2011. február

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

2011. február

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 7., hétf. 0:03

Vegetárius évfordulók – február 2.

Igen, február 2-án született a szépséges kolumbiai énekesnő, Shakira. Aki nem mellesleg vegetárius is…

Már több, mint 60 millió lemezt eladott. Dél-amerikai énekesnőként sikereket ért el az angolszász slágerlistákon is. Első angol nyelvű lemeze 2001-ben jelent meg.

2010-ben a foci wb kapcsán ugrott a slágerlistákra a waka waka c. dala. Klipjét több, mint egy milliárdan nézték meg online. A waka waka (tudomásom szerint) egy zulu dal. Talán húsz éve tanultam szalézi nővérektől egy cserkésztáborban. Helyre kis tánc is tartozik hozzá…

Shakira arab szó és jelentése bájos nő. A spanyol mellett beszél angolul, portugálul, olaszul.

Így vallott vegetárius életmódjáról:

Fáradt voltam, nagyon fáradt. .. Spanyolországban éltem egy farmon, ahol valaki adott nekem négy csirkét. Még nevet is adtam nekik és össze voltunk zárva. És nem tudtam megenni őket.

nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vegetárius évfordulók – február 5.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 7., hétf. 0:03

1943-ban ezen a napon született az amerikai Michael Mann amerikai filmrendező. Vegetárius hosszú évek óta.
Chicagoban született és Londonban tanulta a filmezés csínját-bínját. A hetvenes években először forgatókönyveket írt, például az akkoriban népszerű Starsky és Hutch néhány epizódját. A krimisorozatoktól nem szakadt el, a Miami vice is neki köszönhető.

Első filmje kapcsán ezt nyilatkozta: „Mindig is olyan férfiak történetei érdekeltek akik szinte az önfeláldozásig képesek a céljukra koncentrálni. Ennek érdekében felépítették a professzionalizmus védőbástyáját, amelyben én aztán dramaturgiai eszközökkel próbálok rést találni.”
Ez a fajta hozzáállás megfigyelhető Az utolsó mohikán c. filmjében is. Jelen sorok írójának ez a kedvenc filmje.
Mr. Mann maximalista. Inkább tucatszor felvesz egy jelenetet, semmint olyat adjon ki a kezéből, mellyel nem 1005-ig elégedett. A bennfentes c. filmje az 1996-os amerikai dohányipar elleni perről mesél (25 év alatt több milliárd dolláros kártérítést kell a dohányipari cégeknek fizetniük.) A film hatására a forgatókönyvíró és a rendező is leszokott a dohányzásról.
A PETA (állatvédő szervezet) támogatója, 50 millió dollárral támogatta a szervezet tevékenységét.

nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – február 6.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 7., hétf. 0:04

Bob Marley és a vegetárius rastafarik. Persze nem minden raszta vegetárius…
A reggie atyja 1945-ben ezen a napon született egy kis jamaicai faluban, Saint Ann Parish-ban. Apja brit tengerész, anyja fekete jamaicai lány. Apja Bob fiatal korában elhunyt.
Félvér volt, ami miatt sok támadás érte.
„Nincsenek előítéleteim magammal szemben. Apám fehér volt, anyám fekete. Néhányan félvérnek, vagy valami ilyesminek hívnak. Én nem állok senki oldalára. Nem állok sem a fekete, sem a fehér ember oldalára. Én Isten oldalára állok, aki megalkotott engem, és aki miatt fekete és fehér vagyok.”
14 esztendősen kezdett el zenélni. Első zenekara a Wailers volt. A hatvanas években csatlakozik a rasztafarikhoz. De kik is a rasztafarik?
A múlt század harmincas éveiben indult el a rasztafari mozgalom, vallás, melynek világszerte kb. 1 millió követője lehet. Eredetileg a feketék felsőbbrendűségét hirdették, ma már bárki lehet rasztafari…

A raszták Etiópia császárát, Hailé Szelaszét, Dávid 225. (?) leszármazottját Messiásként tisztelték. A fekete császárban Istent láttak. Ennek ellenére a mozgalom Jamaicából indult útjára.
Az igazi raszták vegetáriusan étkeznek, csak növényi eredetű ételeket esznek, só és más fűszerek nélkül. Italaik is növényi eredetűek, általában teafélék.

Vannak, akik halat esznek, de más tengeri herkentyűket nem. Persze nem minden rasztafari növeszt raszta frizurát és nem minden raszta hajú ember rasztafari vallású… Meg kell említenünk, hogy a rasztafari kultúrához hozzátartozik (sokak számára) a „kultikus növény” a marihuána használata…
Nos, Bob Marley is raszta lett és vegetárius. 1981-ben, 36 évesen huny el, rákban. 13 gyermeke született kilenc nőtől…

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – február 11.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 10., csüt. 21:52

Vegetárius évfordulók – február 11.

Ezen a napon született a Feltaláló, Thomas Alva Edison.

Ő mondta: A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték.

A holland származású család a XVIII. században költözött Amerikába, a brit gyarmatokra. Mivel a család a függetlenségi háború idején az angolok pártján állt, így Kanadába költöztek, amikor az Egyesült Államok megalakult. Innen csak Edison szülei tértek vissza az Államokba. Itt született Edison is 1847-ben.

Élete során 1093 szabadalmát jegyezték be, de amellett, hogy zseni volt, nehéz természettel áldotta meg az ég. Egy ideig munkatársa volt a szintén vegetárius Nikola tesla is, vagy a magyar Puskás Tivadar, de nem tudtak sokáig együtt dolgozni.

Edison 12 éves korától dolgozott. Vasúton árult újságot, ételt... 1879-ben találta fel a szénszálas izzólámpát. Az Edison-féle izzóknak mostanában mondunk búcsút.

Tökéletesítette a telefont, feltalálta a fonográfot, megteremtette a filmezés alapjait, együtt dolgozott a vegetárius Henry Forddal. Szeretett volna elektromos autót készíteni (120 éve!9, kísérletei sikerrel is kecsegtettek, de jött a benzinmotoros autók tömeggyártása. 1931-ben hunyt el.


nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: 2011. február

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 12., szomb. 16:00

Vegetárius évfordulók – február 12.


1809-ben két olyan ember is született ezen a napon, akik meghatározták a világ történéseit. Abraham Lincoln és Charles Darwin.

Vajon az Egyesült Államok 16. elnöke vegetárius lett volna? Nem annyira elrugaszkodott az ötlet, hiszen az Államok 2. elnöke, Benjamin Franklin az volt. http://joga.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=102404 tavaly ősszel röppent fel a hír, hogy Bill Clinton követi leányát, Chelsa-t és vegán lesz. Szóval, akár Linvoln is lehetett vegetárius.

Megoszlanak a vélemények. A legtöbbek szerint Lincoln nem volt vegetárius. De van egy figyelemre méltó mondás, melyet neki tulajdonítanak:

Támogatom az állati jogokat, ugyanúgy, ahogy az emberi jogokat. Ez az útja az emberi létezésnek.

Mit tehetnénk hozzá? Lincoln halála óta eltelt másfél évszázad és az emberiség cudarabbul bánik az állatokkal. Minden nagyobb lett, gépiesebb és véresebb...

Az állatoknak ma sincsenek jogaik a világ nagy részén. Helyette vannak vágóhidak és vannak háborúk. Újra szeretnénk felhívni a figyelmet két kampányra az állatok jogaiért:

A Tíz millió aláírás az állatokért kampány támogatható az animalsmatter.org oldalon www.animalsmatter.org Eddig csak on-line 2 271 973 ember támogatta e világméretű kezdeményezést, mely az ENSZ Közgyűlését hivatott megszólítani, hozzák létre az Állati Jogok Egyetemes nyilatkozatát, jöjjön létre egy vezérfonal arról, hogyan is kellene) az emberiségnek bánnia az állatokkal.

A másik kampány Uniós szintű. A hosszú távú élőállat szállítást hivatott törvényi szabályozással meggátolni. Ahhoz, hogy az Európai parlament tárgyalja az ügyet, 1 millió ember támogatása szükséges. Csatlakozni ehhez a kampányhoz is lehet a 8hours.eu oldalon. http://www.8hours.eu/ Eddig már 190059-en csatlakoztak.

Hiszen Darwin óta tudjuk, hogy az ember a majomtól származik... vagy valami ilyesmi....

1809-ben ezen a napon született Charles Darvin, az evolúciós elmélet atyja, akiről Lincolnnal ellentétben biztosan tudjuk, hogy vegetárius volt

Orvosnak készült, de nem bírta a műtétek látványát, melyeket akkoriban (még) érzéstelenítés nélkül végeztek. Sokkal inkább volt az mészáros munka, mint gyógyítás... teológiát is tanult, de nem akart pap lenni. Mivel élénken érdeklődött a természettudományok iránt, 1831-ben meghívták egy világ körüli kutató útra. Öt évig volt úton. 30 évesen házasodott és tíz gyermeke született.

Először geológusként lett ismert tudományos berkekben, evolúciós elméletét fokozatosan (és először titokban) dolgozta ki. 1859-ben jelent meg a Fajok eredete c. műve, mely megbolygatta a világot...

Elméletéért az anglikán egyház hevesen támadta. 2008-ban az egyház bocsánatot kért ezért. Ma már könnyen lehet valaki hívő és az evolúció elfogadója, de akkoriban úgy tűnt, aki az evolúció mellett tör lándzsát, tagadja a teremtést, így magának istennek a létét.A vadászok által előszeretettel használt, kegyetlen lábfogó csapda ellen már Darwin is szót emelet 1836-ban. Ezzel kapcsolatban mondta: "Kevés ember tudná 5 percen át szemlélni egy széttépett vagy szétnyomott végtagú állat vergődését."

Ezt is ő mondta: "A rokonszenv egy alacsonyabb szintű teremtménnyel szemben egyike a legnemesebb erényeknek, amellyel egy ember meg lehet áldva."
Mindenesetre biztos: ha nem is a majomtól származunk, az ember evolúciójának következő lépése a vegetárius életmód kell, hogy legyen. Nem csak „önmagáért”, hanem a túlélésért...


nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: 2011. február

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 26., szomb. 23:40

Vegetárius évfordulók – február 27.


Rudolf Steiner és John Steinbeck...

1861 február 27-én született az antropozófia megalapítója, Rudolf Steiner az Osztrák Császárság területén a mai Horvátországban.

Bécsben tanult. Igazi polihisztor volt... 28 évesen kétszer is járt magyarorszáon, Erdélyben és előadásokat tartott. Geothe (szintén vegetárius) életműve nagy hatással volt rá. Kialakítja az antropozófia nevű rendszerét. (antropos: ember, sofia: bölcsesség). Kapcsolatba került az ekkor Európa szerte népszerű teozófiával, de azt saját rendszerével meghaladottnak tekintette. Miután 1912-ben megalapította az Antropozófiaia Társaságot, a teozófusok kizárták.

Az I. Világháború alatt a semleges Svájcban épül fel a Geotheanum, a „béke temploma”. 1925-ben hunyt el.

Rudolf Steiner vegetárius volt. A táplálkozástudomány számára „újra felfedezte” a gabonaféléket. Követői, az antropozófusok közül is sokan vegetáriusok. A pedagógiáján alapuló Waldorf-rendszer is támogatja az egészséges életmódot, ha nem is minden „waldorfos” vegetárius...

1902-ben ezen a napon született John Steinbeck, német-ír származású amerikai író.
Már fiatalon elkezdett írni. Neki köszönhetjük az Egerek és emberek, valamint az Édentől keletre c. műveket is.
Olyan író volt, aki „terepen” is dolgozott, ha kellett együtt élt és dolgozott leendő szereplőivel. 1962-ben irodalmi Nobel-díjat is kapott. Háromszor házasodott. 1968-ban hunyt el.

„Soha nem tudjuk meg, miért vette az ember a fejébe, hogy az állatokat kizsákmányolja. Lehetséges, úgy gondolta, magasabb rendű az állatoknál...”


Vegetárius évfordulók – február 12.
http://joga.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=103287

nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron