Oldal: 1 / 1

Jellemtelen propaganda a köles és hajdina ellen!

HozzászólásElküldve: 2016. jan. 30., szomb. 2:21
Szerző: Boldogsag
Megjelent egy "szakember" jelentése.

Mérgező csattanó maszlag lehet a kölesben és a hajdinában - állítja egy kutató, aki pénteken tart erről előadást a Magyar Tudományos Akadémián.

Mézes Miklós már előzőleg az InfoRádióban beszélt arról a veszélyről, hogy a mérgező gyommag a kölesben, hajdinában azért fordulhat elő, mert azokból – más gabonafélékkel ellentétben – nem lehet rostálni, mert ugyanakkora.

A csattanó maszlag magvainak mérete hasonló a köleséhez és a hajdináéhoz, így nem választhatók szét egymástól.

A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja szerint ez akkor fordulhat elő, ha a táblán, a termesztésnél nem megfelelő a növényvédelem.

Ha ugyanis a növényvédelem megfelelő, akkor a csattanó maszlagnak nem illik benne lenni. Ha belekerült, akkor sajnos ott is marad. Ez az a probléma, amire a figyelmet szeretném felhívni.
A kutató pénteken a MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Élelmiszer-biztonsági Albizottságával osztja meg véleményét arról, mekkora kockázatot jelent mindez. Az MTA meghívója emlékeztet rá, hogy a

köles és a hajdina egyre elterjedtebb az egészségtudatos étkezésben, azonban kevesen tudják, hogy magvaik közé gyakran keverednek a csattanó maszlag nevű gyomnövény mérgező anyagokat is tartalmazó magvai. Mézes Miklós előadásában nemcsak a problémát járja körül, hanem a lehetséges és szükséges megoldásokat is keresi.No kérem, megint egy jól megfizetett propaganda.

Mézes Miklós elvtársnak javaslom, hogy éles szemmel nézze meg - milyen határozott szín eltérés van a 3 gabona féle között
Bárki is vegyen boltokban csomagoltan, vagy kimérten: fizikai lehetetlenség, hogy ne vegye észre, ha a kölesben vagy a hajdinában ilyen lenne. 40 éve eszem ezeket. Sem én, sem egyetlen ismerős sem tapasztalt ilyet!
Felkérem Mézes Miklóst, hogy minimum 1 képpel, vagy valami hivatalos irattal támassza alá - ilyen hazánkban történt!!!

Kedves emberek! Egyetek e gabonákból minél többet!

Ez a köles.

letöltés.jpg
letöltés.jpg (22.72 KiB) Megtekintve 2142 alkalommal.
letöltés.jpg
letöltés.jpg (22.72 KiB) Megtekintve 2142 alkalommal.


Ez a hajdina.

hajdina-1.jpg


Ez a maszlag.

csattano_maszlag-400x249.png
csattano_maszlag-400x249.png (269.42 KiB) Megtekintve 2142 alkalommal.