Az immunrendszer erősítése természetes módszerekkel

A Lét-tudatos táplálkozás lényege az ember testi, lelki és szellemi egyensúlyának megtalálása és fenntartása.

Az immunrendszer erősítése természetes módszerekkel

HozzászólásSzerző: Reni108 » 2011. feb. 7., hétf. 0:56

Ahogy beköszöntött a hideg idő, a reklámok sorra elkezdték hirdetni a különféle gyógyhatású szereket náthára, megfázásra, influenzára.

Felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk mi magunk immunrendszerünk erősítése érdekben, hogy elkerüljük a téli betegségeket vagy ha ez mégsem sikerült, akkor mivel tudjuk elősegíteni a gyógyulást?

Az alábbi összeállításban természetes módszerek, gyógymódok következnek.



1. Megfelelő táplálkozás

Ez persze általánosságban is érvényes, nemcsak a őszi-téli időszakban, de ilyenkor még fokozottabban kell figyelmet fordítani erre.

A megfelelő étrend helyes arányban tartalmazza a következőket: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok (C-, A-, B-vitaminok, karotinok, E-vitamin és folsav), ásványi anyagok, antioxidánsok és flavonoidok.

A két utolsó fogalom leegyszerűsített értelmezése:

Antioxidáns: a szervezet szabad gyökeit köti meg, vagyis nem engedi, hogy a szervezet sejtjei oxigén felvétele következtében gyorsabban romoljanak, öregedjenek.

A flavonoidok nagyjából ugyanezt jelentik: növényi antioxidánsok. Többnyire a lilás-feketés színű gyümölcsök sorolhatók ide (pl. áfonya, fekete szőlő, fekete ribizli)

Az immunrendszert a következő ételek gyengítik:

fehér cukor, fehér liszt, húsételek, konzervek, félkész- és készételek, tartósítószeres, aromásított, állományjavítókkal dúsított, ún. mesterséges ételek, nehezen emészthető ételek.

Előnyösen pedig a következők hatnak:

gabonák
zöldségfélék
friss gyümölcsök
csírák

Ezek energiát biztosítanak, valamint vitamint és ásványi anyagot juttatnak a szervezetnek.
Télen is érdemes nyers salátákat fogyasztani az aktuális kínálatból (fekete retek, cékla, káposzta, répa stb.)
A csíráztatott gabonák, olajos magvak, illetve a fűszernövények csírái valóságos zöld energiabombaként hatnak a szervezet számára. Érdemes ősztől-tavaszig csíráztatni csíráztatóedényben vagy akár virágcserépbe ültetve is. Ily módon olcsón és egyszerűen juthatunk friss zöldhöz egész télen keresztül.

2. A fűszernövények

Nemcsak vitamin- és ásványi anyag tartalmukkal vívtak ki előkelő helyet a maguk számára, hanem számos olyan tulajdonságukkal, mely a szervezet számára igen áldásos: több közülük ugyanis gyulladásgátló és fertőtlenítő hatással bír.

Az ánizs, bazsalikom, csalán, édeskömény, fekete bors, gyömbér, a hagymafélék (medvehagyma, fokhagyma, vöröshagyma), valamint a kakukkfű, kapor, zsálya, torma.

A következők pedig a vírusok ellen is hatásosak: bíbor kasvirág (echinacea), fokhagyma, homoktövis, grapefruitmag olaj, medvehagyma, fekete ribizli, gyömbér, kakukkfű, rozmaring, zsálya, torma, citrom és a grapefruit.

Ezek közül talán a bíbor kasvirág a legnépszerűbb: kapható alkoholos és alkoholmentes kivonatú cseppek formájában, de teaként is iható. Megelőzésként vagy a már kialakult betegségre is alkalmazható.

A homoktövis jelenleg még kevéssé ismert növény hazánkban. A fanyar ízű, kimagasló C-vitamin tartalmú termést hosszú tüskék védik.

Ha van homoktövis bokrunk, akkor a leszüretelt bogyók kipréselt levét mézzel édesítve fogyasszuk. De természetesen készen is megvásárolhatjuk.

A citrom és a méz alkalmazásakor érdemes tudni, hogy egyiket se tegyük forró teába, mert a citromban lévő C-vitamin lebomlik, a mézben lévő értékes anyag pedig megváltozik hő hatására.

Megfázás esetére többnyire a hársmézet javasolják, de érdemes kipróbálni más, különleges aromájú mézet is (pl. gesztenyeméz, levendulaméz, selyemkóró stb.)

A szervezet alacsony kalciumszintje is eredményezheti azt, hogy hamarabb elkapunk betegségeket.
A következők viszont sok kalciumot tartalmaznak: őrölt szezámmag, dió, mogyoró, tökmag, napraforgó valamint a zsázsa, a füge és a mazsola.
Kiemelten hatásos közülük: a szezámmag (őrölve) és a dióbél.

A D-vitamin is állítólag növeli a szervezet ellenálló képességét, a napfény-hiányos téli hónapok alatt javasolt szedni.

3. Vitaminkészítmények, táplálékkiegészítők

Ezek fogyasztása terén törekedjünk a természetes (növényekből, gyógynövényekből) készült, tartósítószertől, mesterséges színezéktől mentes fajták alkalmazására.

4. Egyéb módszerek

A fentieken kívül, aki teheti járjon szaunázni vagy alkalmazzon otthon gyógynövényes fürdőt, váltott zuhanyt, végezzen rendszeres testmozgást, ami lehet kinti tevékenység is vagy akár sétálás.

Érdemes megismerni a jógát, legalább az alap testhelyzeteket és a légzőgyakorlatokat.

5. A gondolkodás jellege is befolyásolja immunrendszerünk állapotát, noha első hallásra nem vélnénk összefüggést közöttük.

A minket ért külső hatások, a környezetünkkel való összhang vagy annak hiánya szintúgy hat szervezetünk ellenálló képességére. Ezen segít gondolkodásunk pozitív irányba terelése, még akkor is, ha magát a problémát megoldani nem tudjuk, de hozzáállásunk, szemléletmódunk formálása jelentős előrelépést jelenthet ebben.

A lelki egyensúly megtalálásában, fenntartásában segítséget jelenthet a relaxáció, a meditáció vagy az ima.

További cikkek, érdekességek a: http://www.lettudatos.com oldalon.
Avatar
Reni108
Inkább olvas
 
Hsz: 19
Csatlakozott: 2008. feb. 19., kedd 1:00


Vissza: Lét-tudatos táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron