Gandhi és a gyógyszerek

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Gandhi és a gyógyszerek

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 27., pén. 10:25

KépKevesen tudják, hogy Móhandász Karamcsand Gandhi (1869-1948) két évszázadba átnyúló életében nemcsak politikusként mozgatta meg egy hatalmas szubkontinens, India népét, nemcsak nemzeti önállóságért, hanem egészségprogramjának megvalósításáért is küzdött. A hivatalos (nyugati) gyógyszerközpontú orvostudománnyal szemben ősi indiai, ajurvédikus hagyományokon alapuló, XX. században továbbfejlesztett természetgyógyászatot képviselt és hirdetett, miután elméleti tanulmányok és számos kísérlet, tapasztalat során meggyőződött a természetes élet- és gyógymódrendszer értékéről, hatásosságáról. Mindnyájunk számára -egyéni és nemzeti szinten egyaránt - hasznos lehet megismerni természetgyógyászati alapgondolatait, tanácsait.


„Ahogy életem mind egyszerűbbé vált egyre jobban idegenkedtem az orvosságoktól" (önéletrajz)

„Bár életem folyamán kétszer is megesett, hogy súlyos betegség vett elő, azt tartom, hogy az embernek nemigen van szüksége gyógyszerekre. Ezer eset közül kilenc-százkilencvenkilencben a beteg meggyógyítható jól szabályozott diéta, agyag- és vízkúra és hasonló eljárások segítségével. Aki minden apró-cseprő bajával orvoshoz szalad, és mindenféle gyógyszert fogyaszt, az nem csupán az életét rövidíti meg, de ahelyett, hogy testének urává válnék, a szolgája lesz, nincs többé önmagán hatalma, és megszűnik embernek lenni. Nehogy az olvasó félretolja ezeket a megfigyeléseket, mondván, hogy hiszen betegágyban írtam le őket. Ismerem betegségem okát. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy csakis én magam vagyok e bajok oka, és mivel tisztában vagyok vele, nem is vesztettem el a türelmemet. Inkább hálát adtam Istennek a leckéért, és sikerrel álltam ellen a kísértésnek, hogy mindenféle orvosságokkal tömjem magam." (Önéletrajz)

„Mondanunk sem kell, hogy a test nem maradhat fenn táplálék nélkül. De az is vitathatatlan, hogy az emberiség 99,9%-a inkább ínye csiklandozása miatt eszik. Nem gondolkoztatják el az evés következményei. Sokan szednek hashajtó, emésztést elősegítő pirulákat és porokat csak azért, hogy kedvükre lakmárazhassanak. Jól tudjuk, hogy sokan a túltápláltságtól halnak meg. Nekem is vannak tapasztalataim. Öreg napjaimban lesz min nevetnem és szégyenkeznem! Volt idő, amikor reggel teáztam, két-három óra múlva reggeliztem, egy órakor ebédeltem, három órakor ismét teáztam és hat-hét óra között vacsoráztam! Ebben az időben nagyon szánalmas állapotban voltam. Rengeteg felesleges zsír halmozódott fel a testemben, állandóan gyógyszerrel éltem. Hogy képes legyek elegei enni, gyakran vettem be hashajtó, erősítő és más szereket. Akkoriban mostani munkaképességemnek harmadával sem rendelkeztem, holott sokkal fiatalabb voltam. Kétségtelenül szánalmas élet volt, és ha komolyan meggondoljuk, cl kell ismernünk, hogy bűnös és mélyen megvetendő élet."
(Gandhi: Egészségre Vezérlő Kalauz)

„Ha a gyomrot emésztetlen étel terheli meg, az egyén alkatától függően egyik vagy másik betegség lép fel. Egyesek székrekedést kapnak. Olyan gyakori betegség a székrekedés, hogy ezer és ezerféle pirulát és port árulnak ellene. Sok ezren próbálkoznak velük hiába. Néhány vaid vagy hákim kijelenti, hogy a székrekedést és ehhez hasonló betegségeket emésztési zavar okozza, és az a legjobb gyógymód, ha az emésztési zavar okát szüntetjük meg. De az őszintébbek bevallják, hogy pirulákat és porokat kell gyártani és rendelni, mert a betegek nem mondanak le rossz szokásaikról, mégis meg akarnak gyógyulni. E gyógyszerek hirdetése azt ígéri, hogy nem kell semmiféle étrendhez ragaszkodni, kedvünkre ehetünk-ihatunk, ha e szereket szedjük. Mondanom sem kell, hogy ez nem igaz. Minden hashajtó, még a legenyhébb is, árt az egészségnek. Ha a beteg egészen rendbe akar jönni, teljesen változtassa meg az életmódját, akkor többé nem lesz szüksége hashajtóra. Máskülönben, ha régi betegsége elmúlik is, új betegségek áldozatául esik." „Abban a végzetes tévedésben élünk, hogy egyetlen betegség sem gyógyítható meg gyógyszer nélkül. Ez a nézet több kárt okozott már az emberiségnek, mint bármi más. A legtöbb gyógyszer nemcsak hatástalan, de sokszor egyenesen ártalmas. Az a beteg, aki drogoktól és gyógyszerektől várja gyógyulását, olyan bolond, mint az, aki takarítás helyett megpróbálja eltakarni a háza belsejében összegyűlt szemetet. Minél inkább eltakarja, annál jobban megrothad. Ugyanez történik az emberi testben is. A betegség nem más, mint a természet figyelmeztetése, hogy szemét halmozódott fel a test valamelyik részében, és a bölcsesség azt tanácsolja, tegyük lehetővé, hogy a természet kitakarítsa a piszkot, ne fedjük el gyógyszerekkel. Aki gyógyszert vesz be, megnehezíti a természet munkáját. Másrészt viszont milyen könnyen segíthetjük a természet munkáját, ha bizonyos elemi alapelveket ismerünk; például böjtölünk, hogy a szemét ne szaporodjék, és szabad levegőn testgyakorlatokat végzünk, hogy a szemét egy része izzadás útján távozzék. A legfontosabb pedig az, hogy elménket szigorú felügyelet alatt tartsuk." (Egészségre Vezérlő Kalauz.)

Dr. OLÁH ANDOR: India üzenete - MAHÁTMÁ GANDHI természetgyógyászati tanácsai című könyve alapján


Dátum: 2005. április 08. péntek, 09:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég