A szappanokban, testápolók antimikrobiális összetevői

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

A szappanokban, testápolók antimikrobiális összetevői

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 23., hétf. 9:48

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) szerint az olyan fogyasztói termékek, mint például a szappanok és a testápolók, gyakran tartalmaznak baktériumölő, antimikrobiális anyagokat, azonban csak csekély bizonyíték létezik arra vonatkozóan, hogy ezek valóban hatásosak a fertőzések megakadályozásában. Sőt mi több, egy az AMA Tudományos Ügyekkel Kapcsolatos Tanácsától származó jelentés szerint ezek az anyagok még károsnak is bizonyulhatnak, mivel elősegítik a bacilusok baktériumölő szerekkel szembeni ellenállóvá válását.

Az antimikrobiális termékek válogatás nélküli és gyakori használatát nem javasolják az orvosok, mivel valószínű, hogy elősegítik az olyan baktériumok fejlődését, amelyek ellenállnak a korházakban használt fertőtlenítő szereknek is.

Azonban az utóbbi évtizedekben az olyan antimikrobiális anyagokat tartalmazó termékek használata, mint a fertőtlenítő szappanok és testápolók, ugrásszerűen megemelkedett. A jelentés szerint valójában a szappanok 45%-a tartalmaz valamilyen antimikrobiális anyagot, még akkor is, ha nincs bizonyíték arra, hogy az adott termék jobban meggátolná a fertőzéseket, mint a hagyományos szappan.

„Az elérhető adatok, illetve az antibiotikumokkal szembeni ellenállás problémája kritikus természetének figyelembevételével a fogyasztói termékekben tanácsos elkerülni az antimikrobiális összetevők használatát” – vonták le a következtetést a kutatók.

Miközben az antimikrobiális anyagokat tartalmazó szappanok és egyéb termékek a kórházakban, szanatóriumokban és újszülött otthonokban megelőzhetik a fertőzések terjedését, „teljesen másképp” használják ezeket a termékeket a fogyasztók, mutattak rá a szerzők.

„Ugyanezeket a felületre alkalmazott vegyi anyagokat használták hatékonyan évtizedekig a kórházakban olyan szigorú irányelvek mellett, amelyek többek között, a több perces – és nem a néhány másodperces – kitételt követelik meg” – mondta Dr. Stuart Levy a Massachusetts államban lévő Bostonban található Tufts Orvostudományi Egyetemtől (Tufts University School of Medicine). A vegyületeket nagy koncentrációban hagyják a felületeken „olyan hosszú ideig, hogy el tudják érni a kívánt antimikrobiális hatást.”

Az otthonokban azonban a termékek kevésbé hatásos mennyiségben maradnak vissza a bőrön, a konyhában vagy a fürdőszobában, és így „tökéletes feltételeket teremtenek a velük szemben ellenálló mikrobáknak” – jegyezte meg Levy.

2000-ben az AMA sürgette az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatóságágát (FDA), hogy alaposan figyelje, illetve, ha lehetséges, szabályozza az ilyen anyagok otthonokban történő használatát. Az ilyen termékeket előállítók azonban máshogy vélekednek. Egy nyilatkozatban a Kozmetikai, Piperecikk és Parfüm Szövetség a következőket jelentette ki: „az antimikrobiális termékek elpusztítják a baktériumokat és ez előnyös a vásárlók és családjaik számára. Az ilyen termékek visszavonása a hatékony higiénés termékektől fosztaná meg a fogyasztókat, valamint nem segítene az antibiotikus rezisztancia felszámolásában. Az AMA-nak az orvosok túlzott mértékű antibiotikum felírásaira, illetve a betegek helytelen gyógyszerhasználatának megelőzésére kellene koncentrálnia, amelyek mind olyan tényezők, amelyekről ismeretes, hogy hozzájárulnak az antibiotikus ellenállás fokozódásához.”

Forrás: Archives of Dermatology

Dátum: 2005. március 24. csütörtök, 08:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron