Felszolgálási idő:
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra keléssel együtt
Főzési idő:
Kategória: Desszertek
Fajtája: lakto-vegetáriánus
Bemutatás
Ez egy klasszikus nagymama-süti az ájurvéda szellemében kicsit módosított, könnyebben emészthető változata. Elhagytuk belőle a tojást és a tejet a só miatt. Így, ha nem kenjük meg a tetejét tej- és tojásérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók
- 90 dkg finomliszt - 5 dkg élesztő - 0,5 l kókusztej (egy jó bögre kókuszreszeléket leforrázunk és 3-4 óráig áztatjuk; a tésztába így keverjük bele, nem kell kiszűrni belőle a reszeléket) - 2 dl olaj - 3 kk só - 6 tk cukor - pikáns szilvalekvár (én sűrű, cukor nélküli, üstben főtt lekvárból szoktam) - dió - joghurt v. tejföl, ebbe kicsi kurkuma és pirospaprika keverve (ez lesz a tojás, amivel megkenjük a tetejét)
Elkészítés módja
Az élesztőt cukros langyos vízben felfuttatjuk. A kókusztejet összeturmixoljuk az olajjal. A keveréket a liszthez rakjuk az élesztővel, sóval, cukorral együtt és tésztává dagasztjuk. Jól megkelesztjük, kb. egy óra. A tésztát hat részre osztjuk. Egy részből kb. 30 cm átmérőjű kört nyújtunk és nyolc cikkre vágjuk. Megtöltjük lekvárral és feltekerjük. A tetejét megkenjük a joghurtos keverékkel, megszórjuk vágott dióval. Ne sajnáljuk se a lekvárt, se a diót. 180-200 fokos sütőben 20-30 percig sütjük. Ebből az adagból 48 darab lesz, azaz két tepsi. Jó étvágyat!
Forrás: Zimonyi Katalin
Beküldte:: Kata , Friday, September 29. 2006 - 15:50:08