Ayurvéda

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Ayurvéda

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2011. jún. 20., hétf. 11:34

Az Ayurvéda egyik érdekes, s talán a "nagyközönség" számára nem annyira ismert irását érdemes tanulmányozni -bár nem biztos, hogy e korban a javaslata véghezvihető-, de ismeret bővitésnek, mindenképpen kiváló iromány.

A híres ájurvédikus orvos-író, Csaraka megígéri:
„Hosszú életű, kiválóan értelmes, örökké fiatal, ragyogó külsejű lesz az, aki életelixirt használ, friss és tiszta lesz a bőre, a teste megerősödik, kívánságai mindig teljesülnek, a betegségek pedig messze elkerülik.”
Csaraka azt is megmondja, mi ez az életelixír, szanszkrit nevén raszajana, és hogyan kell alkalmazni: „A raszajana csodálatos szer, meghosszabbítja az életet, egészségessé tesz, megfiatalít, elűzi az álmosságot, lustaságot és fáradtságot, helyreállítja a testnedvek egyensúlyát, feszessé és ruganyossá teszi a bőrt, felszítja az emésztés tüzét, és csengő hangot ad.”
A raszajana-kezelésnek kétféle módszere van, az egyik a kutipravesika, ennél kunyhót kell építeni, szél- és huzatmentes, biztonságos helyen, a beteg ide vonul vissza a kezelés idejére, az orvosával együtt. A másik módszer neve vátátapika, szó szerint szél és napsütés. Mint a neve is mutatja, a betegnek a kezelés alatt sokat kell a szabad levegőn tartózkodnia, és közben a foglalkozását is gyakorolhatja.
De akármelyik módszert választják, először el kell távolítani a test minden szennyeződését. A beteget bekenik illatos olajokkal, és megizzasztják. Közben mindenféle hashajtót, adott esetben hánytatót kap, és sűrűn meg kell fürdenie. Az orvos megfelelő diétát is rendel, ami főleg árpanyákból és tisztított vajból áll; ilyen szerényen étkezik a beteg öt vagy hét napig, amíg a belei teljesen ki nem tisztulnak.

Emellett kívánatos, hogy megváltoztassa az egész korábbi életmódját, mert csak az remélhet teljes sikert a fiatalító kúrától, aki „mindig igazat mond, nem haragos, tartózkodik az alkoholtól és a szextől, senkit sem sért meg, kerüli a túlzott megterhelést, nyugodt szívű, udvarias, kedveli a szent himnuszokat és a tisztaságot, megértő, szelíd, szellemileg élénk, tiszteli a félisteneket, a teheneket, a bráhmanákat, a tanítókat és az öregeket, ellenzi az erőszakot, részvétteljes, mértékletes és kiegyensúlyozott, rendszeresen fogyaszt tejet és tisztított vajat, tudja, hogy melyik évszakban hogyan kell cselekednie, mi az illendő, nem önző, feddhetetlen életet él, tápláló ételeket eszik, természettől fogva vallásos, vonzódik a nála idősebbekhez és a hívőkhöz, valamint tanulmányozza a szentírásokat” – legalábbis a kezelés ideje alatt, teszi hozzá Csaraka, egy kissé mélabúsan.

És most nézzük, mik a raszajana-orvosságok. Először is, maga az élet, mert az Ájurvéda álláspontja az, hogy „ételed legyen orvosságod”. A beteg fogyasszon sok myyrobalan-gyümölcsöt, amelynek a magyar neve balzsamdió vagy mirobalan-szilva, kicsit kesernyés, összehúzó ízű, és nálunk sajnos nem terem meg. Kár, mert egy sor betegség ellen hasznos, pl. bőrbajok, rák, egyéb daganatok, sorvadás, vérszegénység, aranyér, mérgezés, anyagcsere-zavarok, vérhas, krónikus láz, szívpanaszok, fejfájás, étvágytalanság, köhögés, sárgaság, asztma, impotencia stb. stb. A myrobalan mellett nagyon jót tesz a mangó is, mégpedig éretten és éretlenül egyaránt. Az életelixír receptje azonban kissé bonyolult és időrabló:

„Vegyünk 4-4 tola mennyiséget a következő anyagokból (1 tola = 11,7 gr): bengáli birs, indiai lonc (kétféle kúszónövény), szida, négyféle parni, desmodium, csalán, vad zöldbab, vad feketebab, hosszú bors, vízidió, indiai farkasszőlő és sárgamagvú farkasszőlő, gubacs, őrült phylanthus, szőlő, fecskegyökér, nőszirom, myrobalan, szívlevelű hal-maszlag, riddhi, köménymag, risabhaka, citvorgyökér, ciprusfű, medvetalp vagy medveköröm (növény), turbolya, méda, kardamom, szantálfa, kék liliom, édesburgonya, vaszaka-gyökér, uborka, rosszagú kis fecskegyökér. Tegyünk ehhez még 100 db myrobalant, és főzzük meg 1 tola vízben. Ha már eleget főtt, öntsük le a levét, és szedjük ki a myrobalanokat, magozzuk ki, majd süssük meg 48 tola ghíben és olajban. A keveréket ismét főzzük meg a korábban nyert lében, és adjunk hozzá 200 tola tiszta cukrot. Kevergessük tiszta vaskanállal, amíg jól be nem sűrűsödik. Most vegyük le a tűzről, keverjük el 24 tola mézzel,16 tola bambusszal, 8 tola hosszú borssal és 4 tola keverékkel, amely fahéjból, kardamomból, a fahéjfa leveleiből és gumialmából készült.

Az orvosság neve csjavanpraszavala, az összes raszajana közül a legkiválóbb. „Különösen ajánlatos köhögés, légszomj, nehéz légzés esetén, lesoványodott és legyengült embereknek, tüdőbaj ellen, öregeknek és gyerekeknek. Segít olyan panaszoknál is, mint rekedtség, mell- és szívbetegségek, szomjúság, reumás fájdalmak. Megfelelő adagokban kell bevenni, hogy az anyagcserét ne zavarja. Aki ezt a raszajanát használja, sokáig él, hosszan élvezheti a szerelem örömeit, megjavul az emésztése, tiszta lesz a bőre. Ha még vissza is vonul a magányba, és úgy használja ezt a raszajanát, akkor minden gyengeségtől megszabadul, és megint fiatal lesz.”
Csaraka még hozzáteszi: „Ami a nektár a félisteneknek és az istennőknek, a tej a kígyóknak, az a raszajana a nagy bölcsek életerejének és megfiatalodásának. Aki ezt az elixírt használja, sokáig, boldogan, betegségektől mentesen él.”

Lehet, hogy a fenti eljárást maga Csaraka is nagyon bonyolultnak találta, ezért más alternatívákat is javasol. Azt mondja, hogy megfiatalít a sziladzsit is, amely akkor keletkezik, amikor arany- vagy más érctartalmú kőzetet a nap hosszan melegít; kevésbé költőien kifejezve, természetes aszfalt vagy kátrány, és az a legjobb, amely vastartalmú kőzetből keletkezett, savanyú ízű, a szaga pedig a tehénvizeletre emlékeztet. Ezt az ásványi anyagot többször is különféle gyógynövény-főzetekbe áztatják, majd tejjel elkeverik. Csaraka biztosít bennünket arról, hogy nincs olyan meggyógyítható betegség a földön, amit sziladzsittal meg ne lehetne gyógyítani. De ha mégsem, akkor van még 11 más lehetőség:

1.asa foetida, ghí, méz és tej keveréke
2.friss tehéntej reggel, éhgyomorra
3.a brahmi nevű gyümölcs leve
4.a guducsi nevű gyümölcs leve
5.a sankhapuspi nevű virágok leve
6.myrobalan melasszal, mézzel vagy sóval
7.friss mangólé mézzel, cukorral és ghível
8.gokharu-por tejjel, ghível vagy vízzel
9.fekete szezámmag, 2 tola hideg vízben
10.guducsi, mangó és gokharu keveréke, ghível és cukorral vagy mézzel, reggelente 3 gr
11.friss bhrngarádzsa-lé, 1-2 gr (ez egy virágos növény)

De azért nem ajánlatos, hogy most rögtön mindent kipróbáljunk egy tapasztalt vaidja, ájurvédikus orvos felügyelete és speciális étrendi előírásai nélkül.

Dátum: 2005. április 30. szombat, 09:00 Küldte: boldogsag
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron