Oldal: 1 / 1

Nyers

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 14., vas. 19:14
Szerző: Szilvi
Ma bent voltunk Szegeden a Dóm téren, ahol ilyenkor vásár van. Nézegettem a hidegen sajtolt tökmag olajat, illetve a sajtolásból visszamaradt tökmag korongot.

Szóba elegyedtünk az árussal, kérdeztem tőle, hogy nyersen sajtolják-e az olajat. Azt mondta, hogy melegítik, mert 60C-ig számít hidegen sajtolásnak. Az pedig már nem igazán nyers! Én eddig azt hittem, nyersnek számítanak.

Ha találkozok ilyesmivel, írjátok meg!

Egyébként vettem ilyen korongot, kb 1 kg 250 forint volt. Tökmaglisztként használható, nem olyan zsíros.

Emlékeztett az Ukrajnában evett halvára, ami tulajdonképpen napraforgó maradvány volt sajtolás után. Már itthon is lehet kapni, csak tesznek bele mindenféle ízesítőt, és cukrot.

HozzászólásElküldve: 2008. dec. 14., vas. 20:14
Szerző: Gitta
Szia Sziliv!
Egyszer én is kaptam valakitől ilyen tökmag korongot. Egy darabig nagyon finom volt, mndig törtem belőle, rámorzsoltam salátára. De egy idő után megavasodott. És ez az idő sajnos elég gyorsan eljött, úgyhogy egyétek ti is gyorsan, mert a tiéteknek is ez lesz a sorsa. Nem tudom miért avasodik meg gyorsabban a korong, mint maga az olaj. Lehet, hogy az olajba tesznek valamilyen anyagot, ami ezt megakadályozza, vagy gátolja, a visszamaradt korongba viszont nem.

A kesudióról és a paradióról hallottam, hogy nem nyersek. És a hámozott mandula sem. És szerintem a barna hajdina sem, ugyanis azt nem sikerült kicsíráztatnom.

HozzászólásElküldve: 2009. feb. 17., kedd 12:24
Szerző: giyandeva
Érdekes dolgot feszegettek, hogy a hidegen sajtolt olajok kapcsán legyünk óvatosak! Ez számomra is megdöbbentő!
Nemtom ilyen esetben lehet írni a forgalmazónak? hmmmmm. lehet érdemes lenne utána érdeklődni, "hogyan" készül a napraforgó, lenmag, tökmag, oliva, stb. olaj...


Magok ügyben: Én úgy tudom ami "nyers" az valóban nyers Magyarországon. Ha valamit pörkölnek azt fel kell tüntetni. Az USA-ban viszont a mandulát hőkezelik, az ottani nyerseseknek van is ebből gondjuk jócskán és kerülő utakon kénytelenek beszerezni a mandula adagjukat...

Szerencsére ez Magyarországon még nincs így. Nálunk Fehérváron van egy magos néni a piacon, gyönyörű mag és aszalvány kínálattal. Ott pl. majd mindenből van nyers és sok magféléből pörkölt is. Szóval én úgy tudom Mo.n szerencsés e szempontból és nem ért el minket ez a szabályozás.

A cikk amiről sokat beszéltem:
http://www.msnbc.msn.com/id/18040487/
http://www.relfe.com/07/raw_almonds_banned.html

:-)

HozzászólásElküldve: 2009. feb. 18., szer. 22:07
Szerző: adri
Sziasztok!

Nekem a karobporral kapcsoatban vannak kétségeim. Tud valaki valami biztosat, hogy pl. a Rapunzel cég karobporja nyers e?
Én úgy tudom, hogy csak az az igazán, biztosanhidegen sajtolt olaj, amelyre rá van irva " extra native", merthogy az egyéb olajoknál a hidegen sajtolás csak azt jelenti, hogy a mag hidegen megy be a sajtoló gépbe, hogy előtte mi törtlnik vele arról nincs szó.
És még az agave nektárról és a kesudióról is azt hallottam, hogy ezek sem biztosan nyersek. Azt olvastam az interneten valahol, hogy a kesudiót ahhoz, hogy a héjából kiszedjék fel kell forrósitani (vagy speciális eszközökkel, kézzel feltörni). És a legtöbb helyen felforrsitják a kesudiót (persez, lehet, hogy csak Amerikában). Az agave nektárban pedig azért nem vagyok biztos, mert megkóstoltam egy német, csak nyerstermékeket forgalmazó cég (Keimling) agave nektárját, s elég nagy különbség van köztük, a keimlinges sokkal finomabb, valahogy tápanyagokban dúsabbnak tűnik. ők persze azt állitják, hogy az övék különleges, mert igazán nyers. Én a keimlinges agavet veszem, kesudiót meg nem használok.
Ha valaki tud ezekről valami biztosat, azt köszönöm.
Adri

HozzászólásElküldve: 2009. feb. 18., szer. 23:15
Szerző: Zoli
Fűha!

Már a kesudiót is??? :( Az gáz lenne, mert nagyon szeretem...

HozzászólásElküldve: 2009. feb. 19., csüt. 18:39
Szerző: dora
Sziasztok!
Egy erdekes link...
http://www.purelyraw.com/deadfoodlist.htm
Egy biztos - amerika mandula biztos, hogy nem nyers - torvenyileg betiltottak...

HozzászólásElküldve: 2009. feb. 23., hétf. 7:35
Szerző: giyandeva
Köszönjük az infót Dóra!

És itt a legújabb durva infó, szombaton hallottam a nyers Potluckon:

Amit lehet aszalványt kapni a boltokban az is valószínűleg az sem nyers. Miért?
-Mert nagy valószínűséggel magasabb hőfokon szárították, valamint az eltarthatóság érdekében pasztörizálták! Igen, ez nem vicc... sajnos.
-A másik amire még jobban oda kell figyelni az adalékanyagok. Kén-szulfát és társai...

Hallgattunk egy érdekes előadást az aszalásról is, egy idős hölgy tolmácsolásában. A lényeg:
-aszaláskor vágjuk egyenlő részre a gyümölcsöt, amit aszalunk, beteg részeket természetesen kivágjuk.
-csöröge száraz állapotig aszaljuk, amit elteszünk télire.
-A száraz aszalványokat 3x rétegben zacskózzuk be, mert különben belemennek a molyok. Ez egy komoly probléma, a hölgy szerint ez a módszer viszont tuti biztos! ;)