Szia Ági!
Hááát,

mondhatnám nehéz ügy.
Sok tapasztalatom nincs e téren de pár dolgot mondanék.
Bár közhelynek tűnik de próbáljuk meg jó példával elől járni, ez sok esetben "ragadós" s talán a gyerekre is ragad valami.
Amennyire lehet csökkentsük a "kísértések" lehetőségét. (pl. otthon ne legyenek szem előtt olyan dolgok amitől óvni szeretnénk, vagy ha pl megyünk valahova akkor legyen kéznél valami gyorsan megehető, ezzel megelőzve, hogy pl. az útszéli hamburgereshez kelljen menni)
Beszéljünk a családtagokkal/rokonokkal, hogy "feleslegesen" ne kínálgassák olyan dolgokkal amit nem szeretnénk. (bár, ha már a gyerek magától kéri akkor majdnem mindegy)
Ha lehet próbáljuk hatni a gyerekre, és finoman meggyőzni/megmagyarázni, hogy az miért nem jó, és felkínálni helyette egy jobb alternatívát. (Pl ha csokit, fagyit választana, akkor talán megérti, hogy nem egészséges, pl. árt a fogaknak, s talán e helyett "belemegy" egy közös banánfagyi vagy turmix készítésbe)
Az erőltetés, rákényszerítés szerintem nem vezet sok jóra. -az a baj hogy ez akkor működik igazán jól ha belülről jön, és egy kisebb gyerek ezt még kevésbé érti.
Talán egy pár évessel ebből a szempontból még könnyebb lehet, mert lényegében még azt eszi amit adunk neki. És ha kiskorában ehhez szokik hozzá akkor már a jövőben is könnyebb lesz. Az első 3 év mindennél fontosabb, állítólag később már akármit teszünk ez kitörölhetetlen.
Viszont van itt még egy kérdés.
Ha rajtad múlna mennyire nevelnéd át nyersre?
Jelenlegi tudásunk, ismereteink alapján én nem nevelnék gyereket csak nyersen. -még túl kevés a tapasztalat. (talán majd pár évtized múlva ha már jobban kiismertük magunkat ezen területen)
Magával mindenki úgy kísérletezik ahogy akar, de egy fejlődésben lévő gyerek az teljesen más.
Ilyen esetben jelenleg úgy gondolom, hogy maradnék egy kb 50-50%-os sima vega és nyers kombinációnál (sőt talán még néha-néha egy minimális állatit, joghurtot, tojást, sem zárnék ki) Már annak is örülnék ha a sok szemét kajától, chips, csoki, üdítők, finomított dolgok, liszt, cukor, készételek, és az állatiak döntő részétől meg tudnám óvni)
Lehet, hogy amit mondtam az nem tökéletes, de nagyjából tudjuk mi várható tőle. -azért ez elég jó, nagyon sokan örülnének ha így nőttek volna fel.
Egy full nyers lehet, hogy jobb lenne, de lehet, hogy rosszabb. -és az a baj, hogy csak egy lehetőség van.
Úgy gondolom, hogy inkább menjen be valamennyi "káros" anyag is (ezt idővel ki lehet "javítani") de meglegyen minden szükséges a fejlődéshez, minthogy mindentől óvjuk, de ezzel azt is kockáztatva, hogy esetleg hiányok is lehetnek.
Például lehet, hogy a mai testmagasság nem éppen természetes, de nem biztos, hogy örülne a gyerek ha "felnőttebb" korában a tornasor legvégén állna. -csak mert esetleg a növekedési szakaszban ebből vagy abból kevesebb volt mint amire szüksége lett volna. (ezt most csak általánosságban mondtam)
Aztán majd ha nagyobb lesz és jobban érti miről van szó, akkor elmagyaráznám neki, hogy mi miért történt, és meghagynám neki választás lehetőségét.
Ha jól halottam egy interjúban, Gitta is azt mondta, hogy Ő ugyan főleg nyerseket eszik, de a gyerekei (még) mindenevők.
Ami a zsír arányt illeti, én is úgy tudom, hogy fejlődő korban több kell, de sajnos pontos számmal nem szolgálhatok. (ha jól emlékszem Graham azt is mondta, hogy ideális esetben kb 7 éves korig anyatejet is kellene adni)
Végül annyit mondanék, hogy nem akarlak befolyásolni, ez a Te/Ti döntésetek, de hogyha nagyobb arányban szeretnéd a gyerkőcödet a nyersek felé terelni, akkor olyantól fogadj meg tanácsot akin tényleg az egészség tükröződik, és már nevelt/nevelt fel gyereket nyers étrenden. (ezt csak azért mondtam, mert egy kis emberke felnevelése sokkal nagyobb felelősség, inkább gondoljuk át többször mit-hogyan, minthogy valamit rosszul csináljunk)