80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: cef » 2014. nov. 7., pén. 15:26

Igen, az egyik feltétel az éppenséggel környezeti. Alapvető életmódbeli különbségek, amik bizony nem elhanyagolhatók. Említeném a nyugodtabb életmódot, meg sok hasonlót. A 811et sem lehet bármilyen életvitel mellett kivitelezni. Jól mondod RAtti a - Graham is megjegyzi - az irány fontosabb, mint a sebesség. Az intuíció nagy segítség ebben.

Dóra a paleón nem leszel egészséges hosszú ideig, mert rossz kombinációkat használ. Arra mindenesetre jó, hogy azzal propagál, hogy a hulladékot lehetőleg ne töltse magába az ember.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 7., pén. 15:34

Ha azt nézzük, hogy még kis főtt kajával is a világ népességének a felső, talán egy ezrelékében vagyunk akkor kérdezhetnék, hogy most pár szem krumplin vagy rizsen agyalunk?
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. nov. 7., pén. 16:57

Sziasztok :D ! Masfel eves vega nyerskoszt<90% nyers,10%fott> utan beleptem en is a 80/10/10be.Ez a harmadik het.Azt tapasztaltam tobbek kozott,hogy a 811 elotti 17-18%kos testzsirom lecsokkent 8 ra.Ugye Graham szerint a min az 13..noknek!A tizedik napon vettem eszre ,azota 8.KIVANCSI VAGYOK A VELEMENYEITEKRE.Amugy a testvizem 58rol 65re nott.
L.Nora
Inkább olvas

Hsz: 12

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. nov. 7., pén. 17:16

Igen, teljesen egyetértek, hogy a környezeti feltételek is nagyon fontosak a hosszú és egészséges élethez. Épp emiatt, szerintem akkor is jól jár valaki, ha egy közel-teljes nyersezést folytat, de mondjuk télen amikor leszűkül a gyümölcs-választék, akkor beiktat némi főttet. Harmóniában kell élnünk a környezetünkkel, az már egyfajta "megerőszakolás", amikor a trópusi étkezést próbáljuk idetelepíteni magunknak erre az éghajlatra. Lehet, hogy az emésztőrendszerünk épp olyan (Graham szerint) mint amikor a trópusokon éltünk. De annyi minden közrejátszik még! Az ember nem csak gyomorból és belekből áll, ahogyan az ételnek sem csak a kalóriatartalma számít. Ennél sokkal bonyolultabb a szervezet.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 7., pén. 19:14

Dóra nem "ürügyet" akarok keresni a főttek fogyasztására, de egyetértek azokkal amit írtál. :)
Ha "némi szenvedéssel" jár egy étkezés (ahogy Stoner írta) az nem sokkal jobb mintha kicsit károsabbat is ennénk, de "szenvedés" nélkül.
Ha valaki lemondott már szinte minden régi ételéről, csak pár (már sokat említett) dolgot tartott meg, akkor asszem senki nem mondhatja rá, hogy keveset tett az egészségéért. -legalábbis ezen a téren.

Nóra a testzsírhoz csak annyit, hogy én azért vigyáznék a tartósan ilyen alacsony testzsírszázalékkal! -főleg nőként. PL. "állítólag" hormonális változásokat is okozhat, ösztrogén csökkenést, csontok gyengülését. (még férfiaknál is kihathat a tesztoszteron szintre a hosszútávon túl alacsony testzsír)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. nov. 7., pén. 19:41

RAtti!Koszi a gyors valaszt! Ezekrol mar en is olvastam..de olyan furcsa,hogy ugye 10 %al csokkent kb 10 nap alatt..A noies formam megmaradt,inkabb derek ,comb ahonnan fogyam.52 rol 51 kg ra.Nemtudom mit csinaljak..egyek meg tobb olajos magvakot..de ugye ez a 3 het alatt is ettem kb annyit mint Graham a konyben ajanl. VELEMENYEKRE TOVABRA IS KIVACSI VAGYOK :wink: TI MIT TAPASZTALTATOK A TESTZSIRAL 811 ATALASKOR?(sokat olvastam a forumot de meg nem jutottam el a vegig..)
L.Nora
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. nov. 7., pén. 20:13

Sajnos ezen az étrenden elég nehéz hízni, még zsírra is. A zsírbevitel növelése helyett először inkább a kalóriát kellene megnézni, hogy megvan-e a szükséges mennyiség.
Az elején nekem is eléggé lecsökkent mikor nem ettem eleget, de most kb 10-12% körül lehet.
(ajánlanám még a facebook "811 közösség"-ét, ott több leányzó is van akik esetleg hasonló cipőben járhatnak, s talán jobban el tudják mondani saját tapasztalatukat ezzel kapcsolatban)

Kérdés még mivel mértél testzsírt? (mert ez tényleg elég nagy változás ilyen rövid idő miatt)
Mert ha pl. egy "sima" szobai mérleggel akkor azt az is befolyásolhatja, hogy mennyire nedves lábbal áll rá az ember.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. nov. 8., szomb. 10:04

Helló!
Azért, látom, hogy egy kicsit beindult a disputa..
Ezt is szerettem volna...
Sajnos, elég sokat láttam már bukni embereket, és kár volt értük.
Azért nem is járok különféle vega körökbe, mert ugyanezt látom ott is.
A sima vega és a 811 egyezik pár dologban:
Jóval kevesebb a gyulladás (mármint az RA-en KÍVÜLI!) és relatíve jobb a bélműködés, stabilabb a homeosztázis. Vagyis, az embernek bizonyítottan jobb a zöld, mint az állati. Valaki azt kérdezte tőlem, hogy mindig húson éltek-e a ragadozók, és, hogy átszoktathatók-e növényekre? Utánanéztem, és a neten találtam egy bejegyzést egy kínai állatkertről, ahol a ragadozókat átállítják növényekre, mert akkor tovább élhetnének, különösen a ritka állatok...
Szóval, az nem kétséges, hogy melyik utat válasszuk. Azonban a zöldek között is vannak, amelyek a legkevesebb stresszel fogadhatók, és vannak, amelyekkel szemben a génjeink tiltakoznak.
Ezt mutatja ki a vérteszt, vagy a vércsoportos táplálkozással foglalkozó szakkönyvek.
Tehát, erre is figyelni kell. Ugyanakkor van az enzimkérdés, amit jóval korábban éppen Borcsok úr hozott elénk, és erről szólt az "Enzimtáplálkozás" c. könyv, ami fontos tényező a témában. Ez említi - többek között, hogy a főtt ételek fokozzák a hormontermelést. Ami a köznyelvre fordítva annyit tesz, hogy jó érzést keltenek, de egyúttal rövidítik az életet. Ez nem hangzik túl jól, mikor itt is, még ha titkoltan is a túlélés lenne a téma.
De térjünk ki egy kicsit a Calorie Restrict témára.
A legutóbb megjelent egy cáfolat erre, de engem nem győz meg, mert Amerikában az emberek között igen nagy az étrendi különbség a mínusz javára. Mármint a junk food uralma még erős, és az átlag olyan mint egy víziló. Az eredeti kutatás a Roy Walford féle majomtesztekről szólt, ahol a szabadgyökök száma és a kalóriabevitel között korreláció volt. De ezer más ok is szerepet játszhat, ezért nehéz eldönteni, meddig lehet elmenni a kalóriakorlátozás dolgában. Mindenesetre az én saját elméletem szerint nem biztos, hogy az egyenletes szintek összevetése vezet eredményre. Vagyis, akik évtizedekig tartanak egyfajta életmódot, és látszólag jobban vannak másoknál, még nem biztosan élnek egészségesebben, hanem vannak olyan tényezők, amiket nem vettek figyelembe. Én inkább azt mondanám, hogy az az étkezés, ami figyel egyfajta harmóniára, és ügyel a negatívumok minél jobb leszorítására - értem ez alatt a különféle extra terheléseket is, vagyis inkább a folyamatos, egyre erősebb terhelések szerepe nagyobb az egészségben. Ami ellensúlyozhatja a szükségszerű és sorsszerű teljesítmény-csökkenést. De mindenki maga tudja lemérni a mindenkori teljesítményét. Az sem biztos, hogy a teljesítmény és a kalóriabevitel összefügg. Tegnap láttam egy fazont, aki 200 km-t is fut egyhuzamban gond nélkül és 57 C˘-ban is bírt futni, úgy, hogy már a kamerák is kipurcantak. Egészében véve elég sovány volt az istenadta, és volt egy kicsinyke pocakja, ami arra enged következtetni, hogy esetleg 811-es... Szóval, igaz lehet az a mese a rendszeres testmozgásról. De ez is csak spekuláció. Majd utánanézek. A tarahumarák is rengeteget futnak hegynek, de azok esznek csirkét is. Legalább is manapság, de náluk a tradíció, és a rendszeres edzés is lehet magyarázat.
Summa summarum a keményítők nem jelentenek megoldást, főleg nem főve. Ezt már én túlhaladtam, és a kenyerem sajátságos módon kevés szénhidrátot tartalmaz, mint a tönköly általában, de ha többet eszem egy kis szeletnél, már megérzem. Nem tudnék még rizst és efféléket is enni. Valamikor, mikor a lassú főzővel kísérleteztem, rendesen lelassultam én is, de közben k. jókat ettem. De hát vagy-vagy. Az én esetem is speciális (mint mindenkié...), mert én a sok nyavalya miatt kezdtem bele, és így jutottam erre az étrendre, ami véletlenül másnak is jó - már ha képes végigcsinálni hosszabb ideig. A mennyiségeket a növényeknél nem érdemes méricskélni, mert a test beszabályozza, és eléggé leszabályozza a mennyiségeket. A feleségem jó kontroll, mert ő sokszor nem eszik kenyeret, mikor egy kicsit labilisabban érzi magát, és neki van igaza. Nálam is volt egy pár napos ízületi sokk..., amit a sok erdei munka okozott, de ez az RA utóhatás révén durvult el. Mára kimondhatom, hogy elmúlt. De nem a koromtól jött ki, mert ilyen volt már 12 évesen is...
Az Alakort( http://hu.wikipedia.org/wiki/Alakor ) se véletlenül írogatom rendszeresen, mert az a továbbvezető út. Annak még alacsonyabb a szénhidrát szintje. Vagyis magas fehérje, amit folyton hiányoltok, de alacsony a szénhidrát, ami az én kenyeremhez is ideális volna. Azonban a fehérje/glutén összetételben a kromoszóma szám kb. fele a tönkölynek, aminél már gyakorlatilag nincs allergia, de az én receptem még ezt is jobbá teszi, akkor mit tudhat az Alakor ???! Éppen azzal küzdök, hogy a kenyerem ne legyen ragacsos, mert a mostani búza eléggé sérült volt, ezért rossz az enzimképződés...és a fehérjék nem tudnak eléggé erős szálakat képezni a kenyér szerkezetéhez. De, mikor a másfajta búzával kísérleteztem, az szétmállott a sütés után, szóval az sem véletlen, hogy a tönkölynél kötöttem ki.
Az alakort megint ugyanolyan nehéz lesz beszerezni, mint annak idején a tönkölyt. Mikor emelni akarom a szintet, jön az újabb akadály. Ez is olyasmi, amit érdemes megszívlelni! Nem visszafelé, hanem előre!
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. nov. 8., szomb. 13:38

A masodik hettol kezdve mindent bejegyeztem a cron-o-meterbe.Masodik het 811 en -atlag napi 1770 kcal.atlag heti - 84/9.ZS/7.F. Harmadik het -atlag napi 2100 kcal,atlag heti 84/10/6. Hetfotol megint edzeni fogok heti 3-4szer.Kaloriamot is novelni fogom ugy ahogy a szervezetem keri.(4 hetig szuneteltem edzes teren..ereztem,hogy kell egy kis piheno az atallas alatt). Tegnap megettem 120gr mandulat,este es ma reggel testzsirom visszanott 17re.Tesztelem,hogy milyen gyorsan csokken vajon megint. A merlegre mindig szaraz labbal allok.(szerintem a merlegem biztos jo).
L.Nora
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. nov. 8., szomb. 17:00

Nóra, szerintem az fizikai képtelenség, hogy a testzsír-százalék szinte egyik napról a másikra 8-ról 17-re emelkedik. Szerintem ezt még több kiló mandula megevése se okozhatja. Lehet, hogy a testösszetétel-mérések helyett megbízhatóbb mérce a tükör :-)
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. nov. 8., szomb. 19:19

Dora :) !Szerintem sem tunik normalisnak .meg a 10 nap alatt 10%os csokkenes sem,eppen ezert iratam a forumba.168 cm vagyok.811 elott 52kg voltam.most 51.Tukorben mondhatnam majdnem semmi zsir nem lattszik.(regebben sem latszott majdnem semmi .811 ota viszont sokkal feszesebbek az izmaim).Holnap megyek egyik ismerosomhoz akinek van 2-3 kulombozo testzsirszazalekos merlege... Neked milyen az etrendet?
L.Nora
Inkább olvas

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. nov. 8., szomb. 20:48

Szia, Nóra! Én csak "nagy százalékban" eszem nyerseket, de a vegán étrendemen belül azért mindig van főtt étel is. Nekem nem vált be a tiszta nyers, pedig tényleg a legjobb utat igyekeztem követni hozzá. Alkatilag amúgy is vékony vagyok, irtó gyorsan le tudok adni pár kilót, és nagyon nehéz visszaszednem. Abban hiszek, hogy az étrendekben mindig kell legyen egyéni tolerancia figyelembe vételének. Úgyhogy azt próbálom elérni, hogy a lehető legjobb legyen saját magamnak és a Föld fenntarthatóságának is. Az elméletekből is kiszűröm amit be tudok fogadni, és szerintem nincs kőbe vésett teljes igazság. Azt hiszem, aki nagyot változtat az étrenden ott a kezdetkor jól jöhet a testzsír- és egyéb százalék méregetése, hosszú távon viszont nem szabad ennek a rabja lenni, mert az már felesleges megszállottság lenne. Ne függjön az ember az étrendtől, ne ez töltse ki minden percét. Annyi sok másról is szól az élet!
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. nov. 9., vas. 9:22

Szia Dóra!
Nem lehet, hogy csak egyszerűen a jód hiányzik? Nem vagy véletlenül 0-ás, vagy AB-s?
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. nov. 9., vas. 9:38

Sziasztok!
Korábban is volt szó a fehérjékről, és mindenki csak az olajos magokra gondol. Mint már többször mondtam, az olajos magokkal az a baj, hogy az omega3 zsírsav hátrányban van az omega6-al szemben, ezért ha sokat eszünk ilyeneket, akkor gyulladások, és elhízás (!) valamint rák lehet a következmény. Persze, ez a ti esetetekben inkább kacaj, mint konkrét ismeret... De érdemes odafigyelni erre is. Az edzésekhez igen jó segítség a csíráktól jön. Pl a görögszénacsíra, ami igen könnyen csírázik, vagy a lencse, ami szintén ilyen. Csak egyszer kell elkezdeni. Emellett a fogyás lehet a jódanyagcsere zavara is. Jódozott só helyett napraforgócsíra, és/vagy wakame alga őrölve és a salátára hintve. Emellett az ernyősvirágúak mérséklése, mert ezek viszik a jódot. Brokkoli, karfiol stb. A főttek érthetően növelik a súlyt és a zsírt, mivel nem közvetlenül hasznosulnak, hanem mint ballaszt, valamint energiafogyasztó teher. Azonban a hormonfokozás egy ideig látszatra kiegyenlíti a hormonhiányt, de azután végzetesen leállhatnak a hormontermelő egységek (mellékvese, hasnyálmirigy, nemi mirigyek) A női szervezet igen sérülékeny a hormonokat tekintve, ezért a magas fitoösztrogén-tartalmú növényekre figyelni kell: feketeribizli levél, cickafark stb. Ha sok salátanövényt esztek, nem csak gyümölcsöt és olajos magot, akkor jobb lesz az erőnlétetek. Nálunk a zsenge tök, cukkini és uborka alkotja a saláta gerincét, paprikával, és csak kevés gyökérrel (fehérrépa, esetleg zeller) . Próbálkozzatok alakor (vagy tönköly) csírával is. Ezekből csak keveset, mert erjesztenek. A többi csíra (lucerna, mungóbab, esetleg szója kis mennyiségben) szintén jó edzéshez. Ha valami nem ad elég erőt, akkor levelet kell hozzá enni (saláta/spenót-banán/alma más édes gyümölcs). Azt tapasztalom, hogy a banánt magában igen nehezen veszem, mert mindig kapar a torkom, de ha spenóttal, reggel turmixban némi desztillált vízzel, majdnem 10 banán is elmegy. Semmi kaparás. Ez a trükk. Bármennyi gyümölcs mehet ha van elég levél. Nem igaz, hogy ezzel nem tudtok eredményt elérni. Mondjátok meg, hogy mire jutottatok! Viszont az olajos mag ezekhez már nem társítható. Igen nehéz a gyomornak és a beleknek!! Ha magot akartok akkor is csak levelekkel, de gyümölcsök nélkül, viszont utána hosszabb szünetet kell tartani. Azt megfigyelhetitek, hogy a gyümölcs levél nélkül kb 1-2 óra, de levéllel, 3-4 óra időtartamra teltséget és erőt biztosít.
Azt tapasztaltam, hogy a nyári reggeli vadzöld turmixok az omega3 szintet jól tartják. Ez egy hosszabb történet, de a mottója, hogy az amerikai tehenek, amiik boxokban szenvedik végig az életüket, nem adnak olyan tejet, amiben elég az omega3, mert szóját esznek, de amik legelnek magas omega3 tartalmú tejet adnak. Ez még nem jelenti azt, hogy a "biotej" magas omega3-ban, de az omega3-al "dúsított" tej se jó, mert egyéb okból nem tudjuk a tejet felvenni. Tehát nem a tehénen keresztül kell megszereznünk az omega3-at, hanem közvetlenül, A közvetlenség minden siker titka. Ezért nem főzünk-sütünk. Nem romboljuk le a természet jól felépített organizmusait, architektúráját, hogy jó tudományos legyek...
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. nov. 9., vas. 10:08

Sziasztok!Csirakrol csak annyit,hogy mindenki azt mondja ram,hogy kiskertem van a lakasban :wink: .(5-6fele legalabb mindig van,plusz a buzafu.Csirakot a parom tobbet fogyaszt mint en de neki hobbyja a testepites).En minden valtozast ami a taplalkozast illeti,azert tettem mert igy ereztem..a fotteket is azert hagytam el mert mar nem ereztem semmi jot fogyasztasuk kapcsan.(paromnak minden nap keszitek etelt,vega fottek sok nyers zoldseggel,csiraval.hetvegente eszik allati eredetut is...engem ezek mar nagyon nem vonzanak).Buszke vagyok arra,hogy fiatal koromhoz kepest,semmilyen egezsegugyi promlema,vagy mas nyomas sem befolyasolt etrend/elet valtoztatasomban :D :bravo: .Mindig a testemre halgattam.
L.Nora
Inkább olvas

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10