Október - Vegetáriánus hónap?

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

Október - Vegetáriánus hónap?

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. okt. 5., szer. 8:47

Dátum: 2005. október 05. szerda, 01:05 Küldte: Parsifal

Világnapok és a vegetáriánus életmód kapcsolata

A nemzetközi vegetáriánus nap - Október 1.
-Egyre többen látják be, ismerik föl, hogy a vegetáriánus étkezés és életmód jó az embernek, jó az állatoknak és a Természetnek (környezetnek) is.
Hallgass a szívedre, sajátítsd el a nélkülözhetetlen ismereteket, legyél vegetáriánus!

Fájdalomcsillapítás Világnapja - Október 1.
-A vegetáriánus életmód a fájdalmak nagy részét megelőzi, de csillapítja és gyógyítja is. A növényi táplálékok (zöldségek, gyümölcsök, gyógyfüvek) éltetnek, és gyógyítanak is.

Zenei Világnap - Október 1.
-A világhírű német komponista, Richard Wagner és sokan a legújabb kori zenészek, énekesek, együttesek közül is vegetáriánus életmódot folytatnak. Eszményi Viktória, Paul McCartney, Bryan Adams, Shania Twain, stb. Bővebben: Híresvegi zenész-énekes oldalak...

Az Idősek Világnapja - Október 1.
-A világ legidősebb emberei szinte mindig annak az életvitelnek köszönhették "matuzsálemi korukat", amelyben a vegetáriánus étkezés egy alappillér volt, csakúgy, mint a "névadó" esetében. Az öregség nem betegség. A vegetáriánus életmódot folytató természetközeli népek 100 évnél is hosszabb ideig élnek, és szinte végig megőrzik fogazatukat, közösülési képességüket, stb., EGÉSZSÉGüket.

A házi (haszon) állatállatok világnapja - Október 2.
-Az ember minden háziasított állatot - ha tetszik a kifejezés, ha nem - "kihasznál"; "haszon"állattartás van. Azonban az "önző emberek"ezeknek az állatoknak nem tudják, és talán nem is akarják a legjobb feltételeket biztosítani. A haszonállatok élete rabsággal, elkerülhető fájdalmakkal jár, ami előbb-utóbb egy kegyetlen vérengzésbe torkollik, ez az állat halála. A halott testekből való táplálkozás nem EMBERnek, hanem a ragadozóknak és dögevőknek való. Az emberek számára nincs is benne köszönet: betegségek, szennyezések, pazalás, továbbá önzés, kapzsiság, erőszak és sok más negatívum.
A vegetáriánus felismerések és bizonyítékok egyértelművé teszik: nincs szükség semmiféle erőszakos, szenvedéssel járó termékre. Az emberlény növényevő.
Emlékezzünk meg e napon (is) az összes eddig "haszonból"(?) bezárt, ártalmaknak kitett, majd megölt állatra, és a továbbiakban helyes döntéseinkkel építsünk, segítsük az emberfaj fejlődését.

Állatok Világnapja - Október 4.
-A vegetáriánus életmód fontos, ha nem a legfontosabb részét képezi az erőszakmentesség eszméje, és annak gyakorlása. A vegetáriánus olyan ételeket választ, amely nem jár az állatok szenvedésével és halálával. Az állatokkal úgy kell bánnunk, ahogyan azt egy tiszta gyermeki lény is tenné. Tisztelettel és szeretettel, testvérnek, avagy barátnak tekintve őt!
"Az állatok a barátaim, és nem eszem meg a barátaimat!" - George Bernard Shaw

Űrkutási Világhét - Október 4-10.
-A tudományos kutatási eredményeket felhasználva az űrutazók manapság többnyire vegetáriánus ételeket visznek az űrbe, ugyanis az ilyen étel valóban táplálék: egészséges, gazdaságos, olcsó, ..., embernek való.

Építészek Világnapja - Október 6.
-Mindannyian lehetünk építészek: az emberi faj fejlődésének, épülésének résztvevői. A helyes döntés jellemzője, hogy a Természet RENDjét nem sérti. A húsevéssel szemben az EMBER vegetáriánus életmódja ilyen, RENDeltetésszerű.

A Lelki Egészség Napja - Október 10.
-A vegetarianizmus nemcsak étkezést, hanem életmódot is jelöl, aminek alapja az erőszakmentesség, a "Ne ölj!" betartása (kell legyen). Ha ez tudatosan történik, akkor az eredmény úgy a testi, mint a nagyfokú lelki egészség lesz.

A Természeti Katasztrófák Világnapja - Október második szerdája
-Ezek kialakulásáért egyrészt a Természet maga a felelős, másrészt viszont az emberiség is. Az idők folyamán kialakult természetellenes életmód, az anyagiasság olyan sok negatívumot teremtett, hogy azok befolyással vannak a Természetes folyamatokra, így katasztrófákat idéznek elő. Elég csak a gátak közé szorított folyókra gondolni, amelyek az időszakos, tartós csapadékok hatására felduzzadnak, majd kilépnek medrükből, és így "megerősödve" a környezetükben nagy pusztítást végeznek. Ember, állat, épített értékek mind odavesznek. A vegetarianizmus alapgondolata a "nem ártás". Nem ártunk, nem csak az állatoknak, de lehetőleg semmilyen "élő dolognak", így a Természetnek sem.

A Tojás Világnapja - Október második péntekje
-A tojás a mai ember életében alapvető élelmiszernek számít. Sok húsevésről lemondó ember is fogyasztja.
A tojást tojó állatok saját szaporodásuk és tisztulásuk céljából tojnak, nem pedig egy másik lény, az ember számára.
A tojásra nem lehet az embernek szüksége megfelelő növényi táplálékok mellett. Ezek pedig rendelkezésre állnak. A tojás el kell venni, ami egy finomabb kifejezése a lopásnak. Bár lehetséges méltó körülmények között tartani, mégis jelenleg a tojásukért tartott állatok a tejükért tartottakhoz hasonlóan talán a legtöbbet molesztált, szenvedést átélő haszonállatok. A tojásmentes emberi életnek is csak nyertesei vannak: állatok, emberek, Természet (környezet).

Nemzetközi Gyalogló Nap - Október 15.
-Mint ahogy minden embernek, így a sportolóknak is a legjobb életmód a vegetarianizmus. Jelenleg éppen a nagy állóképességet igénylő sportágakban, mint amilyenek a hosszútávú futások, a gyaloglás, a triatlon, találjuk a legtöbb vegetáriánus versenyzőt. Az egészséghez nélkülözhetetlen a testmozgás. Ennek legegyszerűbb, legolcsóbb és talán legszebb módja is a gyaloglás, túrázás, kirándulás. Naponta képességeinknek megfelelő, hosszabb séták, gyorsabb és lassabb ütemű gyaloglások ajánlottak.

Élelmezési Világnap - Október 16.
A Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja - Október 17.
-A világban nagyon sok (túl sok) szegény, éhes száj van. Ez nagyrészt a helytelen elosztás, és a húsevés következménye. Az a földterület, amely 1 húsevőt tud "etetni", az 7 vegetáriánust "fenntart", és ha a magokat kicsíráztatják, több mint 20 embert "éltet".
Egyébként a húsevő emberek mindig éhesek, még ha nemrég ettek is, mert a hús nem táplál. Megesznek sok kedves állatot, miközben szerényebb növényi táplálékkal jobb testben és lelki állapotban is lehetnének.

A Kenyér Világnapja - Október 16.
-A kenyér a vegetáriánus táplálkozás egyik fontos része. A kenyérnek minél egyszerűbbnek kell lennie. Mindig teljes őrlésű magból, frissen kell készíteni, mert csak így tartalmazza a számunkra hasznos és szükséges tápláló részeket.

A Csontritkulás Világnapja - Október 20.
-A csontritkulás egyik okozója a természetellenes táplálkozásnak alapját képező húsevés. A hús a szervezetet elsavasítja, megmérgezi, aminek ellensúlyozására a test saját csontjaiból veszi a közömbösítő szert (a csontszilárdságot biztosító anyagokat). Így meglágyulnak a csontok. A vegetáriánus táplálákozás fontos része a magok fogyasztása. A csonthéjasok és a teljes (őrlésű) gabonafélék a kemény csontozat megalapozói, amelyek a mozgás és terhelés által szilárdulnak meg.

Földünkért Világnap - Október 21.
-"A legtöbb, mit ember tehet a Föld jövőjéért, hogy vegetáriánussá válik." - Albert Einstein

Misszionáriusok Világnapja - Október 22.
-Olyan híres misszionáriusok, mint Albert Schweizer, és kalkuttai Teréz anya egyszerű (mégis nagyszerű), vegetáriánus életmódot folytattak.

Az Iskolai Könyvtárak Világnapja - Október negyedik hétfője
-Könyvtárakban is meg lehet találni a vegetáriánus életmódot hírdető, azt ajánló szerzőket és könyveiket. Tanulmányozásuk felbecsülhetetlen haszonnal kecsegtet.

Takarékossági Világnap - Október 30.
-Igaz, hogy a vegetáriánus étkezés önmagában is sok erőforrást és felesleges szenvedést "megtakarít", nem pazarló. Az ételválasztáson túli, következetesebb, erőszakmentesebb választásokkal és döntésekkel az anyagi pazalás tovább csökkenthető és megszüntethető. Ahol lehet, úgy cselekedjünk, hogy "unokáink is láthassák", használhassák...

A világnapokat kommentálta: Parsifal.

Megjegyzés: Kovács Kati nem vegetáriánus, töröltem a rá való hivatkozást.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron