Jóakarók - avagy vegan vagy nem vegan?

A Civil Rádió vegetáriánus műsorának találkahelye.

Jóakarók - avagy vegan vagy nem vegan?

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2013. jún. 8., szomb. 4:25

Tudjuk, hogy a védikus kultúra nem vegán, de tele van elkötelezettséggel az állatok, különösen a tehenek iránt. Védikusan elgondolhatatlan, hogy egy vaisnava hozzájáruljon az állatok szenvedéséhez, és ez nem változott meg, a bhakták feltételek nélkül szeretik valamennyi testvérüket, akik állati testekben vannak, hiszen teljes mértékben megértik a karma törvényét. A különbség az, hogy a modern világot a Kali kor fejleményei befolyásolják, mások a körülmények, olyanok, amelyek nem léteztek azelőtt. Ma az állatokat a legtöbb esetben bántalmazzák és kihasználják, különösen a hús- és a tejiparban. Ezért nagy alázattal és tisztelettel kell viszonyulnunk mindazokhoz, akik más úton járnak, mivel a vegetarianizmus és veganizmus mindig nagyon különleges témák voltak az állatvédelemben. Ez az általános törvény, nemcsak ebben az esetben, hanem a bhakta életének valamennyi aspektusában, sose jelenjünk meg úgy mások előtt, hogy a mi életfilozófiánk a legjobb, és amit mások tesznek, az mind ostobaság.

Nem vagyunk szigorúan vegánok, de szeretjük a vegánokat, még inkább azokat, akik az állatvédelem aktivistái. Nem lehetünk vegánok, mert olyan kultúrából jöttünk, ahol imádják a teheneket, tejtermékeket fogyasztanak, és azokat felajánlják Istennek. De van egy dolog, amelyet nagyon világosan kell látni: ne fogyasszunk olyan tejterméket, amelyek előállítását megszenvedték az állatok, arról nem is beszélve, hogy ne ajánljunk fel ilyesmit Krsnának az oltáron. Nem vagyunk vegánok, de nem is vállalhatunk részt az állatok kínzásában, és ne fogyasszunk piaci termékeket, amelyeket a szenvedés jelölt meg. Próbálunk bio-tejet szerezni a farmjaink és a templomaink számára, amennyire lehetséges, otthon készítsük el a termékeket, és ajánljuk fel a múrtiknak.

A mi családunkban két gosála van, helyek a tehenek védelmére: az egyiket Lalita Mádhava tartja fenn Indiában, ahol több, mint 200 tehén van, a másikat olasz bhakták a tanyán, öt tehénnel. Kis törekvés, de el kell köteleznünk magunkat az olyan tejtermékek fogyasztása mellett, amelyeket a lehető legkevesebb szenvedés árán állítottak elő. És van egy másik, nagyon fontos dolog a felajánlásban. A kis tehén, akinek a tejét felajánlották Istennek, azonnal megtisztul, csupán azért, mert kapcsolatba került Istennel. Egy állat, egy gyümölcs vagy zöldség életének is van célja, mert Istennek ajánlják az életüket. Így a vaisnavák megkísérlik, hogy valamennyi kritériumot alkalmazzák a helyzetekre, és nem azt mondják, ne egyél meg semmit, ami állati eredetű, mert ebben az esetben fölmerülhet az a kérdés is, milyen trágyát használtak a növénytermesztésben? Ha tehéntrágyát, akkor az állati eredetű, és ha vegyszereket, akkor mi nem fogyasztunk állatokat, de a földanyának ártunk azokkal a vegyszerekkel.

A megoldás az, tegyétek a legjobbat, amit lehet, a legtudatosabb módon, és ajánljatok fel mindent Krsnának, mert végső soron mindennek Ő az élvezője és az irányítója.

Ha valami nem működik tökéletesen, Krsna úgy intézi, hogy harmonizálja, segítsen a lelkeknek a spirituális fejlődésben. Mindennél fontosabb a szeretet, a szeretet valamennyi élőlény iránt, ez azt jelenti, jót akarunk másoknak, és az ölés teljesen ellentétes a jóakaró helyzetével. A lecke következtetése, mindent, amit teszünk, felajánlunk Istennek, hisszük, hogy mindig kapcsolatban maradunk Vele, közvetve vagy közvetlenül.

Minden, amit Istennel és a szent nevével kapcsolatban tesznek, hasznos a személy és azok számára, akik körülötte vannak. Ez a mai üzenetem, kevés szó, de remélem, segít azoknak, akik nem tudnak kiigazodni ezeken a kérdéseken.

http://paramadvaiti.blogter.hu/

Forrás: Bhakti Alóka Paramadvaiti Swami
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Kanál forradalma

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron