Évfordulók, világkorszakok

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

Évfordulók, világkorszakok

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. jan. 16., hétf. 11:32

Dátum: 2006. január 01. vasárnap, 00:05 Küldte: nawesh
Január 1.

Rohanó, túlhajszolt világunkban időnkét van egy pillanat, amikor megállunk és elcsodálkozunk az ember parányiságán. Megint eltelt egy év….

A 2005. esztendő nevezetes évként fog bevonulni a webtörténelembe. Ez volt az első év, amikor a www.veg.hu működött. 365 napon keresztül. Emlékszik a kedves olvasó, mennyire vártuk a Milleniumot? S immáron hat esztendeje túl vagyunk az egészen. Nem álltak le a számítógépek, nem dőlt össze a civilizáció.

Emlékszem, sok évvel ezelőtt láttam egy filmet a gyönyörű Marozsán Erikával. Címe: Béketárgyalás, avagy az évszázad csütörtökig tart. A film 1899 decemberében játszódik. Összegyűlnek Európa vezető hatalmai egy konferenciára és szeretnének hitet tenni a béke mellett, hogy az új évszázad (a XX.) a béke évszázada legyen. Persze a végén összevesznek…. Nem tudom, mennyire fikció a film, de a XX. század a halál százada volt. Mérhetetlenül sok szenvedéssel. A XXI. Századból még csak öt év telt el. Új háborúk (Afganisztán, Irak), polgárháborúk (Koszovó, Irak, Izrael), természeti katasztrófák, környezetszennyezés, járványok. Vajon az új század a béke százada lesz? Mert nem úgy tűnik…

Pedig január 1-e a Béke világnapja. A nyugati világ számára január 1-e az év kezdete. Immáron a 2006. esztendő kezdődik. A hagyomány szerint 2006 esztendővel ezelőtt született az Úr Jézus. Tulajdonképpen Karácsonykor ünnepeljük a születésnapját. Január 1-e az a nap, amikor mint újszülött gyermeket bemutatták zsidó szokás szerint a templomban. A gyermek ekkor kapott nevet is. Január 1-e i.e. 46. óta Julius Caesar naptárreformja nyomán lett a rómaiaknál az év kezdete. (Más adat szerint már i. e. 153 óta.)A keresztény világ jó ideig a téli napfordulóhoz kötött pogány ünnepből Jézus születésével keresztény ünneppé változtatott Karácsonykor ünnepelte az év kezdetét. Később lett január 1-e az új év kezdete. Még később a béke világnapja. Persze sokak szerint Jézus nem decemberben született, hanem valamikor a nyár folyamán és nem „nullában”, hanem Kr. E (?) 4-5 körül. És sokak szerint nem is zsidó volt, hanem pártus És sokak szerint vegetáriusvolt egész életében. Ami egy isteni megtestesülésnél azért természetes kell, hogy legyen…

A Bizánci naptár egyesek szerint a világ teremtését veszi alapul (teremtés-éra), mások szerint gondos számítás eredménye (pl. indictio-ciklus első éve, egyezik a Julianus-naptár szökőév-számításával, stb.). Kezdete i. e. 5509. szeptember 1. Jelenleg 7515. esztendőt írják.

A hunoknaptára szerint 6046-ot írunk.
A zsidónaptár szerint 5766. 2759 a régi római naptár szerint; 6242 az elsô egyiptomi naptár szerint; 1426 a muzulmán naptár szerint; 1384 a perzsa naptár szerint; 1722 a kopt naptár szerint; 2550 a buddhista naptár szerint; 5220 a maja naptár szerint; 2782 év telt el az első görög olimpia óta; 2759 éve alapították Róma városát. Forrás: naptárkalkulátor.

Mert az ember úgy érzi, ha méri az időt, egyben uralja is. Krisztus feltámadása után a korai keresztények számára nem volt fontos az idő, hiszen úgy gondolták, hogy a Második Eljövetele csak évek kérdése. Ám lassan kihaltak azok a nemzedékek, akik még látták Őt és íme, eltelt két évezred Jézus óta.

Az indiai ősi, védikus civilizáció is számolta az időt. A legparányibbtól egészen a felfoghatatlanig… Mikor e sorokat írom, van egy reklám a tévében, melynek főszereplője a kérészéletű kérész, aki csak egy napig él. Neki egy nap az, ami nekünk 50-80-100 év. Az idő legkisebb mértékegysége a paramaanu. 2 paramaanu ad ki egy anu-t. 3 anu 1 trasrenu. ’ trasrenu az az idő, amíg a fény részecskéje átmegy az ablaküvegen. 3 trasrenu ad ki egy truti-t. S ez az idő, amíg 18 atom egyesül. Vagyis az óind filozófiában az idő fogalmának első négy megfogalmazása még csak atomi szinten nyilvánul meg. Ebben az a csodálatos, hogy sok-sok ezer, tízezer évvel ezelőtt már atomi részecskékről beszéltek. De talán nem is csoda ez egy olyan kúltúrától, amely sok ezer évvel ezelőtt már vimánákat, repülő szerkezeteket építettek.

100 truti 1 védha; 3 védha 1 lava. 3 lava = 1 nimesa, 3 nimesa 1 ksanával egyenértékű. S itt jutottunk el a másodpecig!!! A muhurta a mi óránkkal egyenértékű. Az emberi életet 100 évben mérik (hol vagyunk mi ettől?). 360 emberi év 1 flisteni év. 12 ezer félisteni év 1 csaturjuga. A csaturjuga négy részből áll (szatja-juga, az aranykor, amely 1 728 000 földi évből áll; a treta-juga, az ezüstkor 1 296 000 földi évből; a dvápara-juga, a bronzkor 864 000 év, míg a kali juga, a vaskorszak 432 000 év.)

100 truti 1 védha; 3 védha 1 lava. 3 lava = 1 nimesa, 3 nimesa 1 ksanával egyenértékű. S itt jutottunk el a másodpecig!!! A muhurta a mi óránkkal egyenértékű. Az emberi életet 100 évben mérik (hol vagyunk mi ettől?). 360 emberi év 1 flisteni év. 12 ezer félisteni év 1 csaturjuga. A csaturjuga négy részből áll (szatja-juga, az aranykor, amely 1 728 000 földi évből áll; a treta-juga, az ezüstkor 1 296 000 földi évből; a dvápara-juga, a bronzkor 864 000 év, míg a kali juga, a vaskorszak 432 000 év.) Brahmaegy napja. Míg Brahma teljes élete 311 billió 40 milliárd év, s ez nem több Isten számára, mint egy nimésa, egy pillanat. S itt kapcsolódik össze a mikro és makrokozmosz. parányiak vagyunk, mégis bennünk a Mindenség

Áldott és Boldog új esztendőt, spirituális utadon sok örömet és megtapasztalást kívánok, bármely évet is számolod.

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron