Kapcsolat a főzés és a rák között

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Kapcsolat a főzés és a rák között

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 21., szomb. 9:24

A sült krumpli és a chips nem csak az artériákat zárja el, és a derékbőséget növeli. Egy élelmiszerekben található, akrilamidnak nevezett anyag vizsgálata szerint, amely valószínűleg rákkeltő, a vegyület veszélyes mennyiségben képződik a burgonya sütése vagy főzése közben.

A tanulmány szerint a sült, sütőben sütött és bő zsírban sütött burgonya és gabonapehely (müzli) termékek nagy mennyiségben tartalmaznak akrilamidot. A Stockholmi Egyetem kutatói összegezték a bizonyítékokat az élelmiszerekben található akrilamidra nézve, valamint elvégezték az akrilamid melegítés közbeni részletes elemzését.

A fehérjében gazdag élelmiszerek, mint a marha- és a csirkehús melegítés hatására csak kis mennyiségű akrilamidot produkáltak. Azonban a szénhidrátban gazdag élelmiszereknél nagy mennyiségben jelent meg a vegyület, és ezek között az élelmiszerek között a burgonyából készült chipsek és a sült-krumpli állt az élen. Minden olyan termék esetében, amely tartalmazott burgonyát, mikrohullámú vagy hagyományos sütőben történő melegítés hatására jelentős mennyiségű akrilamid képződött. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy annál több akrilamid képződik, minél magasabb hőmérsékletre melegítik az élelmiszert.

A 100 °C-on történő forralás tűnik az egyetlen biztonságos főzési módszernek. A burgonya alapú ételek esetében még a viszonylag alacsony, 120 °C-on történő főzés is elindítja az akrilamid képződésének folyamatát.

A kutatók eredetileg úgy vélték, hogy a dohányfüst jelenti a legfőbb akrilamid forrást; korábbi tanulmányok szerint a vegyület szerves anyagok tökéletlen égése során keletkezik. Amikor a kutatók szokatlanul magas akrilamid szinteket mértek olyan svéd alanyoknál, akik nem dohányoztak, illetve más tipikus akrilamid forrásnak sem voltak kitéve, a stockholmi csoport kialakította a melegített élelmiszerre vonatkozó elméletét.

Forrás: Journal of Agricultural and Food Chemistry

Dátum: 2005. március 19. szombat, 08:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron