Szerző: Stoner » 2009. nov. 13., pén. 8:27
Sziasztok!
Ide még nem írtam.
A gyümölcs savasságáról:
Még Ferencsiknél hallottam először, hogy a gyümölcsök nem savasak. De a gyakorlatban sokan azt tapasztalják, hogy ég a gyomruk, ha valamilyen gyümölcsöt esznek. Az okok közül 2:
-Nem várták meg, hogy az előző étel megemésztődjön
-Nincs elég ásványi anyag a szervezetükben, vagyis el vannak savasodva.
A savasság fokát egyszerűen meg lehet állapítani:
Éhgyomorra megnézzük a nyálunk pH szintjét
Ha 7, vagy esetleg alacsonyabb, akkor valószínűleg a következő mérés is alacsonyabb lesz, mint kéne, de ezután együnk meg jól rágva egy szelet almát, vagy bármilyen gyümölcsöt, és, amint lenyeltük, újból mérjük meg a pH-t.
Ha van elég ásványi anyag a testünkben, akkor a lakmuszpapír szinte kék, vagy sötét zöld lesz. Ha nincs, akkor változatlan, vagy csak kissé zöldebb lesz a színe.
Vagyis annál, aki már feltöltődött elég ásványi anyaggal, az okos szervezet azonnal rengeteg lúgos nyálat juttat a szájba rágás közben. Aki viszont kevés ásványi anyagot tud mobilizálni, annak alig változik a papír színe. Ezt az effektust úgy hívják Pufferhatás.
Egyszerűen megállapítható a savasság vagy lúgosság aktuális szintje.
Szóval a gyümölcs önmagában lehet savas, de, ha elég ásványi anyagunk van, és jól megrágjuk, akkor a gyomorba már egy lúgos gyümölcslé fog kerülni, és hamarosan a vékonybélbe jut, ahol fel is tud szívódni.
Az ásványi anyagokat egyedül az élő nyers zöldek és gyümölcsök képesek a szervezetünkbe juttatni. A főtt ételt evőknél szinte lehetetlen ezt az egyszerű tesztet elvégezni úgy, hogy az eredmény a kívánatos lúgos lenne.
Ezzel különösebb laborvizsgálat nélkül is bebizonyíthatjuk, hogy nyers ételeken kell élnie az emberi lénynek (is).