80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. júl. 11., pén. 13:29

Mit gondoltok, a teljes átálláshoz kezdetben (mert most még csak kb. 50 % a nyers) működhet a napi ötszöri étkezés? Valahogy így:
Reggel zöld turmix 1-2 féle gyümölcsből és 1-2 fajta zöldből.
Délelőtt 1 féle gyümölcs.
Déltájban 2 féle gyümölcs.
Délután 1 fajta gyümölcs.
Este: nagy adag vegyes saláta, kevés olajos maggal vagy avokadóval.
Vagy így nincs meg az optimális idő az emésztéshez, mert túl gyakoriak az evések? Sajnos nem valami erős a gyomrom és egyszerre egyelőre képtelen vagyok sokat enni. Sőt, még a gyümölcs + zöld levelek turmixa is olykor galibát okoz a gyomromban. Talán teljesen gyümölcs-mentesen kéne a zöldturmixot készítenem, csakhát akkor nem valami kalóriadús, márpedig fogyni semmiképp nem szeretnék.
Dóra
Írogat

Hsz: 105

HozzászólásSzerző: cef » 2014. júl. 13., vas. 8:40

Szia Dóra!

Szerintem magában nem jó inni az összeturmixolt zöldlevelűeket. Először is borzasztó a szaga, az íze, az állaga, csak felfordulna tőle a gyomrod. És a pH is elég durva. A gyümik azért jók mellé, mert mindezeket kompenzálja.

Íme egy kis rawalóság pénzügyi részről. Ez volt az egyik napon nemrég:
a zöldek (ezek most ingyen vannak)
300g
gyümik ~ 1000Ft
1,5kg görögdinnye - 129/kg
0,8kg sárgadinnye - 199/kg
0,6kg alma - 249/kg
6 közepes banán - 279/kg
0,8kg őszibarack - 255/kg
a saláta ~ 500-600Ft
50g mák
150g főzőtök
150g cukkini
80g paprika
100g uborka
néhány szem kesudió

A kalóriaguru.hu -n ezek az adatok jöttek ki.
szombati.JPG

Az összetételeken van még mit javítani:)
Ez egy sima nap, épp éjszakás voltam, tehát egyszerű szinten tartó mennyiség. Néha olcsóbban is összejön, de inkább ez az átlagos. Edzős napon + 500 - 800kcal. Így már nem fogyok. Ez itt felénk, Nógrád megye északi részén elit dolog, nekem se futja rá mindig, de hát ez már csak így működik.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. júl. 13., vas. 9:37

Nagyon köszi a tippeket, Cef! Mondjuk nekem biztosan elég valamivel kevesebb kalória is a szintentartáshoz, de az biztos, hogy szokni kell a mennyiségeket. Talán Te is többszörre osztod be az evéseket, mint napi 2-3 alkalom?
Az árak itt Bp-en valamivel magasabbak mint amiket írtál. Igyekszem persze piacról beszerezni és nem a legdrágább zöldségesektől. De a nagybanira nemigen jutok ki, az iszonyú messze van autó híján :-(
Most nyáron könnyebb az átszokás, mert legalább lehet zöldeket szedni és a gyümölcsök is változatosabbak.
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 13., vas. 11:13

Szia Dóra!

Én sem tudok egyszerre sokat enni, így nálam is átlagban napi 4-5 kaja van. -de van hogy 6.
Ha pl megnézünk egy majmokról szóló természetfilmet -amit ha nem is a vadonban de valami természetközeli helyen forgattak- (szóval nem állatkertben) akkor legtöbbször azt látom, hogy szinte állandóan jár a szájuk, mindig rágódnak valamin. -kajára gondolok, nem a mindennapi gondokra. :D
Szóval szerintem rájuk is inkább a több kisebb evés jellemző, és nem az, hogy egyszerre bezabálnak egy jó nagy adagot. -ez inkább a ragadozókra illik.

Szerintem ha kivárjuk az emésztési időket az étkezések közt, és nem tömjük feleslegesen magunkat akkor elméletileg jónak kéne lennie. -bár nálam is akadnak galibák, amiknek az okát nem nagyon értem.
(és ami az emésztési időt illeti, az sem mindegy azért, hogy pl. hány banánt eszük egyszerre)
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 13., vas. 11:36

Szia Cef!

"Egyszerűen csak beviszi a megfelelő üzemanyagot megfelelő mennyiségben, aztán célzottan feldolgozza."

Kicsit régebben "beszéltem" Lugosi Dórával A FB-on (szimpatikus és segítőkész volt :) ) akkor azt mondta, hogy kb 1600-2000 kalóriát eszik, kb 80 dkg zöld (durván fele turmix, fele saláta) 30-60 gramm mag, heti 4-5 edzés mellett. -a fehérjét kb 50 grammra tippelem ami viszont már elég jó. (és 172/60, remélem nem haragszik ha elárulom a súlyát. :) - tehát akkor ezt mondta, de azóta persze lehet, hogy változtatott ezen azon, de kb ez lehet.

Szóval érdekes ez a kalória dolog.
Persze ami valóban kell az legyen meg, de az ezen felüli mennyiség már csak anyagilag sem éppen kifizetődő. -főleg ezen az étrenden.
Amikor a leírt mennyiségeket megeszed akkor azt kívánod is, vagy csak elő van írva és meg köll enni? :) -amúgy a kösz részletes beszámolót!
Persze sok múlik azon, hogy ki mennyire gazdaságosan tudja felhasználni a kalóriát.
Most éppen nekem sem ártana valamennyivel több, de régebben pl. könnyem tartottam 65 kilót kb. 2500-al ( lényegesen koncentráltabb ételekkel, és persze nem ennyi fehérjével)
Ugyan azt mondják, hogy a nyers étel feldolgozása bizonyos szinten kevesebb energiába kerül, de pl. a magas víz is rosttartalom miatt kíváncsi lennék, hogy ebből mennyi megy veszendőbe. -mondjunk egy nagy görögdinnyénél.
Mert nem tudom, ki hogy van vele de akármennyit is eszek belőle (dinnye) akkor sem igazán veszi el az éhséget, amíg egy kis idő múlva le nem zárom 1-2 banánnal vagy pár szem datolyával, szóval "papíron" megettük a nagy mennyiséget, csak kérdés hogy mennyi jut belőle célba. :roll:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. júl. 13., vas. 17:22-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. júl. 13., vas. 11:40

Köszi, Ratti, akkor megnyugodtam, hogy nem természetellenes a kisbabák módjára háromóránkénti evés. Csak erről is annyi elmélet van, hogy az ember összezavarodik. "Egészséges a sok kis étkezés" vagy "Nincs ideje pihenni az emésztőrendszernek ha állandóan dolgoztatjuk". De ahogy írod, nyilván nem mindegy, hogy egy kiló vagy csak 30-50 deka étel után jön a következő étkezés.
Lugosi Dórával én is beszéltem erről, ő is többször eszik egy nap.
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 13., vas. 12:16

Szerintem ez a napi 2-3 nagy adag evés elsősorban a főtt kajákra lett kitalálva.
Ott valóban szükséges is lehet, mert tovább tart az emésztés (főleg ha állati) és persze ezekből meg is lehet egyszerre enni annyi kalóriát ami simán elég 5-6 órára vagy még tovább is. -de mivel egy kis mennyiségre összekoncentrált jó nagy adag kalória nem éppen természetes, ezét azt gondolom, az egyszeri nagy evészet sem az.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. júl. 13., vas. 17:47

Sziasztok!

Hamarosan írok többet az edzéses dolgokról - ha szabadnapos leszek:)
Egyfajta fehérje módszert tesztelek éppen nagyon fahin kilátásokkal.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: jocó » 2014. júl. 13., vas. 22:10

Stoner,
Jó volt olvasni a hozzászólásod, köszi, hogy írtál egy kis tapasztalatot.
Bevallom irigyellek, hogy olyan sokfajta zöldlevelet be tudsz szerezni.

Radiesztéta van olyan, aki kimondottan táplálkozással foglalkozik?
Vagy ezt inkább mindenkinek magának kell kitanulnia saját magán?

A lányoknak még leírom, hogy eszem mostanában a banánt főétkezésként:
kb. 10 db -ot beleteszek egy nagy üvegkehelybe, aztán szépen elkezdem kézzel nyomkodni, markolászni, kb 5 percig, míg jó híg pép lesz belőle, amit szépen el lehet kortyolgatni, természetesen lassan, nyamm-nyamm -ogva. Még jó hogy tönkrement a turmixgépem, így jöttem rá, hogy víz nélkül is lehet, és nekem jobban is ízlik, bár a levelek fogyasztása strapásabb így, külön, jó fogak kellenek hozzá.
Mostanában volt hogy jó édes cseresznyével is kiegészítettem a pépet. Az úgy csináltam, hogy a cserkót szépen nyammogtam szemenként, de nem nyeltem le, hanem beleköptem a kehelybe a banánhoz... persze ettől lehet borzongani, nekem bejött :-)
jocó
Néha írogat

Hsz: 21

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 15., kedd 8:30

Kösz Cef! :)
Kíváncsian várjuk mik a legújabb fejlemények/újítások edzés és fehérje téren. :wink:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 15., kedd 14:33

Szia Dóra!

Még egy gondolat "a hányszor együnk egy nap" témához.
Bár nagyon nem ástam bele magam, de ha jól tudom az ilyen "részleges böjtös" táplálkozás (és más hasonlók is amik egy nagy -többnyire késő délutáni, esti- étkezést tartanak jónak) azok is valamilyen szinten megengedik a napközbeni gyümölcsfogyasztást. -mivel a gyümölcsöt nem is igazán tekintik "normális ételnek".

Szóval ha kicsit engedékenyebbek vagyunk és a nap folyamán gyümölcsöt eszegetünk, estefelé meg egy nagy adag salátát vagy turmixot, olajos magot, esetleg csírákat, akkor egy kis jóindulattal ez akár az imént említett étkezésnek is megfelel. -nem beszélve arról hogy az átlagosan étkezők az egész napos gyümölcs és zöld evést lényegében már böjtnek tartják.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Dóra » 2014. júl. 15., kedd 14:43

Szia, Ratti! Igen, ez logikusan hangzik. És biztosan van, akinek kevesebb gondot okoz, hogy háromszorra megegye a kellő kalóriákat, míg másoknak nem megy. Ma pl. némi mazsolát is kevertem a gyümölcsökhöz, tudom, hogy elvileg nemigen kéne aszaltat enni, mert ez is lassítja az emésztést. Viszont egyelőre a mennyiség-kalória mérleghintán úgy éreztem, kell némi felturbózás. Aztán persze lehet, hogy ezt nehezebb így megemészteni, mintha jobban erőltetem a friss gyümölcs mennyiséget és nincsenek aszaltak.
Dóra
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 15., kedd 18:32

Dóra, a "szomszédban" (fb) is pont hasonló a téma.

Szerintem ne foglalkozz vele, én is eszek kis mennyiségben aszaltakat (datolya, mazsola, vagy esetleg füge, sőt még néha mézet is) csináld ahogy tudod, nem kell annyira szigorúan venni.
Majd ha jó pár év, vagy évtized után is minden faszán megy, na majd akkor nekihallatszanál "bekeményíteni". 8)
Ha valaki ilyen olyan kiegészítőkkel is de kitart a nyers étkezés mellet, már akkor is igen igen nagy fába vágta a fejszéjét, (le a kalappal előtte, főleg ha meg is tud vele birkózni, szóval senki nem szólhat egy rossz szót se :) ) nem kell mindjárt tökéletesen csinálni. (olvasd vissza Iván ajánlásait is az átálláshoz)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: anee » 2014. júl. 15., kedd 18:34

Én továbbra is a napi egyszeri étkezés mellett vagyok, mert tapasztalataim szerint még talán jobban is működik gyümölcsevésnél, mint akár a mindenevésnél, akár a főtt vegánon. Ennek sok összetevője van (a Harcosok étrendje könyvben le van írva minden tudnivaló), de amit én a legjobban kedvelek ebben az életformában, az a hormonális változások, ez az egész rendszer kulcsa szerintem. Mivel napközben így végig a glukagon-adrenalin-növekedési hormon rendszer vezérel, nincs inzulinválasz. Nekem például felborít mindent az, ha napközben eszem, jobban vagyok, ha nem kell enni. Mondjuk ehhez is kellett minimum egy év, hogy elmúljanak a vércukorszint-leesések, éhség nap közben, de megérte átküzdeni magam ezen. Jóval egyszerűbb így az élet. Egyébként ez a rendszer arra épül, hogy napközben minimális zöldség-gyümölcs megengedett, este egy főétkezéssel. Aki írta egyébként vegetáriánus. Sőt, lehet ezt lazábban is értelmezni, mint ahogy én teszem, de úgy nem kihívás :D
anee
Újonc

Hsz: 9

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 15., kedd 18:55

Szia Anee!

Biztos úgy van ahogy írod, de úgy tudom, hogy a növekedési hormon szempontjából főleg az esti magasabb inzulinszint a hátrányos, amit leggyakrabban az esti nagy bekajálás okoz.(főleg ha jó cukros gyümölccsel tesszük) -mivel ez csökkenti a termelését. Vagy ilyenkor ez nem gond?
Egyszeregyre 2000 kalóriát megenni azért elég ütős. (na de nem akarok okoskodni, nem ástam bele magam a témába)

És ahogy írod napközben valamennyi zöld, gyümölcs megengedett, és este meg gondolom azért muszáj elég jól bekajálni, hogy az energiabevitel is meglegyen. (nem tudom, hogy az esti nagy étkezésnek a főleg éjjel zajló regenerálódási folyamatok mennyire örülnek)

Hát nem tudom, nekem ez nem igazán tűnik valami természetesnek, mintha pont a feje tetejére lenne állítva a dolog. -persze akinek jól bevált az csinálja így. :D (csak nekem egy kicsit furcsa)
Arra azért továbbra is kíváncsi lennék, hogy a 811-en hogyan oldod/oldanád meg (rendszeresen, és hosszú távon) az egyszeri nagy étkezést? -mert ha még bele is fér az emberbe annyi, akkor is vagy összekeveredik minden, vagy nem lesz valami változatos az étkezés. (vega kajával is el tudok képzelni egy nagy étkezést változatosan is, de ezen a nyers kaján már nehezen, úgy hogy minden szempontnak megfeleljen, főleg, hogy a gyümölcsök kalória szempontjából is nagyon különbözőek)
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. júl. 16., szer. 7:06-kor.
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10