Felszolgálási idő:
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: Desszertek
Fajtája: lakto-vegetáriánus
Bemutatás
Kölyökkorom kedvence volt, mikor a nagymamám fánkot sütött nekünk. És nem sűrűn sütök bő olajban ételt, de amikor barátom anyukája a hagyományos fánkot sütötte, elkezdett pörögni az agyam, hogy mégis hogy lehetne kihagyni belőle a tojást és az élesztőt... És találtam egy arab fánkreceptet. Ezért a csemegéért most feladom elveimet, és elfogadom, hogy tejtermék van benne...
Hozzávalók
Egy nagy tál fánkhoz (nem számoltam meg...)
- 60 dkg rétesliszt (az enyém teljes őrlésűből készült)
- 3 dl joghurt
- 1 mk szódabikarbóna
- csipet só ízlés szerint
- 75 dkg cukor
- 6 dl víz
- 1 ek citromlé
- olaj a sütéshez
Elkészítés módja
A lisztet a szódabikarbónával és a sóval összekevered, átszitálod. Hozzáadod a joghurtot és összegyúrod. 10 perc pihenés után átgyúrod.
Forró olajban kisütöd a következőképpen: kanállal szedsz a tésztából, és kézzel olyan vékony körformára húzod, amíg nem szakad el, s így teszed az olajba.
A vízből és a cukorból, citromléből cukorszirupot főzöl, s a kész fánkokat megmártod benne. Bevallom, én ezt kihagytam, s inkább készítettem hozzá mogyorókrémet a következőképpen:
Egy bögre mogyorót és negyed bögre diót összedaráltam mézzel, kókuszreszelékkel és karobporral, és annyi (kicsi) vízzel, hogy turmixolható legyen.
De minden bizonnyal finom a hagyományos módon, lekvárral is.
Tápérték info
Az olaj utáni szellőztetés sajnos nem vesz el annyi energiát, mint amennyit felszedsz a fánkkal... de szökőévente egyszer megéri. És most szökőév van.
Forrás: internet
Beküldte:: akralgob , Február 28. 2008 - 17:11:42