80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 2., kedd 9:21

Gábor!

Nem engem kell keresni a sok hosszú haj között! 8) -ha jobban megnézed, nem én írtam ezt a hozzászólást. :)

Amúgy nekem nem azzal van a fő bajom amiket át akarsz adni, hanem azzal "ahogyan".
Mi akik itt vagyunk, mi sem vagyunk sokkal jobbak mint más, de a nagy átlaghoz képest legalább próbálunk valamit tenni, mondhatnám úgy is, keressük az utat. Ha ezen próbálkozások neked például csak egy "gerinctelen" (?) "gyenge elemek" jelzőt érnek meg, és nem tudod elfogadni, ha valaki nem pont úgy gondolkodik ahogy Te, akkor kár itt bármit is erőltetni.

Szerintem messze nem itt tartana a Világ ha ha többnyire ilyen "gyenge elemek" laknák. :) -nézz csak kicsit jobban körül mielőtt véleményt alkotsz. 8O

Csak egy példa:
Szándékosan nem keresek, de néha "beleakadok" állatok tartásával, lemészárlásával kapcsolatos videókba. -szavakkal szinte leírhatatlan milyen vérengzésre képes az ember. :(
Ha már csak az ezt a barbárságot sikerülne valami csoda folytán megszüntetni, már az is ÓRIÁSI előrelépés lenne. -nem a főtt krumplin kell fennakadni. :facelick: (amúgy elárulom, az elmúlt hetekben kb, heti 1-2x ettem főtt kaját, nem vittem túlzásba, nincs végleg feladva a dolog)
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 2., kedd 14:41-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 2., kedd 13:18

Sziasztok!

Kicsit elmentek a dolgok a szapulós irányba... Sebaj, ilyen nem épp derűs oldal is van a világon.
A Mennyei prófécia nem éppen a régmúlt, mindössze néhány éve íródott. Messze nem arról szól, amit az ember a cím alapján egyből hozzátársít. Azért propagálom, mert nekem NAGYON sokat segített, hogy a problémák - legyen szinte akármilyen jellegű - gyökerét hogyan tárjam fel, és oldjam meg.

Stoner!
A kenyeredről egy kérdés:
A hozzávaló búzát feldolgozás előtt duzzasztod vízben?
Vagy kovászolod a lisztet?
Mekkora a súlya a napi adagnak?

Azért kérdem, mert "valamiért" bemotoszkált a fejembe a téma. Természetesen a fehérjével összefüggésben:)
Ha hihetünk az elemzéseknek a tönkölybúza fehérjéje pont jóféle aminosav profillal rendelkezik az ember szempontjából. Sőt, a fermentáció alatt meg is kétszereződik! a kezdeti mag kiinduló mennyiségéhez képest, ráadásul biológiailag jóval aktívabbá válik - enzim!

Nem a készítés titkát akarom kifürkészni, mindössze nem hagy nyugodni a fehérjekérdés, és egyre jobban arra jövök rá, hogy ezt az alapvető dolgot bizony rendre elrontják a kezdő 811esek. (A kezdő alatt 1-3 év is értendő). RAtti számtalanszor emlegeti, hogy nem is jut igazán célba amennyi szükségeltetik, ennek oka is kezd kristályosodni - ehhez (is) nagyban tudnál segíteni a fentebb feltett pár kérdés megválaszolásával.
Köszi
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 2., kedd 14:00

Szia Cef!

A FB. írtam valaki másnak a fehérjékről, aki arra szeretett volna választ kapni, hogy az állati fehérje mellett erősködőknek hogyan tudná bizonyítani, hogy a növényekből is össze lehet hozni állati aminosavprofilt, szóval a hagyományos felfogás szerinti "teljes értékű" fehérjét. -gondoltam egy az egyben bemásolom, hátha ad valami ötletet. :hmm:
(esetleg ha beugrik valami, ne tartsd vissza magad :) )

Vigyázat elég hosszú! -akit nem érdekel nyugodtan ugorja át. :)

"Nem vagyok nagy szakértő, de egy időben elég jól beleástam magam a fehérjék kérdésébe.
A teljes igazságot én sem tudom, de megpróbálom nagyon leegyszerűsítve, tömören (már amennyire lehet) elmondani mire jutottam. -hátha segít valamit.
(ha bárkinek észrevétele van nyugodtan szóljon bele , vagy egészítse ki, olyan nagyon-nagyon részletesen én sem ismerem a működésüket)

Szóval, eleve rossz a kérdés.
Olyan aminosav profilt (fehérjén belüli esszenciális aminosavak mennyisége,
ill egymáshoz viszonyított aránya) nem igen fogunk tudni növényekkel
összehozni. -de nem is kell.
Az állati fehérje is már csak egy
"végtermék", a növényevő állat sem állat evésével állítja elő, ill
tartja fenn az izmait (húsát)

Az aminosavakat nagyon sok
mindenre használja a szervezet (szövetek felépítése, különféle fehérjék,
hormonok, enzimek előállítása, stb)
Fejlődő korban pl. más arány kell, mert itt nagyobb hangsúly van a növekedésen, izomépítésen.
Az
anyatej aminosav profilja is közel áll a hús amin, profiljához, hiszen
többek közt sok izmot/húst kell létrehozni ilyenkor, és lényegében ez
fehérje a fejlődéshez, növekedéshez lett "kifejlesztve".
Viszont amikor már felnövünk akkor változik az ideális aminosavak aránya mert
már nem kell például annyi (izomépítésben is nagy szerepet játszó )
leucin, lizin, metionin mint amikor növekszünk. (és az állati fehérjében túl sok van fenil-alaninból és tirozinból is, melyek lebontása során -a metioninhoz hasonlóan- nagyobb számban képződhetnek káros anyagcseretermékek)
A tehéntej aminosav összetétele is más mint a tehenek által legelt fűé, és a boci is csak
addig issza az anyja tejét amíg növésben van. -vajon az embernek miért
kellene élte végéig ilyen fehérjét enni?

Tehát az egyszerűség
kedvéért mondjuk úgy, hogy később egy "közepes" esszenciális aminosav
tartalmú fehérje ideálisabb. (vannak erre ajánlások, de pontosan ezt
nem igen lehet megmondani, mert életkortól, aktivitástól stb. is sok
minden függ)
A növényekkel nem az szokott a fő gond lenni, hogy
elmaradnak az állatiakhoz képeset, (ezt csak a nagy "fehérjemítosz"
állítja) hanem az, ha még ezt a közepes szintet sem érik el.
Ha állandóan növésben lennénk akkor elméletileg jó lehetne az állati fehérjék amin. aránya, mennyisége, de ez ugye nincs így.
Általában
szinte minden növényben megvan minden aminosav, csak vagy az egyikből
vagy a másikból lényegesen kevesebb van a kelleténél (esetleg néhánynál
mindegyikből elég kevés van), és ez lekorlátozza a többi felhasználását
is.
Ezért érdemes legalább napi szinten változatosan enni, mert ami
az egyikből hiányzik az meglehet a másikban, de nem muszáj minden
étkezésnél komplettálni. (persze csak egyfajta növényből is össze lehet
szedni a szükséges mennyiség ha jó sokat eszünk belőle, de így túl
sokat el is pocsékolunk, ezért sokkal ésszerűbb változatosságra
törekedni, nem beszélve arról, hogy így kevesebb fehérjéből többet
kihozhatunk, illetve ugyanannyi, a szervezet számára hasznosítható
aminosavhoz kevesebb fehérjét kell megenni)

Ha tegyük fel
valakinek pont 50 gramm "közepes" fehérje az igénye a szinten tartáshoz,
és szeretne egy kis izmot növeszteni és e miatt mondjuk 20 grammal
megemeli a fehérje bevitelt, akkor hasznos lehet ha ez a plusz 20 gramm
minél közelebb áll az állatiakhoz (tejhez, húshoz), hiszen húsépítés
(izom) céljára akarjuk felhasználni, és ugye ez az aminosav összetétel
kedvez leginkább az izomnövekedésnek.
De ez nem jelenti azt, hogy
az összes fehérjének amit megeszünk ilyen minőségűnek kell lenni, hanem mondhatjuk
úgy, hogy az 50 g "közepes" meg a plusz 20 g "magas" aminosav
tartalmúnak vesszük az átlagát napi szinten, ami valahol a kettő között lesz de még
mindig sokkal közelebb a "közepeshez" szinthez.

Még annyit
hozzátennék, hogy szinte mindig keletkeznek hulladék aminosavak (ez egy
határon belül normális dolog) amiket a szervezet nem tud felhasználni,
mert az arányok/mennyiségek nem egyeznek pontosan az igényekkel és
ilyenkor a szervezet ezeknek leválasztja az "amin" részét és a maradékot
(cukrot) elégeti, energiatermelésre fordítja. (dezamináció)
Ha pl
sok az állatihoz hasonló fehérje -és már ugye nem vagyunk növésben-
akkor ez a fel nem használt hulladék is jelentősebb lehet. -tehát
felesleges.
A nyers növények általában metioninban szegényebbek
itt viszont ez korlátozhatja a többi felhasználhatóságát, és itt meg e
miatt lehet több a hulladék, de ez kevésbé jelentős)

Végül
talán érdemes megemlíteni, hogy egyes kutatások szerint akár 20-25g
fehérjével is fenntartható a nitrogénegyensúly. Ez talán igaz is lehet, de azt
is figyelembe kell venni, hogy ez egy minimumhoz közeli érték, és
inkább szintentartáshoz elegendő. (erős fizikai igénybevételhez,
sportoláshoz nagy valószínűséggel kevés)
Továbbá lényeges még, hogy
ennek a 20-25 grammnak azért elég jó minőségűnek kell lenni, hogy ne
okozzon hiányokat. Egyáltalán nem mindegy, hogy pl. alma, szilva
fehérjéről, vagy éppen tökmagfehérjéről beszélünk, mivel az esszenciális
aminosavak mennyisége nagyon eltérő lehet. (sajnos pl. az alma, szilva,
jégsaláta és a kalkulátor szerint pl. a dinnyék is elég gyengék,1g
almafehérjében kb fele annyi essz. amin. van mint pl. 1g mák fehérjében)

A
növények közül fehérje tekintetében kimagaslóan jó (önmagában is
megállja a helyét) pl. a khaki, kivi, avokádó, tökmag, kender, spenót,
sárgarépa, ja és a már említett mák, ez szinte az összeset leveri, eddig
ezt az egyet találtam ami tényleg közel áll az állatiakhoz, kalciumban,
vasban is kiemelkedik a többi közül, akár szuperfoodnak is
nevezhetnénk. (bár az íze miatt szerintem kicsit korlátolt a
felhasználhatósága a többi maghoz képest)
Szóval aki ezekből is bőven
eszik az már könnyebben mondhatja, hogy nem számít a fehérje. (így már
persze hogy nem, hiszen ezekkel nagy valószínűséggel meglesz ami kell)

Na, szóval valami ilyesmi.
Bocs, hogy kicsit hosszúra sikerült, de sok száz oldal irományát, röviden összefoglalni elég nehézkes.
Egy igazi "szakértő" valószínűleg máshogy írta volna le, én mint mondtam
csak laikus foglalkoztam a témával és így hibák is lehetnek bent, de azért remélem valamennyire érthető volt."
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 7., vas. 9:17-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 2., kedd 14:39

Még annyit hozzátennék, hogy továbbra sem tartom kizártnak amikről itt eddig is szó volt, szóval, hogy egy nagyon jó állapotú, "tökéletes" bélflórával rendelkező emésztőrendszer aránylag "nagyon kevésből" is nagyon sokra képes lehet. -de előbb meg kell nézni, hogy mi hol tartunk.
Létezik olyan autó ami akár 1 literrel is elmegy 100 km-t, de ha mi még messze vagyunk attól, hogy ilyen autónk legyen akkor nekünk több "üzemanyag" fog kelleni.
Lehet itt példát venni, természeti népektől, meg "szigorúan bizalmas" bizalmas dokumentumokból, melyek szerint talán még a levegő nitrogénjének megkötéséből is képes lehet az emésztőrendszer aminosavakat előállítani (mit a pillangós növények) de ha van is ilyen, ehhez akkor is generációk tömkelege kell, és egy olyan tiszta természeti környezet, táplálkozás és lelki nyugalom, amiről mi nem nagyon álmodhatunk.
Továbbá lehet példát venni, évtizedes nyersevőkről, akik már kisgyerekkoruk óta rendesen sportolnak, és már a nyers kaja előtt is tegyük fel "testépítőversenyeket" nyertek (és már aránylag kevéssel is szinten tartják magukat) de ezektől megint csak nagyon messze vagyunk. (bár belőlük is elég kevés van, a többség azért nem ilyen)
Szóval ezek a dolgok az átlag ember számára annyira messze állnak, hogy majdhogynem felesleges velük kalkulálni. -legalábbis belátható időn belül.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogyha nem akarunk évtizedeket várni, akkor ne másokat próbáljuk teljes mértékben leutánozni (ők sem pár év alatt jutottak el idáig/odáig) hanem azzal gazdálkodjunk amink van.
Valószínűleg el kell fogadnunk azt, hogy olyan szuper jó működésre, mintha kis korunk óta így éltünk volna, elég kicsi az esély. -de talán nem reménytelen. :hmm: (az aminosavakra levetítve, van aki szinte semmiből is várat tud építeni, de szerintem a többségnek ehhez jóval nagyobb rakás tégla kell)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. dec. 2., kedd 18:53

Helló!
Az állatok lemészárlása, gondolom itt már nem jön szóba, de azon túl is marad elég, amivel árthatunk.
Nem lehet egyes dolgokat meghagyva nyugodtan pihenni a babérjainkon. Amikor felfogtam, mit tehetnünk a bolygóval, ha elhagyunk egy sor felesleges és ártalmas anyagot..., egyből belém nyílalt: vajon más miért nem tartja ezt olyan logikusnak, és miért nem ugranak rá az összes kormányok és a tudósok?
De már másoltam ide olyan tudományos linket, amiben tételesen levezetik, hogy a világnak mekkora megkönnyebbülés volna a növényevés. Azonban a túlélés téma csak azoknál sematikus, akik nem olvassák végig rendesen az írásaimat. Ugyanis itt egyáltalán nem az ember túléléséről van szó! Az ember már annyit ártott a Földnek, hogy nincs szavazati joga. Lehet itt is személyes üggyé tenni a témát, de ez nem az. Ez masszívan "a" téma, vagyis az egyetlen, amivel egyáltalán kezdeni kell, mert a többi csak látszat maszatolás.
Ha innen indulunk ki, akkor már tovább könnyen megy, mert csak fel kell építeni azt a világot, amit korábban leromboltunk. Egyáltalán nem biztos, hogy az embernek olyan könnyű, mint ahogyan itt is látszik. Amíg azt nézzük, mi a finom, mi a könnyen emészthető és a fehérjedús, elfelejtjük, hogy a rajtunk kívül élő állatvilágnak nincs ilyen választási lehetősége. Azt eszik és akkor, ami van. Ha mi is ezzel kezdjük, akkor már közelebb kerülünk a probléma gyökeréhez.
Amit korábban írtam a napi diétáról, az inkább a felnőtteknek szól, mert valóban azt kihagytam, hogy a gyermekeknek más az igényük, de nem az, hogy őket is állati szemetekkel tömjük, mint ma általában. Ha jól meggondoljuk, mi is gyerekkorunktól fogva legalább 20x többet kaptunk mindenből amit most itt dekázunk. A tudatunk, az emlékeink és a reflexeink ehhez szoktak. Azok a maszáj gyerekek, akik legfeljebb marhavért, isznak néha tejjel, és növényt szinte alig esznek, nem biztos, hogy ezt a többletet kapják. Látszik is rajtuk, nem kövérek. El kell olvasni a Szigorúan bizalmas c könyvet, ahol a fehérjemítosz elég nyomósan meg van cáfolva. Emellett, nekem a legutóbbi másfél éves tiszta nyers időszakom vége felé szinte minden napra jutott egy alig lágy tojás - próbaképpen. Ez tartott kb 3-4 hónapig... Elég nagy megterhelés volt, de se súlyra se izomra semmi nem látszott. De a közérzetem se lett semmivel sem jobb. Pedig a tojásról mindenféle csodát regélnek. Gyerekkoromban napi 5 tojás rántva volt a reggeli jó adag kolbásszal, sonkával... Tehát az a fehérjeszármazék, ami nem hasznosul, az csak mérgeket képez, és olyan szokásokat, amikről igen nehéz leállni. Állandóan lusta voltam, és semmi erőm se volt a mostanihoz képest. Ugyanúgy fájtak az ízületeim, de akkor szinte üvöltöttem a térdfájás miatt télen. Még a katonaidőmben is ezzel szenvedtem. Ma viszont általában az egész napot átdolgozom, szinte mérhetetlenül kevés fehérjével, de az legalább eredeti, és oda is kerül, ahova kell.

Cef!
Hát a kenyér az, amiről tényleg nem sokat mondhatok. Ami nem:
nem kovászolt, de a kovászos kenyér (élesztő helyett áztatott lisztből) szerintem ha nem is ugyanezt, de a harmadát biztosan tudja. Úgy kezdtem,hogy hagyományos módon sütöttem a kenyeret, de mindig savanyú volt, és arra törekedtem, hogy ne savasodjak el. A jelenlegi kenyér megevése után a számban nem érzek savanyú ízt. Ezért kellett annyit agyalnom. Ha te is elkezded a gondolkodást és a búza normális életciklusait tanulmányozod, talán te is rájössz valamire. Az se biztos, hogy ugyanarra, de már az biztos, hogy jobban jársz, mint bármilyen "hagyományos" kenyérrel. Mint írtam, az alakor búza még mindenféle faxni nélkül is tápláló, mert a fehérje (aminosav) összetétele még a tönkölynél is jobb. érdekes, hogy a "tudomány" és gabonanemesítés semmit sem ért el. Minél jobb volt a tömegiparnak a búza, annál silányabb lett a minősége. Látható, hogy a minél régebbi fajták közelítenek az ember igényeihez. De azt ma már tényleg nem tudhatjuk, mi volna az ideális. De azt hiszem a titok abban van, hogy nem kell mindenképpen ideálisnak lenni! Ha a rosszból csak igen keveset eszünk, akkor legalább ártásból is kevesebb lesz, de amivel nem tudunk bajt csinálni, azok a zöldek, (levelek, hajtások rügyek, virágok) és a zöldség-gyümölcsök. Ez a rész nincs eléggé kidomborítva a 811-ben. Emellett a gyümölcsök közül ízlés szerint mennyiségre is annyit ehetünk, ami a délelőttbe és a kora délutánba belefér. A paradicsom (akinek jó) minden aminosavval rendelkezik, de ma már elég belőle 2-3 db. délben a zöldsaláta előtt 1 órával. És, amíg korábban olajat és mást raktam rá, addig rájöttem, hogy sokkal jobb natúr, mert csak annyit eszem meg belőle, amennyi kell, és az ízlik is. Korábban is pedzegettem már, hogy nálam úgy alakult, hogy a gyümölcsök evése után egy idővel már inkább valami zöldet, vagy parit eszem. A paradicsom rövid időt tölt a gyomorban, de jól átvezet a többi zöld felé.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 2., kedd 20:03

Gábor !

Gondoltam teszek még egy próbát, mert pár apróságot azért végképp nem értek. :roll: :D
Ha te is kiemeled az alakor búza jó aminosav összetételét, mit pozitívum, akkor azt miért nem tudod elfogadni, ha más is beszél az aminosavakról. -ezek fontosságáról? Amiről én beszélek az is belefér a "szigorúan bizalmas" fehérjeelméleteibe, ők is krumpliból, zöldekből, kenyérből (néha tejből is) fedezték az igényt. (a fehérjemítosz meg leginkább az állati fehérjék nélkülözhetőségére vonatkozik, továbbá a könnyben a szintentartáshoz (nitrogénegyensúly megőrzéséhez) szükséges fehérjemennyiség megállapítására végeztek kísérteteket, és nem izomnövelés volt a cél. -ne keverjük össze a kettőt)

Továbbá ha te is sütsz kenyeret, akkor úgyszintén miért nem tudod elfogadni ha valaki más is (a "szuper-kenyér recept" híján) a maga módján megsüti, vagy megfőzi ahogy tudja? -akár a gabonát akár a krumplit. -he? :) -ha te sütsz kenyeret az oké, ha más főz kölest, vagy héjában só nélkül krumplit akkor már "gyenge"? 8) :) (az már csak részlet kérdés, hogy a hőkezelt étel 200 vagy éppen 400 kalória, meg ha úgy van, azzal a pár sem sóval sem fogunk sokat ártani a természetnek)

Ha igazán jó példával szeretnél elől járni az étkezés terén, akkor tessék végleg letenni a kenyeret (mindegy, hogy miért eszed és mindegy, hogy milyen íze van) és tessék megmutatni, hogy csak gyümölcsökkel, zöldekkel (esetleg pár szem olajos maggal) is tökéletesen működik a dolog. :!:
De amíg ez nincs így, addig nagyon nem jogos másoktól elvárni, hogy csak az előbb említettekkel is teljes mértékben beérjék. -ha esetleg úgy érzik, hogy kevés.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. dec. 3., szer. 8:22

A Föld megmentése téma engem is sokat foglalkoztat. Viszont abban sem vagyok biztos, hogy a 80 10 10 vajon tényleg megmentené a bolygót? Fenntartható lenne mindenkinek, mindenhol, vagy méginkább felduzzadna az importálás, a gyümölcsök szállítása? Mert még nekünk is, pedig nem élünk a leghidegebb éghajlaton, muszáj messziről hozott gyümölcsökre is támaszkodni, legalábbis ősz végétől tavaszig. Aki több kalóriát igényel, annak pedig egész évben. Mert még nyáron is kérdéses, hogy a málna, eper, alma képes-e fedezni minden igényt.
Jobb-e a Földnek a tiszta 80 10 10, beavatva a repülőn-hajón behozott nyerseket, vagy jobb-e a kis főttel, csírákkal kiegészített étrend amik viszont nálunk is elérhetők? Szerintem nem olyan egyértelmű ez!
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 3., szer. 9:39

Ha jól tudom, egy adott területen a gyümölcsök adják a legtöbb kalóriát, még a gabonáknál is sokkal többet, és e mellett ezek termesztése jár legkisebb környezetterheléssel (pl. vízfogyasztás)
Továbbá, hogyha megtermett akkor általában már nem igényel további feldolgozást, a szállításon, raktározáson kívül.
(pl. nem kell őrölni, megsütni, stb mint pl a gabonákat, hogy ehető legyen)
Az állattartás költségessége, környezett-terhelése meg olyan magas, hogy már eleve szóba sem jöhetne.
Szóval ha esetleg úgy alakulna, hogy mindenki hirtelen 811 lenne, akkor még a sok szállítással együtt is könnyen el tudnám képzelni, hogy kisebb terhelést jelentene mint a mai gabona és állati termék alapú élelmiszer termelés.
Csak ugye az "iparnak" szépen át kellene állni.
Nálunk is lehetne több fajta gyümölcsöt termeszteni, pl. khaki, kivi, akár füge, meg lehetne jobbat tartósítani (frissen fagyasztani, vagy aszalni) a hazaiakat a téli időszakra. -de ezek már csak "részlet" kérdés.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 3., szer. 9:40

Sziasztok!

Köszi az infókat!
A civilizációs életmódban sajnos nem elég a 25-30g fehérje, akármilyen jó aminosav profillal is rendelkezzen. (És itt ki sem emeltem egy másik fontos tényezőt, az egyéni testfelépítettséget.) Főleg nem a mindenevésről növényire vagy nyersre átállásnál. Ezt mindannyian tapasztaltuk különböző nem kívánt tünetek formájában, lásd lesoványodás, fog problémák, ... valamint az a "nagyon hiányzik valami" érzés.
A Szigorúan bizalmas kísérletei és eredményei fantasztikusak, csak nincs kellően dokumentálva. A személyes kedvenceim a batátaevők - a kérdésem pedig, hogy vajon mekkorák? Mi van velük ma? Élettartam? Életciklusuk végén egészségi állapotuk?
A fehérjeminimum kísérlet is szépen hangzik, de akkor miért csak olyan rövid ideig tartott - miért nem pl élethosszig? Bicsérdy legalább addig csinálta, finomítgatta. Pl nála az egyik ilyen adu ásza a kenyér volt. No meg a rendíthetetlen hozzáállása.

Ahol a 811RV elrontásra kerül:
Notórikus félelem attól nehogy már több legyen az a fehérje vagy zsír a 10% tól. A poén az, hogy bár matematikailag ki is jön a kalóriás programok alapján, valahogy az életben meg nem működőképes. A következményekre meg nem vagyunk felkészülve, jön a kapkodás, de aki kitartó, és megkeresi a megoldást, annak csodás gyümölcse terem belőle:)

Magyarföldön is lehetne kivitelezni ezt helyi növénykultúrára támaszkodva, csak nincs hozzá megfelelő gyakorlat, sem ellátórendszer. Talán mi leszünk azok, akik ennek az alapját kidolgozzák.
Persze ha végre átállnánk a fosszilis energiafelhasználásról valami sokkal életbarátabbra már az is sokat segítene. A technológia már adott, csak elég embernek kellene akarni - "KRITIKUS TÖMEG!"
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 3., szer. 9:55

Szia Cef! -csak egy részlet kérdés.

"Ha hihetünk az elemzéseknek a tönkölybúza fehérjéje pont jóféle aminosav profillal rendelkezik az ember szempontjából. Sőt, a fermentáció alatt meg is kétszereződik! a kezdeti mag kiinduló mennyiségéhez képest, ráadásul biológiailag jóval aktívabbá válik - enzim!"

Biztos, hogy megkétszereződik ilyenkor a fehérje mennyisége? -csak kérdezem, én sem tudom pontosan. :hmm:
Eddig úgy tudtam, hogy a szabad aminosavak mennyisége növekszik meg jelentősen (és nem az összes fehérjemennyiség) mivel a fehérjék ugye lebomlanak(visszaépülnek) aminosavakká. (hasonlóan mint pl. csíráztatáskor)

Ja, és szabad a gazda! -nekem sem sikerült rájönnöm melyik muzsikust játszottad. :) (poénból az énekesre tippelnék :D )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 3., szer. 10:08

Cef annyit tennék csak hozzá az általad elmondottakhoz, hogy vega vagy nyers körökben tényleg sokan már szinte rettegnek a fehérjéktől. És az emberek nagy része csak a nagy izmokkal azonosítja.
Holott nekünk ezt legalább úgy kellene kezelni mint egy vitamint vagy ásványt, vagy mint egy esszenciális anyagot, ami az egész szervezet működéséhez nélkülözhetetlen. -mi sokkal közelebb vagyunk a hiányhoz mint az esetleges túladagoláshoz.
De még az utóbbi esetben is azt mondanám, hogy inkább legyen tíz grammal több mint egyel kevesebb a valóban szűkségesnél. (növényi étrenden -főleg nyersen- nem hiszem, hogy ez a plusz mennyiség gondot okozna)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. dec. 3., szer. 15:03-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 3., szer. 10:15

Szia RAtti!

Biztos, hogy csíráztatáskor megkétszereződik a mennyiség. Rodler Imre (is) kikutatta/kimutatta.
A kovászolásnál már rezeg a léc, abban nem vagyok teljesen bizonyos, de csak azért, mert nem tudom, hogy a megőrölt búza is ugyanolyan életképességekkel bír e, mint a teljes szem. A folyamat ebben az esetben - csíráztatás vagy kovászolás - lényegében ugyanaz.
A további esetleges hőkezelés csak a felszívódási hatásfokon változtat.
Bükkerdő Gergely - Csíraételek. Van benne erről egy remek táblázat.

Az a videót csak azért linkeltem be, mert anno, amikor íródott, elég negatív világképpel voltam a földi életet illetően, ezt tökéletesen tükrözi mind a szöveg, mind a zene kisugárzása. Szerencsére ez változott, hiszen úgyis olyan a világ, amilyennek szívből gondoljuk:)
Egyébként az a nagyon tehetséges gitáros fazon vagyok benne :D
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 3., szer. 10:19

Remek meglátás, magam is pont erre jutottam:)
Megfelelő fehérjeszintézis nélkül sem ásványi anyag, sem vitamin, sem nyomelem, semmi nem hasznosul, hiába megy be bőven (az ajánlotthoz képest is több).
Érdekes módon amióta elérem a legalább 45g ot már tudok belőle növekedni ... és ez még csak a program általi érték, a valóságosról fogalmam nincs.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. dec. 3., szer. 19:12

Kösz Cef!

Ha tényleg így van, mármint, hogy a fehérjéből önmagában is több lesz, és nem csak átalakulnak aminosavakká, akkor az fasza. :)

Még lenne egy kérésem. -ha az idődbe belefér.
Megtennéd, hogy leírod egy mostani átlagos napi étrendedet?
Hogy mikor (hány órakor), mit és mennyit. (nagyjából pontosan) -még annyit, hogy az étkezésekhez képest mikor kelsz és fekszel. (én is leírnám, de mostanában eléggé összekutyultam, és még nincs kiforrva dolog)
Kösz!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. dec. 4., csüt. 11:16

Kemény dolgot kértél tőlem:)

Nos alapjáraton úgy működik az életvitel, hogy 4 napos munkarendem van. Ez annyit takar, hogy 4 nap meló - 1 nap szabad, váltott műszakrenddel kombinálva. Ehhez képest kell gondolkodnom.
Legutóbb délutános voltam, íme az erről szóló 4 nap:
- ébredés reggel 6 körül
- reggelizni nem szeretek, néha csakis azért szoktam, hogy ne fogyjak már:)
Ki tudja miért, de ebben a 4 napban azt csináltam, amit nyáron. Zöldek + légyümi.
Ez pontosan 1/2 brokkoli (kb 250g), 2 narancs, 1 alma - sajnos nincs lényerőm, ezért turmix+szűrés. Így sok a veszteség, a semmitől viszont jobb. A 3. nap után tűnt fel, hogy itt micsoda fehérjemennyiség kerül belém. Éreztem is a többletet. Ezután, még bemegy 10-15 kicsi mandarin, ha van rá időm.
- 12:20 kor már el kell indulnom otthonról, az ebédet ehhez időzítve kb 1 órával előtte fogyasztom el - ez 9-12 banánt (néha datolyaszilva) jelent - bár ekkor még nem vagyok éhes, de legalább kényelmesen meg tudom oldani. Úton munkába (50 perc buszozás) szunyókálás, meditálás, vagy a kettő együtt:)
- 16 előtt kicsivel van egy kávészünet, ide be szoktam iktatni egy kis nassolást - ez 1kg alma/körte. Ezt a mennyiséget természetesen leturmixolva viszem be, hiszen van rá cirka 15 perc.
- 19kor van a vacsi - ez most úgy nézett ki: saccra 100g kígyóubi, 100 paradicsom, 100g kaliforniás paprika, 1/2 fej római saláta, 50-60g olivabogyó, 1/2 tofu (150g). Adott vala erre 25 perc.
A 4. nap még beettem egy tál rizst zöldkörettel - nálunk van üzemi konyha. Semmi szükségem nem volt rá, egyszerűen unatkoztam és megtehettem:)
Ágyba durván éjfél előtt kerülök.
Ha gondolod számolgasd ki mi mennyi.

Biztos feltűnt, hogy micsoda természetesség lapul emögött:) A tofutól ne kapjon senki vérszemet, egyszerűen nem mindig jut rá idő, hogy a magokkal vacakoljak + kényelmes és még ízlik is. Majd ha lesz kendermagom akkor még olivabogyó sem kell.
Nyáron, írtam is, volt egy periódus, amikor elkezdtem növekedni súlyban is, meg erőnlétben is. Akkor nem igazán tudtam pontosan mitől. Belejátszott persze, hogy több napsütés volt, több szabad levegő, bár ezek inkább a jobb közérzet gyanánt dobnak a latba. Aztán majdnem a dinnyeszezon végé után elkezdődött a visszaesés, de már nem olyan drasztikusan, mint régebben.

Írtam azt is, hogy kicsit vissza kell mennem a főttek irányába, de nem igazán jött össze:) Ez marha érdekes, már értem is, hogy miért. Jelentem a droghatás nem érvényesül "csak úgy". Arra figyeltem, hogy ha már főtt, akkor olyan kombináció legyen, ami nem erjed (vagy kevésbé).
Íme a kulcs a droghatáshoz: erjedés -> alkohol -> alkohol hatása vagy még ha szanaszéjjel eszi magát az ember.

Hát így állunk most.
Vicces, de ha nem küldi át a cimborám azt a fehérjeporos linket... :)
cef
Írogat

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10