A nikotin degenerál egy fontos agyterületet

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

A nikotin degenerál egy fontos agyterületet

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 25., kedd 8:48

Dátum: 2006. november 16. csütörtök, 08:00 Küldte: tami

Állatkísérletek figyelmeztetnek: a nikotin az agynak azt a részét degenerálja, amely az érzelmi kontrollért, a szexuális késztetésért, az alvás REM (szemmozgásos) fázisáért és - az epilepsziás rohamokért felelős - állapította meg a Kalifornia Egyetem (Los Angeles, USA) Agykutató Intézetének kutatócsoportja.

Gaylord Ellison professzor, a team vezetője, már több, mint 20 éve kutatja a drogok agykárosító hatását.

Az olyan stimuláló drogok, mint az amfetamin, a kokain és az ecstasy, az agy fasciculus retroflexus-nak nevezett, két félből álló részének az egyik felét károsítják, míg a nikotin ugyanannak az agyterületnek a másik felét degenerálja. "Sosem tapasztaltam még eddig ennyire szelektív degenerációt" - mondta a professzor. "A fasciculus retroflexusnak azt a felét, amelyet a drogok károsítanak, a nikotin nem, és fordítva, amelyiket a nikotin károsítja, azt a drogok nem érintik."

A fasciculus retroflexus még nem teljesen kikutatott agyterület. Ebből a kutatási eredményből arra következtet a professzor, hogy ez az agyterület lehet a hozzászokást okozó stimuláns drogok támadáspontja. A hosszú időn át tartó droghasználat ezt az agyterületet érinti leginkább, a nikotinfüggőség is neki köszönhető valószínűleg.

A kutatók patkányoknak adagoltak - bőrön át - nikotint. Előbb relatíve nagy adagban, ekkor a degeneráció szinte teljes volt az agyterület működésében. Majd csökkentették a nikotinadagot olyan szintre, mint amilyen a napi két doboz cigarettát elszívó dohányosok vérében van. Ezen az alacsonyabb szinten is észlelhető volt a szóbanforgó agyterület degenerációja.

Minél magasabb volt a nikotinszint, annál nagyobb volt a degeneráció.

Forrás: Science Daily
független.hu
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron