A majmok is használnak gyógynövényeket önmaguk gyógyítására

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

A majmok is használnak gyógynövényeket önmaguk gyógyítására

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 19., csüt. 10:05

Mintha csak a közeli gyógyszertárba mennének, úgy keresnek és használnak a dzsungelben számos természetes gyógyszert a bundájukra a Costa Rica őserdeiben élő csuklyás majmok, hogy bőrüket egészségesen és parazita-mentesen tartsák.

Valószínűleg a majmok szándékosan válogatják ki ezeket a növényeket, méghozzá gyógyhatásuk miatt. Azok közül a növény alapú kezelések közül, amelyeket a csuklyás majmok használnak, néhány még az emberi bőr betegségeinek kezelésére is használható lehet.

A kutatók rájöttek arra, hogy a majmok „bunda-dörzsölési” viselkedése, amikor az állatok a szájukkal és a kezükkel bizonyos növények magházait feltörik, illetve a növények leveleit összemorzsolják, mielőtt a bundájukba dörzsölnék azokat, valójában az öngyógyítás egy kifinomult formája.

Két növény leveleinek, illetve egy harmadik növény magházának, amelyeket a csuklyás majmok használnak, „antibakteriális, gombaölõ és bogárellenes (rovarirtó) tulajdonságai vannak.” A természetes világban nem a csuklyás majmok az egyetlenek, akik „orvost játszanak.” Zoológusok szerint bizonyos medvefajok is végeznek bunda-dörzsölést terápiás céllal, míg a csimpánzok, a páviánok és a pókmajmok bizonyos növényeket esznek gyomor- és bélbetegségeik gyógyítására.

Journal of the American Academy of Dermatology

Dátum: 2005. február 23. szerda, 08:29 Küldte: tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég