80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2015. jan. 10., szomb. 11:52

A 100% testbiológiai nyersevés a 100%-os igazi táplálkozás minden egyes lénynek a foldön, legyen az giliszta, streptococcus baci, vagy elefánt. A kémiai, és fizikai, lelki, szellemi testműködés olyan arányban sérül , súlyozottan, amilyen arányban eltér egy faj a 100% nyers, testbiológiai táplálkozásától!!!
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 10., szomb. 11:52

Szia Dóra!

Ne haragudj de egyáltalán nem értek azokkal egyet amit írtál.
Ha valaki jól megrágja az ételt (főttet is) akkor lényegében semmivel sem tart tovább mondjuk 500-600 kalóriát megenni gyümölcsből -főleg pl. banánból, datolyaszilvából -mint főtt kajából. Banán nálam kb 15-20 perc, főtt kaja meg min. 30-40. Persze ha egész nap gyümölcsöt kéne gyűjtögetnünk az más, de egyenlőre még ezt sem kell.
Továbbá a gáztűzhellyel egyetértek Grahammal. A fűtés meg házépítés az teljesen más dolog, ha nem jöttünk volna el a meleg vidékről akkor nem lenne szükség rá. De így kénytelenek vagyunk mesterségesen meleget teremteni, ami épp azt bizonyítja, hogy semmivel sem bírjuk jobban a hideget mint évmilliókkal ezelőtt, és a főtt kajára is ugyanez vonatkozik. -lényegében nem szoktunk hozzá jobban, inkább csak elszoktunk nyerstől.
Egyébként az ember a mai napig még mindig úgy működik, hogy nagyon jó hatásfokkal tudja kezelni a meleget, még az extrémebb eseteket is, mert ehhez lett "kitalálva", viszont a hideggel nem sok mindent tud kezdeni. Ha úgy nézzük a nagykabát alatt is nyár van. :) És végül is rövidnadrágban vagyunk egész télen is csak van még fölötte egy hosszú gatya. :)
Szóval bocs, de szerintem ezek csak sima ürügyek, és ha jobban belegondoltuk akkor ezt szerintem Te is tudod.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 10., szomb. 11:53

Iván jól megaszontad! :) -van is benn igazság!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. jan. 10., szomb. 12:15-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2015. jan. 10., szomb. 11:54

Tanuljunk azoktól, akik megvalósították magukat benne sikerrel. Itt van egy kis ösztönő.
http://www.fullyraw.com/recipes/fullyra ... dle-salad/
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 10., szomb. 12:14

Szia Cef!

Az igazság kedvéért, tegnap még annyit hozzá akartam tenni (de Iván beelőzött :) ) hogy azért én is bénáztam eleget, főleg az elején. Elengedő tapasztalat és információ híján elég sok időbe telt míg anno úgy ahogy belerázódtam, mert én sem valami fényes állapotban vágtam bele, ráadásul ugyanúgy tartalékok nélkül.
Az elején a zöldek is kicsit el voltak hanyagolva, a kalóriát is csak nehezen tudtam összeszedni, sokáig éppenhogy megvolt 1600-1800. ami azért elég kevés. És így hiába eszünk akármilyen jó minőségű cuccot (vitamint, ásvány, aminosavakat stb ) az akkor is kevés lesz. -az emésztőrendszerem sem volt a magaslatán amikor ezzel az étkezéssel szembesült, úgyhogy azért nem lehet mindent csak a kajára fogni.
Itt is kettőn áll vásár egyrészt van egy "kínálat" és ugye kérdés, hogy ezt hogy tudjuk befogadni. (bélrendszer)
Itt annyit hozzátennék, hogy aki ebbe szeretne belevágni, az jól teszi ha előtte az emésztőrendszerét megpróbálja helyrerakni. Mert ha nem jól működik akkor a nagy mennyiségű feldolgozatlanul maradt egyszerű cukor (több kiló gyümölcs) rossz estben még csak tovább ronthatja a helyzetet.

Én igazából arra lennék kíváncsi, hogy az egyes visszalépésék hátterében valójában mi áll, hogy miért érzik "kevésnek" az emberek? Mert ha mondjuk csak egyszerű "kívánósság", akkor az kevésbé érdelek, de ha ennél több van mögötte az már meggondolandóbb. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. jan. 10., szomb. 14:46

Rendben, én nyitott vagyok minden véleményre, csak azt nem szeretem amikor valami "papíron" működik viszont a legtöbben még hosszú évek múlva is kínlódnak vele a gyakorlatban. Tudom, idő kell mindenhez. Node meddig, milyen áron és végkifejlettel? Nem vagyok ellen-párti, én is annak örülnék legjobban, ha egyértelműen beválna ez az életmód és étrend. Leggyakrabban viszont nem ezt látom, hanem túlzott lefogyást, mindenféle testi és lelki panaszokat. Az életnek a hossza mellett a minősége is számít. A "tényleg jól vagyok" és az
"azt mondom, hogy jól vagyok mert ezt akarom sugallni" közt van némi különbség.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 10., szomb. 19:43

Dóra így igaz!

Nekem sem tetszik ha valaki csak azt akarja sugallni, hogy tényleg jól van, és csak megy a sablon szöveg, "hogy aki így étkezik az aztán ilyen lesz meg olyan lesz", csak éppen mégsem annyira látszik. (én meg már talán túlságosan is a fordítottja vagyok, :) majd akkor fogom dicsérni ha tényleg lesz alapja, legalábbis részemről)
Én is mindenképp a nyerset részesítem előnyben, de nem minden áron. Jelenleg is eszegetek egy kis főtt kaját minden bűntudat nélkül, mert éppen így érzem jónak (és nem is esik olyan jaj de nagyon rosszul, s talán ez is kell a továbblépéshez) de nem tettem le a további nyers "kísérletekről" sem.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 10., szomb. 21:38

Sziasztok!

Nem újdonság, de példaként remek: https://www.youtube.com/watch?v=eRBITIhIvw8
Sok apró titok rejlik ebben a pár perces videóban.

Smanag félreértettél, nem azt mondtam, hogy a 811ben van hiány, hanem akiknek nem sikerül stabilan nyersen maradni az azért van, mert hiány van. Először tápanyagilag, utána a nyavaják miatt meg lelkileg is, aminek a neve elégedetlenség. A technológiához meg annyit, hogy turmixgép, meg konténerszállító hajó (amin pl a banánt hozzák Magyarföldre) nélkül nem menne, pedig születéskor ezekkel sem rendelkezünk.
Te magad mondod, hogy helyes arány meg mennyiség, csakhogy ez mindenkinél más. Úgy látom a sok számítás mellett kicsit elveszik az intuíció, aztán akkor kapunk észbe, ha már a test jelez, az pedig már egy erősen előrehaladott probléma jele. És a nagy matematika eredménye meg negatív előjelű gyakorlati szinten.
Nagyon örülök, hogy Neked ez a dolog sikerként van jelen az életedben, Mi meg majd szépen felnövünk a feladathoz:) És tényleg nem kell izgatnod magad, mert még évek múltán is jönnek a kérdések, ez már csak így működik, hozzátartozik az úttöréshez.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 10., szomb. 21:49

Még valami.
Smanag Te már jó ideje sikerrel veszed a 811et, gondoltál már arra, hogy tanfolyam, előadás vagy hasonló módon reprezentáld?
(Oké, hogy van ez a fórum, meg fészbuk, de ez még mindig a szellemvilág.)
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: smanag » 2015. jan. 11., vas. 11:41

Vannak előadó képviselői az étrendnek pl. Nagy László, és Gitta és mások is már. Ha valakinek arra van igénye, hogy hallja élő képviselőktől is a dolgot, akkor el lehet mennei ezen előadásokra, én sem tudnék mást mondani a jelen állapot ismert, a továbbfejlesztés meg célszint jelenleg, bár erről vannak elképzeléseim. Én úgy gondolom eleget letettem az asztalra, de igazából ez közös tevékenység volt itt a fórumban a többiek (kemény mag)segítségével is és a könyv kiadásával valamint a honlapommal. Ezen infó anyagok tanulmányozása nagy info halmaz a témáról. Mindenkinek magának kell bejárnia az útját a maga életében meglátva , csiszolódva és megtapasztalva, és később kiderül milyen szinten , és milyen százalékban képes ezt az életmódot a gyakorlatban is alkalmazni.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. jan. 11., vas. 14:29

Az előadások, bemutatók tartása azért jó ötlet, mert sokkal ösztönzőbb, motiválóbb és meggyőzőbb, ha az ember "élő példákat" lát maga előtt, mintha csak egy csomó infót az éterben. Jó, hogy Gitta is nyers és őt sokat látni, ő viszont nem a 80 10 10-et követi.
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. jan. 12., hétf. 12:08

Cef: koszoni a mami, nagyon jol van a boreben. Semmi kedve tovabbalni. Mostmar hogy 89 eves az utobbi evben jobban lerobbant, nade 89 evet ugy toltott el hogy meg korhazban sem fekudt. Azon az etken amit megevett (menza szeru etkek). Az viszont biztos, hogy egesz eleteben keveset evett. Mindig csak csipegetett. Egy ebed nala kitartott ebedre is, meg vacsorara is.

Ratti: Arab Emirsegekben lakok. Na ezert nincs itt semmi. Jol mondtad, a Hold.

Mas:

Somolosi Lajos Magyar Konyharol szolo eloadasat hallgattam a youtube-on (2-ik resz). Ebben arrol beszelt, hogy aki banant eszik annak a csontjai es a foga banja meg (ez pont azutan ugye, hogy harom fogamat tomtek a vegan eletmod utan). HOPPA. Na mindjart jobban fuleltem. Aztan mondott meg dolgokat a nyers evesrol, meg a sotlan evesrol is (nem ert vele egyet. Mindegy). A nyers novenyek es zoldsegek mind yin tulajdonsaguak es az az ember aki szikar…. Az is yin. Tehat, a nyers zoldseggel es gyumolccsel a yin taplalja a yint. A szikar meg szikarabb less.

Ezert fontos tudni hogy zoldsegeken es gyumolcsokon belul is mi a yin es mi a yang es ezeket allandoan valtoztatni, napi, evszaki es evi szinten, hogy egyensuly legyen.

Na vegre rajottem miert nem jo a reggelire narancsle, kesobb bananturmix, kesobb zold salata kiloszamra – MIND YIN. Egytol egyig.

Itt gyorsan osszefoglalom mi a semleges es melegito gyumolcs :

Hideg: banan (!) grapefruit, dinnye (a 811-esek kedvenc dolgai…), citrom, mango, narancs, korte eper. Semleges: s. barack, avodaco, fuge, szolo, papaya, ananasz, granat alma. Melegito: feketeribizli, blueberries, cseresznye, kokusz, datolya, kiwi.

Zoldsegek:
Hideg: salata, paradicsom (jo, nem?), buzafule, az osszes csiraztatott gabona (gabona amugy yang ha szaraz de yin ha csiraztatott), kaposzta, karfiol, zeller szara, uborka, padlozsan, gomba, okra, retek, soska stb, nyari tok, cukkini. Semleges: cekla, kinai kel, repa, kukorica, olive bogyo, krumpli, tok, shitake gomba, futo zoldbab. Melegito: articsoka, kel, porehagyma, borso, paprika, edeskrumpli, teli tok, yams es az osszes wakame, arame, tengeri cuccok

Olajos magvak:
Mind yang

(a lista nem teljes, utana lehet nezni, de remelem lathato, legalabbis en minden amit eszek, nagyon nagyon keves kivetelevel, mind yin etel – es milyen erdekes hogy ahogy betettem az avodadot es a magvakat valtozast lattam (mind yang). Lehet, hogy amikorra eler egy 811-es 6-7 ev tavlataba teljesen yin-esitette magat a sok yin etellel (=es “elege lett”) es ezert van olyan sok aki feladja.

Fentiekben nem azt mondom hogy rossz a nyers, meg nem azt kell csinalni, hanem azt, hogy HA nyers, es minden nyers, akkor viszont ugyelni es figyelni a zoldsegek es gyumolcsok allando napi szintu varialasara, hogy az egyensuly mindig meglegyen. Ugyelni arra hogy tenyleg azt kell megenni ami idoszaknak es foldrajzilag megfelelo.

...

Ezutan elolvastam az SL altal ajanlott Odon Szekely konyvet, meg az altala ajanlott Namboku Mizuno konyvet is es mindha valamit felkapcsoltak volna az agyamban…

Van remeny sovanysaggal kapcsolatban! Mit talaltam nektek skinny Forumtarsak:

“Akinek nem kedvezo kulso megjelenese de kevesebbet fogyaszt el mint szamara az eg kimert, az nagy szerencsevel tolti el hosszu eletet” (Mizuno)
“Akinek az eg halovany abrazatot adott, de kevesebbet eszik mint kapott, annak hosszu boldog eletet szerencse kiseri” (Szekely Odon)

“Aki nalanal gazdagabb etellel el, megha az eg oly fenyes abrazatot isa dott neki, nagy balszerencset hoz magara. Ha kedvet nem enyhiti, hazat fogja veszteni.
Aki etkenek mennyiseget es egyszeruseget tudatosan tartja, az meg szereny szuletesi tulajdonsagokkal is gyarapodo eletet fog elni, gyermekeinek elegseges modot ad es elete vegen mint hiteles ember messze tuleli halalat. Ellenben ha etket tuleli, akar egyszeru es szegenyes etelekbol is, szerencsetlensegeket ismer meg. “ (Mizuno) (Ezalol csak a parasztember kivetel, aki termeli az etket.)

Na? Tehat igazabol nem az a megoldas, hogy annyit eszunk es addig mig valamicsket fel nem szedunk, hanem kitartunk a minimalis etkek mellett, es meg ha ugy is nezunk ki ahogy, higyjuk el, hogy ezzel meg mindig jobban jarunk. En elhiszem!

Mar regen is mondta Somlosi egy masik eloadasaban, es arra is felfigyeltem, hogy ha megiszunk egy pohar narancslevet, akkor a kovetkezo le az mindig zold legyen es igy valtogassuk egesz nap, hogy kovessuk a yin-yanget. Ebben az eloadasaban elmondja hogy azert kell helyileg megnott eteket enni, 50km-es korzetbol, mert azok a novenyek ugy vibralnak mint ahogy mi. (tehat nem azert, hogy ne kelljen benzinnel szallitani, meg megromorlik, meg elfonnyad – persze az is igaz). A magyar ember, Magyar foldon termett etelt kell hogy egyen, a kulfoldi aki Mo-ra megy, az is magyar etelt kell hogy egyen (es akkor itt esett le a tantusz hogy en aki a sivatagi tajon elek, az itteni novenyeket kell hogy egyem, foleg a datolyat). Mert minden helyben megnott noveny pont azzal a vibracioval es yin/yanggel rendelkezik amire annak az ottani embernek abban az evszakban szuksege van. Nyaron ying zoldsegek es gyumolcsok nonek, hogy husitse az embert (mert akkor meleg van). Telen yang novenyeket/eteleket eszunk, hogy futse a testet. Igy a fold, az ember es a napsutes egymast taplalja egesz evben.

Ergo, Magyar embernek telen nem nem a banan es narancs az etke, mert a banan es narancs ahol nott oda kell (meleg helyen, eppen meleget erzo embereknek, hogy husse oket). A banan nagyon huto hatasu, ami eppen nem kell egy olyan embernek aki -5 fokban all a buszmegalloban es var a buszra.

Az osszes alma korte stb ugyancsak yin, huto hatasu, de kicsit kevesbe, es pld a datolya az ami yang (melegit). Tehat en a UAE-ben ehetem a banant meg a narancsot mikor itt 50 fok van (bar itt nem terem meg, de legalabb husito hatasu melegben), de mar nekem sem ez a teli eledelem, amikor elkezdek fazni az itteni 20 fokos telben (ne nevessetek).

Ezek utan az a kerdesem a sovany Forumtarsakhoz: ha raneztek a napi adagotokra, a tietek is hidegbol all el? :idea:

Ezenkivul Mizuno es Szekely Odon is arrol beszel, hogy KICSI adagokat kell enni. Szekely Odon a napi kosztot 1.4 – 1.9 kg-ra teszi es ebben mar a folyadek is benne van, mig Mizuno harom rizsestal etelt mond. (abbol is egyet a Teremtonek ajanl fel).

Ezekkel teljes mertekben egyet kell ertsek. Mind a ketto azzal ervvel, mint itt ahogy sokan mar megtettek, hogy a vilagnak is a javara kell szolgalni ezzel az etkezessel. Ha minden nap csak 10 szemmel kevesebb rizst/gabonat eszunk meg, es mondjuk azt elvetjuk, az tobb ezer szem gabonat hoz, es igy tovabb, igy a mi leredukalt etrendunk a vilag tobbi lakojanak is a javara szolgal.

Remelem nem voltam tul hosszu, nem ment ra az idegetek a beirasra, en az elkovetkezendokben maradok a nyersnel, hisz ebben nagyon hiszek, viszont ugyelek mostmar a helyben megtermo taplalekokra, es a meleg-hideg hatasukra valamint minden etkezes elotti es utani HALAADASRA.

Udv mindenkinek. Nyuszi.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. jan. 12., hétf. 12:25

Köszi, Nyuszi, ez tényleg hasznos volt! Én is sejtettem, hogy az egyéni alkatot azért nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni, meg az élőhelyet sem. Kár, hogy pont most vásároltam be banánból és narancsból :-(
Viszont ha télen csak hazait szeretnék enni, akkor nem sok olyan marad ami nyers és kalóriadús is. Hacsak nem akarom a magokat túlsúlyba helyezni, ami pedig megint nem jó.
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 12., hétf. 17:11

Szia Nyuszi!

Csak részben tudok egyet érteni.

Az rendben van, hogy együnk keveset, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy ne együnk túl sokat! -a szükségesnél többet.
Az átlagembernek nem az a fő baja, hogy nem eszik kevesebbet a szükségesnél, hanem hogy gyakran sokkal többet eszik mint amennyire valóban szüksége lenne. ( ha még a valóban szükségesnél, a VALÓDI ÉHSÉG! ellenére is kevesebbet eszünk, az nem sokkal lesz jobb mintha túlzabálnánk magunkat, ugyanúgy leépülést fog eredményezni)

Szerintem a mamád is megevett ( főleg fiatalabb korában) 2000-körüli kalóriát. Egyébként főtt kajákkal ezt marha könnyem meg lehet tenni. Azt hisszük, hogy alig ettünk aztán ha összeadjuk már simán megvan a napi betevő.
Amikor egészséges természeti népeket elemezgetnek, hogy hű, hogy aztán milyen keveset esznek, akkor általában mindig az jön ki végére, hogy nem ők esznek túl keveset hanem a "modern" ember túl sokat. (szóval mihez viszonyítjuk)
És az sem mindegy hogy ez ember -egy kis túlzással- egész nap "meditál", vagy egész nap fizikai munkát végez.
A Kina tanulmány szerit is az átlag bevitelük 2500-2600 kalória közt van, mi még ettől is messze vagyunk.
Olvasgattam ilyen kolostorban élő szeresetekről, igaz, hogy szegényes az étrendjük de "esznek mint gép". -főleg ha harcművészetekkel is foglalkoznak. (pár kis tányér rizs, meg bab aztán már meg is van kalória)
És hogy ne legyen több napi 1,4-1,9 kilónál? -ebből is látszik, hogy teljesen másban gondolkodtak.
Ez az egész 811, meg a nyers étkezés még annyira új, hogy az ilyen régi "tanításokat" elég rendesen újra kéne gondolni. Nem azt mondom, hogy nincsenek benn hasznos dolgok, de teljesen másból indultak ki.

Ami a hőhatást illeti, ez már többször is szóba került itt a fórumban. Nem Rád gondolok, de általában az ürügyet keresők szoktak ezzel érvelni.
A yin meg yang helyett tömören inkább azt mondanám, hogy vannak töményebb, koncentráltabb, magasabb kalóriatartalmú ételek amivel a szervezet jobban tud fűteni, meg vannak hígabb, levesesebb, ételek, amikben súlyra viszonyítva kevesebb az energia, és így a fűtétértéke is alacsonyabb. (meg még van jó pár anyag, pl. hagymafélékben ami nagyobb hőtermelést indukál, meg pl. egyes aminosavak, lizin, tirozin a pajzsmirigyre gyakorolt hatása miatt jobban pörgetik az anyagcserét, de ez már inkább csak részlet kérdés)
És még a fehérjetartalom is nagyon sokat számít, mert ez is emeli a termogenezist (azt, hogy lebontása során mennyi hő keletkezeik) Az olajos magban például egyrészt bele van préselve egy csomó kalória, másrészt meg egy jó adag fehérje, így nem véletlenűl melegítő hatású.
A fehérjét már csak azért is érdemes megemlíteni, mert a mi étrendünk ebben is elég szegényes, és az már csak megint részlet kérdés, hogy a kevesebb fehérje miatt yin-esebb az étrendünk, és ezért vagyunk soványabbak, vagy mert maga a fehérje kevesebb. -de ez csak egy példa volt.
Szóval szerintem ezt nem kell annyira túlbonyolítani, nem annyira ördöngös, egyértelmű, hogy egy datolya jobban melegít mint egy narancs.
Ezért is írtam már jó párszor, hogy tegyük kicsit koncentráltabbá az étrendünket (főleg aki túl sovány), nem mindegy, hogy hány kilóval esszük meg a napi kalóriánkat. Szerintem főleg a végeredmény számít, és nem az, hogy éppen yin vagy yang, vagy akármi másnak nevezett.
Ha 2-3 kilóba tuszkolunk bele 2000 kalóriát az közelebb lesz a yang-hoz mintha ezt 4-6 kilóval eszi meg valaki. Ezért eszünk nyáron több dinnyét, télen meg "töményebbeket".

És ami az 50 kilométert illeti ezzel sem értek teljesen egyet. -illetve egy olyan élőlény számára aki nem ott él ahová "teremtve" lett nincs igazán jó megoldás, vagy ez nem lesz jó vagy az, sajnos ez van, rajtunk múlik melyiket választjuk.
Lehet, hogy egy itteni étel jobban megfelelne nekünk, de ha csak főzve tudjuk megenni akkor annak már milyen rezgése lesz??? Vagy együnk almát, körtét, diót egész nap mert télen ez érhető el nálunk?

Csak példának mondom, az itteni állatkertben élő majmok is kb ugyanazt eszik mit "otthon" függetlenűl attól milyen messze kerültek az eredeti élőhelyüktől. (persze lehet, hogy télen kapnak valami kicsit "melegítőbbet" , mondjuk olajos magokat, de a lényeg nem sokat változik)

Szóval nekem ezekkel a "régi tanításokkal" az fő bajom, hogy Ők (néhány kivételtől eltekintve) talán el sem gondolkodtak azon, hogy egy emberszabásúnk "kitalált" étrenden (gyüm/ződ) is lehetne élni, és emiatt teljesen más eredményekre jutottak.

Még annyit, hogy ezt a banán okozta fogromlását már többször írtad ha jól emlékszem. Oké hogy cukros meg minden, de ezt bővebben mivel magyarázzák?

És érdekes még, hogy azt írod, hogy Neked ott a jó meleg sivatagban főleg datolyát kell enni, ami amúgy is egy jó melegítő hatású étel. :hmm:
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2015. jan. 13., kedd 9:58-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 12., hétf. 19:59

Pár dolog még az előbbihez.

Az is sokat számíthat, hogy a gyümölcsöket (zöldeket) milyen melegen esszük.
A víznek nagy a hőtároló képessége, és mivel a szervezetünk a felhasznált energia bő felét a testhőmérséklet fenntartására fordítja ezért több liter "hidegebb" víz felmelegítése is aránylag sok energiát igényelhet. -ezért nem mindegy, főleg télen, hogy pl. 20 vagy 35 fokos az eledelünk. ( a meleg még talán hizlalhat is, ill. kevésbé fogyaszt :) )
Pár hideg alma után futkos az ember hátán a hideg, de ha jó melegen eszük akkor tapasztalataim szerint ez sokkal kevésbé jelentkezik.
Én pl mindig jól megmelegítve (de nem túlmelegítve! ) eszek mindent. -még nyáron is kiteszem a napra a dinnyét banánt.
Télen ezért sem kívánunk annyi vizet, inkább valami jó meleg teát stb. (mármint az átlagember) Banánfagyit el sem tudnám képzelni, és mégsem ver le a víz még nyáron sem, egy mindenevő meg alig bírja magát hűteni mindenféle jeges cuccokkal. (a trópusokon a majmok sem teszik hűtőbe a fügét evés előtt, hiába van meleg)
A banánról én amúgy nem vettem észre, hogy annyira hűtő hatása lenne. Sőt, ha "csak" 500-600 kalóriányit megeszek belőle (nem hidegen!) akkor már kicsit neki is kell vetkőzni.

Itt csak megemlítem, hogy gabonáknál is, a főbb összetevők mennyisége is befolyásolja a "fűtőértéket". (kalória, fehérje, zsír)
A rizshez képest pl. a köles, és főleg a zab erősen főtő hatásúnak számít.

Pl. egy csimpánzkolónia esetében, lényegében mindegyik "ugyanolyan", ugyanazt és ugyanott csinálja, ezért az ételeik is megegyezhetnek.
Elméletileg az ebereknek is ugyanaz lenne/lehetne a táplálékuk, csak ugye itt már bonyolultabb a helyzet, mert mindenki máshogy/máshol él, mást dolgozik, kialakultak a különféle testalkatok stb. , és generációról generációra mindenki máshogy "rontotta" el magát. -ezért a "visszaút" is más.

A csökkentett kalóriával kapcsolatban:
A nemrég idézett Szigorúan bizalmas könyvben pl. vizsgálták, hogy a mexikóiak a kevés kaja ellenére hogyhogy nem alultápláltak? (153 old.) Aztán alább egy kicsit részletesebben írták, hogy a szegényebbek akár napi 700 grammot!!! is megesznek a kenyerükből. Ha még ehhez lemegy egy kis bab, meg mellé valamilyen zsír, akkor az már simán 2000 kalória felett van. Szóval lehet, hogy "éheznek" az átlag amerikaihoz képest, de amúgy ők is azért megeszik a magukét.

Írtam, hogy eszegetek egy ki főtt kaját.
Egyik vacsorámat kíváncsiságból összeadtam, pár szem krumpli, extrudált kukoricalapok, nyers/párolt zöldek, cukorborsó, és 2-3 deka szezámmag. Szinte "alig ettem" valamit, aztán kb 700 kalória volt. -kicsit sok is estére. (20-25 gramm fehérje, és kb 50-60 deka)
Ha csak ezt az aránylag kis adagot egy nap 3x megenném az már erős 2000 és közel 70 gramm fehérje, mindössze kb. 1.5 kilóban. -és ehhez nem kellett túl sokat enni. Szóval aki főtt kaján él, és azt mondja, hogy alig eszik, azért annak érdemes pontosabban utánaszámolni, hogy mennyi is az annyi, még mielőtt mi is nagy koplalásba kezdenénk. (csak zárójelben jegyzem meg, -nem muszáj főtt kaját enni- de azért itt nagyon látszik a különbség egy 811 meg akár egy sima vegán étrend között is, akár pozitív, akár negatív értelemben)
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10