Vegetáriusok – Holy GuruJi –I.

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

Vegetáriusok – Holy GuruJi –I.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. aug. 26., pén. 20:53

Dátum: 2005. szeptember 11. vasárnap, 05:20 Küldte: nawesh

Vannak dátumok, melyek az emberiség kollektív emlékezetének részévé válnak. Ma már elegendő csak annyit mondani, hogy 9/11 és 100 emberből 90-nek eszébe jutnak a leomló ikertornyok. Számunkra, a Jóga a mindennapi életben rendszer gyakorlói számára szeptember 11-e más okból emlékezetes: ekkor ünnepeljük Swami MadhavanandaJi születésnapját. Ki is volt Holy GuruJi…

Tekcandra Garg 1923. szeptember 11-én született egy kis rajasthani faluban, Nipalban. Már kora gyermekkorában felébredt benne a spiritualitás iránti vágy. Így egészen fiatalon találkozott Bhagwan Sri Deep Narayan MahaprabhuJi-val. Sri Mahaprabhuji tanítványául fogadta az ifjút, aki 1942-ben már meg is kapta a sannyas diksáhát (beavatás) és a Swami Madhavananda nevet.

Sokáig élt a Bhari Khatu Ashramban a mesterével. Többször elment satsang körutakra Radzsasztán és India különböző területeire. Egy sannyasin (swámi) amikor narancssárga ruhát ölt magára, elvágja családi kötelékeit, cölibátust fogad és életét az egész Teremtés, minden élőlény szolgálatába állítja. Holy GuruJi (ahogy sokan nevezik Swami MadhavanandaJi-t) egész élete az Isten iránti odaadásban és szolgálatban telt el. A jóga elveit követve, természetesen egész életében vegetáriusan étkezett. Egy vágya volt, hogy a jövő nemzedékének okulásul lejegyezhesse Mestere életét és tetteit. Meg is születette a Líla Amrit c. könyv, amely magyarul is kapható..

Sri MahaprabhuJi 1963 december 5-én távozott el mahasamadhival a legfensőbb tudatállapot által. Ettől kezdve Holy GuruJi feladata lett, hogy tovább vigye MahaprabhuJi fényét. A Líla Amritban olvashatjuk, hogy Sri Mahaprabhujinak hosszú, 135 éves élete során több olyan tanítványa is volt, akik magas szellemi fokra jutottak, ám egyikük sem élte túl Mesterét. Így egyedül Holy GuruJi volt az, aki továbbadhatta a tanítását…

GuruJi nagyon komolyan vette a gyakorlást. Hiszen ha a jógában sikert szeretnénk elérni, akkor kemény munkára van szükség. (Bár ez igaz az élet minden területére is!) Így naponta közel 18-20 órát töltött gyakorlással, meditációval. Élete, imádsága enyhítette a világ szenvedéseit. Sok-sok bhajant, spirituális dalt jegyzett le, illetve szerzett maga is, melyek tanításának eszenciáját adják. Gyakran előfordult, hogy az emberek ültek a satsangon (sat az igazság, sanga a társaság – satsang a „jó társaság”) és feltetek egy kérdést Sri Mahaprabhujinak. Ő pedig nem szavakban formálta meg a választ, hanem elénekelt egy bhajant, egy tanítóéneket. A bhajan adta meg a választ a kérdésre. Azt, hogy Sri mahaprabhui bhajanjait ma is énekelhetjük Holy Gurujinak köszönhetjük elsősorban, aki szorgalmasan lejegyezte e dalokat. A bhajanok (indiai szokás szerint) nincsenek lekottázva, hanem hallás után adják tovább. Holy GuruJi maga is sok száz bhajan szerzője volt. S Ő volt az, aki bhajant írt Swami maheshwaranandaJiről is. A Mester a tanítványról!!!

Több ashramot (jógaközpontot) is alapított: Ahmedabadban, a szülőfalujában, Nipalban, és Jaipurban a „színek városában”. GuruJi járt többször Magyarországon is. A hetvenes évek végén, amikor elindult hazánkban a Jóga a mindennapi életben rendszer egy hónapot töltött nálunk tanítványával, Swami MaheshwaranandaJi-vel (Swamiji) együtt. 2000-ben újra eljött és egy hétig részesülhettünk áldásából és halhattuk tanítását. Tökéletesen példája volt a Mesternek, a Gurunak, aki eljön a földre, végigjárja az utat és segít minden élőlényt önmaga jobb megismerésében, az önmegvalósításban.

Képek indiai Jóga a mindennapi életben ashramokról (Jógaközpontokról)

Személyesen három alkalommal tölthettem el hosszabb-rövidebb időt GuruJi fizikai jelenlétében. Nagy áldása volt ez életemnek… Mesélték, egyszer, még a nyolcvanas évek közepén Swamiji és osztrák tanítványai meghívására Bécsbe látogatott el. A tanítványok szerették volna meglepni valami hamisítatlan bécsi ajándékkal, ezért elvitték az Operába. Nos Swamiji jelezte (ismerve mestere szigorú gyakorlási rendjét), hogy nem szerencsés ötlet, de a tanítványok ragaszkodtak, hogy ily módon szeretnék megajándékozni Paramgurujukat ( a Mester mesterét). Elmenetek az Operába, elkezdődött az előadás. Pár perccel később Guruji lehunyta a szemét és öblös hangján elzengette az AUM-ot: egyszer… kétszer…háromszor… Már az első AUM-nál mélységes csend ereszkedett a nézőtérre és a színpadra egyaránt. A színészek megálltak a színpadon és döbbenten vártak. Majd Guruji meditált, az előadás folytatódott és a vége felé újra felhangzott háromszor az AUM… Miért hisszük, hogy a spiritualitás úgy működik, ahogyan azt elképzeljük?….

Bhai tuma jago re… „Ébredj fel hát testvérem, kelj fel mert elmúlik az alkalmad!”

Most lenne 82 éves…

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron