anyagok mennyisége, amikre szükségem van a megfelelő működéshez, nem volt kielégítő - a test meg jelzett ilyen olyan kellemetlenségek formájában. Nálam ez leginkább a cink, nátrium, kalcium, fehérje. Most rá vagyok mászva ennek az optimalizálására, és érzem is, hogy jobb - persze van még mit javítani:)
Hamarosan beszerzek egy mérleget is:)

Só: lehet kapni paradicsom port, az eléggé sós ízű. Ára sem rossz (~1200), ha figyelembe vesszük, hogy durván 1,5-2kg alapanyagból van 150g koncentrátum, ami ráadásul eltartható. Nem mellesleg aszalt technológiával készült.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 19., hétf. 10:59

Majd el felejtettem. A legfőbb segítségem:)
Csatolmányok
IMG_0179_2.jpg
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. jan. 19., hétf. 13:28

Szia, Cef! Így már minden világos: ilyen aranyos segítővel gyerekjáték a nyers étrend :-)
Dóra
Írogat

Hsz: 105

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10