B.R. Clement-DiGeronimo: Élő Ételek, Az Egészségért

Élő, növényi táplálékok, melyek hőkezeléstől mentesek.

B.R. Clement-DiGeronimo: Élő Ételek, Az Egészségért

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 17., hétf. 8:55

Dátum: 2006. augusztus 11. péntek, 09:00 Küldte: tami

Bárki, aki az élő ételek étrendjét követi, automatikusan javítja az egészségét, lassítja az öregedést. A szellem frissességére, éleslátásra tesz szert, hallatlanul fölerősíti az immunrendszerét. A Hippokratész-program azonban több mint egyszerű étrend. Amikor a program egyéb részeit nyers táplálékokkal egészítjük ki, a lehető legjobb eredményeket érjük el. Az étrend változtatása mellett tehát a következő dolgokat ajánljuk: az ételek figyelmes összepárosítása; a böjtölés; a vastagbél tisztítása; a testedzés; a bőr szárazon való dörzsölése; aromaterápia; szaunázás, gőzfürdő, masszázs vízsugárral és kézzel; elektromos- és lézerterápia.


AZ ÉTELEK ÖSSZEVÁLOGATÁSA

A Hippokratész-étrend egyik célja, hogy olyan ételekkel lássa el a testet, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok gyors felszívódását és a salakanyagok gyors megsemmisítését. Az intézetben előadást tartok arról, hogy az egyidőben elfogyasztott ételek hogyan hátráltathatják vagy segíthetik ezt a folyamatot. Még ha kizárólag nyers táplálékokat eszünk, akkor is elvész az egészségére gyakorolt jótékony hatás egy része, ha ezek az élelmiszerek nincsenek összhangban.

Íme ételek összeválogatásának alapelvei:
Az ételeket természetes vegyi anyagok alkotják. Testünk hasonló a laboratóriumi kémcsövekhez. Akár a kémiai kísérletekben, a megfelelő elemek keveredése különböző reakciókat eredményezhet: a nyugtató hatásútól a robbanóig. A keményítőben dús élelmeket például lúgos hatású, szájban termelődő, emésztést elősegítő nedveknek kell kísérniük. A fehérjében gazdag élelmek pedig a gyomorban képződő savakat igénylik. A savas és a lúgos kémhatású nedvek keveredése semlegesíti egymást. Így aztán a keményítőben és a fehérjében gazdag élelmek együttese mindegyikük emésztését lassítja, s ettől gyomorrontásunk lesz.
Különböző savas/lúgos kénhatású környezetben különböző ütemben emésztünk. Olyan ez, mint a több sebességre képes autók az autóúton. Ha lassúbb sebességgel haladó autó kerül a gyorsabb elé, a gyorsabbnak lassítania kell, hogy ne kerüljön sor balesetre. Ha ugyanez történik az ételekkel, a „gyorsabb” étel belerohan a „lassúbba", majd gyomorrontás, felfúvódás vagy rossz felszívódás formájában okoz balesetet a szervezetünkben.

Az alapvetően összeillő ételcsoportok

A következő oldalakon az emésztés gyorsasága szerint csoportosított ételeket találhatunk (a gyorsabbtól a lassúbb felé). A hasonló emésztési idővel rendelkezők együtt fogyaszthatók, amíg az eltérő emésztési idejű ételeket más-más étkezések során ajánlatos enni. Az itt látható felsorolás csupán minta. Ennél sokkal többfélét ehetünk; mindössze be kell sorolnunk a megadott kategóriákba.

15-30 PERC: BÚZAFŰ

A búzafüvet (lásd a 9. fejezetnél) étkezések előtt vagy üres gyomorral fogyasszuk. Ehető-iható egymagában vagy zöldséglevek kíséretében.

15-30 PERC: DINNYEFÉLÉK

A dinnyeféléket mindig a maguk érési idejében együk. Gyorsan emésztődnek. Más gyümölcsökkel együtt (mondjuk gyümölcssalátában) a lassabban emészthető gyümölcsök késleltetik a feldolgozását, ami erjedést okozhat.

1-4 ÓRA: GYÜMÖLCSÖK

Egyes gyümölcsök emésztési ideje hasonló a dinnyékéhez, ám mégsem ehetőek együtt. A savas, savanyú vagy édes gyümölcsök víz- és cukortartalma különböző. Az emésztésük könnyebb, ha ennek figyelembevételével párosítjuk őket.

Savas gyümölcsök (1-1,5 óra): grapefruit, citrom, narancs, gránátalma, ananász, eper, meggy.

Savanykás, kesernyés gyümölcsök (1,5-2 óra): alma, sárgabarack, szamóca, málna, egres, a bogyós gyümölcsök nagy része, szőlő, kivi, mangó, körte, barack, cseresznye.

Édes gyümölcsök (4 óra): a banán, az összes aszalt gyümölcs, a datolya, a füge, a mazsola.

2-3 ÓRA: ZÖLDSÉGEK

Csíráztatott lucerna, hajdina, fejes káposzta, lóhere, fokhagyma, kelkáposzta, lencse, mungóbab, mustár-, retek-, napraforgómag.

Gyümölcsnek számító zöldségek (Amerikában, azaz nem édes gyümölcsök): uborka, piros fűszerpaprika, paradicsompaprika, spárgatök, cukkini, patisszon.

Zöldlevelűek: fejes káposzta, fehérrépa, zöldsaláta, csírázott mustármag, mogyoróhagyma, spenót, vízitorma (zsázsa).

Alacsony keményítőtartalmú gyökerek: répafélék, bojtorján, sárgarépa, paszternák, retek, fehérrépa.

3 ÓRA: KEMÉNYÍTŐ TARTALMÚAK

Csíráztatott gabonák: amarant, árpa, köles, rozs, búza. Csíráztatott hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, zöldborsó. Tökfélék: sütőtök. Burgonya: csicsóka.

4 ÓRA: FEHÉRJETARTALMÚAK

Magok: tök-, szezám-, napraforgómag.

Olajos magvak: dió, mandula, mogyoró, fenyőmag, paradió (v. brazil dió), napraforgómag stb.

Úgy a legkönnyebb összeválogatni az ételeket, hogy minden étkezéshez az egyik csoportból választjuk ki az összetartozóakat. Ha mégis kevernénk a csoportokból, ne feledjük a Hippokratész Intézet erre vonatkozó útmutatását:
A zöldségek nem illenek a gyümölcsökhöz. A gyümölcsökben található cukor és savtartalom lassítja a zöldségek szénhidrátjainak emésztését és erjedését. Puffadást, gázképződést okoznak. Legjobb, ha a gyümölcsöket és a zöldségeket külön étkezések alkalmával fogyasztjuk. Két órával a zöldségekből és a csírákból álló táplálék után olykor ehetünk gyümölcssalátát.
Kerüljük a savas és az édes gyümölcsök együttes fogyasztását! Ha mégis keverjük, akkor vagy az édes vagy a savas gyümölcsöket párosítsuk a savanyúakkal. Étrendünk ne tartalmazzon 15%-nál több gyümölcsöt!
Valamennyi zöld csíra és zöldség (beleértve az avokádót) jól illenek egymáshoz. Az avokádóból, magokból vagy csonthéjasokból készült köretek jól illenek a zöldségekhez és a csírákhoz. Mindazonáltal túlságosan ne vegyítsük egyetlen étkezésen belül! Alapszabályként azt mondhatjuk, hogy egyik összeállításban se szerepeljen ötnél többféle élelmiszer.
A gyümölcsökhöz ne együnk kenyeret, csíráztatott-vagy pörkölt gabonát.
Általában étkezés közben ne igyunk! Az ivóleveket jobb felhasználás előtt 15-30 perccel vagy étkezés után 2-3 órával fogyasztani. Az evés közbeni ivás gyengíti az emésztőnedvek hatását; ráadásul, ha természetes ételeket eszünk, nem kell szomjat oltani, mivel magas a víztartalmuk.
Étkezéskor fogyasszuk előbb a nyers ételt, és csak azután a főttet. Máskülönben a főtt étel megakasztja az élő, nyers táplálék emésztését, így erjedéshez és gázképződéshez vezet.

JÓ ÖSSZETÉTELEK
fehérjék és csírák zöld levelűekkel,
keményítő tartalmúak és csírák zöldségekkel,
csak az egyik csoport termései.

ROSSZ ÖSSZETÉTELEK
gyümölcs- és keményítő tartalmúak,
gyümölcs és fehérje együtt,
gyümölcs és zöldség együtt,
keményítő és fehérje együtt.

(A gyümölcs- és zöldség szabály alól csak az avokádó, a hagyma és a fokhagyma a kivétel. Ezeknek bármelyike keverhető gyümölcsökkel vagy zöldségekkel.)

Némi időt igényel, amíg gyakorlatra teszünk szert az ételek helyes társításának művészetében, ugyanis meg kell változtatnunk a „jó” ételekről berögződött fogalmainkat. Vegyük például a csak természetes anyagokat tartalmazó műzliszeletet! Ez rendszerint rúddá tekert zab (keményítő), dió (fehérje), méz (cukor) és szárított (édes) gyümölcs tartalmú. A fehérjével kevert keményítő különböző gázokat képez mint például a kén. A keményítő és az édes gyümölcsök elegye erjedést és alkoholt hoz létre a belekben.

Sok gyakorlattal és türelemmel hamarosan eljutunk oda, hogy már nem csak a tápláléktartalmuk szempontjából válogatjuk meg az ételeinket, hanem az együttes hatásukért is.

...


Bővebben:B.R. Clement-DiGeronimo: Élő Ételek, Az Egészségért című könyvében

mandala-veda.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 657
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Élő, nyers étel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron