80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. dec. 4., csüt. 12:07

Cef!
"az egyik ilyen adu ásza a kenyér volt. No meg a rendíthetetlen hozzáállása."
Előbb a "súlynövekedés" rejtélyéről...
Nem véletlen, hogy nyáron történt...
Télen a vese a hidegben többször bekapcsol. Nyáron több a lédús és friss gyümölcs. Nyáron nem kell a hőveszteségre energiát pazarolni. A nap önmagában emeli az energiát, ezért több marad súlynövelésre is.
Ezen a vonalon van a megoldás. Bicsérdi Béla attól volt más, mint most akárki, mert még sok dologban nem betonozódott be a tudás. Ma a "tudomány" és a net teljesen összezavar mindent, mert mindennek az ellenkezőjét is tudományos tényekkel... támasztják alá. A látás segít csak, ami viszont a nyersevés hosszú gyakorlata közben ébred fel. A látás teljes bizonyosságot ad afelől, mi a helyes az adott személy számára. Ma már a vakok vezetik a világtalanokat... Egy Isten van: a pénz. Akinek ebből sokk van, az birtokolja az "igazságot"
...........
A búza téma nálam kb 18 éves. Ebből látszik, hogy én is elég kitartó vagyok. Az alakor csak kb 1 éves gondolat, de úgy fest, hogy valamiben a durom búzához is hasonlít, mivel szintén sárgás a színe. Az olajos magok nálam gondot okoztak, ezért fordultam inkább a gabonák felé. De, attól , hogy szuper érzékeny vagyok jobban ki tudom szűrni azokat az ételeket, amik másoknak sem jók, legfeljebb ők nem érzékelik ezt. Az olajos magok biztosan nem jelentenek alternatívát. Azért leginkább (Graham is ezt mondja), mert túlságosan vízhiányosak - befejezettek. A csíra jó, mivel a kezdő fázisban van, ezért az olajos mag csírák már jobbak, viszont nincs bennük meg az a "kalória", ami nektek kéne. De mondtam, nem a kalória a lényeg, mert azt elég a tűzzel kiváltani, hanem a mitokondrium hatékony működése. Azt viszont csak a hosszú tréning (szoktatás a nyersekhez, a hideghez...és a megfelelő lelki erő) hozza elő (a genetikai emlékekből). És a fúziós effektus..., amikor pár általános anyagból olyan szükséges anyagok képződnek, ami nincs meg... Ez a magyarázat azoknak a létére, akik száraz kenyéren és üres teán élnek. Erről volt egy kanadai felmérés...
Az "áttérés" szindróma külön téma, és az adott alany saját genetikai képéből eredően más és más. Hogy van-e köze a fogak lazulásához, nem tudom, mert nekem akkor már jócskán lötyögtek a fogaim, mikor kezdtem, és végül is tovább húztam, mint a bátyám, aki semmin sem változtatott a mai napig. De mi ott van az "új fogak" megjelenése, amihez csak elég sokáig kell élni....tartva a nívót..
A búza, vagy más csak mint katalizátor működik, és fokozatosan elhagyható - legalább is ez az elképzelés. De lehetne olyan gyümölcs megfelelő mennyiségben és frissességben, ami helyettesíthetné. A kenyér lelassít és bizonyos fokig eltöm, de sok kísérlet van még hátra. Mint mondtam, a kenyér nem sok, csak 80-150 gr. Ez nem fedezné azt a hiányt, amit ti igényelnétek. És nem a sütés a fontos, hanem az amit a megfelelő hő megfelelő ideig tesz a megfelelően előkészített búza megfelelő formájával... Lássátok be, hogy ez nem olyan egyszerű, és még ha mindent leírnék, akkor sem tudnátok megcsinálni, mint ahogyan én is egyfolytában kísérletezem vele, minden nap... Mikor a kenyeret kiveszem a sütőből, kézzel könnyen meg tudom fogni, vagyis a külseje nem lehet több, mint 50 fok... És a belseje? Szóval mennyiben tekinthető ez hőkezeltnek? Mindegy, hogy a sütő hője mérve 100 fok feletti, ha a kenyér tészta ezt különféleképpen bírja elviselni, és a teljes tömege miként viselkedik adott idő alatt? Rejtély... De ettől szép a dolog. Ugyanezt az olajos magok nem tudják produkálni, mert a zsír hamarabb megég, ami már méreg. Szóval az olajos mag eredeti formájában nem megfelelő, csak csíráztatva (áztatva), de úgy meg hamar rothad, ami megint mérgező anyagokat szabadít fel. A búza héja is egy bizonyos fokig védelmet jelent a beltartalom számára, ezért sem lehet belőle többet megenni egy bizonyos mennyiségnél.. Szóval sokat kell még agyalni, de nem reménytelen..
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 4., csüt. 14:44

Az normális, hogy egyre kevésbé tolerálom a banán-tartalmú zöld turmixot? Olyan összekavarodott-gyomor érzést művel még órák múlva is. Talán a banán nem úgy működik, mint a többi gyümölcs... Végül is, nincs benne sok nedvesség, rost sem igazán, én inkább a krumplifélékhez hasonlítanám. Viszont ha zöldek nélkül eszem magában vagy turmixolva, akkor meg nagyon megugráltatja a vércukromat. Búcsút is vehetnék a banántól úgy ahogy van, viszont azt sajnálnám, hogy mégiscsak elsőrendű kalóriaforrás.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 4., csüt. 15:29

Kösz Cef!

Ahogy olvastam, csak az merült fel bennem kérdésként, hogy ezek az időben egymáshoz aránylag közel álló, és aránylag nagy adagok nem okoznak néha-néha emésztési problémákat? Minden faszám megy ill. jön? :)
Ha pl. én 10-12 banánra 4-5 óra múlva lenyomok 1 kiló almát (főleg körtét) abból sajnos bármi is lehet, főleg ha nem várom meg azt sem, hogy rendesen éhes legyek. :? -mondjuk ennyi nagyon nem is esne jól egyszerre, max 4-6 db )
Nem számoltam pontosan de így ránézésre kb. 2400-2500 lehetett. :)

Az erjedéssel nem teljesen értek egyet, az elmúlt 811-es évek alatt szerintem sokkal több gondom a volt a sok gyümölcs miatt az erjedéssel mit főtt vega koromban, nem beszélve rendszeres ilyen-olyan, kisebb- nagyobb emésztési "rendellenességekről". -ehhez képest az (sima vega) szinte gyerekjáték. (ez a másik fő ok ami miatt kicsit "neheztelek" erre az egészre)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 4., csüt. 15:38

Szia Dóra!

Sok gyümölcs szerintem sem jó turmixba, én továbbra is úgy gondolom hogy a zöldek meg gyümik emésztése eléggé eltér, és csak annyit keverjünk össze amennyit uszály.
Más gyümölccsel a turmixban nem okoz ilyen érzést? Esetleg nem maga a zöld okozza? Nálam inkább az szokott visszabeszélni, még akkor is ha csak magában turmixolom.

Miből gondolod hogy megugráltatja vércukrodat? Csak mert én is kíváncsi voltam erre és kísérlet gyanánt mértem egy darabig, de nem találtam különösen nagyobb rendellenességet. (ettől függetlenűl 10-15 banánt egyszerre én sem gondolnék jónak (max felét) -hacsak nem volt valami nagyon kemény sportolás előtte.
Nem lehet, hogy maga az emésztése viszi el az energiát, esetleg valami rossz párosítás vagy időzítés miatt? -bár most csak találgatok. :hmm:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 4., csüt. 15:48

Sziasztok!

De szépen összehangolódtunk 1 órán belül:)

Stoner!
Nem akarom a kenyeredet replikázni:) De a min 80g az min 12-15g jó aminosav profilos fehérje, és mivel állításod szerint nem túl hőkezelt, jóféle hatásfokú felszívódással számolhatsz - kerestél, találtál, beletrafáltál:)
Neked ennyi úgy néz ki pont elég, a nagyobb adagból még egy kis tartalékot is tudsz képezni.
Ez az, ami "rólunk" hiányzik.

RAtti!
Nem okoz gondot a mennyiség, mert nagyevő vagyok:)
A plusz jó ebben, hogy a "barna medve" csak 1x jelez az utolsó étkezés után.
És a kalória sem kérdéses, mert saccra is bőven 2000 fölött van, viszont a fehérje is közel 1g/ttkg.
Erjedésben nem mindegy, hogy milyen típusú cukrok erjednek. Az összetetteknél több a méreganyag is. Ja és persze a GI is belejátszik.

Dóra!
A banán az egyik legrostosabb gyümi!
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 4., csüt. 17:35

Köszi a "banános tippeket" mindenkinek! Lehet, hogy tényleg inkább a zöld + gyümölcs párosítással van gondom, és ez csak azért feltűnőbb a banán esetén, mert azt azért tovább is tart megemészteni, mint pl. az almát, narancsot, szőlőt. Lehet, hogy megpróbálom a zöldeket csak paradicsommal, uborkával keverni és nem a gyümikkel együtt enni vagy turmixolni.
A vércukor ingadozást mérés nélkül is meg szoktam érezni. Éhgyomorra megevett sok édes gyümölcs után van úgy, hogy nemsokkal remegés, szédülés, ok nélküli éhségérzet tör rám, szóval ilyenkor biztos, hogy a reggeli nagyon megdobja a vércukrot aztán túlzottan visszazuhan. De ez lehet egyéni is, már gyerekkoromban voltak ilyen problémák, túlzott inzulin-érzékenység. Még mindig jobb, mint a rezisztencia :-))
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 4., csüt. 19:30

Cef!

Akkor le kalappal az emésztőrendszered előtt. :bravo: -főleg ha azt is beleveszem, hogy egy "barnamackóval" vagy akár zölddel :) (még ha jó naggyal is) letudod az egészet. Nálam nem ritka, hogy akár 4-5 is összejön. (bár aránylag normális) Régebben azt hittem kivétel vagyok, de aztán másoktól is hallottam, hogy így megy. -úgy látszik ebben is vannak nagy egyéni különbségek. :roll:

A főtt okozta droghatáshoz/függőséghez mondanék még egy, (szerintem kicsit helytállóbb) elméletet. (nem az én elmémből pattant ki a gondolat, de szerintem nagyon is lehet alapja)

Leegyszerűsítve, két fő dolog kell egy faj fennmaradásához. Szaporodás és táplálkozás.
Mindkét dolgot boldogsághormonokkal jutalmazza a szervezet. (ha nem így lenne akkor könnyen lehet hogy mindkettőt hanyagolnánk, vagy max csak a mardosó éhség esetén ennénk)
Most maradjunk az utóbbinál:
Egy sima salátáért önmagában nem jár nagy jutalom, hiszen nem igen szolgálja a túlélésünket, egy almáért már több pont jár, egy füge, banán, mandula vagy datolya meg már szinte kész főnyeremény. :) ill. lehetne ha nem lenne/nem lett volna más.
De ahogy "hozzászoktattuk" magunkat ill. az agyunkat egy sokkal töményebb, koncentráltabb, erősen ízesített ételfajtához, ami ha úgy nézzük ebből a szempontból nagyobb túlélést tehet lehetővé, így egy sima banánért már nem jár ugyanaz a "boldogságérzés", sajnos magasabbra tettük a lécet, és az agyunk lassan felejt.
Ha minden oké akkor talán elég lehet, de ha már van egy kis stressz, vagy "fesz" akkor már mindjárt valami "nehezebbhez" nyúlnánk.
De ehhez szerintem nem kell, hogy feltétlen főtt legyen, mondjuk egy jó marék datolya, mandulával is tudja csillapítani a főttek utáni vágyat, mert ennek is megvan az a "töménysége". Ha nem is oldja meg teljesen a kérdést, de sok esetben kijátszható vele a főttek iránti hirtelen nagy kívánalom.

És hogy ne maradjunk fehérje nélkül: :)

"De a min 80g az min 12-15g jó aminosav profilos fehérje, és mivel állításod szerint nem túl hőkezelt, jóféle hatásfokú felszívódással számolhatsz - kerestél, találtál, beletrafáltál:)"

Én is ezt próbáltam volna elmagyarázni de, nem igen ért célba. -no de sebaj, lényeg hogy működjön.

"Vicces, de ha nem küldi át a cimborám azt a fehérjeporos linket..."

Csak csak arra utaltál, hogy felhívta a fehérjére a figyelmedet ez link, vagy azóta próbáltad, eszegeted? -ha igen mi a véleményed róla?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 4., csüt. 19:44-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. dec. 4., csüt. 19:43

Továbbra is az a gondom, hogy mintha ti a zöldséggyümölcsöket nem ismernétek?!
Iván a sütőtököt favorizálta, ami érthető módon igen erős étel. Én nem igen bírom. Ellenben a cukkini, ami sokkal jobban megy, és az uborka. Ezzel együtt a piros színű húsos paprika, vagy a kaliforniaiban esetleg a zöld-sárga. Nem eszem káposztát, viszont elég sok salátát. Gyökerekről leálltam, talán egy kevés sárgarépa van ritkán. Ezekhez minden nap egy gerezd fokhagyma, és fél avokádó. Az egészre kb 1 ek nyers repceolaj, pirospaprika és kb 1 kk wakame alga. Ezzel van együtt az 1 szelet kenyér, vagy néha a 2. Ehhez 4-5 óra emésztési idő vagy több. Előtte 2 nagyobb pari, közben előkészítem a többit, utána (4-től több óráig)először desztvíz, aztán még kevés gyümölcs, ha nem elég a sima desztvíz. Ezt már évek óta így csinálom, kis eltérésekkel. Korábban több volt a gyökér, de nagyon felfújt. Így viszont teljesen komplett. Egészen az "ebédig" reggel 6-8 banán, 2 dl desztvíz, és annyi spenót (vagy nyáron gyermekláncfű), amennyi kiad kb 2-2.5 l sűrű levet, amit kanalazgatva iszom, de a feleségem is megiszik kb 6 decit belőle. Ő is azt mondja, hogy ez a lé, akár du. 2-ig, 3-ig is kitart, vagy még tovább. A banánt este már teljesen elhagytam, mert agyonkrákogtam magam lefekvés előtt, ami nem valami kóser... A feleségem este már csak kevés gyümölcsöt vagy semmit sem eszik.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 4., csüt. 19:49

Én az említettek közül leginkább uborkát, paprikát szoktam enni, meg ritkán cukkinit, de ezért valahogy nem vagyok oda.
Sütőtököt párszor próbáltam, de akármit is mondnak szerintem nem jó nyersen, túl kemény, hasonlóan a sárgarépához. (ezt is inkább csak turmixolom)
Oké, hogy ezeket is meg lehet enni, de a "durvaságuk" miatt szerintem nem sok hasznát vesszük.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Ági » 2014. dec. 4., csüt. 22:29

Sziasztok!

Azokhoz lenne kérdésem, akik ...bármit is tudnak tanácsolni. :) Van nekem egy tíz esztendős fiacskám. Születése óta vegán, nagy néha eszik tejterméket, tejet soha nem, inkább a sajtot kedveli, de ennyi. Kb. másfél éves koráig az anyatejen kívül mást nem kapott (semmi mást). Én csinálom-csinálgatom mellette a nyerset egy ideje, de ő már (illetve még) nem úgy lett nevelve, sajnos. És persze ott a külvilág, osztálytársak, ki mit visz tízóraira, kínálgatás, szülinapok, stb. Úgyhogy ő eszik mindenfélét a vegánon belül. A családban van jópár vegetáriánus, úgyhogy több konyhát is ki tud próbálni.
A kérdésem az, hogy ha szeretném őt is a nyersek felé vinni, akkor azt hogyan tegyem? Néha úgy érzem, hogy erőszaktevés rajta, ha mereven elzárkózom a főzőcskétől, de másrészt meg nekem is megnehezíti a dolgom, hogy neki főzök. Máskor meg úgy érzem, hogy itthon legyen csak nyers, ha az nem tetszik, van bőven hova menni (egyik nagymama profi vega szakács és nagy főzőcskéző).
Van az ínyenc nyersezés, amit én is csináltam kb. egy évig, de az nagyon nem volt jó (a cukor és a zsír együtt rendszeres gyomorégést hozott, ami nekem életemben sose volt... de aztán olvastam tovább, és abba is hagytam). Szóval ha mondjuk adva van bármilyen ételcsoda, meg egy banánturmix, hát nem hiszem, hogy az utóbbit fogja választani. Tehát az egyik szempont a finomság-vonzóság kérdése. Hogy legyen a nyers étel vonzó egy gyereknek?
A másik az arányok kérdése. Valahol olvastam Grahamnál, hogy a gyerekeknek (bár asszem, kisebb gyerekeket említ) még sokkal több zsír kell. Ez hogy néz ki egy 10 éves fiúnál, milyenek itt a kalóriaszázalékok? Iván, vagy aki ért hozzá, vagy akinek van hasonló korú nyersezős gyereke, nagyon megköszönném, ha adnátok tanácsot!
Jelenleg azon az állásponton vagyok, hogy akár még az ínyenc nyershez is visszalépek, ha ezzel vonzóbbá tudom tenni a számára a dolgot (ld. a Butyenko könyvet, ahol leírja, hogy a gyerekei mennyire élvezték a gépekkel való keverést-kavarást... nekem mondjuk nincs sok gépem, és nem is akarok). Bármilyen tanácsnak vagy információnak nagyon örülnék, köszönöm!
Ági
Újonc

Hsz: 8

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. dec. 5., pén. 15:22

Szia Ági!
Igen dicséretes, hogy ti ilyen család vagytok.
Szerintem, ha együtt ültök az asztalhoz és mindenki jóízűen eszi a nyerseket, akkor ő is veletek eszi. Sokat tesz, ha rendszeresen látja a jó példát. De a magyarázat is jó az ő szintjén. Egyébként meg, ha a helytelen ételek(nek kinéző veszélyes hulladékok, pl csoki..., chips) nincsenek elérhető helyeken állandóan, akkor talán kevésbé kísértik meg. Ha bírja a magokat (mandula, dió), mert a diótól gyakori az allergia, vagy az amerikai mogyoró, ami ráadásul pörkölt, kifejezetten halálos...,(én is tömtem, és olyan is volt a gyomrom, mintha kővel raktam volna tele) akkor az a zöldevés (nem a gyümölcs) közben kikerülhet az asztalra és lehet csipegetni, de azért menjen le egy jó adag levél legalább, de vele is ehető, az talán izgalmasabb. Sajnos a só jelenléte (itt sokan nem gondolják ennyire komolyan) már eléggé sokat elvesz a zöldek iránti igényből, mert az ember akkor kívánja a salátaféléket, ha már a só kitakarodott a testéből, de minden bolti dolog, meg a főttek is tele vannak sóval. Az ember akkor kívánjuk a nagy sótartalmú zöldeket, ha hiányzik a só. Alapfokon a jó gyümölcsök nagyon ízlenek a gyerekeknek. Csak az ételek közötti szünetekre nagyon oda kell figyelni! A gyümölcs elég sok bajt tud okozni, ha ráesszük a keményítőkre. A banán kb 100 perc szünet! De inkább több mint kevesebb.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 5., pén. 16:12

Szia Ági!

Hááát, :hmm: mondhatnám nehéz ügy.

Sok tapasztalatom nincs e téren de pár dolgot mondanék.
Bár közhelynek tűnik de próbáljuk meg jó példával elől járni, ez sok esetben "ragadós" s talán a gyerekre is ragad valami.
Amennyire lehet csökkentsük a "kísértések" lehetőségét. (pl. otthon ne legyenek szem előtt olyan dolgok amitől óvni szeretnénk, vagy ha pl megyünk valahova akkor legyen kéznél valami gyorsan megehető, ezzel megelőzve, hogy pl. az útszéli hamburgereshez kelljen menni)
Beszéljünk a családtagokkal/rokonokkal, hogy "feleslegesen" ne kínálgassák olyan dolgokkal amit nem szeretnénk. (bár, ha már a gyerek magától kéri akkor majdnem mindegy)
Ha lehet próbáljuk hatni a gyerekre, és finoman meggyőzni/megmagyarázni, hogy az miért nem jó, és felkínálni helyette egy jobb alternatívát. (Pl ha csokit, fagyit választana, akkor talán megérti, hogy nem egészséges, pl. árt a fogaknak, s talán e helyett "belemegy" egy közös banánfagyi vagy turmix készítésbe)
Az erőltetés, rákényszerítés szerintem nem vezet sok jóra. -az a baj hogy ez akkor működik igazán jól ha belülről jön, és egy kisebb gyerek ezt még kevésbé érti.
Talán egy pár évessel ebből a szempontból még könnyebb lehet, mert lényegében még azt eszi amit adunk neki. És ha kiskorában ehhez szokik hozzá akkor már a jövőben is könnyebb lesz. Az első 3 év mindennél fontosabb, állítólag később már akármit teszünk ez kitörölhetetlen.

Viszont van itt még egy kérdés.
Ha rajtad múlna mennyire nevelnéd át nyersre?

Jelenlegi tudásunk, ismereteink alapján én nem nevelnék gyereket csak nyersen. -még túl kevés a tapasztalat. (talán majd pár évtized múlva ha már jobban kiismertük magunkat ezen területen)
Magával mindenki úgy kísérletezik ahogy akar, de egy fejlődésben lévő gyerek az teljesen más.
Ilyen esetben jelenleg úgy gondolom, hogy maradnék egy kb 50-50%-os sima vega és nyers kombinációnál (sőt talán még néha-néha egy minimális állatit, joghurtot, tojást, sem zárnék ki) Már annak is örülnék ha a sok szemét kajától, chips, csoki, üdítők, finomított dolgok, liszt, cukor, készételek, és az állatiak döntő részétől meg tudnám óvni)
Lehet, hogy amit mondtam az nem tökéletes, de nagyjából tudjuk mi várható tőle. -azért ez elég jó, nagyon sokan örülnének ha így nőttek volna fel.
Egy full nyers lehet, hogy jobb lenne, de lehet, hogy rosszabb. -és az a baj, hogy csak egy lehetőség van.
Úgy gondolom, hogy inkább menjen be valamennyi "káros" anyag is (ezt idővel ki lehet "javítani") de meglegyen minden szükséges a fejlődéshez, minthogy mindentől óvjuk, de ezzel azt is kockáztatva, hogy esetleg hiányok is lehetnek.
Például lehet, hogy a mai testmagasság nem éppen természetes, de nem biztos, hogy örülne a gyerek ha "felnőttebb" korában a tornasor legvégén állna. -csak mert esetleg a növekedési szakaszban ebből vagy abból kevesebb volt mint amire szüksége lett volna. (ezt most csak általánosságban mondtam)
Aztán majd ha nagyobb lesz és jobban érti miről van szó, akkor elmagyaráznám neki, hogy mi miért történt, és meghagynám neki választás lehetőségét.

Ha jól halottam egy interjúban, Gitta is azt mondta, hogy Ő ugyan főleg nyerseket eszik, de a gyerekei (még) mindenevők.
Ami a zsír arányt illeti, én is úgy tudom, hogy fejlődő korban több kell, de sajnos pontos számmal nem szolgálhatok. (ha jól emlékszem Graham azt is mondta, hogy ideális esetben kb 7 éves korig anyatejet is kellene adni)

Végül annyit mondanék, hogy nem akarlak befolyásolni, ez a Te/Ti döntésetek, de hogyha nagyobb arányban szeretnéd a gyerkőcödet a nyersek felé terelni, akkor olyantól fogadj meg tanácsot akin tényleg az egészség tükröződik, és már nevelt/nevelt fel gyereket nyers étrenden. (ezt csak azért mondtam, mert egy kis emberke felnevelése sokkal nagyobb felelősség, inkább gondoljuk át többször mit-hogyan, minthogy valamit rosszul csináljunk)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 5., pén. 21:13

Sziasztok!

Ági!
Beszéld meg a gyermekeddel, hogy Ő mit szeretne, de ne úgy kezelve mint egy "gyereket", hanem mint egyenrangú partnert. Nem írtad, de feltételezem nem egyedül neveled (apuka is van:), vele mindenképp egyet kell értsetek ebben a témában - saját bőrömön tapasztaltam, mekkora szívás ha nem így van.
Mondd el neki, miért érdemes a nyers ételt választani, és hogy Te/Ti miért törekedtek erre. A rokonok/bárki megkérése, hogy támogassanak ebben nagyon szükséges.
Kérdezd Lénárt Gittát, hasonló korúak a gyermekei, mint a Tiéd. Az nem számít, hogy nem 811et követ, ebben az esetben ez nem lényeges.
A 811 még instabil vállalkozás a felnőtteknek is - ez a fórum ékes példája ennek -, még tényleg kell neki 1-2 év, mire a kitartóknak (is) elkezd gyümölcsözni. Ennek jelei már erősen mutatkoznak.

Saját példából egy szösszenet: a fiacskám 2 és fél éves múlt. Ő többnyire sima vega étrenden van, ritkán még húst is kap. Ha akarod részletezhetem is, csak most nincs időm bepötyögni:) Néha úgy alakul, hogy kettesbe marad velem itthon, akkor 811, nem kényszerítem, egyszerűen partner benne. Annyi trükk van benne, hogy ha hamit kér, akkor elsősorban mindig a gyümiket ajánlom fel neki. Lényeg, hogy öröme legyen benne.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 5., pén. 21:18

RAtti!

Nem próbáltam a rizses borsóport:). A link elindított egy folyamatot, irdatlan nagy segítség zúdult rám, hogy összeálljon a kép, és a gyakorlatban alkalmazzam (fehérje téma).
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: Ági » 2014. dec. 5., pén. 23:37

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!
:)
Ági
Újonc

Hsz: 8

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10