80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. jan. 8., csüt. 9:39

Szia Rati

Rajottem, hogy amikor azt mondtam hogy egyhangu az etkezes, igazabol “haza”beszeltem, ugyanis en az elmult 20 ev soran csupa csupa olyan orszagokban lactam, ahol semmifele gyumolcsfa nem nott meg, nemhogy raunjak a meggyre! Azt elfelejtettem, hogy Mo-n azert van meg ezer kulonfele termek. Nalunk egesz evben, mindig ugyanaz kaphato. Na igy ertettem az unalmast. Kert, fak, gyumolcsok, viragok, ostermelok – nincsenek. Meg termofold sincs, hogy belevessek valamit.

Par napig mindent lemertem grammra, es a “nagy” intenziv hizas/ magozas nem is annyira nagy, vagy intenziv. Nagy, ahhoz kepest ami ket-harom honapig ment (majdnem nullas), tegnap pld lemertem hogy a napi adag: 9 szem pecan dio, 10 szem kesu dio, 1 kanal chia mag, 1 kis avocado, 5 szem sargabarack mag. Ezzel lett igy 49 gramm a napi zsirbevitel – a kaloriak 22.5%-a. Na nem is csoda, hogy amikor nem ettem semmi zsirt annyira lefogytam. Ha valaki olvassa ezeket a sorokat es fogyni akar, ajanlom a majdnem nulla zsir%os 811-et. Tuti az eredmeny es tartos. Ha.

Az alvasrol tegnap beszelgettem ismerosokkel es mindenki jelentette hogy rengeteget alszik, (nem 811esek), ugyhogy arra vezettuk vissza, hogy itt November vegen megkezdodott a tel, meg a hosszu estek (egy evben csak ket evszak van). Tegnap egyebkent egy kicsit kesobb fekudtem, es frissen ebredtem, a szokasos idoben. Ugyhogy az is lehet hogy a mostani alvasi ciklus nem jol volt beallitva es az oram mindig pont a legmelyebb alomban keltett fel, ezert volt nehez kikaszalodni. Meg volt ket hosszu repuloutam is decemberben, mind a ketto tobb oras jet leg-gel, lehet azt sem pihentem meg ki.

Koszi az edzes elotti/utani tippeket, azert kerdeztem, mert tegnap eppen azutan neztem utana hogy ki mit tesz fogyas ellen (haha – ez ilyen heti szorakozas), es ott irta egy lany hogy a testepito vegan 811-es baratja is nagyon lefogyott, es ugy hizott vissza szepen, hogy edzes ELOTT kezdett el enni, abbol kiindulva, hogy nagyon keves ideig marad meg az etel a gyomraban/rendszereben. Tegnap igy edzdes elott fel oraval megittam egy zold levet.
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 8., csüt. 9:47

Kösz Iván!

Az igazság az, hogy engem nem igen vonzanak ezek a bonyolultabb nyers "alkotások". A 811-ben pont az egyszerűsége az egyik, ami megfogja az embert. Ha ez nem lesz elég, akkor az is könnyen lehet, hogy nem szórakozok ezzel az egész kajálásdival.
Próbálgattam egyszerűbb zöldséges aszalványokat de nem igazán jött be, tömény nyers rost az egész. Nagyon könnyű belőle többe enni a kelleténél aztán csak "rosszalkodik" az emberben. -szerintem sokkal többre megyünk ha inkább kipréseljük levét.
Nekem nincs gondom azzal, hogy itt a gyümi aztán egyem, sőt annál egyszerűbb. -szóval az nem gond, hogy éppen milyen tálalásban van. (mondhatnám, hogy a sima héjában főtt krumplit is simán elém lehetne tenni egészben ugyanúgy mint egy gyümölcsöt, mégis más :D )
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: SivatagiNyuszi » 2015. jan. 8., csüt. 11:58

En vegigprobaltam Fullyrawkristina-nak sok receptjet, az osszes salata ontetjet es hat mit ne mondjak… borzaszto volt mindegyik. Hiaba ontotted a salatara az ontetet annak akkor is mango (gyumolcs) ize volt. (a fodros kel salatara nehogy valaki ranontse az epres-narancsos szoszt mert a draga fodros kel es a draga eper mehet a kukaba annyira rossz volt). Ez kb olyan mint a bananos zold turmix. Este az ember mar nem mango-paradicsom-narancs-eper ontetre vagyik hanem valami kis zoldre edes szosz nelkul.

Vagy van neki a fa eper muzli receptje, egy csomag szaritott fa eper (amit belerak a talba valami magos tejjel) 20 dollar – ha kaphato (amugy finom!). Egyedul a mangos cukkini ontetje az volt jo. Azt az egyet csinaltam meg 2x es boritottam cukkini spagettikre, de az is EDES ontet.

Az meg mar sokaknak feltunt, hogy a 811 RV mellett a mellei egyre nagyobbak lettek... :hmm:
SivatagiNyuszi
Néha írogat

Hsz: 34

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 8., csüt. 15:50

Szia Nyuszi!

Az édes öntetekkel én is egyetértek, mármint, hogy egész napos édes gyümölcs után már nem annyira kívánja az ember még a salátára is az édeset. (viszont valami jól emészthető, nem édes de laktatóbb "valami" az jól jöhetne, ha lenne, de ne mag olajos mag legyen) Meg amúgy sem vagyok nagyon öntet párti, már csak azért sem mert egy ilyen öntettel összevert salátát lényegesen nehezebb alaposan megrágni.

Az edzést úgy értettem, hogy előtte is lehet enni, csak ne annyit, hogy elvigye az energiát. (én kb úgy szoktam belőni, hogy nagyjából edzés végére fogyjon el)
Sőt "egyes elméletek" szerint ha a glikogénraktárak jól fel vannak töltve akkor az sem gond ha éhesen edzünk, mert az edzés alatt ezek fedezik az igényt, viszont az edés utáni ételekből egy "kiéhezettebb" izomzat még nagyobbra "szívja meg magát". -ha minden igaz. (de azért biztos ami biztos én is eszek edzés előtt, nehogy elegendő energia híján az amúgy is szegényes aminosavakat kezdje el csipegetni a szervezet, illetve nem is az a lényeg, hogy van e valami testmozgás vagy sem, hanem az éhség úgyis szól ha enni kell, ha nem vagyok éhes és tart még az előző kaja akkor csak direkt az edzés miatt nem szoktam előtte pluszban enni)

Ami a zsírt illeti, amikor még régebben egy időre visszatértem a részben főtt étrendre (visszahízás miatt) akkor sem igen ettem sokkal több zsírt, mégis rendesen jöttek a kilók. (inkább szénhidrát ment pluszban meg lényegesen több fehérje)
A 811-en talán annyi lehet a zsír előnye hízás szempontjából, hogy aránylag kis mennyiséggel sok kalóriát be lehet vele vinni. -és talán nem is a zsírnak hanem inkább magának a megnövekedett kalóriánk (és a több fehérjének) köszönhető a súlynövekedés. Persze azért ne legyen közel nulla a zsír sem.
Egyébként ami visszajött az inkább szír vagy izom? (bár jó soványan az ember egy kis zsírnak is örül)

Az alvásnál amúgy tényleg az figyeltem meg, hogyha 1-2 dekánál jobban bemagozok este akkor nehezebb az ébredés. Te reggel lenyomod az összes magot, vagy marad estére is?

Még csak annyit kíváncsiságból, (talán már írtad, s én nem figyeltem) megkérdezhetem, hogy jelenleg a Holdnak melyik sarkán élsz? :) -csakhogy ennyire szűkös a választék.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 8., csüt. 21:07

Sziasztok!

Smanag, köszi a választ! Így megerősítést nyert egy fejtegetésem.
Kristina példájával meg jól beelőztél:) Mostanában amúgy is a nyersevő hölgyek módszereit figyelgetem többnyire - Wigmore, Lisa Osborne ...
Amit a főttek iránti sóvárgásról írsz magyarázatként az kissé összetettebb, nem feltétlenül csak a régi berögződések visszhangjáról szól. Ez egy valós hiány, amiért a test jelez. Valójában nem a főttért sóvárgunk. A test régebben X kellő dolgokat úgy kapott meg kellő mennyiségben, koncentráltan. Ennek negatív hatásait persze csak ideig-óráig képes elviselni. Lényeg, hogy egy ilyen főttért való sóvárgáskor valós éhség van - sejtszinten, ami nem hasonlít a korgó gyomros éhséghez. Hogy ez valójában milyen nemű anyagbevitelt - fehérje, ásványi anyag, makroanyag, etc - kíván azt kell felfedezni. És gyakorlatban kivitelezni.

SivatagiNyuszi!
Nagymamád mit mondana arra a kérdésre: Élmény ebbe a testben az élet?
Sok embert látok megélni igen hosszú életkort, akármennyi szemetet egyen, akármilyen körülmények közt, de példát csak néhány tanulmányban olvastam, hogy az időskori évek is kimagasló testi élménnyel párosulnak. Szerintem a jól kivitelezett étrend nagyban hozzásegít egy ilyen utópisztikus élményhez.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: smanag » 2015. jan. 9., pén. 9:00

Nekem sincs gondom az egyszerűséggel, mert tudom mit miért csinálok, de szerintem az emberek nagy része nem így van ezzel.
A sejtmérgezés állapotát próbáltam egyszerűen leírni, de való igaz hogy egy rosszúl működő sejt éhezik csökevény üzemanyagára, mert a vibrant, helyes étrenden megépült sejt az másra éhezik.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 9., pén. 9:31

Sziasztok!

Nekem is hasonló a véleményem a Cef által leírtakról.
Nem szabad elbagatellizálni a dolgot.
Hogyha van egy szintű sóvárgás az még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy csak a régi ízeket kívánjuk.
Simán hiányozhat valami fontosabb dolog is. Csak mivel évtizedekig főtt kajákon éltünk, ezen tanult meg építkezni a szervezetünk, ezeket ismeri és épp ezért hiány esetén és ez irányba fog jelezni. (ennek megváltoztatásához szerintem több évtizedre is szükség lehet)
Ha valaki gyermekkora többnyire óta nyerseken él, akkor neki esetleges hiány estén valószínűleg nem a krumpli meg a csicseriborsó fog eszébe jutni, hanem azok az élelmek amiken felnőtt. -mi meg egyenlőre csak kísérletezgethetünk, illetve biztos ami biztos elébe mehetünk a dolognak, és megpróbálhatjuk minden jóval "elárasztani" a szervezetünket mielőtt még Ö szólna. Mert ha megvan az anyag akkor valószínűleg a testünket sem fogja érdekelni hogy ez most miből származik, ha nyersekből annak is ugyanúgy ürülni fog, sőt!
(persze azért ne akarjunk mindenféle sóvárgást ezzel megmagyarázni és "engedni neki", mert akkor nagyon nehezen fogunk csak előbbre jutni :) )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 9., pén. 9:36

Szia RAtti!

Jól mondod a testet valóban nem érdekli az alapanyag forrás, mindössze abból a megfontolásból számít, hogy jár e vele hulladék amivel foglalkoznia kell.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 9., pén. 10:25

Hát igen ez is sokat számít, de hiába nem viszünk be vele káros anyagokat, de ha a szükségesekhez sem jutunk hozzá akkor az még nagyobb gáz.
Persze lehet bújni a táblázatokat, és lehet, hogy elméletileg 3-5 (vagy ki tudja hány) kiló gyümölcsben zöldségben megvan minden, de az sajnos még egyáltalán nem jelenit azt, hogy ez gyakorlatban is teljesülni fog. Megmondom őszintén én egy kicsit tartok attól, (hacsak nem rendelkezünk nagyon jó emésztőrendszerrel, és nagyon jó bélflórával) akkor egy "általános" kizárólag nyers, nagyon alacsony zsír és főleg szegényes fehérjetartalmú étkezés hosszabb távon hiányokhoz, úgy is mondhatnám, hogy alultápláltsághoz vezethet. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 9., pén. 15:44

Azon gondolkodtam, hogy vajon mi lehet pontosabban az oka annak, hogy a teljesen nyers étrendet követők nagy részéből (talán mondhatjuk, hogy a többségéből) 5-6-7 év után valahogy elfogy a lelkesedés. :hmm: :?:

Boutenko-ék is asszem 7 év után számoltak be egy törésről, amin -ha minden igaz- zöld turmixokkal sikerült átlendülniük. (bár nem lennék meglepve ha jelenleg sem csak nyerset ennének)
Ivánunk is kb. ez idő tájt kezdett el "rosszalkodni". -legalábbis elmondása szerint. (rendesem meg is lepődtem amikor "Rettegett", akarom mondani "Rettenthetetlen Ivántól" :) is nagyobb engedékenységet hallottam a főttek, esetlegesen bizonyos állati termékek irányába, Iván bocs a szójátékért :) )
Az is egy cseppet megdöbbentő volt amikor Freelee-ék is előjöttek ezzel a raw till 4-el. -pedig aztán Ők is nyomták a nyerset keményen.
A mi Öreg harcosunk :) (Stoner) sem sokig időzött kizárólag gyümölcsökön zöldeken.
És még sorolhatnánk...
Ja, és hogy végül magamat se hagyjam ki, én is érzek kisebb nagyobb visszaesést. -visszajön még ugyan a lelkesedés, de már valahogy nem olyan tartós mint az elején.
A "fészbukon" is ódákat zengenek a 811-ről de ha jobban megnézzük, pár ember kivételével senki sem teljesen nyers. -és a kevés "nyers" többsége is csak pár éves, ami alapján még nem lehet hosszú távú következtetést levonni.
Persze egy csomó minden befolyásolhatja, de jó lenne pontosabban rájönni melyek az igazán gyenge pontok, amik végül meghátrálásra "kényszerítik" az embert. -mert gondolom a többség aki belekezdett az szeretne is nyerseken maradni ha minden gördülékenyen menne.
Vajon mennyire lehetnek anyagi (tápanyagi) okai? :hmm:
(a szervezetnek sok évre lehetnek tartalékai, és ha csak egy kicsivel eszünk kevesebbet egy fontos valamiből akkor könnyen elképzelhető, hogy sok év kell ahhoz mire ez az esetleges hiány felszínre kerül)
Persze az is lehet agyilag/idegileg fárad el benn az ember.
Mire a sok mindent kikísérletezzük, hogy mit hogyan kellene, emellett meg még megküzdünk a sok negatív kritikával is stb. addigra lefogy az idegi energia. (pl. az izmok edzésénél, túledzés esetén sem maga a "fizikai izom" fárad el hanem az idegrendszer)
De talán a legvalószínűbb, hogy minden hátráltató tényezőből van egy kicsi, amik így együtt sok év után keresztbe tehetnek az elszántabb "versenyzőknek" is. :hmm: -hmm, jó kérdés. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. jan. 9., pén. 16:33

Tényleg sok itt még a kérdőjel. Vajon csakis azért tértek át jó régen, annak idején az emberek a hőkezelésre, mert elfogyott a nyersen fogyasztható "választék", és ez volt a kényszermegoldás? Vagy pedig épp ez kellett ahhoz, hogy az ember agya, idegrendszere fejlődjön és eltávolodjon a fán éléstől, képes legyen bonyolultabb dolgok végzésére? Vagy a tyúk volt előbb, vagy a tojás... bár egyik sem jó nyersen :-)
Én azt olvastam Boutenkoékról, hogy Sergei már egy ideje újból eszik főttet is. Úgyhogy lehet, hogy a sok zöldturmix mégsem oldotta meg az ő korábbi hiányérzetüket. Dogmatikus elméletek helyett mindig nyitva kell hagynunk egy kaput a továbbgondolkodásnak.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: RAtti » 2015. jan. 9., pén. 19:22

Szia Dóra!

Én is sok mindent halottam a főtt kaja és az agy fejlődésének esetleges összefüggéséről, de egyelőre nem látok benn semmi olyat ami ezt valóban egyértelműen igazolná. Ha jól tudom sokkal előbb lejöttünk a fáról minthogy főtt kaját kezdtünk volna enni.
Leginkább a megnövekedett kalóriaigényt szokták mondani, de még ezt is azért meg lehet oldani nyersen is.
Akkor már inkább jobban elképzelhetőnek tartanám azt az elméletet, miszerint a rágóizmunk visszafejlődése (akár egy mutáció, akár a hőkezelés miatt) engedett nagyobb szabadságok az agy fejlődésének. (nemrég írtam erről az elméletről bővebben mint érdekesség, ha esetleg van kedved olvasd vissza) Bár már ez sem igazolja, hogy főttet kellene enni, hiszen ma már akár turmixgéppel is rághatunk.
Az omega 3-at is szokták emlegetni ami állítólag a tengerek partján töltött időszakban az agy fejlődéséhez vezethetett. De ez is elég labilis, már csak azért is, mert nyersen legalább annyi omega 3-at meg lehetne enni mint amit az átlagember megeszik, sőt még többet is.
És könnyen lehet az is, hogy ilyen szempontból semmi lényeges köze nem volt a kajának az emberré válásunkhoz, és inkább csak a túlélést szolgálta. -de előbb utóbb majd csak kiderül. :)

Boutenko családdal kapcsolatban nem tudok pontosat, bár ahogy írtam is nem lepődnék meg ha így lenne. Te hol találkoztál ezzel?
Én valahogy úgy látom ezt az egész dolgot, hogy az ember régebben nyomatta a sok főttet meg minden kutya fülét, aztán utána egy darabig (ki éppen meddig) meg pont a tök ellenkezőjét. (811/nyerskaja)
Aztán szépen lassan idővel majd beáll valahova "középre" ami tényleg hosszabb távon is tartható mindenféle erőlködés nélkül.
A lényeg szerintem, hogy kerüljük a sok szemetet s lehetőleg legyen minél nagyobb százalékban nyers.
Aztán persze az is lehet, hogy egy kis "főttezés" után már nem is fogjuk kívánni, és akkor akár el is hagyható ha éppen úgy gondoljuk, csak ne legyen kényszer se ez se az.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2015. jan. 9., pén. 20:31

Sziasztok!

RAtti nagyon jól látod, ez a nagy nyersezés nagy hiányokhoz vezethet, Te magad is megtapasztalhattad velőstül. Nálam is relatíve gyorsan előjött, hiszen eleve tartalékok nélkül indultam neki:) Ezt a hiányt kell lokalizálni - bár szerintem megvan már csak mintha nehéz lenne elfogadni -, aztán a gyakorlati részt könnyebbé tenni.

Az ipar már elkezdett reagálni, találtam néhány előfutárt, akik úgy állítanak elő kényelmi élelmiszert, hogy tényleg nem sérül jelentősen a tartalmi rész. A technológia neve liofilizálás. Sajnos még nagyon drága az így előállított termék.
https://sites.google.com/a/molda.hu/mol ... ofilizalas
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: Dóra » 2015. jan. 9., pén. 21:02

Sziasztok! Ebben az interjúban is írja Sergei, hogy már nem száz százalékosan nyersevő: http://www.rawveganradio.com/wild-edibl ... -boutenko/
Az agyfejlődésnél igaz lehet ez a rágóizmos dolog is, de én inkább azt hiszem, hogy mivel a főttekkel kisebb mennyiségben viszünk be ugyanannyi kalóriát mint nyersen, ezért több a "lehetőség" az agy használatára. Ráadásul a kisebb mennyiségű koncentrált étel teszi lehetővé, hogy ne töltsünk annyi időt evéssel, helyette lehet szoftvert fejleszteni és hasonló emberi gaztetteket művelni. Abban pl. nem tudok egyetérteni Graham érvelésével, hogy azért ne együnk mást csak nyerset, mert az ember nem tűzhellyel a hátán jött a világra. Ezen az alapon meg is fagyhatunk télen, mert nem bundakabáttal a testünkön születtünk. Ne lakjunk házakban, mert nem születtünk építészeti készségekkel és ne szálljunk járművekre egyáltalán, mert csak a saját két lábunkkal teremtődtünk, nem kerekekkel. Szóval, vissza lehet menni ki tudja, milyen sokezer évvel ezelőttre. De a világ mégiscsak előre megy, lehet okulni a múltból viszont ez alapján kell rájönni egy leginkább élhető élet lehetőségére.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: smanag » 2015. jan. 10., szomb. 11:48

Semmi nem hiányzik a 811-ből. MINDENT A LEGJOBBAN TARTALMAZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én olyannyira nem érdekel hogy ezt megmagyarázzam, újra és újra, hogy csak felidgesítem magam, de ezt semmiképpen sem akarom, MIVEL NEM AKAROK KIZÖKKENNI NYUGODT ALAPTERMÉSZETEMBŐL.
A HELYESEN ALKALMAZOTT NYERS , TESTBIOLÓGIAI ÉTREND MINDENT A LEGJOBBAN , A LEGHELYESEBB ÁLLAPOTBAN, ARÁNYBAN, ÉS BIOLÓGIAI ÉRTÉKBEN MEGAD A TESTNEK. ENNÉL ESZMÉNYIBB TÁPLÁLKOZÁS NINCS, ÉS NEM IS LESZ SOHA.
GONDOLATI ÁTALAKULÁS ÉS KISÖPRÉSE KELL EGY LERAGADT HIBÁS TESTI GONDOLKODÁSNAK.
FELEJTSÜK EL, HOGY VAN TŰZBE TETT ÉTEL, ÉS PUSZTA KEZÜNK ÉS KÉPESSÉGEINK EREJÉT MEGHALADÓ TÁPLÁLÉKSZERZÉS.
GONDOLKOZZUNK CSAK NYERSBEN ÉS TESTBIOLÓGIAI ÉTELBEN, BÍZZUNK A NEKÜNK RENDELT TÁPLÁLÉKOK EREJÉBEN. MERT HA ÁLLANDÓAN KÉTELKEDÜNK BENNE, HA ÁLLANDÓAN KERESSÜK ÉS KONCENTRÁLUNK A „MIÉRT NEM MEGYET”, AKKOR AZT FOGJUK KAPNI. KONCENTRÁLJUNK A MŰKÖDIKRE , A LEGJOBBAN EZ MŰKÖDIKRE, ÉS AKKOR AZT FOGJUK MEGKAPNI!!!

Törések vannak, mert az ember kísérletező lény, de az nem azt jelenti hogy a vétkezések indokoltak és megalapozottak, sőt mivel állandóan mindig ugynaz lesz a végkövetkezés, ezért a vétkezések igazolják magukat vétkezésnek , egy valóban helyes út elhagyását jelentik ismét és ismét!!!
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10