Egy kis dúdolnivaló

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Egy kis dúdolnivaló

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 12., csüt. 10:33

Svéd kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a dúdolás segíthet az egészséges orrjárat megőrzésében, valamint az orrüreg gyulladás elkerülésében. A többi, szokásos kilégzési úttal szemben a dúdolás növeli az orron át kilélegzett levegő mennyiségét, amely, ha rendszeresen csinálják, csökkentheti az orrüreg gyulladások kockázatát.


A kutatók a dúdolók kilégzési szintjeit mérték úgy, hogy a salétrom-oxid nevű gázt követték nyomon, amely a tüdőkben és az orrjáratokban termelődik, hogy a véredények tágulását elősegítse. A dúdolás növelte az orrüregekből az orrba jutó salétrom-oxid mennyiségét.

A dúdolás az orrüregekből az orrjáratokba történő légcserét is elősegítette, amely így gyakorlatilag kiszellőzteti az üregeket, és megakadályozza a fertőzések kialakulását. Azon túlmenően, hogy pozitív hatást gyakorol az ember közérzetére, úgy tűnik, hogy érdemes jobban odafigyelni a dúdolásra.

Forrás: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Dátum: 2005. március 11. péntek, 08:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: A nevetés

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 24., kedd 9:42

Egy indiai orvos dr. Madan Kataria érdekes ötlettel állt elő: nevetőklubot alapított stresszoldás, gyógyítás érdekében. Először 5 taggal indult be a klub, de hamarosan ez a szám 100-ra nőtt, majd újabb klubokat kellett nyitni és ezernél is többen csatlakoztak.


Ma már gombamódra szaporodnak India-szerte az ilyen klubok száma és más országok is felfigyeltek. Meglepően hangzik, de a klubban tilos bármilyen viccet is mesélni, mert az lehet sértő, vagy obszcén is, ezért csak "szintetikusan" keltik a nevetést és az meglehetősen ragadósnak tűnik. Az amerikai dr. William Fry is szimpatizál az ötlettel, hiszen egy harsogó hahota nagy mennyiségű endorfint juttat a vérbe, ami fájdalomcsökkentő és stresszoldó, a nevetés megmozgatja a hasi izmokat, a szívre is jó hatással van és az egész szervezetre gyógyító hatással bír. Szerinte 1 percnyi nevetés 40 percnyi erős meditáció nyugtató hatásával is felérhet.

Kapcsolódó linkek:

laughteryoga.orgDátum: 2005. március 15. kedd, 08:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron