80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2014. dec. 18., csüt. 23:12

Gabi bá a doki be van sózva:)

Miért fontos az ételeink sózása?
Szerző: Dr. Hummel Zoltán - 2014. december 18. csütörtök
A napokban hallottam egy hírt a rádióban, ami megrendített. Nem vagyok egy hőzöngős típus, se harcias, de erre a hírre „felkaptam a vizet”.

A hír a következő volt: „Az óvodák és az iskolák menzáinak az asztaláról eltüntették a sótartókat!”

Nem tudom, hogy ki és milyen szervezet indítványa volt ez az akció, de mély tudatlanságot mutat.

Valószínű indítéka az intézkedésnek egy régi hipotézis, mely szerint a magas vérnyomás egyik fő oka a túlzott só fogyasztás. Ez a hipotézis már ezerszer megdőlt, de még mindig vannak, akik ezt a nótát fújják. Nagyon hasonló a koleszterin történettel, melyről szintén kiderült, hogy nem úgy kell a koleszterin szintet csökkenteni, hogy kevesebb tojást és húst eszünk, hanem több zöldség és rostos étel fogyasztása normalizálja a koleszterin szintet.

A magas vérnyomás első számú felelőse a vér magas inzulinszintje, ami viszont az inzulinrezisztencia miatt alakul ki. Az egész káros folyamat mögött a túlzott finomított szénhidrátok fogyasztása lapul. E káros folyamat külső látható jele az elhízás, a túlzott zsírlerakódás.

Nem is lennék zaklatott, ha csak egy téves koncepció ártatlan intézkedéséről lenne szó. De a só megvonásával nem egy ártatlan, téves intézkedésről van szó, mert a só megvonása súlyos egészségi kockázatokkal jár.

Néhány fontos tudnivaló a konyhasó két összetevőjéről, a nátriumról és a klórról.

Ha a konyhasót vízben feloldjuk nátrium és klorid ionok keletkeznek. Ez a két ion a vérszérumunk két legnagyobb mennyiségű ionösszetevője.

A vérben és a sejtek közötti térben 30-szor több a nátrium-, mint káliumion. Kloridionokból kevesebb van a vérszérumban, mint a nátriumionokból, de az anionok közül a klorid a legdominánsabb a vérszérumunkban. Ezek a tények egyértelműen mutatják, hogy az első őssejtünk a magas sótartalmú tengervízben alakult ki.

Az idegsejtek működése, ingerelhetősége, lecsökken, sőt le is állhat, ha a vérszérumban lecsökken egy szint alá a nátrium. Az ingerelhető izomsejtek ingerelhetősége is leáll nátriumion nélkül.

Egy olyan fejlett élőlény, amelyben az idegi szabályozás olyan magas szintű, mint az emberben, alacsony szérum nátrium mellett, érzéketlen zombikká degradálódnánk.

Van egy másik fontos szempontja a kellő mennyiségű nátrium fogyasztásának. A gyomorsav termelődésében fontos szerepe van a nátriumnak és a kloridnak, ha nincs elég belőlük a vérszérumunkban, nem lesz elég gyomorsavunk. Ha nem lesz elég gyomorsavunk, akkor nem tudjuk megemészteni az ételeink fehérjéit, így nem jutunk hozzá a létfontosságú aminosavakhoz, nem tudunk újra és újra regenerálódni.

De a kevés gyomorsavnak van még egy következménye. A táplálékkal a gyomorba kerülő erjesztő mikrobák nem lesznek elpusztítva a gyomorsav alacsony pH-ja által, így ezek a mikrobák erjedéseket indítanak el a gyomorban. Ennek egyik következménye a puffadás. De a gyomor ürülése is később történik a gyomorból hiányzó sav miatt, így még a telítettség érzése is megvalósul.

Hasonló tünetekkel kellene szembenéznünk akkor is, ha a konyhasóból kivonnák a nátriumot és káliummal helyettesítenék. Sokan cikkeznek erről, de jómagam ebben nem hiszek, talán nagyon ritka esetben történhetett meg. Inkább arról lehet szó, hogy akik ezekkel riogatnak, azok a saját sójukat akarják eladni.

A só az emberiség történelmében igen fontos volt. Minden hatalom igyekezett arra, hogy aranybánya mellett sóbányája is legyen. De még a népmeséinkben is szó van az élet sójáról.

Ha meg akarjuk szerettetni a gyerekeinkkel a zöldségek fogyasztását, akkor só nélkül nagyon nehéz lesz. Azt, hogy a tojás és húsételeinket sózzuk, mindenkinek ismerős. De ha a zöldpaprikát, paradicsomot, lila- vagy zöldhagymát besózzuk, jobb étvággyal esszük.

Az sem véletlen, hogy valaki sósabban szereti az ételt, mint mások, ennek is megvan a fiziológiai oka.

Ne hagyjuk magunkat és gyermekeinket, hogy egy rossz hipotézis áldozatául essünk!

Mikor néhány ember akarja utasítani az emberek többségének, hogy mi a JÓ nekik, abból az eddigi történelmek során mindig baj lett.

Remélem, hogy csak egy múló túlbuzgóság volt, ami még könnyen orvosolható.
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 19., pén. 22:45

Talán furán hangzik a gondolatom, de: nem lehet, hogy a mostanság zajló klímaváltozás, globális felmelegedés "célja" az, hogy minél több helyen természetes körülmények közt megteremjen minél több gyümölcs, és egyre többen legyenek gyümölcs-evők? Import és egyéb praktikák nélkül. Annyi minden történt már a Földön, még ez sincs kizárva.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 22., hétf. 21:21

Sziasztok!

Mostanában nagyon fogy az almakészletem. Utánajártam, mi lehet a dolog mögött. Íme! :D

bogárka almát eszik.JPG
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2014. dec. 23., kedd 22:19

Faszom volt egyszer anno,hogy Ivánra vártam a biópicon,addig elmajszoltam 16 almát,az sem éreztem meg hogy fogyasztottam valamit,akkor most miről is beszélünk,az egész fórum nem esz meg ennyit egy hét alatt amit Én 1 óra alatt vazze?????
borcsok1
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. dec. 23., kedd 23:41

Sziasztok!
Pár dolgot kiragadtam, de nem tudok mindenre reagálni.
A só:
Wakame alga
Faszén:
Lehet, hogy az is jó, mivel a keletkező méreganyagok azonnali felszívása egy idő után lehetetlenné teszi a baktériumok szaporodását. Végül is a baktériumok egymást is elnyomják, és a különféle vizsgálatok erre nem tértek ki, ezért a szájban élő baktériumoknak is nagy szerepe van a testi folyamatokra. Nem beszélve arról, hogy azok a baktériumok életben maradhatnak a gyomorban is, és lekerülhetnek a belekbe, ahol már más körülményeket találnak és adott esetben elnyomhatják a számunkra kedvező baktériumokat. Kinek nincs a mindenevők közül néha tompa nyomás a gyomrában, beleiben? Én emlékszem még erre. Különösen, mikor az ebéd után fél órával bevágtam egy-két sütit... Ezek a kihágások általánosak, és ettől a bélflóra igen hullámzó összetételű. A hasmenés-hányás radikálisan megbontja a valamennyire kialakult bálflórát. Ugyanezt teszik az antibiotikumok is.
...
Ratti!
Én olyasmit szoktam írni, amit tudok, mert láttam, vagy tapasztaltam, vagy több oldalról is találtam idézeteket róla. A majmok (csimpánz) a hírhedt vadászatok alkalmával is a húshoz tépnek levelet, és a narrátor külön megemlítette, hogy csak levéllel tudják enni. De minden lehetséges. Talán én máshogyan nézem a természetfilmeket...
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 24., szer. 9:08

Nagyon Boldog Karácsonyt Kívánok minden kedves Szellemtesómnak!!! :)
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 25., csüt. 10:24

Nem kell sokat filózni. Enni kell mindent, ami megehető és testbarát és mindezt nyersen. A 811 a gerinc vezérfonal, ennek Max. finomításai valamint némi továbbfejlesztése lehetséges. De az ember soha sem lesz mennyiségi magevő, sem hús ,-vagy tejek evője. Mindig is a gyümölcsök, zöldek, és zöldségek, és könnyen ehető magok (olajos és csonthéjasok) marad étkezésének gerince. Finomítások és továbbfejlesztések lehetségesek a korábban általam említett irányokban pusztán kulinaritás emelés, civilizációs ételfelfogás megértése, és nagyobb táplálkozási kielégítés céllal s alkalmilag, de a gerinc az mindig is a gyümievés lesz. Akárhányszor próbálunk mást, mindig is csak visszaeshetünk a porba, soha sem fog sikerülni, ugyanis genetikai létünket és biológia testfelépítésünket soha sem lehetséges felülírni. És ez főleg már azokra érvényes, akik sok éven át már tisztán 811-eztek (4-7 év). Az ember alapvetően gyümölcsevő állat jelenleg is és a múltban is az volt bármilyen messze visszamenve is (nincs evolúciós hatás az emésztőrendszerünkre), valamint a jövőben is ez marad a sorsa. Aki sok évre megtapasztalta a 811-et, az kristálytisztán felismeri ezt. Akinek sikerült már elszakadni a hőkezelt és testidegen ételek káros perzselésétől, az kristálytisztán felismeri a jövőjét és végzetét. Aki sok éves 811- es annak nem lesz szerencsére már vissza út, mivel nem fog már soha sem lecserélni egy sohasem volt legjobb életet egy degradáltra, egy alacsonyabb rendű életre.
Kellemes Karácsonyt és BUÉK mindenkinek!

VE.
Bő, változatos gyümi és zöld!
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 25., csüt. 10:52

Mindenkinek olyan arányban kell ennie a magokat, de csak is nyersen, amilyen arányt igényel jelenlegi állapota. A magigény ilyen módon kezdetben és időszakosan is lehet nagyobb, mint a 811 arány (mennyiségi magevés), de ez automatikusan csökken vagy csökkenthető a zöldek, zöldségek nagyobb behozásával, ill. olyan konyhatechnikával, ami megtartja az ételt élőnek, de puhítás révén nagyobb lehetőséget ad az egyébként nyersen mennyiségben nehezebben ehető, de egyébként hasznos vegetáliák behozásának az étrendbe. Ez jelenthet szezonalitásbeli eltéréseket is.
Természetesen ez szükségtelen azon egyénnek, aki megtalálja és elfogadja a 811 szokatlan egyszerűségét. De a legtöbb ember jelenleg ere képtelen, mert túl közeli még az elrontott élet és túl távoli a sohasem volt, s nekünk rendelt legjobb.
Egy a fő jelszó, ami a NYERS nagyon fontos lényege. Az élet nem sérülhet, mert ha az sérül, akkor olyan mértékben oltjuk magunkba a rossz testműködés indikátorait, amilyen mértékben sértjük az életet. Ezt nem látjuk még át, a hőkezelt vegán veri mellét, egészségesen eszem, csakhogy tévedés, mert valós emberi érzékenysége még vak. Ez olyan fontos vastörvény, ami talán a LEGFONTOSABB. Látszólag baráti az a babfőzelék, de sajna mégsem az, s köszönöm inkább mangóbabot eszem csíráztatva, ha bab a cél, és lemondok a tarkababról, mely lényegében ehetetlen, ill. hopp itt jön be, amiről fecsegek, van lehetőség mégis, mert az ember agyafúrt. Van lehetőség, mely konyhatechnikák jelenleg elrontott formában alkalmazzuk (savanyítás, marinálás, nyers enzimatikus feltárások igazából az alacsony hőkezelés(http://en.wikipedia.org/wiki/Sous-vide) nem működik általánosan csakis meghatározott ételfajtákra). Ezek gyerekcipő még, de fontos eszközei lesznek a ma gyerekcipő nyers mozgalom magasabb kulinaritásává tételével a civilizációs megértésnek és elfogadáshoz.
Mert nyugodtak lehetünk, hogy holt ételt a testünk szent templomába bevinni rendszerkibillentő hatású, melyben sziklaszilárd biztosak lehetünk. Ezért véleményem szerint az emberi egészség legfontosabb faktora, a hőkezeltek erőszakos kizárása, nem elfogadása, valamint más is fontos, de az nem érint minket, azaz az adalékanyagok és hozzáadott szarok elhagyása (só főleg).
Egy só létezik a természetben= szerves Na= növényi szerves só. Üzlet vállalkozóknak= porított s magas sótartalmú vegetáliákat (szárzeller, spenót stb., gondolkozz, mindent lehet, ami sós ízű).
Egyéb sók? Felejtsd el, ja, a himalájai nem egészséges? NEM! Nyírja a veséd, mert szervetlen, szerves testbe nem való szervetlen anyag, vagy homokot enni finom?
A természeti vastörvényeket egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. dec. 25., csüt. 11:40

Szia Iván!
Örülök, hogy még gondolsz ránk, a topicodra!
Tudod, hogy a felelősség téged tisztel meg azzal, hogy ezt elindítottad.
Megnézem a linket, amit küldtél, és évekkel korábban, én is vettem "lassú főzőt", ha erre gondolsz. De még mindig a polcon van, és megtette a hivatását: rájöttem, mi a fontos.
Majd reagálok arra, amit olvasok, de addig is:
Boldog, Békés Ünnepeket, és Egészséggel teli Új Esztendőt kívánok Neked, és összes lelkes fórumtársamnak!
Még Sivatagi Nyuszinak is mondom, hogy az, ahogyan leírtad az éjszakai fokcsikorgatás emlékét, és a fogaid egészségének összefüggéseit, rávilágítottál valami ennél is fontosabbra (mellesleg, én is csikorgattam a fogaimat, és elég hamar kikészült a fogágyam, de alapvetően ez már a civilizációs degradálódás miatt volt lehetséges, mert egy egészséges csontrendszernek ez meg se kottyan): a szorongó lelkialkatra, aki általában jobban fél attól, hogy valami baj éri. Ez azonban sokszor jó útra segíti, mint a mellékelt ábra is mutatja...

Belenéztem, és ugyanazt gondolom. Ami a dolgot aggályossá teszi, két tényező:
1.Bármilyen műanyag a hő hatására a káros anyagokat kiadja magából, ezért eleve a műanyag tasakos trükk, csak egy jó konzum csalás.
2. Ez nem igazán aggály, hanem magyarázat, de lehet káros is, hogy vákuumban a víz/stb forráspontja radikálisan lecsökken, arányosan a vákuum szintjével. Ezt már meg akartam próbálni, mert van klímakamrám, amiben relatíve jól lehet szabályozni a belső hőmérsékletet, ha beleteszek egy vákuumedényt (egyszerű trükk), akkor a 40 fokon, akár forralva is főzhetek...)
De végül is ez főzés... Ha a gyomor ezt a technikát alkalmazza mérhetetlenül kis mértékben (miért nem?) akkor talán nem teszünk nagy kárt magunkban, de ezt ugyebár elég nehéz modellezni. A gyomor a köpülés közben kismértékben létrehoz nyomásest, ahogyan a belek is.. Ezért olyan bonyolult a biológiai környezet, és ezért egyszerűbb az egészet elfogadni, és rábízni magunkat a testünk okos működésére.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 25., csüt. 15:12

Sziasztok!

Ha még nem hangzott volna el: :)
Kellemes Ünnepeket és Nagyon Boldog Új Évet kívánnék én is Mindenkinek! :dance:

Ami a konyhatechnikákat illeti, mostanában max a tejsavas savanyítás-szerűséggel szoktam néha kísérletezni. -főleg az olajos magok könnyebb emészthetősége céljából.
Lényegében ugyanaz mint a múltkori "magjoghurtos" recept, csak nincs bent hozzáadott baktérium sem.
(5-6 deka olajos magot (ez általában két adag) beáztatok -vagy ha olyan, ki is csíráztatok- és aránylag sűrűre leturmixolom. Kb egy fél napot szoba hőmérsékleten áll, egy kicsit besűrűsödik és enyhén savanykásabb lesz. -ha minden igaz könnyebben is emészthető, mert már a "munka" egy része el van végezve)

http://www.kiserletikonyha.hu/2012/06/t ... zetes.html
Itt sót is ajánlanak a savanyításhoz, a folyamatok a "szabályozására" de én ezt kihagytam. (max 1-2 napig tárolom, reméljük addig nem szaporodik el bent semmi nem odavaló :hmm: )

Esetleg van valakinek bővebb ismerete/tapasztalata ezzel kapcsolatban?
(ennél lényegesen komolyabb konyhatechnikai beavatkozások esetén már kérdésesnek tartom, hogy az "élet" sérülések nélkül megússza, és az sem mindegy, hogy egy már "számunkra meglévő" ételcsoport emészthetőségén szeretnénk csak javítani, vagy olyan dolgokat is ehetővé akarunk tenni ami már egyáltalán nem is nekünk rendeltetett)

Szoktam még néha (aszaló híján) kályha felett kiszárítani ilyen "zöld lecsónak" nevezett, zöldségekből készült (esetleg magokkal kiegészített) pépet, az is egy kicsit savanyúbbá szokott válni. Valószínűleg a lassú száradás miatt hasonló savanyodási folyamat játszódhat le mint az előbbi esetben. -de ettől függetlenűl aránylag jó íze lesz, egy kis változatosság, kicsit "sűríti" a salátát.

És még egy hasonló, egyszerű eljárás Ann Wigmore-tól, amit időnként próbálgatok:

http://magazin.szabadneked.hu/egy-magya ... orzo-ital/
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2014. dec. 25., csüt. 20:51

borcsok1
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 26., pén. 0:01

Sziasztok!

Ilyen turmixolt magoknak nálam is 2 nap a szavatossági ideje még hűtőben tárolva is.
Az emészthetőség az enzimgátlók lebomlásával arányos.
Pár adat Howell könyvéből:
Csírázási idő - Inhibítorok lebomlása
0 óra - 0%
6 óra - 65%
15 óra - 86%
24 óra - 100%
Sajnálatosan nem tér ki arra, hogy ez milyen hőmérsékleti tartományban jön létre. Ami biztos, hogy a hőmérséklet növekedésével gyorsul a folyamat - ezért szoktam az áztatásokat a radiátoron végezni, a víz úgysem melegszik 40°C fölé.

Nekem is zöld lecsó féle volt a vacsi:) Tartalma:
tyúkhúr, citrom, csicsóka, fokhagyma, szárzeller, spenót, kaliforniás paprika - mindennek a leve.
A zaccot a kutyus kapja. Eleinte csak a komposztba dobtam, de az állatja kikukázta folyton:) Lassan nagyobb vega lesz már mint a gazdi:) És irigylésre méltóan jó állapotban van.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 10:25

Üdv mindenkinek! Szeretnék veletek megosztani pár videót egy emberről, aki 118 kg és 194 cm magas, és csak zöldséget és gyümölcsöt eszik, tehát nyers-vegán étrenden van. Alexey Voevoda orosz szkanderos és Bobozásban olimpiai bajnok. Beszél az étrendjéről is a videókban! Köszönöm!!https://www.youtube.com/watch?v=q_f_SiEpkrY ; https://www.youtube.com/watch?v=QJiddnp_ChE ; https://www.youtube.com/watch?v=3GhBZWucH2k .https://www.youtube.com/watch?v=nUUrKB4l-UQ
https://www.youtube.com/watch?v=ggex546EwYw ;
https://www.youtube.com/watch?v=yZwD6sLP2-I

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. dec. 26., pén. 10:31

smanag
Grafomán