A Vegetáriánus Fesztivál 3. helyezett desszert - arab ízvilá

Vegetárius receptek és konyhai praktikák.

A Vegetáriánus Fesztivál 3. helyezett desszert - arab ízvilá

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2015. okt. 14., szer. 4:20

:D Horváth Adrienn finomsága. :D

Vegán basbousa rózsavízzel
(szirupos arab sütemény - 12 darab: 4-6 főre)

Hozzávalók:
„Tésztához”:
- 250-260 g búza- vagy kukoricadara
- 30 g fehér tönkölyliszt
- 40-50 g kókuszreszelék
- 110 g nádcukor
- csipet só
- 1 rúd vanília belseje vagy 1 tk. vanília őrlemény
- 0,5 csomag sütőpor vagy 1 tk. szódabikarbóna
- 100 g olvasztott margarin vagy kókuszzsír (a süteményben lévő kókusz miatt és egyáltalán a sütemény jellege végett szerintem ez előnyösebb)
- 1-2 ek. extra szűz olívaolaj
- 100 g joghurt vagy 1 dl tejszín vagy 1 dl víz vagy 1 dl növényi tej
- ízlése szerint kevés fahéj, szerecsendió vagy citrom, esetleg lime héj, reszelve (de csak annyi, hogy a vaníliát ne nyomja el)
- mandula (tetszőleges mennyiségben)

Sziruphoz:
- 150 g nádcukor
- 130 ml víz
- 1 ek. lime- vagy citromlé
- 2 tk. rózsavíz
- esetleg reszelt citrom- vagy limehéj

Elkészítése a süteménynek:
1) A sütőt melegítsük elő.
2) A darát, a lisztet, a kókuszreszeléket, a nádcukrot, a sót, a sütőport (vagy szódabikarbónát), a vaníliát összekeverjük, majd hozzáadagoljuk a száraz keverékhez a folyékonyakat, vagyis az olajat, a vizet (vagy növényi tejet, vagy joghurtot vagy tejszínt) illetve az egyéb fűszereket, ha szeretnénk (pl. citromhéj).
3) Egy folyós, de még massza állagú tésztát kapunk. Ezt a keveréket egy kisebb tepsibe öntjük, melyet előzőleg ajánlatos kikenni olajjal vagy margarinnal, esetleg sütőpapírral bélelni.
4) A süteményt körülbelül 30 percig sütjük, 5 percig magas, 10 percig közepes, majd maradék időben ismét magas hőfokon. (Közben – körülbelül a sütés 2/3-ánál - egyszer érdemes kivenni és a megfelelő helyekre mandulákkal díszíteni, a későbbi vágási mintának megfelelően.)
5) Amíg sül, addig a szirupot elkészítjük és ki is tud hűlni a sütemény elkészültéig. Feltesszük főni a vizet és beleöntjük a cukrot, ha már elolvadt a cukor és elkezd forrni a szirup, akkor levesszük, s ekkor adjuk hozzá a citrom- vagy limelevet és a rózsavizet. (Ehhez is adhatunk pluszban reszelt citrom- vagy limehéjat.)

12112071_1191452047538079_6054314490569466933_n.jpg
12112071_1191452047538079_6054314490569466933_n.jpg (12.29 KiB) Megtekintve 5308 alkalommal.
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Govinda konyhája

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 23 vendég

cron